Апетитний «Грецький» салат вражає буйством яскравих фарб. Він смачний, корисний і, що не менш важливо, малокалорійний. Зустрічається відразу кілька варіантів такої закуски.
Класичний рецепт грецького салату з сиром Фетакса
Інгредієнти: м’ясистий помідор, свіжий огірочок, солодкий болгарський перчик, червона цибулина, пучок зеленого салату, 18 маслин, 80 г сиру Фетакса, лимон, солодка мелена паприка, сіль, 3 ст. ложки оливкової олії.
- Цибулина нарізане тонкими полуколечками. Якщо вона дуже жорстка або гірка, потрібно залити овоч окропом на пару хвилин.
- Помідор разом з шкіркою ріжеться великими шматочками. Огірок – кружальцями.
- Підготовлені компоненти викладаються на салатні листя, поливаються оливковою олією, присипаються сіллю і приправами, а також сбрызгиваются лимонним соком.
Зверху на готову закуску висипаються кубики сиру і половинки маслин. Такий класичний рецепт «Грецького» салату можна злегка змінювати за допомогою різних ароматних трав і інших видів сиру.
Як приготувати справжній салат, як у Греції?
Інгредієнти: трохи виноградного оцту, половинка червоної цибулі, 2 стиглих помідора, 120 г сиру Фета, 2 свіжих огірка, 4 ст. ложки оливкової олії, жменю оливок, велика дрібку сухого естрагону, пучок свіжої зелені, сіль.
- Всі овочі потрібно дуже крупно нарізати. Огірки – кружечками, помідори – на 4-6 частин, цибулю – півкільцями.
- Підготовлені інгредієнти, крім цибулі, змішуються в глибокому салатнику.
- В окремому посуді змішується цибулю, естрагон, мелкорубленая зелень, оцет, сіль. Отримана маса залишається на 12-15 хвилин. Далі вона викладається на інші інгредієнти в салатницю.
- Фета ріжеться середніми кубиками, після чого висипається на закуску разом з цілими оливками.
- Залишається полити салат олією, ще раз перемішати і подати до столу.
У різних регіонах Греції в обговорювану закуску також додають свіжі салатні листя, солодкий болгарський перець, відварну буряк і деякі інші цікаві інгредієнти.
З куркою і сухариками
Інгредієнти: 420 г курячого м’яса (краще всього вибирати м’якоть з ніжок), 70 г маслин без кісточок, половинка фіолетового цибулі, 4 ст. ложки якісного оливкової олії, 2 свіжих огірка, 2 м’ясистих томату, 170 г зеленого салату, 60 г білих сухариків, кухонна сіль, половинка солодкого болгарського перцю, пучок прованських трав, 120 г сиру Фетакса.
- Курячі ніжки відварюють в солоній воді до готовності, після чого з кісток знімається м’ясо і нарізати невеликими шматочками.
- Всі овочі миються і обтираються паперовим рушником. Далі вони при необхідності чистяться і довільно ріжуться. Огірки – кружечками, помідори – часточками, перець – смужками, цибулю – тонкими кільцями. У Греції для приготування обговорюваного салату овочі завжди ріжуться дуже крупно.
- Салат промивається, добре обсушивается і прямо руками рветься на кусники. Він першим викладається на блюдо. Інші інгредієнти будуть висипатися вже поверх салатних листків.
- Фетакса ріжеться середніми кубиками.
- Спочатку на листя салату висипаються все заздалегідь підготовлені овочі. Їх також потрібно присолити за смаком.
- Сухарики можна взяти готові або приготувати їх самостійно, підсушивши кубики білого хліба. Вони висипаються поверх овочів разом з цілими маслинами без кісточок.
- Залишається викласти курятину.
Заправляється «Грецький» салат з куркою сумішшю з оливкової олії і прованських трав.
З бринзою і оливками
Інгредієнти: кіло м’ясистих стиглих томатів, кіло свіжих огірочків, великий солодкий болгарський перчик, по 12 штук оливок і маслин, півкіло бринзи, фіолетова цибулина, повний стакан якісного оливкової олії, 2 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка орегано, сіль за смаком.
- Огірочки миються, ріжуться навпіл, після чого подрібнюються півкільцями. Болгарський перець без насіння рубається середніми брусочками.
- Цибулю нарізати дуже дрібно.
- Кожен томат просто розрізається на 6-8 частин.
- Всі підготовлені компоненти викладаються в салатник. До них висипаються оливки і маслини. Ці інгредієнти додаються цілими або розрізаними на половинки.
