Це ефектне і красиве блюдо зможе прикрасити будь-який святковий стіл. Ми навчимо створювати салат гніздо глухаря, розкриваючи тонкощі різних варіацій закуски, розвиваючи культуру побуту.
Класичний рецепт салату «Гніздо глухаря» з курячим філе
Склад компонентів:
- яйця сільські – 3 шт.;
- філе – 0,3 кг;
- перепелині яйця – 3 шт.;
- голівка білої цибулі;
- майонез;
- картопля – 3 бульби;
- сіль, перець;
- свіжа зелень;
- огірки – 2 шт.
Приготування:
- Дрібно нарізати цибулю і обшпарити окропом, щоб прибрати гіркоту.
- Відварити в солоній воді куряче філе. Готове м’ясо нарізати тонкими брусочками.
- Свіжі огірки нарізати соломкою.
- Відварити круто сільські яйця. Білки нарізати кубиками.
- З картоплі зняти шкірку. Нарізати або натерти на тертці (як морква по-корейськи).
- Посмажити в достатньому обсязі олії.
- В красивому салатнику змішати такі компоненти: відварна курка; огірки; білки яєчні; цибуля; ¾ картоплі.
- Додати в салат сіль, майонез і перець.
- Натерти жовток і притрусити ним зверху.
- Перепелині яйця відварити круто.
- Залишився смажену картоплю розкласти по краях салатника, щоб вийшла форма гнізда.
- Всередину скласти рубану зелень.
- По центру розмістити три маленьких яйця.
- Класичний рецепт салату готовий до подачі.
Як зробити салат «Гніздо глухаря» шарами?
Склад компонентів:
- філіруваний грудка – 0,3 кг;
- огірки – 0,22 кг;
- майонез – 0,18 кг;
- плавлений сир – 1 пачка (90 грам);
- картопля – 0,28 кг;
- цукор – 5 гр;
- головка цибулі ріпки (велика) ;
- перепелині яйця – 4 шт.;
- пучок кропу;
- оцет – 32 мл;
- твердий сир – 0,15 кг;
- яйця категорії С1 – 4 шт.;
- неароматное масло – 0,2 л.
Приготування:
- Закип’ятити в каструлі воду.
- Приготоване філе опустити в киплячу рідину, додавши трохи солі. Час приготування: 30-40 хвилин. Якщо філе легко проколюється – воно готове.
- У невеликій каструлі при помірному нагріванні зварити перепелині яйця 5 хвилин, курячі – 10 хвилин.
- Велику цибулину нарізати півкільцями.
- Нашаткувати картоплю брусочками, намагаючись їх робити як можна тонше.
- У фритюрницю або в каструлю з маслом закладайте картоплю невеликими порціями. Готуйте до приємної скоринки.
- Готовий овоч викладайте на паперові серветки, щоб прибрати жир. Присипте картоплю сіллю.
- У глибоку ємність скласти цибулю, залити теплою водою (90 мл) і оцтом (32 мл), додати сіль і цукор, по 5 грам. Залишити цибулю маринуватися на 15-25 хвилин.
- Промитий кріп дуже дрібно нарубати вручну.
- Курячі яйця подрібнити на крупній тертці.
- Куряче філе розібрати на волокна або нарізати кубиками.
- Твердий сир натерти на великій тертці.
- Огірки нарізати тонкими брусочками. Їх приблизна довжина – 4 сантиметри.
- Підготувати кругле і плоске блюдо. Розкласти по всьому діаметру промаринований цибулю.
- Зверху викласти курку. Промазати цей шар майонезом.
- На курку розкласти огірки. Зробити тонку сіточку з майонезу.
- Притрусити все натертими яйцями. Змастити цей шар майонезом.
- Викласти твердий сир. Посередині зробити невелике поглиблення і промазати майонезом.
- Притрусити середину подрібненим кропом. Залишити одну жменю зелені для начинки яєць.
- По краях салату викласти обсмажену картоплю. Видимим повинно залишитися тільки поглиблення (з кропом).
- Розрізати вздовж на 2 частини перепелині яйця.
- До жовтків додати трохи солі і кропу. Все перемішати.
- Натерти на крупній тертці плавлений сир і додати його до жовткової маси.
- Сирної сумішшю наповнити порожні білки.
- Розкласти начинені яйця на подушці з кропу. Салат шарами готовий.
Як приготувати закуску з шинкою?
Салат гніздо глухаря з шинкою – це одна з найпростіших варіацій закуски. Готується швидко, не вимагаючи великих грошових витрат.
Інгредієнти:
- яйця сільські – 3 шт.;
- чіпси – невелика пачка;
- свіжа зелень;
- солоний огірок;
- майонез;
- гриби – 0,1 кг;
- шинка – 0,2 кг.
Готуємо поетапно:
- Шинку, огірок нарізати кубиками.
- Відварити яйця, дрібно нарубати.
- Обсмажити гриби до готовності.
- Змішати всі перераховані вище компоненти. Додати майонез.
- Чіпси трохи подрібнити.
- Дрібно нарізати зелень.
- Викласти салат у формі гнізда. Зверху присипати чіпсами.
- По центру викласти січену зелень.
