Як відомо, стручкова квасоля – це всього лише недозрілі боби. Тим не менш, завдяки своїм унікальним властивостям, вони дуже часто використовуються в кулінарії для приготування різних страв. Серед них провідне місце займає саме салат із стручкової квасолею, і сьогодні відомо більше ста різних варіантів його приготування.
Простий і дуже смачний салат із стручкової квасолею
Прихильникам здорового харчування обов’язково сподобається цей дуже корисний і одночасно низькокалорійний салат із стручкової квасолею.
Для його приготування необхідно взяти:
- 2 середніх помідора;
- 400 грам замороженої квасолі (в стручках);
- 15 грам столового оцту;
- 3 зубчики часнику;
- сіль;
- 50 грам соняшникової олії;
- свіжу зелень;
- цукор;
- мелений перець.
Готується така страва дуже швидко:
- Закип’ятити в каструлі воду.
- Опустити в неї заморожену квасолю, посолити і варити 7 хвилин.
- Відкинути стручки на друшляк і остудити.
- Приготувати заправку. Для цього з’єднати масло з оцтом, а потім додати подрібнений часник, спеції і перемішати.
- Свіжі томати нарізати великими часточками.
- Викласти їх в салатник разом з теплими стручками квасолі.
- Полити продукти приготовленої заправкою і перемішати.
Такий салат можна приготувати в будь-який час року. А якщо під руками раптом не виявиться томатів, то їх легко замінити маринованими або солоними огірками.
З куркою, огірками та помідорами
Особливої уваги заслуговують м’ясні салати. Багато хто використовує їх в якості швидкого вечері. Наприклад, буквально за кілька хвилин можна приготувати чудовий салат із стручкової квасолею і куркою.
А інгредієнти для нього знадобляться найпростіші:
- 3 томата;
- 50 грам вареної стручкової квасолі;
- 1 огірок;
- 6 сирих печериць;
- 1 цибулина;
- 2 половинки курячої грудки;
- часниковий майонез;
- сушений кріп.
Як приготувати такий незвичайний салат:
- Гриби нарізати соломкою, висипати їх на сковорідку, трохи посолити і трохи обсмажити.
- М’ясо курки так само порізати соломкою. Довільно покришити очищений цибулю. Огірки нарізати півкільцями, а томати – часточками.
- Остиглі печериці разом з іншими компонентами перекласти в салатник.
- Майонез змішати з кропом.
- Приготовленим соусом заправити салат і ретельно перемішати.
Для дієтичного варіанти майонез можна замінити будь-яким рослинним маслом. Смак готової страви від цього гірше не стане.
Класичний рецепт салату «Нісуаз»
Близько півстоліття тому в Ніцці французькими кухарями був створений рецепт нового салату, який отримав назву «Нісуаз». Головними її компонентами були варені яйця, свіжі овочі і анчоуси, а в якості заправки використовувалося оливкова олія. Сьогодні у такої страви є багато цікавих варіантів. Тим не менш, класичний французький салат із стручкової квасолею по-своєму неповторний.
Щоб його зробити, потрібно:
- 4 томата;
- 3 цибулини;
- 1 качан салату;
- 200 г стручкової квасолі;
- 1 зубок часнику;
- 3 відварних яйця;
- 150 грам тунця (консервованого в олії);
- 8 анчоусів;
- 6 маслин;
- ½ Стручка солодкого перцю;
- 60 грамів лимонного соку.
Для заправки:
- 1 зубок часнику;
- 8 листочків базиліка;
- ⅓ Склянки оливкової олії;
- 25 грам винного оцту;
- перець;
- морська сіль.
Готується цей салат не зовсім звичайним способом:
- Квасоля спочатку потрібно відварити в солоній воді протягом 6 хвилин. Після цього її слід процідити. Потім зелені стручки потрібно обдати холодною водою, щоб зберегти бажану щільність і колір.
- Підготовлену квасолю злегка (пару хвилин) обсмажити, додавши на сковороду трохи олії і роздавлений часник. Після цього її слід посипати рубаною петрушкою і відразу ж зняти з плити. Остиглу квасоля полити лимонним соком.
- Листя салату довільно порвати руками. Помідори і яйця порізати дольками на 4 або 6 частин. Анчоуси і маслини добре промити. Дрібно нарізати цибулю. Перець покришити скибочками.
- Підготовлені продукти скласти в глибоку миску шарами: салат – цибуля томати – квасоля – перець. Повторювати, поки не закінчаться всі інгредієнти.
- Окремо приготувати заправку, змішавши подрібнене листя базиліка з часником та іншими інгредієнтами. Залити нею салат.
- Зверху викласти шматочки тунця, яйця, анчоуси і маслини.
- На завершення все це можна скропити соком лимона.
Неповторний смак цього дивного салату нікого не залишить байдужим.
З беконом і авокадо
Той, кому не страшні зайві калорії, може спробувати приготувати дуже смачний салат з використанням, крім зеленої квасолі, копченостей і екзотичних плодів.
Як приклад варто розглянути варіант, для якого потрібно:
- 300 грам шпинату;
- 2 авокадо;
- 1 зубок часнику;
- 8 шматочків бекону;
- 400 г стручкової квасолі;
- 4 – 5 грам коричневого цукру;
- 2 цибулі-шалот;
- 70 грам оливкової олії;
- 15 грам бальзамічного оцту;
- 5 грам кунжутного масла.
Незважаючи на оригінальні інгредієнти, готувати такий салат нескладно:
- Бекон обсмажити на грилі до хрускоту. Після охолодження його треба порізати на невеликі шматочки.
