Щоб здивувати гостей на сімейному банкеті, можна зробити оригінальний і дуже смачний салат. Рецептів салату «Лісова поляна» існує досить багато, але обов’язковою складовою в ньому є мариновані гриби. Незвичайна закуска ефектно прикрасять святковий стіл, а її соковитість і свіжий смак сподобається навіть вибагливим гурманам.
Класичний салат «Лісова поляна» з печерицями та куркою
Таке частування можна швидко отримати з доступних і недорогих продуктів, які є в будь-якому магазині.
Під час приготування всі інгредієнти укладають в певному порядку, а потім блюдо накривають і перевертають, щоб салат став схожий на справжню лісову галявину з грибами.
Необхідні компоненти:
- відварна курка – 0,3 кг;
- шампіньйони цілі, мариновані – 450 грам;
- картопля – 4 шт.;
- велика морквина;
- майонез – 280 грам;
- петрушка і кріп – 70 грам.
Готуємо:
- Картоплю, яйця і моркву зварити, потім остудити.
- Взяти об’ємну тарілку, добре промазати її олією і укласти на дно печериці капелюшками вниз.
- Зелень промити, злегка підсушити і дрібно нарізати. Потім насипати зверху гриби.
- Картоплю нашаткувати маленькими кубиками, покласти на печериці і покрити майонезом.
- Тепер натерти на тертці моркву, помістити її на картоплю і змастити майонезним соусом.
- Яйця подрібнити на дрібні квадратики, насипати їх на моркву і просочити майонезом.
- Курку порізати невеликими шматочками і рівномірно розподілити наступним шаром.
- Тепер потрібно взяти плоске блюдо і накрити їм салат. Потім акуратно та швидко перевернути його, після чого відкрити.
Чудова закуска готова, залишилося поставити її на три – чотири години в холодильник – так салат стане ще смачніше. Подавати його рекомендується охолодженим до гарячих соусів або м’ясних страв.
Готуємо з опеньками
Це частування виходить дуже ситним і апетитним. «Лісова поляна» з опеньками викличе захоплення у всіх присутніх за столом, підніме настрій і надовго запам’ятається своїм чудовим смаком.
Необхідні компоненти:
- варена куряча грудка – 450 грам;
- банку маринованих опеньків;
- дві морквини;
- три свіжих огірка;
- чотири відварних яйця;
- картопля – 3 шт.;
- зелень (цибуля, кріп) – 50 грам;
- сметанний соус або майонез – 120 грам;
- сир – 185 грам.
Готуємо:
- Моркву і картоплю вимити й відварити. Після чого очистити від шкірки і подрібнити на тертці з великими отворами.
- Огірки нарізати тонкими кружечками, курку – маленькими квадратиками.
- Сир крупно натерти, яйця нашаткувати кубиками, зелень дрібно нарубати.
- У глибокий скляний салатник покласти рівним шаром опеньки, намагаючись розташувати їх так, щоб капелюшки перебували знизу. Потім присипати поверхню грибів рубаною зеленню і змастити майонезом.
- Наступний шар – шматочки курячої грудки і майонез, потім варені яйця і знову соус.
- Тепер акуратно укласти нарізані огірки, покрити майонезом і відправити салат в холод.
- Через 50 – 60 хвилин страва дістати, закрити його широкої мискою і повернути догори дном. Після цього обережно зняти непотрібний ємність і трохи підправити бічні частини закуски.
Вживати його можна в поєднанні з улюбленим гарніром або як самостійну страву.
Щоб салат був менш калорійним, для покриття шарів можна використовувати натуральний йогурт або нежирну сметану.
Закуска з шинкою
Салат «Лісова поляна» з печерицями, шинкою і помідорами володіє вишуканим ароматом і ніжним, приємним смаком. У такому столі гриби для декору робляться з овочів і оформляються у відповідності з власним смаком і фантазією кулінара.
Необхідні компоненти:
- відварна картопля – 3 шт.;
- дві цибулини;
- шинка – 130 грам;
- одна варена морквина;
- банку нарізаних печериць (маринованих);
- один солодкий жовтий перець;
- два невеликих помідора;
- сметана (20%) – 170 грам;
- варені яйця – 2 шт.;
- зелень – для декору.
Готуємо:
- Картоплю і шинку порізати кубиками.
- Цибулю і моркву очистити, потім нашаткувати соломкою.
- Яйця нарізати на дрібні квадратики.
- Відкрити банку з печерицями.
- Тепер в глибоке блюдо покласти підготовлені продукти: картопля, потім шинку, цибулю, гриби, моркву і яйця. Кожний шар слід промазати сметаною.
- Помідори сполоснути водою, розділити на дві частини і покласти зрізами всередину на поверхню салату. Намалювати на них сметаною білі точки, щоб вони візуально нагадували капелюшки грибів.
- Перець порізати на вузькі шматочки і укласти навколо «грибів» у вигляді осіннього листя.
- Залишилося прикрасити закуску гілочками зелені, красиво розклавши їх близько овочів.
Готовому частування дати просочитися протягом двох годин і поставити на стіл. До нього можна запропонувати смажені котлети або рибу, запечену в духовці.
Салат «Лісова поляна» з солоними огірками
Ця яскрава і соковита закуска чудово підійде для урочистої події, а завдяки вдало підібраним інгредієнтів, вона виходить смачною і дуже корисною. Готується салат зовсім нескладно, тому його без зусиль зможе зробити навіть початківець кухар.
