«Гранатовий браслет» може стати прикрасою святкового столу, завдяки його незвичайного оформлення за допомогою зерен яскравого червоного граната. Класичний рецепт салату «Гранатовий браслет», а також кілька інших варіацій його приготування ви знайдете нижче.
Класичний рецепт салату Гранатовий браслет
Для «Гранатового браслета» в класичному варіанті потрібно:
- 2 плоду граната;
- 0,3 кг філе курки;
- морква – 2 шт.;
- 1 цибулина;
- яйця – 3 шт.;
- чорний перець;
- 3 картоплі;
- майонез;
- горіхи волоські – 70 г;
- 1 чайна ложка цукру;
- буряк – 2 шт.;
- сіль;
- столовий оцет – 1 ст. л.
Спочатку слід відварити яйця, картоплю, буряк. Всі трьом окремо на тертці. М’ясо також потрібно відварити в трохи солоної воді, ріжемо дрібними кубиками. Цибулину нашаткувати, замаринувати на чверть години в оцтовому маринаді з цукром, сіллю. Трьом моркву, при необхідності видаляємо зайвий сік.
Тепер залишилося зібрати салат – ставимо склянку в центрі блюда для зручності формування кільця. Навколо нього шарами викладаємо інгредієнти: картопля, половина порції буряків, морквина, подрібнені горіхи, половина грудинки, цибулю, яйця, знову грудинка і ще раз буряк. Прибираємо склянку, щоб не пошкодити стінки браслета, змащуємо майонезом салат. По всій поверхні акуратно викладаємо насіння граната. Щоб салат не «поплив», його потрібно накрити харчовою плівкою, поставити в холод на 1-2 години.
Як приготувати з копченою куркою?
Копчене філе курки додасть страві більш насичений смак. Рецепт гранатового браслета з куркою, поддавшейся копченню, має досить оригінальний смак і у нього є шанувальники.
Які продукти знадобляться:
- 2 картоплі;
- копчений окіст – 3 шт.;
- 3 яйця;
- 50 г горіхів;
- майонез;
- 1 морква;
- цибулина;
- соняшникова олія;
- 1 гранат;
- перець, сіль.
Відварюємо яйця, моркву. Також слід відварити картоплю, але не очищеної, а в мундирі. Буряк загортаємо в харчову фольгу, відправляємо на півгодини в розігріту духовку (1800С). Після охолодження, коренеплоди потрібно очистити, крупно натерти. Також трьом інші інгредієнти. Цибулину потрібно нашаткувати, трохи обсмажити на соняшниковій олії. Стегенця очищаємо від шкірки, відокремлюємо м’ясо від кісток. Отримане філе нарізають невеликими шматочками.
Пошаровість наступна – половина порції копченого філе курки, морква, картопля, 1/3 подрібнених горіхів, знову картопля, цибуля (надлишки масла від смаження слід видалити), друга половина курячого філе, яйця, буряк. Необхідно шари утрамбовувати, але не допускати їх розповзання. Щоб шари не розсипалися, їх потрібно перемазывать майонезом. Буряк і яйця окремо змішуємо з майонезом і коли до них доходить черга, то викладаються не в якості шару, а покриваємо весь салат. Даємо страві трохи постаять в холоді. Прикрашаємо всю поверхню страви зернятками граната.
На замітку. За бажанням курку можна приправити чорним меленим перцем.
З додаванням горіхів
«Гранатовий браслет» частіше готується в зимовий час року і цілком зійде за коронна страва Новорічного святкового столу.
Підготуємо продукти, які потрібні за рецептом:
- 2 буряків;
- півсклянки горіхів;
- майонез;
- 4 картоплі;
- 1 цибулина;
- яйця – 2 шт.;
- 1 гранат;
- 0,3 кг грудинки (курячого).
- морква – 2 шт.
Варимо окремо яйця і овочі, картоплю можна трохи підсолити, подрібнюємо на тертці, ділимо на дві порції. Найчастіше використовуються волоські горіхи, але також можна змішати кілька улюблених видів. Їх потрібно подрібнити, також розділити на дві порції. Викладаємо салат шарами, при цьому змащуємо шари майонезом – картопля, терта буряк, морква, подрібнені горіхи, шматочки філе, шар дрібно шинкованої лука (за бажанням), дрібно порізані варені яйця. Тепер повторюємо шари в зворотному порядку. Родзинкою страви є прикраса насінням граната.
