Вже зима котить в очі, а в городах ще зеленіють не встигли дозріти томати. Вживати в їжу такі свіжі овочі не можна через наявність у їх складі соланіну, а ось отримати розкішний салат із зелених помідорів — ідея чудова і швидко здійсненне.
Готуємо без стерилізації
Представленим способом консервування овочів з давніх часів користувалися наші предки. Тоді знали, як зберегти всі цінні речовини зелених плодів.
Набір необхідних компонентів:
- суцвіття і трава кропу — 100 г;
- базилік, петрушка, кінза, селера — по 25 г;
- помідори зелені — 5 кг;
- острогін, чабер, майоран — по 10 г;
- листя хрону (кореневища), смородини, вишні, лавра і дуба — по 3 шт.;
- зубки часнику — 1 головка;
- перець горошком (12 шт.) і гіркий (стручок);
- насіння коріандру і гірчиці — по 5 р.
Приготування салату:
- Для правильної засолювання ніколи не використовуємо каструлю з металу. Підійде посуд емальований або виготовлена з нержавіючої сталі. Підготовлений бак ретельно помиємо, продезінфікуємо, ошпарим окропом.
- Помідори перебираємо, так як в салаті повинні бути виключно цілі, якісні, добре вимиті плоди. Якщо ми розраховуємо зняти пробу з готового продукту вже через 2 – 3 тижні, то проколюємо в декількох місцях кожен помідор (виделкою або голкою). Для тривалого зберігання така процедура не вимагається.
- Викладаємо на дно каструлі суміш прянощів, потім розміщуємо кожен зелений помідор «попкою» вгору. Заповнюємо посуд щільними рядами, перекладаючи і пересипаючи овочі спеціями.
- Для приготування розсолу бажано використовувати бутильовану або джерельну воду. На 1 л рідини беремо 70 грамів кухарської солі. Склад кип’ятимо, охолоджуємо, проціджуємо, заливаємо їм продукти.
- Накриваємо посуд чистим полотном, зверху викладаємо тарілку з гнітом (за розміром розташованих компонентів страви). Щоб помідори не пліснявіли, посипаємо тканина порошком гірчиці.
- Тримаємо бак з зимовим салатом 5 днів в умовах кімнатної температури, потім відправляємо в підвал або льох.
Коли вдарить перший мороз, на час виставимо тарілку з засолкою на вулицю. Побачите, яка це прекрасна закуска вас чекає!
З огірками по-дунайски
Для цього салату підійдуть світло-зелені помідори. В результаті отримуємо прекрасне доповнення до смаженого або відвареної картоплі.
Перелік компонентів:
- цибуля-ріпка — 1,4 кг;
- томати — 3 кг;
- сіль — 100 р;
- солодка морква — 1,5 кг;
- білий цукор — 300 г;
- масло пісне — 300 мл;
- горошини перцю — 30 шт.;
- оцет столовий (9%) — 300 мл;
- листи лавра — 4 шт.
Послідовність приготування:
- Влаштовуємо томатам «водне плавання», обов’язково обсушуємо, ріжемо половинками або невеликими шматочками. Крупно натираємо очищену моркву. Цибуля звільняємо від лушпиння, шаткуємо тонкими півкільцями.
- Коли всі овочі підготовлені, з’єднуємо їх у просторій посуді, приправляємо сіллю і ретельно перемішуємо. Лишаємо в такому вигляді до 4 годин при кімнатній температурі.
- Через час, компоненти салату пустять сік. Це означає, що прийшла черга для додавання прянощів (листів лавра і перцю), оцту, олії та цукру.
- Сполучені продукти розміщуємо в каструлі, півгодини відварюємо, безперервно помішуючи. Далі розкладаємо салат по заздалегідь помытым банкам (ємність 0,5 л), стерилізуємо їх в киплячій воді 10 хвилин, укупориваем, перевертаємо і залишаємо під махровим рушником.
Остиглу закуску зберігаємо в прохолодному приміщенні до подачі на стіл.
Салат із зелених помідорів по-корейськи на зиму
Фахівцями давно доведено, що соління, нехай і в невеликих кількостях, активізують в наших організмах обмінні процеси.
Тому салат із зелених помідорів на зиму повинен обов’язково бути присутнім у сімейному погрібці.
