Салат «Грецький» – 6 смачних рецептів приготування вдома

Апетитний «Грецький» салат вражає буйством яскравих фарб. Він смачний, корисний і, що не менш важливо, малокалорійний. Зустрічається відразу кілька варіантів такої закуски.

Класичний рецепт грецького салату з сиром Фетакса

Інгредієнти: м’ясистий помідор, свіжий огірочок, солодкий болгарський перчик, червона цибулина, пучок зеленого салату, 18 маслин, 80 г сиру Фетакса, лимон, солодка мелена паприка, сіль, 3 ст. ложки оливкової олії.

  • Цибулина нарізане тонкими полуколечками. Якщо вона дуже жорстка або гірка, потрібно залити овоч окропом на пару хвилин.
  • Помідор разом з шкіркою ріжеться великими шматочками. Огірок – кружальцями.
  • Підготовлені компоненти викладаються на салатні листя, поливаються оливковою олією, присипаються сіллю і приправами, а також сбрызгиваются лимонним соком.

Зверху на готову закуску висипаються кубики сиру і половинки маслин. Такий класичний рецепт «Грецького» салату можна злегка змінювати за допомогою різних ароматних трав і інших видів сиру.

Як приготувати справжній салат, як у Греції?

Інгредієнти: трохи виноградного оцту, половинка червоної цибулі, 2 стиглих помідора, 120 г сиру Фета, 2 свіжих огірка, 4 ст. ложки оливкової олії, жменю оливок, велика дрібку сухого естрагону, пучок свіжої зелені, сіль.

  • Всі овочі потрібно дуже крупно нарізати. Огірки – кружечками, помідори – на 4-6 частин, цибулю – півкільцями.
  • Підготовлені інгредієнти, крім цибулі, змішуються в глибокому салатнику.
  • В окремому посуді змішується цибулю, естрагон, мелкорубленая зелень, оцет, сіль. Отримана маса залишається на 12-15 хвилин. Далі вона викладається на інші інгредієнти в салатницю.
  • Фета ріжеться середніми кубиками, після чого висипається на закуску разом з цілими оливками.
  • Залишається полити салат олією, ще раз перемішати і подати до столу.

У різних регіонах Греції в обговорювану закуску також додають свіжі салатні листя, солодкий болгарський перець, відварну буряк і деякі інші цікаві інгредієнти.

З куркою і сухариками

Інгредієнти: 420 г курячого м’яса (краще всього вибирати м’якоть з ніжок), 70 г маслин без кісточок, половинка фіолетового цибулі, 4 ст. ложки якісного оливкової олії, 2 свіжих огірка, 2 м’ясистих томату, 170 г зеленого салату, 60 г білих сухариків, кухонна сіль, половинка солодкого болгарського перцю, пучок прованських трав, 120 г сиру Фетакса.

Дивіться також:  Салат Черепашка з куркою та горіхами – 7 покрокових рецептів дуже смачного і красивого салату

  • Курячі ніжки відварюють в солоній воді до готовності, після чого з кісток знімається м’ясо і нарізати невеликими шматочками.
  • Всі овочі миються і обтираються паперовим рушником. Далі вони при необхідності чистяться і довільно ріжуться. Огірки – кружечками, помідори – часточками, перець – смужками, цибулю – тонкими кільцями. У Греції для приготування обговорюваного салату овочі завжди ріжуться дуже крупно.
  • Салат промивається, добре обсушивается і прямо руками рветься на кусники. Він першим викладається на блюдо. Інші інгредієнти будуть висипатися вже поверх салатних листків.
  • Фетакса ріжеться середніми кубиками.
  • Спочатку на листя салату висипаються все заздалегідь підготовлені овочі. Їх також потрібно присолити за смаком.
  • Сухарики можна взяти готові або приготувати їх самостійно, підсушивши кубики білого хліба. Вони висипаються поверх овочів разом з цілими маслинами без кісточок.
  • Залишається викласти курятину.

Заправляється «Грецький» салат з куркою сумішшю з оливкової олії і прованських трав.

З бринзою і оливками

Інгредієнти: кіло м’ясистих стиглих томатів, кіло свіжих огірочків, великий солодкий болгарський перчик, по 12 штук оливок і маслин, півкіло бринзи, фіолетова цибулина, повний стакан якісного оливкової олії, 2 ст. ложки лимонного соку, 1 ст. ложка орегано, сіль за смаком.

  • Огірочки миються, ріжуться навпіл, після чого подрібнюються півкільцями. Болгарський перець без насіння рубається середніми брусочками.
  • Цибулю нарізати дуже дрібно.
  • Кожен томат просто розрізається на 6-8 частин.
  • Всі підготовлені компоненти викладаються в салатник. До них висипаються оливки і маслини. Ці інгредієнти додаються цілими або розрізаними на половинки.
  • Для заправки з’єднується оливкова олія, свіжий цитрусовий сік, орегано, сіль.
  • Вміст салатника добре перемішується, заправляється приготованим соусом. Поверх закуски розкладаються великі кубики сиру.

