У зеленої редьки міститься величезна кількість мікроелементів, які благотворно впливають на процеси травлення, стан судин і м’язової тканини. Наші предки знали про це, і споживали коренеплід практично круглий рік, не він втратив популярність і зараз. Салат із зеленої редьки можна приготувати, не витративши багато часу, сил і коштів, доповнивши основний компонент овочами, фруктами, бобовими культурами або м’ясом. А в якості заправки використовують рослинні масла, сметану, майонез, оцет або соєвий соус.
Простий салат із зеленої редьки з морквою
Салат із зеленої редьки з морквою можна приготувати в зимовий період, адже компоненти прекрасно зберігаються.
Для приготування потрібні такі продукти:
- 2-3 зелених редьки;
- 3 морквини;
- зелена цибуля;
- сіль;
- салатне масло.
Порядок роботи:
- Почистити редьку і моркву натерти на тертці.
- Промити пір’я зеленої цибулі і подрібнити ножем.
- З’єднати складники, посолити, заправити маслом і подати до столу.
При бажанні можна замінити зелений цибулю ріпчасту, а смак салату відтінити рубаним кропом або петрушкою.
На замітку. Не варто вживати в їжу страви з редькою маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з виразковими захворюваннями шлунка і кишечника, а також ураженнями нирок і печінки.
Салат з редьки з додаванням огірків і пекінської капусти
Перевага салату полягає в тому, що при великому вмісті вітамінів він вийде низькокалорійним. А щоб знизити кількість жирів, краще замінити соняшникова олія оливковою.
Для приготування знадобиться:
- качан китайської капусти;
- зелена редька;
- 3-4 огірка;
- кріп;
- кінза;
- зелений лук або черемша;
- лимон;
- сіль;
- оливкова олія.
Процес приготування:
- Поділити качан китайської капусти на листя, вимити і нарізати тонкими смужками.
- Огірки нашаткувати напівкруглими часточками, редьку потерти на тертці, дрібно нарізати вимиту зелень.
- Вичавити сік з половинки лимона, змішати з такою ж кількістю оливкової олії. З’єднати компоненти, посолити і вимішати салат.
Пекінську капусту можна замінити білокачанної або червоною, а також листовим салатом, все залежить від особистих переваг.
Редька з яблуками і чорносливом
Якщо з’єднати редьку з яблуком і сухофруктами, вийде оригінальний і смачний салат при мінімальних фінансових витратах.
Для роботи знадобиться:
- 2 зелених редьки;
- 2-3 кислих яблука;
- жменя чорносливу;
- кілька зубців часнику;
- сіль;
- сметана або майонез.
Послідовність:
- Замочити чорнослив в холодній воді, потім злити рідину і підсушити сухофрукти.
- Зняти шкірку з редьки, видалити серцевину і плодоніжки у яблук, плоди подрібнити на тертці.
- Почистити часник і розчавити пресом.
- З’єднати складові, підсолити, заправити сметаною або майонезом і подати до столу.
На замітку. Салат вийде більш ситним, якщо в його складі будуть присутні подрібнені волоські горіхи.
Салат з яйцем і кукурудзою
Салат з яйцем, редькою і кукурудзою виходить смачним і ситним, і можна готувати його не тільки для повсякденних трапез, але і подати до святкового столу.
В процесі роботи знадобиться:
- 300 г білокачанної капусти;
- 2 редьки;
- 3 яйця;
- банку консервованої кукурудзи;
- зелений або ріпчасту цибулю;
- улюблена зелень;
- сіль;
- майонезний соус або сметана.
Процес роботи:
- Зварені яйця порізати кубиками.
- Редьку очистити і потерти на крупній тертці.
- Нашаткувати капусту, цибулю, зелень.
- Відцідити сік з кукурудзяних зерен.
- З’єднати всі складники, посолити і заправити сметаною або майонезом.
При готуванні кукурудзу можна замінити зеленим горошком або консервованої у власному соку квасолею.
Вітамінний салатик з капустою
Любителі свіжої зелені прийдуть в захват від вітамінного салату на основі капусти і редьки.
Для роботи знадобиться:
- 400 г капусти (можна взяти білоголову або червону);
- зелена редька;
- стебла селери;
- петрушка і кріп;
- зелена цибуля;
- сіль і салатне масло.
Процес приготування:
- Нарізати тонкими смужками капусту і віджати руками, щоб вона пустила сік.
- Редьку очистити від шкірки, подрібнити на крупній тертці.
- Дрібно порізати селеру, пір’я зеленої цибулі, петрушку і кріп.
- З’єднати складові, підсолити, налити олію і вимісити.
В теплу пору року, коли є свіжі ягоди, можна доповнити вітамінний салат смородиною, чорницею або журавлиною.
Готуємо по-узбецьки салат з редькою в домашніх умовах
Зелена редька популярна з давніх часів не тільки у слов’ян, але і в азіатських народів. Наприклад, узбеки додавали в салат з цим коренеплодом м’ясо: баранину, яловичину, телятину або птицю, а заправляли катыком або сузьмой (це різновиди кисломолочних продуктів). Але російські господині додають у страву і свинину, а в якості соусу використовують сметану і майонез.
Для роботи знадобиться:
- 400 г м’яса або птиці;
- цибуля (у первісному варіанті він повинен бути білим, але допустимо взяти і звичайний ріпчаста);
- 3 зелених редьки;
- сіль;
- суміш майонезу і сметани в рівних пропорціях.
