Закуски з грибами завжди виходять не тільки смачними, але і поживними. Якщо включити фантазію, можна дуже красиво їх оформити і подати до святкового столу як головного його прикраси. Так, смачним і ефектним виходить салат «Грибна галявина».
Класичний салат «Грибна поляна» з печерицями
Склад продуктів: 90 г маринованих грибів (цілих), 2 великих яйця, 3-4 дрібні картоплини, морква, 40 г м’якого вершкового сиру, 160 г копченої курки, сіль, майонез.
- Спочатку відварюють потрібні компоненти – картопля, яйця, морква. Далі вони очищаються і нарізати дрібними кубиками.
- В сервірувальну кільце, встановлене на плоску тарілку, укладається підсолений і змащений майонезом картоплю.
- Далі йдуть кубики курятини і знову – соус.
- Потім – моркву з м’яким сиром і яйця з майонезом.
- Останніми розподіляються гриби капелюшками вгору.
Готовий салат з печерицями перед подачею гостям повинен настоятися гарненько в прохолоді.
Як приготувати з опеньками?
Склад продуктів: велика куряча грудка, 2-3 маринованих огірка, заздалегідь зварені продукти: 2 картоплини, яйце, морква, 90 г маринованих опеньків, а також сіль, головка ріпчастої цибулі, пучок свіжого кропу і соус.
- Курятина відварюється до готовності і остуджується.
- Спочатку на тарілку висипаються дрібні кубики вареної картоплі. Зверху розподіляється сітка підсоленого соусу.
- Далі розсипається соломка огірків і цибулі.
- Потім йдуть мініатюрні кубики відвареної моркви з підсоленим соусом.
- Потім – довільні шматочки остиглого м’яса, терте варене яйце, свіжий кріп.
- Поверх зелені довільно викладаються мариновані гриби.
Для салату «Грибна поляна» з опеньками в якості соусу добре підійде звичайний майонез.
З курячим філе
Склад продуктів: 120 г маринованих шампіньйонів, 80 г корейської моркви, 2 великих яйця, пучок свіжої петрушки, половина великого курячого філе, 2 бочкових солоних огірка, 2-3 картоплини, сіль, легкий майонез.
- Для початку потрібно зайнятися термічною обробкою деяких продуктів – зварити яйця, картоплю, курку.
- Мариновані гриби вибираються цілі. Їх потрібно відразу викласти в миску капелюшками вниз. На кожну ніжку додається трохи майонезу. Соус тут необхідний для з’єднання шарів.
- Далі розподіляється дрібно нарізана петрушка. Поверх зелені розсипаються крупно терті очищені яйця.
- Потім йде шар пікантною морквини без маринаду.
- Охолоджена варена курка ріжеться дрібними кубиками, змащується солоним майонезом і викласти на моркву.
- Розподіляються невеликі шматочки солоних огірків. Знову соус.
- Останнім шаром йде терта варена картопля. Вона нічим не змащується.
Готовий салат «Грибна поляна» з куркою настоюється в прохолоді близько години, після чого перевертається на плоску тарілку.
Ситний салат з шинкою
Склад продуктів: півбанки маринованих печериць, велика картоплина, 70 г напівтвердого сиру, пучок пір’я зеленого лука, 2 великих яйця, 140 г шинки, велика морквина, сіль, майонез.
- Відварити потрібно тільки картоплю, моркву і яйця.
- На дно відповідної за розміром салатниці викладаються цілі мариновані гриби. Бажано вибирати печериці приблизно однакового розміру. Вони укладаються капелюшками вниз.
- Зверху всипається подрібнений зелений лук. Він буде імітувати галявинку під грибами.
- Далі усі шари обов’язково промащуються підсоленим майонезом. Це необхідно, щоб вони не розпадалися. Також продукти добре утрамбовували.
- На зелений лук висипається крупно тертий сир.
- Потім – терті варені яйця, дрібні кубики шинки, терта варена морква і картопля. Останній шар не змащується соусом.
- Салат акуратно перевертається на плоске блюдо і відправляється на годинку в прохолоду.
Перед подачею «Грибний поляни» з шинкою можна прикрасити довгими пір’ям зеленого лука, встромивши їх між грибами.
З корейською морквою
Склад продуктів: 170 г маринованих шампіньйонів, 240 г філе курки, 4-5 дрібних варених картоплин, 170 г моркви по-корейськи, 4 великих варених яйця, 90 г твердого сиру, сіль, майонез, свіжа зелень.
- У глибоку миску викладаються цілі мариновані гриби капелюшком вниз. Вони розташовані впритул один до одного.
- Зверху відправляється подрібнена зелень.
- Далі розподіляється терта картопля, яка добре приминається з солоним майонезом.
- Потім йде корейська морквина без маринаду, заздалегідь зварене куряче філе, терті сир і яйця. Верх також змащується майонезом.
Далі салат з корейською морквою перевертається таким чином, щоб капелюшки грибів опинилися нагорі, і подається до столу.
Салат-перевертиш «Грибна поляна»
Склад продуктів: 2 шт. вареної моркви, банку цілісних консервованих печериць, 340 г підкопченого курячого м’яса, 5-6 варених яєць, сіль, 170 г напівтвердого сиру, половина пучка свіжої петрушки і цибулі, майонез.
- На рівне дно каструлі викладаються цілісні гриби капелюшками вниз. Далі висипається мелконарезанная зелень.
- Потім терта морква, шар підсоленого соусу.
- Наверх – кубики курячого м’яса, терті яйця, підсолений майонез, тертий сир. Якщо залишилися ще гриби, їх можна подрібнити і змішати з сиром.
Каструля перевертається на плоске блюдо і знімається. Якщо зробити це акуратно, на тарілці виявиться ефектно оформлена закуска.
Листковий салат з м’ясом і грибами
Склад продуктів: 340 г відвареного м’яса, 3 варених картоплини, будь-яка свіжа зелень за смаком, 160 г напівтвердого сиру, бочкової солоний огірок, 170 г корейської моркви, сіль, майонез.
- Цілі гриби укладаються капелюшками вниз. Згори сиплеться подрібнена зелень.
- Далі йде терта картопля з майонезом, яку потрібно добре щільно утрамбувати.
- На картоплю висипаються дрібні кубики солоного огірка, шматочки вареного м’яса.
- Малюється сітка з підсоленого майонезу.
- Зверху викладається морквина без маринаду і тертий сир.
Залишається перевернути закуску і подавати до столу.