Салат «Дамський каприз» як не можна краще підходить для посиденьок з подружками, дівич або сімейного торжества. Зазвичай він подобається всім милим дамам, оскільки володіє вишуканим смаковим букетом. У рецепт входять продукти, солодкуваті на смак (чорнослив, ананаси), а поєднання грибів, горіхів і сиру мало кого залишає байдужим.
Класичний салат «Дамський каприз» з куркою та ананасом
Головний герой нашої сьогоднішньої розмови дуже красиво виглядає на блюді, і особливо в розрізі, оскільки найчастіше оформляється шарами. До його складу входять інгредієнти яскравих кольорів і вдало поєднуються корисні продукти, що володіють великим набором вітамінів і мінеральних речовин.
Він низькокалорійний і тому підходить навіть тим, хто дотримується дієти.
«Дамський каприз» з ананасом – це класичний рецепт, який завжди свіжий і ніколи не приїдається. Яскраві смакові нотки надає страві саме тропічний фрукт, тому приємні враження від застілля запам’ятовуються надовго. Цей салат обов’язково стане родзинкою вашого столу і подарує незабутнє відчуття свята навіть у будній день.
Візьміть таке:
- Куряче філе – 400 р.
- Чорнослив – вдвічі менше.
- Банку консервованих ананасів.
- Сир твердий – 150 р.
- Майонез – півсклянки.
- Сметана – 100 гр.
Готуємо так:
- Відварене куряче філе слід порізати кубиками або соломкою. Чорнослив потрібно промити під струменем холодної води, потім обдати окропом, залити теплою водою і залишити хвилин на десять. Після цього його слід теж порізати шматочками.
- Зварені круто яйця нарізати кубиками. Сир натирається на крупній тертці. В крайньому випадку, його можна порізати дуже тонкою соломкою.
- Ананас слід дістати з банки і дати стекти рідини. Потім порізати його дрібніші.
- Всі продукти можна змішати або викласти шарами на блюдо у будь-якій послідовності, яка припаде до душі.
Звичайно, салат слід обов’язково посолити, а при бажанні, і приправити чорним перцем.
Сметану і майонез цілком допустимо змішати і теж додати в закуску. Якщо ви робите листковий салат, то ці компоненти можна чергувати між різними шарами.
Прикрашайте салат з куркою та ананасом всім, що сподобається, – горішками, зернятками граната, зеленню, оливками.
Готуємо з мовою і шинкою
«Дамський каприз» з мовою і шинкою – гострий салат незвичайного смаку завжди викликає захоплення. Він відмінно підійде для новорічного столу і будь-якого іншого свята, яке відзначається в холодну пору року. Оскільки майже всі продукти, які використовуються для його приготування, можна без проблем знайти практично у будь-якої господині в холодильнику взимку.
Візьміть таке:
- Мова свинячий і шинку – по 300 р.
- Мариновані або свіжі гриби – 200 р.
- Мариновані огірки – 250 р.
- Одну цибулину.
- Соняшникова олія – пару ложок.
- Майонез.
- Перець.
- Гранат – трохи зерняток для прикраси.
Приступимо:
- Відварений холодний язик, шинку і огірки потрібно порізати соломкою.
- Якщо ви використовуєте свіжі гриби, то їх слід промити, подрібнити і обсмажити на сковороді з цибулею. Якщо ж гриби в салат підуть мариновані, то їх можна дістати з банки, соус злити і порізати окремі великі шматочки.
- Далі можна викладати салат шарами, якщо є бажання. Однак, він добре виглядає і в тому випадку, коли всі продукти просто перемішані і заправлені перцем і майонезом. Зверху можна прикрасити страву зернятками граната.
З куркою і чорносливом
Салат «Дамський каприз» з куркою і чорносливом – це один з класичних його варіантів. Він надзвичайно смачний, завжди виглядає дуже красиво, особливо в розрізі. Його можна подавати як у великому блюді, так і в маленьких прозорих креманках – так він виглядає ще краще. Смак вишуканий і подобається практично всім.
Візьміть таке:
- Куряче філе – півкіло.
- Яєць – 5 шт.
- Свіжі огірки – 3 шт.
- Чорнослив – 200 р.
- Горіхи грецькі – 150 р.
- Зелень – як сподобається.
- Перець – за смаком.
- Майонез – півсклянки.
Приступаємо:
- Спочатку потрібно відварити куряче м’ясо, остудити, нарізати соломкою і поперчити.
- Яйця теж слід зварити яйця, натерти на крупній тертці і приправити майонезом.