Отже, готуємо по-узбецьки:
- Зварити м’ясо, остудити і розібрати на волокна.
- Редьку почистити, натерти на крупній тертці і покласти до м’яса.
- Нашаткувати цибулини півкільцями і припустити на сковороді.
- Додати цибулю в салат гарячим(!) і перемішати. Це потрібно, щоб редька стала більш м’якою.
- Посолити страву за смаком, заправити сумішшю сметани і майонезу, подати до столу.
Любителі гострої їжі можуть додати мелений червоний перець або часник.
Вегетаріанський салат з овочами по-корейськи
Страви азіатської кухні набувають все більшу популярність серед вітчизняних господинь, і можна приготувати салат з редькою по-корейськи.
Для страви підбираємо продукти:
- 3-4 редьки;
- болгарський перець;
- кілька часникових зубчиків;
- пір’я зеленої цибулі;
- щіпка червоного меленого перцю;
- 10 г столового або рисового оцту;
- 20 г цукру;
- 30 г кунжутного насіння;
- сіль.
Послідовність дій:
- Редьку очистити, потерти на крупній тертці, болгарський перець порізати півкільцями і перемішати компоненти.
- Розчавити в пресі часникові зубці, нарізати зелений лук, покласти до редьки і перцю.
- Посипати страву сіллю, цукровим піском, зернами кунжуту, додати оцет і ретельно перемішати.
На замітку. Салат буде смачніше, якщо трохи настоїться, тому його краще заправити за 30-40 хвилин до подачі.
Ситна закуска з куркою
Салат із зеленої редьки обов’язково сподобається гостям, якщо зробити його з куркою і смаженими грибами.
Для роботи знадобиться:
- 500 г курятини;
- редька;
- 400-500 г свіжих грибів;
- 2-3 великі цибулини;
- мелений перець;
- пучок кропу;
- сіль;
- майонез.
Порядок приготування:
- Зварити курятину, остудити, розібрати на волокна.
- Порізати гриби, цибулю, і посмажити на рослинному маслі, додавши сіль і спеції, а потім відцідити на друшляку, щоб стік зайвий сік.
- Редьку почистити, порізати соломкою або натерти на тертці, кріп подрібнити.
- Змішати підготовлені інгредієнти, посолити, заправити майонезом.
Якщо немає бажання займатися обсмаженням грибів, можна використовувати їх у консервованому вигляді, а цибулю додати в салат сиру.
Рецепт закуски з м’ясом і болгарським перцем
Можна приготувати ситний салат з зеленої редькою, якщо доповнити її м’ясом і болгарським перцем. Заправкою виступає майонез, сметана або соєвий соус.
Склад компонентів:
- 400 г м’яса;
- зелена редька;
- ріпчаста цибуля;
- часник;
- кілька болгарських перців (можна взяти плоди різного кольору);
- кріп;
- пучок салату;
- сіль;
- майонез, сметана або соєвий соус.
Послідовність дій:
- Зварити м’ясо, нарізати смужками.
- Подрібнити на тертці редьку, цибулю і плоди болгарського перцю порізати півкільцями, часник роздавити в пресі.
- Порубати зелень і порвати руками листя салату.
- З’єднати компоненти, посолити, заправити.
Примітка. Існує й інший рецепт з м’ясом, у цьому випадку вона обсмажується з цибулею, часником і болгарськими перцями, а коли ця суміш остигне, до неї додають інші інгредієнти і соус.
Готуємо з яловичого серця та зеленої редьки
Це блюдо нагадує традиційний салат «Олів’є» і обов’язково сподобається мешканцям і гостям. Якщо є бажання, можна зробити його листковим, розташувавши компоненти на свій розсуд.
Для страви потрібно:
- 400 г яловичого серця;
- 2 яйця;
- 2 картоплини;
- солоні огірки;
- зелена редька;
- банка зеленого горошку;
- зелена цибуля;
- сіль;
- гірчичний соус і сметана в рівних пропорціях.
Порядок роботи:
- Зварити яловиче серце, картоплю і яйця, нашаткувати кубиками.
- Порізати огірки і зелений лук, редьку подрібнити на тертці.
- З’єднати підготовлені компоненти, додати зелений горошок, сіль і суміш гірчичного соусу і сметани.
Важливо! Яловиче серце потребує попередньому замочуванні, тому за 8-10 годин до відварювання необхідно помістити його в ємність з підсоленою водою.
Класичний «Генеральський» салат
Салат з редьки з «генеральського» рецептом — це листкове блюдо, має гострий і трохи солодкуватий смак.
Для роботи знадобиться:
- 300 г копченої ковбаси;
- 2 картоплини;
- редька;
- морква;
- невелика цибулина;
- 2-3 кисло-солодких яблук;
- сіль;
- майонез.
Порядок приготування:
- Відварити картоплю і натерти на крупній тертці, так само подрібнити редьку, моркву, яблуко.
- Порізати ковбасу смужками або кубиками, цибулю нашаткувати півкільцями.
- На дно салатниці викласти спочатку картоплю, потім ковбасу, редьку, яблуко, цибулю і моркву. Кожен шар змастити майонезним соусом, посолити і поперчити.
«Генеральський» салат має настоятися не менше години. Перед вживанням можна прикрасити страву гілочками свіжої зелені.