З грибами
Для різноманітності можна приготувати «Гранатовий браслет» з грибами:
- 0,3 кг свіжих грибів (печериці);
- грудка (куряча) – 200 г;
- цибулина – 2 шт.;
- 3 картоплі;
- олія слив. – 50 г;
- майонез;
- 0,3 кг моркви (корейської);
- 3 зубки часнику;
- зелений салат – 50 г;
- 50 г горіхів;
- сир – 200 г;
- стиглий гранат.
Підсмажуємо на олії порізану цибулю і порізані пластинками гриби. Трьом картоплю в мундирі і сир, горіхи потрібно подрібнити. Готуємо соус із майонезу і подрібненого часнику. Збираємо блюдо шарами – на чисті листки салату шарами викладаємо картоплю, далі куряче філе, корейську моркву, печериці, цибуля. Шари перемазываем часниковим соусом. Далі посипаємо сиром, горіхами, знову змащуємо соусом. Візитна картка рецепта – гранатові насіння як прикраса.
Салат з яловичиною
Для додання страві більшою поживності, в нього можна додати шар обсмаженої або відвареної яловичини. Гранатовий браслет з яловичиною можна приготувати як в ролі святкового страви, так і для розмаїття повсякденного меню.
- картопля – 0,2 кг;
- 1 морквина;
- 0,3 кг буряків;
- майонез;
- 0,3 кг яловичини;
- горіхова крихта – 100 г;
- 2 граната.
Як і в попередніх рецептах, овочі слід відварити, так само як і м’ясо, потерти на тертці. За бажанням можна обсмажити м’ясо. Викладаються шари – картопля, морква, нарізана кубиками яловичина, буряк, подрібнені горіхи. Шари промазуємо майонезом, прикрашаємо зверху насінням граната. Щоб страва добре просочилося, рекомендується потримати його в холоді кілька годин.
Готуємо без додавання буряків
Якщо ви не любите відварну буряк, то її можна успішно замінити іншими продуктами, наприклад, яблуком.
Щоб приготувати салат «Гранатовий браслет» без буряка, знадобиться:
- 4 картоплі;
- куряча грудка;
- 1 гранат;
- цибулина;
- 1 яблуко;
- майонез;
- морква – 1 шт.;
- яйце;
- 50 г горіхів;
- сіль.
Грудинку відварюємо. Подрібнюємо картопля з допомогою великої терки. Шаткуємо цибулю, трохи обсмажуємо. Яйця і моркву (відварені) також подрібнюємо на тертці. Послідовність викладання салату така – картопля, морква, нарізана кубиками грудинка – шари перемазываем майонезом. Далі наносимо цибулю, яйця, подрібнені горіхи. Яблуко подрібнюємо за допомогою терки і викладаємо поверх горіхів. Прикрашаємо гранатовими насінням.
На замітку. Щоб салат зручніше було їсти, не думаючи про кісточках граната, страву краще прикрасити насінням рожевого граната без кісточок.
З чорносливом
Гранатовий браслет з м’ясом придбає ще більш оригінальний смак, якщо в поєднанні продуктів буде присутній чорнослив.
Для такого пікантного салату знадобиться:
- чорнослив – 100 г;
- стиглий гранат;
- майонез;
- морква – 2 шт.;
- 4 яйця;
- півкіло м’яса (телятина, яловичина);
- картопля – 3 шт.;
- 4 огірка (свіжих);
- сіль.
Варимо картоплю, солимо, подрібнюємо на тертці. Відварюємо і нарізаємо м’ясо невеликими кубиками. Ріжемо огірки соломкою, трьом яйця і моркву. Чорнослив треба розпарити, порізати кубиками. Послідовність – картопля, відварне м’ясо, огірки, подрібнені яйця, морква, чорнослив. Змащуємо майонезом шари, а зверху чорносливу викладаємо зерна граната.
Ідеально застосувати домашній майонез власного приготування. До його складу входить мінімум компонентів, але смак не гірше магазинного продукту.