Блюдо для святкового столу варто робити не тільки смачними, але ще й красивими. Цікаво прикрасити можна будь-яке частування, але особливу увагу варто приділити оформленню закусок. Дуже ефектно виглядає на столі салат «Черепашка» з куркою і волоськими горіхами. Його зовнішній вигляд підкорить і дорослих, і маленьких гостей.
Класичний салат «Черепашка» з куркою та горіхами
Інгредієнти:
- відварене філе курятини – 150 – 170 г;
- очищені волоські горішки – 3 десертні ложки
- дрібно порізаний сир – 100 г;
- яйця – 3 – 4 шт.;
- свіжий сік лайма – 1 десертна ложка;
- майонезний соус (підсолений).
Приготування:
- Горіхи прожарити на сухій сковороді. Досить пари хвилин. 4 половинки горішків відкласти в сторону. Інші розтерти в ступці.
- Варену птицю порвати волокнами.
- Частини варених яєць крупно потерти окремо. Половинку цілого білка залишити.
- Яблуко дрібно потерти і полити соком лайма.
- На блюдо нанести сітку з майонезного соусу. Зверху укласти у вигляді овалу один на одного – м’ясо, яблучну стружку, білки, сир, жовтки, подрібнені горіхи. За смаком у процесі покривати їх соусом.
Залишилися ядерця викласти у вигляді лапок черепахи. Половинка білка буде імітувати голову тварини. Очі можна зробити з горошин перцю. Щоб зобразити рот – потрібно просто розрізати нижню частину яйця.
З чорносливом
Інгредієнти:
- подкопченная куряча грудка – 1 шт.;
- фіолетовий цибулю – 1,5 головки;
- зелене яблуко – 1 шт.;
- в’ялений чорнослив – ½ ст.;
- варені яйця – 3 шт.;
- сир дрібними кубиками – 100 г;
- солоний майонезний соус – за смаком;
- волоські горішки – 80 р.
Приготування:
- Зняти м’ясо з кісток. Його потрібно нарізати дуже дрібними шматочками і першим висипати на тарілку у вигляді овалу.
- Цибулю покришити кубиками. Обшпарити окропом.
- Яйця поділити на складові. Потерти їх частини окремо. Залишити крайню овальну частина білка для голови черепахи.
- Горіхи обсмажити без масла пару хвилин. Остудити. Перебити блендером до стану дрібної крихти. Можна для цієї мети використовувати також звичайний пакет і качалку.
- Чорнослив залишити в теплій воді на чверть години. Порізати смужками.
- Яблуко без шкірки і насіння крупно потерти. Віджати стружку.
- Поверх м’яса розсипати білки, ошпарений цибулю, сирні кубики, яблучну стружку, чорнослив, жовтки. За смаком промащувати салат солоним соусом.
Прикрасити закуску горіховою крихтою і шматочком білка. Зробити очі черепашки з шматочків маслини. Дати частування просочитися в прохолоді.
Як приготувати з яблуками і грибами
Інгредієнти:
- філе курятини – 200 – 250 м;
- натертий крупно сир – 100 – 130 г;
- кислуваті яблука – 2 шт.;
- зварені заздалегідь великі яйця – 3 шт.;
- ріпчаста цибулька – 1 шт.;
- очищені печериці – повний стакан;
- волоські горішки – за смаком;
- майонезний соус з сіллю і спеціями.
Приготування:
- Частини варених яєць потерти в окремі миски.
- Курятину зварити до готовності. Остудити і дрібно порубати.
- Яблука потерти на середню тертку (без шкірки і насіння).
- Гриби і цибулю покришити. Обсмажити разом до готовності.
- Горіхи обсушити на сухій сковорідці. Дрібно порубати.
- Викласти частування по порядку: білки, обсмажування, птиця, яблука, сир, жовтки. Кожен просочувати майонезним соусом.
Доповнити салат з яблуками і грибами подрібненими горішками. Зверху на закуску можна намалювати сітку з соусу. Зробити голову тварини з яєць і/або овочів.
Салат «Черепашка» з куркою, волоськими горіхами і морквою по-корейськи
Інгредієнти:
- перепелине яйце варене – 1 шт.;
- тертий сир – 100 г;
- морква по-корейськи – ½ ст.;
- філе курятини – 300 г;
- яйця курячі (зварені) – 4 шт.;
- майонезний соус (солоний) – за смаком;
- очищені волоські горіхи – 2/3 ст.