Необхідні компоненти:
- консервовані гриби – 320 грам;
- три яйця;
- яловиче м’ясо – 200 грам;
- одна морквина;
- два солоних огірка;
- гілочки кропу, зелений лук – 85 грам;
- майонезний соус – 210 грам.
Готуємо:
- Моркву і картоплю помити, потім відварити. Яйця зварити круто, потім остудити і очистити від шкаралупи.
- У каструлю з підсоленою і киплячою водою покласти м’ясо і готувати, поки воно не стане м’яким.
- В підходящу для салату ємність викласти замариновані гриби. Після чого засипати їх зверху нарізаною зеленню.
- Картоплю почистити від шкірки, дрібно натерти і покласти наступним шаром. Потім змастити його майонезом.
- Яловичину нарізати дрібними шматочками, покласти на картоплю і теж покрити соусом.
- Моркву нашаткувати тонкою соломкою і покласти на м’ясо.
- Наступний шар – подрібнені яйця, потім майонез і знову картопля.
- Солоні огірки порізати квадратиками і викласти останнім шаром.
- Закуску злегка утрамбувати ложкою, поставити зверху пласку тарілку і перевернути догори ногами.
Чудовий листковий салат з солоними огірками рекомендується подавати в холодному вигляді.
Готувати закуску можна з будь-яких грибів, головне, щоб вони були невеликими і цілими.
З морквою по-корейськи
Красиву «Лісову галявину» можна створити з самих різних продуктів, поєднання яких додасть частування неповторний і свіжий смак. Спробуйте приготувати салат з грибами і корейською морквою, і він точно сподобається любителям екзотичних і гострих страв.
Необхідні компоненти:
- банку маринованих печериць – 430 грам;
- відварене філе курки – 330 грам;
- корейська морквина – 340 грам;
- сир (голландський) – 160 грам;
- чотири варені картоплини;
- оливковий майонез;
- зелена цибуля і петрушка – на свій розсуд.
Готуємо:
- Відкоркувати банку з грибами і укласти їх у велику салатницю ніжками вгору.
- Зелень дрібно порізати і засипати печериці. Потім покрити їх шаром майонезу.
- Картоплю нашаткувати прямокутними брусочками, викласти наступним шаром і просочити соусом.
- Варене м’ясо птиці розділити на тонкі і маленькі шматочки, потім помістити їх на картоплю і промазати майонезом.
- Тепер поверх курки рівномірно розподілити морквину і покрити її оливковим соусом.
- Після цього рясно засипати закуску подрібненим сиром і поставити просочуватися в холодне місце на кілька годин.
Готове частування звичним рухом перевернути на велике і красиве блюдо. Рекомендується прикрасити його листям салату, а між грибів увіткнути гілочки кінзи або петрушки – тоді закуска буде виглядати ще шикарніше.
З копченою куркою
Цікавий салат з овочів, білих грибів та копченої курки ідеально підійде до більшості святкових страв. А його своєрідний і пікантний смак запам’ятається всім гостям, запрошеним на домашнє торжество.
Необхідні компоненти:
- капелюшки маринованих боровиков – 12 – 14 шт.;
- картопля (варена) – 4 шт.;
- копчене м’ясо курки – 0,3 кг;
- дві варених морквини;
- великий огірок (свіжий);
- невеликий пучок зеленої цибулі;
- чотири яйця;
- зелень – для прикраси;
- майонез – 330 грам.
Готуємо:
- Картоплю нарізати дуже маленькими кубиками, моркву і яйця потерти на тертці з великими дірочками.
- Куряче м’ясо порізати прямокутними шматочками.
- Огірок нашаткувати брусочками, зелень дрібно порізати.
- Тепер салат необхідно викласти у такому порядку, промазуючи кожен шар майонезом: спочатку гриби, потім зелень, яйця і моркву, потім курка, зелена цибуля, огірок, картопля.
- Після чого перевернути частування, накривши її зверху іншою ємністю.
Закуску добре остудити, а потім запропонувати спробувати.
Її рекомендується поєднувати з тушкованими овочами, гарячим пловом, смаженою рибою.
Листковий салат «Лісова поляна» з курагою
Салати, до складу яких входять фрукти, набувають особливий, приємний аромат. Курага, додана в «Лісову галявину», добре гармонує з іншими інгредієнтами і робить смак страви ніжним і трохи пряним.
Необхідні компоненти:
- куряче філе – 420 грам;
- печериці консервовані – 0,28 кг;
- сир – 0,2 кг;
- морквина;
- варені яйця – 3 шт.;
- курага – 125 грам;
- зелень – 100 грам.
Готуємо:
- М’ясне філе зварити, потім охолодити і порізати маленькими прямокутниками.
- Картоплю відварити разом з морквою, після нашаткувати овочі квадратиками.
- Яйця очистити від шкаралупи, відокремити білки від жовтків і подрібнити їх окремо.
- Курагу вимити і закинути в окріп на півгодини, щоб вона просочилася водою, збільшилася в обсязі і стала більш соковитою. Після чого нарізати її соломкою.
- У велику салатницю покласти гриби і рясно засипати їх рубаною зеленню.
- Тепер покласти шар подрібнених жовтків і покрити майонезній сіткою.
- Потім викласти куряче філе, насипати яєчні білки і просочити майонезом.
- Наступний шаром нарізана морква, яку теж потрібно змастити соусом, після чого покласти сир, а потім курагу.
Готову закуску відправити на три години в прохолодне місце. Коли салат охолоне і добре просочиться, перевернути його на велику, гарну блюдо і подати до столу. Приємного апетиту!