- Чорнослив промити в холодній воді, потім обдати окропом. Злити воду і знову залити сухофрукти на деякий час, поки вони не стануть м’якими. Потім чорнослив нарізати смужками.
- Огірки теж варто нарізати тонкою соломкою. Горіхи слід перемолоти, а зелень нарізати.
Всі підготовлені продукти потрібно розділити на дві частини, після чого викладати салат шарами на блюдо в такому порядку:
- У самий низ слід укласти порізані огірки. Можна постелити на дно страви листя салату і перший шар викласти на них.
- Далі викладається підготовлене м’ясо курки і заливається майонезом.
- Тепер настала черга чорносливу, а слідом за ним – готових яєць, змішаних з майонезом.
- Потім викладаємо горіхи і посипаємо зверху зеленню.
Ми використовували зараз тільки половину всіх продуктів. Тепер настала черга нарощувати шари в тому ж порядку. Самий верхній шар формуємо з горіхів і прикрашаємо зеленню.
Закуска з печерицями
Гриби відмінно підходять «Дамському капризу». Вони роблять салат ситним і радують новизною смакових відтінків. Копчений окорочок дуже освіжає блюдо, аромат якого стає більше терпким. А загальне враження від салату залишається надзвичайно приємним. Поєднання печериць з сиром задовольнить навіть найвимогливіший смак.
Візьміть:
- Копчених курячих стегенець на півкіло.
- Три яйця.
- Свіжий молодий огірок.
- Чорнослив – 100 р.
- Печериць, свіжих, не мариновані – 300 р.
- Пару ст. ложок соняшникової олії.
- Дві цибулини невеликого розміру.
- Сир твердий – 200 гр.
- Майонез – півсклянки.
- Прянощі, можна мелену паприку.
- Сіль.
Готуємо так:
- Спочатку потрібно підготувати продукти. Для цього добре промийте під струменем холодної води з крана чорнослив, потім обдайте його окропом, злити воду і знову залийте хвилин на десять. Потім поріжте сушені сливи шматочками середнього розміру.
- Печериці потрібно обсмажити або згасити на сковороді до м’якості разом з цибулею. Для цього промийте гриби, нарізати уздовж скибочками, а потім покладіть на сковороду з рослинним маслом. Якщо за станом здоров’я не можете їсти смажене, то додайте на сковороду води і тушкуйте гриби до напівготовності, щоб вони стали м’якими. Потім, коли вода випарується, додайте дрібно нашатковану цибулю на невеликому вогні, помішуючи, тушкуйте ще трохи обидва компоненти, поки овоч не стане прозорим.
- Яйця слід відварити і потерти на крупній тертці. Сир теж натираємо. Огірок не повинен бути дуже соковитим, тому його потрібно порізати соломкою або кубиками і посолити. Як тільки виділиться сік, можна злегка віджати огіркову нарізку і перекласти в іншу ємність.
- М’ясо курки можна теж порізати так, як подобається – соломкою або кубиками.
Тепер оформляємо салат шарами:
- Чорнослив потрібно розділити на дві частини – поменше і побільше. Менша частина піде на прикрасу салату, велику слід розкласти на дні страви або плоскою салатниці рівним шаром. Покриваємо його майонезом.
- Куряче м’ясо піде другим шаром, який теж треба буде приправити майонезом.
- Далі йдуть огірки і гриби, змішані з прянощами і майонезом.
- Яйця теж потрібно змішати з майонезом і оформити наступний шар.
- Останній шар – тертий сир, який можна красиво прикрасити чорносливом.
З гранатом і ківі
Якщо вам подобаються незвичайні поєднання продуктів, то «Дамський каприз» з гранатом і ківі вам обов’язково сподобається. Він дуже ніжний на смак, з м’яким благородним відтінком.
Візьміть таке:
- Копчене куряче філе (можна використовувати і копчений окорочок).
- Два ківі.
- Два яйця.
- Гранат – жменька зерен.
- Майонез – півсклянки.
- Сіль.
- Перець.
Яйця слід спочатку відварити круто, ківі очистити і підготувати зерна граната. М’ясо, ківі і яйця нарізати кубиками. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити майонезом. А зверху прикрасити гранатом.
C селерою
Це дієтичний варіант салату «Дамський каприз». Він підходить для тих, хто уважно стежить за своїм здоров’ям і вагою.
Оскільки продуктовий набір, представлений тут, підходить для дієтичного харчування, він не перевантажує організм зайвими жирами.