Подається до столу «Грецький» салат з бринзою відразу ж після перемішування.

Дивіться також:  Салат з маринованими огірками – 8 рецептів приготування

Оригінальний варіант в лаваші

Інгредієнти: салат-латук (цілий качан), повний стакан маслин без кісточок, 220 г сиру Фета, 4 стиглих помідора, 5 невеликих свіжих огірочків, 2 зубчики часнику, половинка болгарського перцю, 2 тонких лаваша, кухонна сіль за смаком, 70 мл оливкової олії.

  • Першим ділом готуються помідори і огірки. Овочі миють, при необхідності позбавляються від шкірки і нарізати кубиками. Вони відразу висипаються в салатницю.
  • До інших інгредієнтів додаються нарізані навпіл маслини. За смаком можна використовувати цілими. Висипається в ємність і болгарський перець, нарізану середніми брусочками.
  • Фета нарізається кубиками і теж відразу висипається в миску.
  • Салат розбирається на листя, добре миється під проточною водою, позбавляється від зайвої вологи, після чого грубо рветься руками і відправляється до іншим складовим.
  • В окремий посуд виливається оливкову олію, до нього додається сіль за смаком і роздавлений часник. Отриманим соусом заправляється закуска готова.

Кожен лаваш ділиться на 4 частини. В отримані заготовки загортається невелику кількість салату. Отримані трубочки відразу ж подаються до столу. Якщо залишити частування надовго, то лаваш розмокне і стане менш апетитним, але більш ніжним.

З додаванням орегано, кропу і м’яти

Інгредієнти: велика дрібку меленої материнки, жменя оливок, 80 г сиру Фета, 2 болгарський перець (червоний і жовтий), 3 помідори, 2 огірки, невеликий пучок свіжої зелені з кропу, петрушки і м’яти, 3 ст. ложки оливкової олії, ріпчаста цибулька, кухонна сіль, 1 ст. ложка винного оцту.

  • Свіжі помідори нарізати досить великими кубиками. Шкірку з них попередньо знімати не потрібно.
  • Огірочки спочатку ріжуться навпіл, а потім – на товсті скибочки.
  • Болгарський перець без насіння подрібнюється великими брусочками.
  • Ріпчаста цибуля ріжеться тонкою соломкою. Підійде і білий і фіолетовий.
  • Вся свіжа зелень дуже дрібно рубається. М’яти потрібно брати найменше – 3-4 листочка.
  • Всі підготовлені компоненти з’єднуються в мисці, до них висипаються цілі або нарізані половинками оливки.
  • Заправляється закуска сумішшю з оливкової олії, винного оцту, солі і меленого материнки.
Дивіться також:  Салат з тунцем - 10 рецептів класичного салату з консервованим тунцем

Прикрашається великими пластинками сиру Фета. Отримати їх легко, використовуючи спеціальну широку тертку.

Заправка для грецького салату: варіанти приготування соусу

Смак обговорюваної закуски багато в чому залежить від соусу, з якої вона подається. Сьогодні відомо відразу кілька вдалих заправок для «Грецького» салату.

Гірчичний соус

Інгредієнти: половина чайної ложки діжонської гірчиці, 60 мл винного оцту, пучок орегано, 130 мл оливкової олії, часник за смаком, сіль.

  • Подрібнений часник з’єднується з сухою приправою орегано.
  • У масу всипається гірчиця (суха).
  • Основа для соусу солиться за смаком.
  • У суміш вливається оцет і масло. Віночком компоненти замішуються до однорідності. Можна використовувати для цього блендер.

До повної готовності заправка буде настоюватися близько півгодини.

Класичний соус для «Грецького» салату

Інгредієнти: 6 ст. ложок оливкової олії, 1 ст. ложка винного оцту, дрібку прованських трав.

  • У чисту суху посуд виливається масло.
  • Далі до нього додається оцет. Суміш злегка збивається віночком.
  • Прянощі для соусу підійдуть будь-які. Краще всього використовувати вже готову прованскую ароматну суміш.

Соус перед заправкою салату настоюється в холодильнику близько 20 хвилин.

Заправка з соєвим соусом

Інгредієнти: 3 ст. ложки соєвого соусу без добавок, 3 ч. ложки рідкого бджолиного меду, 3 ст. ложки якісного оливкового масла і стільки ж соку лимона.

  • Мед розлучається соєвим соусом до однорідності.
  • Поступово в масу додається сік лимона і оливкову олію. При цьому потрібно постійно працювати віночком.

Готовий соус можна відразу подавати до столу.

Прокрутка до верху