Салат із зеленої редьки — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

У зеленої редьки міститься величезна кількість мікроелементів, які благотворно впливають на процеси травлення, стан судин і м’язової тканини. Наші предки знали про це, і споживали коренеплід практично круглий рік, не він втратив популярність і зараз. Салат із зеленої редьки можна приготувати, не витративши багато часу, сил і коштів, доповнивши основний компонент овочами, фруктами, бобовими культурами або м’ясом. А в якості заправки використовують рослинні масла, сметану, майонез, оцет або соєвий соус.

Простий салат із зеленої редьки з морквою

Салат із зеленої редьки з морквою можна приготувати в зимовий період, адже компоненти прекрасно зберігаються.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • 2-3 зелених редьки;
  • 3 морквини;
  • зелена цибуля;
  • сіль;
  • салатне масло.

Порядок роботи:

  • Почистити редьку і моркву натерти на тертці.
  • Промити пір’я зеленої цибулі і подрібнити ножем.
  • З’єднати складники, посолити, заправити маслом і подати до столу.

При бажанні можна замінити зелений цибулю ріпчасту, а смак салату відтінити рубаним кропом або петрушкою.

На замітку. Не варто вживати в їжу страви з редькою маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з виразковими захворюваннями шлунка і кишечника, а також ураженнями нирок і печінки.

Салат з редьки з додаванням огірків і пекінської капусти

Перевага салату полягає в тому, що при великому вмісті вітамінів він вийде низькокалорійним. А щоб знизити кількість жирів, краще замінити соняшникова олія оливковою.

Для приготування знадобиться:

  • качан китайської капусти;
  • зелена редька;
  • 3-4 огірка;
  • кріп;
  • кінза;
  • зелений лук або черемша;
  • лимон;
  • сіль;
  • оливкова олія.

Процес приготування:

  • Поділити качан китайської капусти на листя, вимити і нарізати тонкими смужками.
  • Огірки нашаткувати напівкруглими часточками, редьку потерти на тертці, дрібно нарізати вимиту зелень.
  • Вичавити сік з половинки лимона, змішати з такою ж кількістю оливкової олії. З’єднати компоненти, посолити і вимішати салат.

Пекінську капусту можна замінити білокачанної або червоною, а також листовим салатом, все залежить від особистих переваг.

Редька з яблуками і чорносливом

Якщо з’єднати редьку з яблуком і сухофруктами, вийде оригінальний і смачний салат при мінімальних фінансових витратах.

Для роботи знадобиться:

  • 2 зелених редьки;
  • 2-3 кислих яблука;
  • жменя чорносливу;
  • кілька зубців часнику;
  • сіль;
  • сметана або майонез.
Дивіться також:  Салат з курячим філе – 13 смачних рецептів приготування

Послідовність:

  • Замочити чорнослив в холодній воді, потім злити рідину і підсушити сухофрукти.
  • Зняти шкірку з редьки, видалити серцевину і плодоніжки у яблук, плоди подрібнити на тертці.
  • Почистити часник і розчавити пресом.
  • З’єднати складові, підсолити, заправити сметаною або майонезом і подати до столу.

На замітку. Салат вийде більш ситним, якщо в його складі будуть присутні подрібнені волоські горіхи.

Салат з яйцем і кукурудзою

Салат з яйцем, редькою і кукурудзою виходить смачним і ситним, і можна готувати його не тільки для повсякденних трапез, але і подати до святкового столу.

В процесі роботи знадобиться:

  • 300 г білокачанної капусти;
  • 2 редьки;
  • 3 яйця;
  • банку консервованої кукурудзи;
  • зелений або ріпчасту цибулю;
  • улюблена зелень;
  • сіль;
  • майонезний соус або сметана.

Процес роботи:

  • Зварені яйця порізати кубиками.
  • Редьку очистити і потерти на крупній тертці.
  • Нашаткувати капусту, цибулю, зелень.
  • Відцідити сік з кукурудзяних зерен.
  • З’єднати всі складники, посолити і заправити сметаною або майонезом.

При готуванні кукурудзу можна замінити зеленим горошком або консервованої у власному соку квасолею.

Вітамінний салатик з капустою

Любителі свіжої зелені прийдуть в захват від вітамінного салату на основі капусти і редьки.

Для роботи знадобиться:

  • 400 г капусти (можна взяти білоголову або червону);
  • зелена редька;
  • стебла селери;
  • петрушка і кріп;
  • зелена цибуля;
  • сіль і салатне масло.

Процес приготування:

  • Нарізати тонкими смужками капусту і віджати руками, щоб вона пустила сік.
  • Редьку очистити від шкірки, подрібнити на крупній тертці.
  • Дрібно порізати селеру, пір’я зеленої цибулі, петрушку і кріп.
  • З’єднати складові, підсолити, налити олію і вимісити.

В теплу пору року, коли є свіжі ягоди, можна доповнити вітамінний салат смородиною, чорницею або журавлиною.

Готуємо по-узбецьки салат з редькою в домашніх умовах

Зелена редька популярна з давніх часів не тільки у слов’ян, але і в азіатських народів. Наприклад, узбеки додавали в салат з цим коренеплодом м’ясо: баранину, яловичину, телятину або птицю, а заправляли катыком або сузьмой (це різновиди кисломолочних продуктів). Але російські господині додають у страву і свинину, а в якості соусу використовують сметану і майонез.

Дивіться також:  Стручкова квасоля – 10 рецептів і страв

Для роботи знадобиться:

  • 400 г м’яса або птиці;
  • цибуля (у первісному варіанті він повинен бути білим, але допустимо взяти і звичайний ріпчаста);
  • 3 зелених редьки;
  • сіль;
  • суміш майонезу і сметани в рівних пропорціях.