У такому блюді відсутні смажені компоненти, а сам склад інгредієнтів добре збалансований. По насиченості вітамінами і мінеральними речовинами салат з селерою складе конкуренцію багатьом стравам так званого «здорового харчування».
Візьміть:
- Півкіло нежирного курячого філе.
- Селери – 4 – 5 стебел.
- Світлого винограду – 300 р.
- Зелену цибулю.
- Майонез.
Алгоритм приготування:
- М’ясо курки відварити, остудити і розділити на дві частини. Нарізати кубиками або соломкою.
- Дрібно нашаткувати селеру і цибулю, додати до курки.
- Потім очистити і порубати фісташки. Ягоди винограду розрізати на половинки і вийняти кісточки.
- Всі продукти змішати, заправити майонезом або дієтичним несолодким йогуртом. Можна використовувати грецький. Якщо ви знаходитесь на безсольовій дієті, то сіль можна не додавати.
З морквою по-корейськи
Гострий, пікантний салат порадує найвибагливішого гурмана. Гості від нього в захваті, і він стане головною прикрасою столу, оскільки володіє незвичайним, дуже приємним смаком.
Візьміть таке:
- Найкраще підійде копчений курячий окорочок.
- Морква по-корейськи – 200 р.
- Три яблука.
- Два ківі.
- Два яйця.
- Чіпси – одна маленька пачка на 25 р.
- Помідор.
- Зелень.
- Майонез.
Салат буде викладатися шарами:
- Ківі і м’ясо куряче потрібно порізати кубиками і змішати з майонезом. Викласти на блюдо рівним шаром.
- Відварені яйця слід розібрати на білки і жовтки. Окремо потріть на тертці. Другий шар салату складається тільки з білків. Їх слід акуратно розкласти на першому шарі з курки з ківі. Зверху покрийте все майонезом.
- Тепер настала черга корейської моркви, яку потрібно розкласти поверх колишніх шарів і обробити майонезом.
- Яблука слід очистити, натерти на крупній тертці і розкласти отриману масу поверх попереднього шару. Заправити майонезом.
- Останній шар – жовтки, розтерті в дрібну крихту. Прикрасять салат чіпси і красиві гілочки зелені.
З додаванням винограду
Приємне поєднання винограду і курки плюс трохи горіхів і сиру. Це не тільки звучить вишукано, але і виглядає просто чудово. Дійсно, «Дамський каприз», який високо оцінять подружки на милою вечірці «тільки для дівчаток».
Візьміть:
- Дві курячі грудки.
- Трохи терпкого твердого сиру.
- Курячі яйця – 3 шт.
- Великий світлий виноград – скільки сподобається.
- Волоські горіхи або мигдаль – за смаком.
- Кілька великих листя салату.
- Каррі.
- Майонез.
На блюді красиво розкладіть листя салату. На них зверху шар за шаром викладайте підготовлені продукти.
- Обсмажте куряче м’ясо, приправивши його каррі. Остудіть і наріжте кубиками, а потім розташуйте шаром на салатних листках.
- Розподіліть по всій поверхні курки майонез і посипте дрібної горіховою крихтою.
- Тепер натріть сир на крупній тертці і викладіть його поверх горіхів. Знову приправте всю цю красу майонезом.
- Тепер прийшла черга крупно натерти яйця і красиво розподілити їх самостійним шаром.
- І знову в хід йде майонез.
На закінчення розріжте виноградинки навпіл, видаліть кісточки і красиво прикрасьте салат.
Салат «Дамський каприз» з горіхами
У цьому салаті можна використовувати ті горіхи, які припадуть до смаку – і волоські, фундук, і навіть кешью. Найкраще взяти два види горіхів, втім, якщо хочеться пікантності, то можна і пофантазувати.
Візьміть таке:
- Відварене філе курки – близько 150 р.
- Сир – 100 р.
- Ананас – 100 г. Краще свіжий, ніж консервований. Однак, якщо такого немає, то можна використовувати і фрукт з банки.
- Горіхи – по парі столових ложок меленого фундука і кешью.
- Йогурт – до 100 р.
- Листя салату – стільки, щоб можна було накрити блюдо.
Готуємо так:
- Курячу грудку краще відварити на пару, щоб вона була ніжною, і в той же час не розварилася і зберегла свій смак.
- Практично всі продукти слід порізати кубиками, крім листя салату, звичайно.
- Сир розрізати на дві частини, одну з яких потерти на тертці, а другу – накромсать кубиками.
- Всі продукти змішати, приправивши йогуртом, а потім викласти на блюдо, покрите листям салату. Зверху посипати закуску тертим сиром.