Список продуктів:
- перець болгарський (з товстими стінками м’якоті) — 6 шт.;
- кріп свіжий — 1 пучок;
- солодка морква — 2 кг;
- корінці хрону (невеликі) — 3 шт.;
- зелені томати (м’ясисті) — 5 кг;
- зубки часнику — 5 шт.;
- листи лавра — 3 шт.;
- горошини перцю — від 6 шт.
Для маринадних заливки використовуємо:
- пісок цукровий — 400 г;
- звичайну велику сіль — 160 г;
- оцет столовий (6%) — 150 мл;
- питну воду — 5 л.
Процес приготування:
- Натираємо моркву. Витягуємо з перців серцевини, нарізаємо плоди тонкою соломкою невеликого розміру. Очищений хрін і часник дрібно рубаємо до стану крихти. Всі продукти добре перемішуємо.
- На верхівці кожного підготовленого до засолюванні помідорів робимо хрестоподібні надрізи, начиняє їх отриманої овочевою сумішшю і злегка утрамбовуємо вкладені компоненти.
- Вливаємо в каструлю бутильовану воду, додаємо сіль та цукровий пісок. Кип’ятимо складу до розчинення сипучих інгредієнтів. В кінці нагрівання акуратно приєднуємо оцет. Отриману суміш неодмінно проціджуємо.
- На дно банок покласти по листу лавра і гілочки кропу, а також горошини перцю. Потім щільно викладаємо начинені помідори. Заливаємо їх маринадом, ретельно укупориваем ємності, перевертаємо вниз кришкою, залишаємо під ковдрою.
Остиглі салати із зелених помідорів по-корейськи на зиму зберігаємо в холодильнику або призначеному для цього приміщенні.
Без додавання оцту
Варто зауважити, що не всі люблять зимові заготовки з присутністю оцту. Кому-то подібні «радості життя» недоступні за станом здоров’я, тому готуємо салат із зелених томатів іншим, корисним способом.
Набір продуктів:
- солодка морква — 500 г;
- цибуля-ріпка — 500 г;
- помідори — 1,5 кг;
- перець болгарський — 500 г;
- олія соняшникова — 250 мл;
- томат-паста — 250 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- сіль.
Методика приготування:
- Зелені плоди, як завжди, ретельно промиваємо, просушуємо на чистій тканині. Очищену моркву крупно натираємо, звільнений від лушпиння цибулю шаткуємо кільцями, болгарський перець (без насіння) рубаємо маленької соломкою.
- Всі компоненти салату (крім томатів) можна подрібнити в кухонному комбайні, при наявності в комплекті приладу спеціальних насадок. На все про все піде менше 5 хвилин!
- Зелені помідори нарізаємо половинками, чвертями або круглими часточками — кому як подобається. Поміщаємо томати, цибулю і моркву в каструлю, перемішуємо і відварюємо, включивши середній вогонь.
- На самому початку — хвилин п’ять — доведеться не відходити від плити, перевертаючи продукти, щоб вони не підгоріли. Наступні 25 хвилин наші смачні складові дадуть сік і будуть «дружно спілкуватися» між собою.
- Тепер додаємо шматочки перцю, ароматне масло, томат-пасту і до 70 г солі (визначаємо за уподобанням). Продовжуємо приготування ще 5 хвилин. В кінці процесу приєднуємо подрібнені зубки часнику, все перемішуємо і через 60 секунд розкладаємо салат без оцту в стерилізовані банки. Щільно укупориваем посуд.
В отриманій закуски абсолютно не відчувається надмірна кислота. Це перець і моркву віддали страви всю свою природну солодкість.
З часником і перцем чилі
Повірте на слово — гострий салат з маринованих зелених помідорів ні в чому не поступається закуски з їх червоних побратимів.
Набір продуктів:
- перець солодкий — 3 шт.;
- стручок чилі;
- петрушка пучок;
- зубки часнику — 100 г;
- томати зелені — 2,5 кг.
Для маринаду використовуємо:
- оцет столовий (9%) — 100 мл;
- воду бутильовану — 1,3 л;
- сіль, звичайний цукор — 60 і 120 г відповідно.
Етапи приготування:
- Витягуємо з солодких перців плодоніжки і насіння. Овочі миємо, розрізаємо на частини. Позбавляємо від лушпиння зубки часнику, споліскуємо разом зі стручками чилі водою. Щоб не отримати опіку, надягаємо рукавички. Для любителів гострої їжі кількість пекучого перцю при бажанні можна збільшити. Подрібнюємо підготовлені овочі за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Зелені помідори також піддаємо ретельним «водних процедур», просушуємо на чистому рушнику і поділяємо на чверті або половинки. При цьому обов’язково вирізаємо місця, де була плодоніжка.
