Салат «Козел на городі» — це чудовий варіант страви «на швидку руку». Правда, назва у нього дещо незвичне. Але творець цього салату явно не хотів нікого образити. Просто у нього непогане почуття гумору. За довгі роки у цієї страви з’явилося багато прихильників і сьогодні відомі десятки різних варіантів і способів його приготування.
Класичний салат «Козел на городі» з картоплею фрі
Щоб правильно зробити салат «Козел на городі», слід усвідомити, що
головне в цій страві – його подача. Всі компоненти по рецептурі потрібно акуратно викласти купками на широку тарілку.
Деякі з них попередньо треба подрібнити. А вже за столом
із запропонованого різноманіття будь-яка людина зможе сам вибрати, що йому дійсно за смаком. Адже саме так чинить і козел, коли випадково виявляється на городі: бере те, що йому подобається.
Класичний варіант зазвичай готують з картоплею фрі. Як правило, він включає в себе наступні компоненти:
- по 100 грам відвареного буряка і цибулі;
- по 200 грам свіжих огірків, моркви і капусти;
- по 300 грам вареної ковбаси і картоплі;
- сіль;
- 150 грам майонезу;
- свіжа зелень;
- перець.
На приготування салату йде не більше півгодини:
- Цибуля, варений буряк і свіжу моркву треба очистити.
- Капусту нашаткувати, а ковбасу і всі овочі нарізати соломкою.
- Зелень дрібно порубати.
- Картоплю окремо обсмажити у великій кількості олії (у фритюрі).
- Інгредієнти викласти по колу на тарілку. Зверху їх можна трішки підсолити і присипати перцем.
- У центрі налити гіркою майонез і навколо нього викласти кільце з рубаною зелені.
Оригінально оформлений салатик виглядає не тільки красиво, але ще і дуже апетитно.
З картопляними чіпсами
Для молодіжної компанії ідеально підійде салат «Козел на городі» з чіпсами. В цьому випадку краще використовувати наступні компоненти:
- чіпси (будь-яку кількість);
- по 100 г корейської моркви, вареного буряка, свіжої білокачанної капусти і напівкопченої ковбаси;
- 50-70 грам майонезу.
Готувати такий салат дуже легко. Робити це треба поетапно:
- Ковбасу разом з капустою і буряком довільно подрібнити.
- Всі компоненти викласти по краю блюда. В середині повинен знаходитися майонез. Щоб він не розтікався, можна зробити імітацію огорожі з декількох чіпсів.
З такою роботою впорається навіть той, хто ніколи не займався кулінарією. Серед молодих людей таких знайдеться чимало.
Простий рецепт з сухариками
Тим, хто практично не вживає в їжу м’ясо, можна порадити приготувати пісний салат. Робиться він дуже просто. Господині потрібно тільки зібрати на робочому столі необхідні продукти і подрібнити їх при необхідності.
Для такого варіанту можна взяти:
- 210 грам зерен кукурудзи (можна консервованої);
- 1 морква;
- по одній упаковці сухариків і крабових паличок;
- ½ Пучка листового салату;
- майонез.
Інструкція з швидкого приготування пісного салатику:
- Моркву очистити і потерти на тертці з дрібними отворами.
- Салатні листя довільно порвати руками.
- Палички покришити скибочками чи тонкими брусочками.
- У центр тарілки налити майонез. Навколо нього акуратними гірками розкласти інші компоненти. Прикрасити страву можна гілочками кропу.
Цей рецепт треба взяти на озброєння господиням на випадок, якщо знадобиться якось урізноманітнити традиційний домашній вечерю, не використовуючи при цьому м’ясо.
Святковий салат «Козел на городі» з м’ясом
«Козел на городі» — це дивовижна закуска. Завдяки оригінальному способу подачі і яскравій колірній гамі він здатний прикрасити навіть святкове застілля. Правда, в цьому випадку список інгредієнтів бажано все-таки включити і м’ясо. З ним сама страва буде більш смачним і поживним.
Для святкового рецепту салату можна використовувати:
- 200 грам капусти (саме червонокачанної) і стільки ж сметани;
- 3 морквини;
- трішки солі;
- 2 свіжих огірка;
- 250 грам вареної яловичини;
- 150 грам очищених волоських горіхів;
- 1 стручок болгарського перцю;
- насіння кунжуту.
Спосіб приготування страви, в основному, залишається колишнім:
- Нашаткувати капусту тоненько.
- Моркву дрібно потерти.
- Огірки, м’якоть перцю і відварне м’ясо нарізати скибочками або брусочками.
- По черзі викласти всі продукти на тарілку.
- Горіхи зі сметаною і насінням кунжуту збити в блендері. Маса повинна вийти максимально однорідною.
- Приготований соус вилити в центр блюда.
На святковому столі таку не зовсім звичайний салат виглядає просто чудово. І це незважаючи на те, що готується він буквально за кілька хвилин.
З курячим філе
Салат «Козел на городі» з м’ясом має декілька варіацій. Наприклад, в якості основного компонента можна взяти філе курки. Страва буде легким, дієтичним і низькокалорійним.