Приготування:
- Запекти до готовності філе курятини. Розділити його на тонкі волокна.
- Яйця (тільки курячі) крупно потерти.
- Половину горішків перебити блендером до стану крихти.
- Морквину віджати від маринаду. При необхідності підрізати соломку коротше.
- У салатник відправити яєчну і сирну стружку, птицю, моркву, подрібнені горішки. Все заправити соусом, перемішати.
- Викласти масу на тарілку овалом.
Зробити панцир і лапки з волоських горішків (залишилися цілими). Перепелине яйце стане головою тварини.
Гарна закуска з ананасом
Інгредієнти:
- часникові пшеничні сухарі – 2 великі жмені;
- варена картопля – 1 шт.;
- варене філе птиці (курки) – 150 г;
- варене яйце – 1 шт.;
- ковбасний солоний сир – 150 г;
- солодкий ананас – 250 г;
- крихта з сухарів – 2 десертні ложки;
- волоські горіхи – для прикраси;
- майонезний (солоний) соус.
Приготування:
- Варену картоплю крупно потерти. Першою відправити на тарілку у вигляді овалу.
- Зверху розсипати розділену на волокна курятину.
- Далі, розподілити дрібні кубики ананасів, подрібнений будь-яким зручним чином ковбасний сир, терті варені яйця.
- Промазати шари солоним соусом.
Готовий салат «Черепаха» засипати дрібними сухариками і крупнорублеными горішками. Голову тварини зробити з шматочка ковбасного сиру. Лапи – з половинок ядер горіхів.
З каперсами
Інгредієнти:
- копчена курятина – півкіло;
- зварені яйця — 3 шт.;
- солоний тертий сир – 100 г;
- пір’я цибулі – ½ пучка;
- яблуко – 1 шт.;
- каперси – 100 – 120 г;
- чорнослив, розмочений у воді – 2/3 ст.;
- ядра волоських горішків – ½ ст.;
- солоний майонезний соус.
Приготування:
- Очистити готові яйця. Подрібнити їх великою теркою, не розділяючи на складові.
- Яблука позбавити від шкірки. Потерти їх за допомогою корейської терки. Віджати фруктову стружку, якщо в процесі подрібнення виділилося дуже багато соку.
- Горіхи перебити блендером.
- Розм’яклий чорнослив порізати смужками. Також порубати птицю, сир.
- Зелену цибулю дрібно порізати разом з каперсами без маринаду.
- Змішати всі продукти, крім горіхової крихти. Заправити солоним соусом.
На плоскій тарілці зліпити з маси «панцир». Засипати горіховою крихтою. З овочів, горіхів та/або яєць зробити лапки і голову тварині.
Готуємо зі свіжими огірками
Інгредієнти:
- філе курятини – 1 шт. (велике);
- очищені ядра волоських горіхів – 1 повний стакан;
- свіжий міцний огірочок – 1 шт.;
- в’ялений чорнослив – 2 жмені;
- заздалегідь зварені яйця – 2 шт.;
- солоний майонезний соус.
Приготування:
- Зварити м’ясо, остудити прямо в бульйоні. Порізати маленькими шматочками. Відправити в салатницю.
- Туди ж додати половину горіхів, перебитих блендером до стану крихти.
- Чорнослив чверть години вимочувати в окропі, після чого порізати соломкою. Саме в’ялені сухофрукти додадуть закуски легкий копчений присмак. Відправити чорнослив до решти продуктів.
- Свіжий огірок разом з шкіркою порізати крупною довгою соломкою. Очищені яйця – кубиками.
- Змішати продукти, заправити солоним соусом.
Викласти закуску овалом на тарілку. З решти цілих горішків і майонезу зробити кубики як на черепаховом панцирі. Голову тварини може імітувати перепелине яйце або оливка/маслина.
При прикрасі обговорюваного салату можна повною мірою задіяти свою фантазію. Використовувати різні горішки, зелень, свіжі/мариновані овочі для прикраси панцира. Голову робити з кружальця огірка, яєць, перцю і моркви.