- З’єднуємо в просторій посуді шматочки томатів, перероблену гостру суміш і нарубану петрушку. Добре перемішуємо компоненти салату.
- Викладаємо інгредієнти маринаду в сотейник і кип’ятимо до розчинення сипучого складу.
- Розміщуємо зелені помідори в стерилізовані банки. Робимо це як можна щільніше і заливаємо овочі приготовленим маринадом, наповнюючи ємності до різьби на горлышках.
- На останньому етапі стерилізуємо заготовки, щільно закочує банки, потім перевертаємо, закутуємо невеликим ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Надзвичайно гостра, смачна та ароматна закуска на зиму нам забезпечена.
Швидкий салат із зелених помідорів з капустою
Якщо в назві рецепта присутнє слово «швидкий», це зовсім не свідчить про ущербність приготованого блюда. Навпаки, вітамінний склад такої страви — на найвищому рівні!
Список продуктів:
- капуста білокачанна — 500 г;
- перець солодкий — 2 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 головки;
- помідори — 500 г;
- звичайний цукор — до 100 м;
- горошини перцю — від 6 шт.;
- оцет яблучний (6%) — 250 мл
Процес приготування:
- Для отримання якісного продукту вибираємо міцні і цілі томати. Помиті плоди викладаємо на чисту тканину, щоб стекла зайва рідина. Підготовлені овочі нарізаємо невеликими шматочками.
- Розрізаємо головку капусти на чверті, дрібно шаткуємо гострим ножем або робимо це за допомогою спеціального пристрою.
- Очищену цибулю подрібнюємо. Витягуємо з перців насіння і рубаємо м’якоть смужками до 2 див.
- Викладаємо овочеву масу в емальований посуд і акуратно перемішуємо, приправляючи продукти сіллю. Зверху кладемо тарілку, на яку встановлюємо гніт (бутель з водою). Залишаємо салат на 12 годин в умовах кімнатної температури.
- По закінченні засолювання зливаємо виділений овочами сік, додаємо оцет, звичайний цукор, горошини перцю. Нагріваємо масу на тихому вогні і відварюємо 10 хвилин від початку кипіння.
- Викладаємо салат по банкам. Час стерилізації залежить від об’єму посуду. Півторалітрові ємності кип’ятимо до 15 хвилин, дволітрові — на 5 хвилин довше.
Приготовлена закуска прекрасно зберігається в холодильнику. Однак зелені овочі настільки апетитні, що довго в такому «суспільному» місці не затримаються.
По-вірменськи з зеленню
Чудове страву буквально «бере за душу» своїм пікантним смаком і пекучої гостротою. Це неодмінна закуска на будь-якому національному застілля.
Склад продуктів:
- гострий перець — 6 шт.;
- томати зелені — 2,5 кг;
- часник — 150 г;
- свіжа зелень (базилік, кріп, петрушка) — по пучку.
Заливка:
- питна вода — 250 мл;
- оцет столовий — 200 мл;
- сіль — 150 р.
Спосіб приготування:
- Звільняємо зубки часнику від лушпиння. Видаляємо з стручків перцю насіння. Подрібнюємо продукти в домашньому комбайні.
- Перебираємо зелень, відокремлюємо сторонні включення. З добре помитих рослин стряхиваем зайву рідину і дрібно рубаємо їх.
- З’єднуємо пекучий компонент з зеленою сумішшю, перемішуємо ароматну масу.
- Підготовлені і просушені помідори розрізаємо на половинки або чверті, заповнюємо стерилізовані пляшки щільними шарами овочів, пересипаючи плоди великою кількістю пряного складу.
- Розчиняємо в бутильованій воді сіль і оцет, вливаємо в банки отриманий розсіл, накриваємо ємності чистими кришками.
- Стерилізуємо заготовки 15 хвилин при t=100°C. Після закінчення термічної обробки відразу закатуємо салат, перевертаємо, залишаємо під ковдрою.
Остиглу закуску з солоних зелених помідорів відправляємо на зимове зберігання.
Салат із зелених помідорів різноманітний, як і природа, яка дарує людям свої плоди для народження нових цікавих рецептів. Ось чому кожна страва має стати виявом нашого смаку і творчої фантазії.