Для рецепту потрібно:
- 0,5 середнього кочанчика капусти;
- 3 варені буряків;
- 2 курячих філе;
- 2 яблука;
- 220 грам корейської моркви;
- 1 лимон;
- 180-200 грам майонезу.
Як правильно готувати такий легкий салат:
- Спочатку м’ясо треба відварити в підсоленій волі, додавши в бульйон пару лаврових листочків. Потім охолоджене філе нарізати брусочками.
- Капусту, не поспішаючи, нашаткувати. Якщо вона буде занадто жорсткою, то її можна трохи пом’яти руками.
- Буряк очистити від шкірки і покришити соломкою.
- Аналогічним чином подрібнити яблуко. Правда, попередньо з нього треба вирізати серцевину. Яблучну соломку полити соком лимона. Це запобіжить небажане окислення м’якоті.
- Подрібнені інгредієнти акуратно розкласти по краях. У центрі помістити м’ясо і полити майонезом.
Тим, хто веде строгий облік споживаних калорій майонез додавати не обов’язково. В крайньому випадку, соус можна приготувати самостійно або замінити його нежирної сметаною.
Як приготувати з сиром
Салат «Козел на городі» деколи являє собою несподіване поєднання самих різних продуктів. Дуже оригінально виглядає на тарілці суміш з наступних компонентів:
- 150 грам чорносливу;
- трохи солі;
- по 200 грам сухарів, твердого сиру, моркви і філе курки;
- майонез.
Готувати салат треба поетапно:
- Спочатку чорнослив залити кип’ятком і залишити на 10 хвилин. Після цього розпарені плоди треба акуратно нарізати тонкою соломкою.
- М’ясо курки відварити, додавши в бульйон, трохи солі і спецій. Потім остигле філе слід подрібнити кубиками.
- Сир і моркву потерти на тертці з середніми або великими отворами.
- На середину тарілки майонез вилити, а по колу розмістити купками підготовлені інгредієнти.
Вже один вигляд страви викликає апетит.
А, щоб сік від овочів не пофарбував майонез і не зіпсував загальної картини, його можна вилити в соусник.
Так страва буде виглядати більш ошатним.
Салат «Козел на городі» з шинкою
Найчастіше господині готують салат «Козел на городі» з м’ясом. Той, хто не бажає витрачати час на обробку цього основного продукту, може замінити його, наприклад, шинкою. В кінцевому підсумку страва від цього не стане гірше. Для такого варіант дуже часто використовується таке поєднання продуктів:
- 3 свіжих огірка;
- 2 стручки болгарського перцю;
- 3 томата;
- 200 грам шинки (бажано нежирної);
- 300 грам пекінської (або білокачанної) капусти.
Для заправки:
- 100 грам будь-якого майонезу;
- 4 столові ложки сметани;
- зелень (кропу з петрушкою).
Методика приготування популярного салату:
- Перці вимити і видалити з них серцевину з насінням. М’якоть нарізати соломкою.
- Томати покришити тонкими часточками.
- Огірочки і шинку також нарізати соломкою.
- Продукти викласти по колу в будь-якому порядку.
- Порубати ножем свіжу зелень, а потім з’єднати її з майонезом і сметаною. Приготований соус вилити в центрі.
Це блюдо можна приготувати, коли в будинок раптом несподівано нагрянули гості. Господиня встигне зробити його, поки інші будуть сервірувати стіл.
З гранатом і маринованою цибулею
Для святкового застілля салат «Козел на городі» добре зробити з наступних продуктів:
- 200 грам балика (бажано свинячого);
- 100 грам сухариків і стільки ж червоної цибулі;
- по 150 грам свіжої капусти, вареного буряка і зерен граната;
- майонез (за бажанням).
Для маринаду:
- половинка лимона;
- сіль;
- цукор;
- свіжа зелень.
Готується салатик покроково:
- З соку лимона, рубаною зелені і інших компонентів приготувати маринад.
- Покришити півкільцями цибулю. Перекласти його на кілька хвилин у миску з маринадом.
- Гранат розділити навпіл і акуратно дістати з нього насіння.
- Капусту нашаткувати, а буряк і балик нарізати соломкою.
- Інгредієнти акуратними купками викласти на сервірувальну тарілку.
Майонез в цьому випадку підходить не до всіх продуктів. Тому його краще вилити в салатник і подати окремо.
Фруктовий салат
З різних фруктів теж можна приготувати дуже смачний тропічний салат «Козел на городі».
Для цього знадобиться всього лише:
- 3 апельсина;
- 1-2 середніх мандарина;
- 3 великих плоду ківі.
Закуска готується набагато простіше, ніж всі попередні варіанти:
- Ківі очистити від шорсткою шкірки і порізати кружальцями. Робити це треба акуратно.
- Очищені мандарини розібрати на часточки.
- Два апельсини вимити і нарізати кружечками. Третій бажано покришити тонкими часточками.
- Викладати продукти на тарілку можна по-різному. Краще всього спочатку по краю укласти колечка апельсинів. Наступним йде шар ківі. А в центрі часточок апельсина зробити довільно конструкцію, яка буде імітувати «козла».
Традиційною заправки для салату не потрібно. Хоча при бажанні фрукти можна злегка присипати цукровою пудрою.