- Для заправки з’єднується оливкова олія, свіжий цитрусовий сік, орегано, сіль.
- Вміст салатника добре перемішується, заправляється приготованим соусом. Поверх закуски розкладаються великі кубики сиру.
Подається до столу «Грецький» салат з бринзою відразу ж після перемішування.
Оригінальний варіант в лаваші
Інгредієнти: салат-латук (цілий качан), повний стакан маслин без кісточок, 220 г сиру Фета, 4 стиглих помідора, 5 невеликих свіжих огірочків, 2 зубчики часнику, половинка болгарського перцю, 2 тонких лаваша, кухонна сіль за смаком, 70 мл оливкової олії.
- Першим ділом готуються помідори і огірки. Овочі миють, при необхідності позбавляються від шкірки і нарізати кубиками. Вони відразу висипаються в салатницю.
- До інших інгредієнтів додаються нарізані навпіл маслини. За смаком можна використовувати цілими. Висипається в ємність і болгарський перець, нарізану середніми брусочками.
- Фета нарізається кубиками і теж відразу висипається в миску.
- Салат розбирається на листя, добре миється під проточною водою, позбавляється від зайвої вологи, після чого грубо рветься руками і відправляється до іншим складовим.
- В окремий посуд виливається оливкову олію, до нього додається сіль за смаком і роздавлений часник. Отриманим соусом заправляється закуска готова.
Кожен лаваш ділиться на 4 частини. В отримані заготовки загортається невелику кількість салату. Отримані трубочки відразу ж подаються до столу. Якщо залишити частування надовго, то лаваш розмокне і стане менш апетитним, але більш ніжним.
З додаванням орегано, кропу і м’яти
Інгредієнти: велика дрібку меленої материнки, жменя оливок, 80 г сиру Фета, 2 болгарський перець (червоний і жовтий), 3 помідори, 2 огірки, невеликий пучок свіжої зелені з кропу, петрушки і м’яти, 3 ст. ложки оливкової олії, ріпчаста цибулька, кухонна сіль, 1 ст. ложка винного оцту.
- Свіжі помідори нарізати досить великими кубиками. Шкірку з них попередньо знімати не потрібно.
- Огірочки спочатку ріжуться навпіл, а потім – на товсті скибочки.
- Болгарський перець без насіння подрібнюється великими брусочками.
- Ріпчаста цибуля ріжеться тонкою соломкою. Підійде і білий і фіолетовий.
- Вся свіжа зелень дуже дрібно рубається. М’яти потрібно брати найменше – 3-4 листочка.
- Всі підготовлені компоненти з’єднуються в мисці, до них висипаються цілі або нарізані половинками оливки.
- Заправляється закуска сумішшю з оливкової олії, винного оцту, солі і меленого материнки.
Прикрашається великими пластинками сиру Фета. Отримати їх легко, використовуючи спеціальну широку тертку.
Заправка для грецького салату: варіанти приготування соусу
Смак обговорюваної закуски багато в чому залежить від соусу, з якої вона подається. Сьогодні відомо відразу кілька вдалих заправок для «Грецького» салату.
Гірчичний соус
Інгредієнти: половина чайної ложки діжонської гірчиці, 60 мл винного оцту, пучок орегано, 130 мл оливкової олії, часник за смаком, сіль.
- Подрібнений часник з’єднується з сухою приправою орегано.
- У масу всипається гірчиця (суха).
- Основа для соусу солиться за смаком.
- У суміш вливається оцет і масло. Віночком компоненти замішуються до однорідності. Можна використовувати для цього блендер.
До повної готовності заправка буде настоюватися близько півгодини.
Класичний соус для «Грецького» салату
Інгредієнти: 6 ст. ложок оливкової олії, 1 ст. ложка винного оцту, дрібку прованських трав.
- У чисту суху посуд виливається масло.
- Далі до нього додається оцет. Суміш злегка збивається віночком.
- Прянощі для соусу підійдуть будь-які. Краще всього використовувати вже готову прованскую ароматну суміш.
Соус перед заправкою салату настоюється в холодильнику близько 20 хвилин.
Заправка з соєвим соусом
Інгредієнти: 3 ст. ложки соєвого соусу без добавок, 3 ч. ложки рідкого бджолиного меду, 3 ст. ложки якісного оливкового масла і стільки ж соку лимона.
- Мед розлучається соєвим соусом до однорідності.
- Поступово в масу додається сік лимона і оливкову олію. При цьому потрібно постійно працювати віночком.
Готовий соус можна відразу подавати до столу.