Отже, готуємо по-узбецьки:

  • Зварити м’ясо, остудити і розібрати на волокна.
  • Редьку почистити, натерти на крупній тертці і покласти до м’яса.
  • Нашаткувати цибулини півкільцями і припустити на сковороді.
  • Додати цибулю в салат гарячим(!) і перемішати. Це потрібно, щоб редька стала більш м’якою.
  • Посолити страву за смаком, заправити сумішшю сметани і майонезу, подати до столу.

Любителі гострої їжі можуть додати мелений червоний перець або часник.

Вегетаріанський салат з овочами по-корейськи

Страви азіатської кухні набувають все більшу популярність серед вітчизняних господинь, і можна приготувати салат з редькою по-корейськи.

Для страви підбираємо продукти:

  • 3-4 редьки;
  • болгарський перець;
  • кілька часникових зубчиків;
  • пір’я зеленої цибулі;
  • щіпка червоного меленого перцю;
  • 10 г столового або рисового оцту;
  • 20 г цукру;
  • 30 г кунжутного насіння;
  • сіль.

Послідовність дій:

  • Редьку очистити, потерти на крупній тертці, болгарський перець порізати півкільцями і перемішати компоненти.
  • Розчавити в пресі часникові зубці, нарізати зелений лук, покласти до редьки і перцю.
  • Посипати страву сіллю, цукровим піском, зернами кунжуту, додати оцет і ретельно перемішати.

На замітку. Салат буде смачніше, якщо трохи настоїться, тому його краще заправити за 30-40 хвилин до подачі.

Ситна закуска з куркою

Салат із зеленої редьки обов’язково сподобається гостям, якщо зробити його з куркою і смаженими грибами.

Для роботи знадобиться:

  • 500 г курятини;
  • редька;
  • 400-500 г свіжих грибів;
  • 2-3 великі цибулини;
  • мелений перець;
  • пучок кропу;
  • сіль;
  • майонез.

Порядок приготування:

  • Зварити курятину, остудити, розібрати на волокна.
  • Порізати гриби, цибулю, і посмажити на рослинному маслі, додавши сіль і спеції, а потім відцідити на друшляку, щоб стік зайвий сік.
  • Редьку почистити, порізати соломкою або натерти на тертці, кріп подрібнити.
  • Змішати підготовлені інгредієнти, посолити, заправити майонезом.

Якщо немає бажання займатися обсмаженням грибів, можна використовувати їх у консервованому вигляді, а цибулю додати в салат сиру.

Рецепт закуски з м’ясом і болгарським перцем

Можна приготувати ситний салат з зеленої редькою, якщо доповнити її м’ясом і болгарським перцем. Заправкою виступає майонез, сметана або соєвий соус.

Дивіться також:  Салат «Берізка» – 7 рецептів приготування

Склад компонентів:

  • 400 г м’яса;
  • зелена редька;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • кілька болгарських перців (можна взяти плоди різного кольору);
  • кріп;
  • пучок салату;
  • сіль;
  • майонез, сметана або соєвий соус.

Послідовність дій:

  • Зварити м’ясо, нарізати смужками.
  • Подрібнити на тертці редьку, цибулю і плоди болгарського перцю порізати півкільцями, часник роздавити в пресі.
  • Порубати зелень і порвати руками листя салату.
  • З’єднати компоненти, посолити, заправити.

Примітка. Існує й інший рецепт з м’ясом, у цьому випадку вона обсмажується з цибулею, часником і болгарськими перцями, а коли ця суміш остигне, до неї додають інші інгредієнти і соус.

Готуємо з яловичого серця та зеленої редьки

Це блюдо нагадує традиційний салат «Олів’є» і обов’язково сподобається мешканцям і гостям. Якщо є бажання, можна зробити його листковим, розташувавши компоненти на свій розсуд.

Для страви потрібно:

  • 400 г яловичого серця;
  • 2 яйця;
  • 2 картоплини;
  • солоні огірки;
  • зелена редька;
  • банка зеленого горошку;
  • зелена цибуля;
  • сіль;
  • гірчичний соус і сметана в рівних пропорціях.

Порядок роботи:

  • Зварити яловиче серце, картоплю і яйця, нашаткувати кубиками.
  • Порізати огірки і зелений лук, редьку подрібнити на тертці.
  • З’єднати підготовлені компоненти, додати зелений горошок, сіль і суміш гірчичного соусу і сметани.

Важливо! Яловиче серце потребує попередньому замочуванні, тому за 8-10 годин до відварювання необхідно помістити його в ємність з підсоленою водою.

Класичний «Генеральський» салат

Салат з редьки з «генеральського» рецептом — це листкове блюдо, має гострий і трохи солодкуватий смак.

Для роботи знадобиться:

  • 300 г копченої ковбаси;
  • 2 картоплини;
  • редька;
  • морква;
  • невелика цибулина;
  • 2-3 кисло-солодких яблук;
  • сіль;
  • майонез.

Порядок приготування:

  • Відварити картоплю і натерти на крупній тертці, так само подрібнити редьку, моркву, яблуко.
  • Порізати ковбасу смужками або кубиками, цибулю нашаткувати півкільцями.
  • На дно салатниці викласти спочатку картоплю, потім ковбасу, редьку, яблуко, цибулю і моркву. Кожен шар змастити майонезним соусом, посолити і поперчити.

«Генеральський» салат має настоятися не менше години. Перед вживанням можна прикрасити страву гілочками свіжої зелені.

Прокрутка до верху