- Салат з шинкою і грибами можна подавати.
З яловичиною та картоплею фрі
Склад компонентів:
- відварна яловичина – 0,5 кг;
- картопля – 0,5 кг;
- майонез;
- твердий сир – 0,1 кг;
- огірок – 3 шт.;
- головка ріпчастої цибулі;
- пучок кропу або петрушка;
- яйця столові – 5 шт.
Приготування:
- Очистити картоплю, нарізати довгими смужками.
- Змастити сковороду тонким шаром масла, обсмажити картоплю до хрусткої скоринки.
- Яловичину нарізати брусочками.
- Нарізати цибулю півкільцями, обдавши окропом.
- Огірок нарізати тонкими смужками, як корейську моркву.
- Відварити яйця. Жовтки нарізати кубиками.
- Зробимо невеликі яйця: натерти сир на дрібній тертці; зелень нарубати вручну. Знадобиться лише жменя кропу; жовток, розім’яти виделкою; змішати всі перераховані вище компоненти і заправити майонезом; вологими руками сформувати невеликі кульки.
- У глибокій мисці змішати яйця, огірок, яловичину і цибулю.
- На велике плоске блюдо розкласти салат. По центрі зробити поглиблення.
- Зверху посипати обсмаженою картоплею.
- У центр викласти решту кріп. Покласти у «гніздо» зліплені яйця. Всі!
З індичкою і спаржею
Склад компонентів:
- яйця столові – 4 шт.;
- мелений чорний перець, сіль;
- картопля – 3 шт.;
- консервовані огірки – 2 шт. (близько 90 гр.);
- зелена цибуля – 20 гр.;
- філе індички – 0,1 кг;
- лобода (зелень) – 3 гілочки;
- неароматное масло – 60 гр.;
- спаржа (заморожена) — 0,13 кг;
- майонез.
Приготування:
- Відварити круто яйця.
- Зварити індичку. Нарізати кубиками.
- Дрібно нашаткувати зелену цибулю і консервовані огірки.
- У невеликій ємності закип’ятити воду. Додати сіль. Зварити спаржу близько 8 хвилин на помірному вогні.
- Готову спаржу відкинути на друшляк і перекласти у велику ємність. Додати до неї інші подрібнені компоненти. Заправити салат майонезом.
- Картоплю нарізати плоскими пластинами і обсмажити.
- На кругле плоске блюдо викласти майонезний салат, зробити по центру поглиблення.
- Весь салат укласти обсмаженою картоплею.
- Відварені курячі яйця розрізати впоперек, розкласти по центру гнізда.
- Яйця присипати чорним перцем.
- Готовий салат прикрасити листям лободи.
З капустою та перепелиними яйцями
Інгредієнти:
- сир твердих сортів – 0,1 кг;
- куряче філе – 0,1 кг;
- мигдаль – 5 шт.;
- цибуля – 80 гр.;
- пекінська капуста – 0,1 кг;
- перепелині яйця – 5 шт.;
- майонез – 2 ст. ложки;
- неароматное масло – 2 ст. л.;
- печериці – 0,1 кг;
- лимонний сік – 2 ч. л.;
- яблука – 0,1 кг.
Приготування:
- Відварити яйця.
- Нарізати цибулю і печериці соломкою.
- На розігрітій сковорідці обсмажити печериці з цибулею. В кінці смаження додати сіль.
- Сир натерти на великій тертці.
- Філе відварити і нарізати скибочками, або розібрати на волокна.
- Пекінську капусту тонко нашаткувати.
- Яблука нарізати брусочками, окропивши лимонним соком, щоб фрукти не потемніли.
- Змішати подрібнені компоненти, додати майонез.
- Викласти салат на красиву тарілку, зробивши посередині поглиблення.
- Мигдаль подрібнити в блендері, присипати їм середину.
- По центру викласти відварені яйця перепелині.
- Ось і все – гніздо глухаря з перепелиними яйцями готово.
З копченою куркою
Для рецепту вибирається будь-який вид грибів – глив, лісові або шампіньйони. Головне, їх обсмажити. З маринованими або вареними компонентами, салат буде мати зовсім інший смак.
Підготуємо:
- курячі яйця – 3 шт.;
- копчена куряча грудка – 0,3 кг;
- варена картопля – 3 бульби;
- майонез;
- сирий картопля – 3 бульби;
- перепелині яйця – 3-5 шт.;
- сіль, перець;
- солоні огірки – 2 шт.;
- печериці – 0,2 кг;
- олія для смаження.
Готуємо послідовно:
- Дрібно нарізати курку.
- Відварну картоплю, огірки нарізати кубиками.
- Курячі яйця, заздалегідь відварені, дрібно нарубати ножем.
- Печериці нашаткувати пластинами і обсмажити на олії до рум’яної скоринки.
- Всі перераховані компоненти змішати з майонезом.
- Сирі бульби картоплі нарізати соломкою і обсмажити на соняшниковій олії.
- На блюдо квадратне викласти гіркою весь майонезний салат. Зверху розкласти обсмажену картоплю, куди викласти варені перепелині яйця.
- Гніздо глухаря з куркою готове до вживання.