- Квасолю варити 4 хвилини, а потім промити холодною водою.
- Довільно покришити цибулю-шалот. Авокадо порізати кубиками.
- Інгредієнти скласти в глибоку ємність.
- Рубаний часник змішати з цукром, оцтом і двома видами масла.
- Полити цим соусом подрібнені компоненти, трішки посолити і перемішати.
Цей салат бажано їсти відразу, його не слід готувати про запас. Краще витратити 10 – 15 хвилин і в потрібний час зробити свіжу страву.
Теплий салат із стручкової квасолею
Зазвичай для приготування будь-якого салату використовуються охолоджені інгредієнти. Але це зовсім не обов’язково. Не менш смачним виходить також і теплий салат. Взяти, до прикладу, варіант зі стручковою квасолею і яйцем.
Для приготування можна використовувати наступний набір продуктів:
- 0,4 кілограма квасолі стручкової;
- 50 г волоських горіхів;
- 8 перепелиних яєць;
- 200 грам помідорів чері;
- 1 грам перцю;
- по 2 столові ложки насіння кунжуту, лимонного соку, оливкової олії і соєвого соусу.
На приготування такої страви йде не більше 25 хвилин.
Для цього потрібно:
- Відварну (або консервовану) квасоля перекласти в миску, полити її маслом і соусом, а потім присипати насінням кунжуту.
- Томати і відварені яйця розрізати навпіл.
- Квасолю викласти на деко, застелене фольгою і запікати 15 хвилин в духовці, розігрітій до 200 градусів.
- Оброблені стручки перекласти в салатник, додати томати, яйця і горіхи.
- Присипати блюдо перцем і полити соком лимона.
Такий чудовий салат можна готувати на обід в якості другої страви.
Готуємо з тунцем і Моцарелою
Нижче представлений ще один рецепт салату зі стручковою квасолею і консервованим тунцем, який неодмінно припаде до душі любителям італійської кухні. Ніжний і надзвичайно смачний, він допоможе краще оцінити національний колорит цієї сонячної країни.
Для приготування салату знадобиться:
- 200 г консервованого тунця і стільки ж стручкової квасолі;
- 70 грам маслин або оливок (без кісточок);
- по 250 грам томатів черрі і сиру «Моцарелла»;
- 4 гілочки свіжої петрушки;
- сіль;
- 70 грам оливкової олії;
- ¼ Столової ложки перцю чилі;
- 40 грам соку лимона.
Щоб зробити такий салат, треба:
- Стручки квасолі опустити в окріп і варити 7 – 8 хвилин, додавши трохи солі. Після цього їх треба опустити в холодну воду і просушити серветкою.
- Сир порізати невеликими шматочками. Рибу довільно поламати виделкою. Томати розрізати на дві частини. Зелень і чилі дрібно порубати.
- Всі підготовлені продукти зібрати в одному посуді.
- Додати інші інгредієнти і перемішати.
Цей салат, приготовлений в італійському стилі, дозволить кожній господині внести приємну різноманітність у звичний щоденний раціон своєї родини.
Салат із стручкової квасолі з грибами
Для вегетаріанців буде цікавий наступний, не менш смачний, варіант салату зі стручковою квасолею.
Компонентів для його приготування потрібно не багато:
- 1 цибулина;
- по 150 грам печериць і замороженої зеленої квасолі;
- 100 грам салатних листків;
- сіль;
- 5 томатів черрі (або один великий помідор);
- трохи меленого перцю і соку лимона;
- олія рослинна.
Як правильно готувати це блюдо:
- Цибулю нарізати півкільцями, а печериці – тонкими пластинками.
- Заморожені стручки квасолі залити окропом, трохи почекати, а потім злити воду.
- Гриби разом з цибулею обсмажити в олії. На це піде не більше 7 хвилин.
- Додати до них на сковороду стручки квасолі і продовжувати обробку ще приблизно 5 хвилин.
- Продукти посолити, присипати перцем і сбризнуть свіжим лимонним соком.
- Додати розрізані навпіл помідори, перемішати і відразу ж зняти сковороду з вогню.
Після цього залишиться тільки викласти готову страву на тарілку, застелену салатними листям.
Варіант для тих, хто постить
Напередодні релігійних свят господині часто ламають голову над тим, який пісний салат приготувати до столу. Для такого випадку можна запропонувати дуже простий і того ж низькокалорійний рецепт.
Для роботи знадобиться:
- 350 грам зеленої квасолі в стручках;
- 1 головка цибулі (бажано, червоного);
- 250 грам свіжої моркви;
- 1 стручок солодкого перцю.
Для заправки:
- по 2 столові ложки кетчупу і оливкової олії;
- сіль;
- 15 грам винного оцту;
- перець мелений.
Технологія приготування салату гранично проста:
- Спочатку необхідно відварити квасолю. Для цього її потрібно опустити в каструлю з киплячою водою і почекати 8 хвилин. Щоб зберегти яскраво-зелений колір стручків, в воду треба додати 4 – 5 грам цукру.
- Відварену квасолю перекласти в салатник і додати до неї нарізану тонкими півкільцями цибулю.
- Солодкий перець і моркву подрібнити акуратною соломкою. Подрібнені продукти також висипати в салатник.
- Окремо в тарілці з’єднати і перемішати всі інгредієнти заправки.
- Приготовленим соусом залити продукти і підкоригувати смак за допомогою меленого перцю і солі.
Тепер все це треба гарненько перемішати, після чого можна сміливо знімати пробу. Результат нікого не розчарує.