Салат лисяча шубка – оригінальна інтерпретація відомої всім риби в шубі. Крім звичного поєднання рибки, картоплі, моркви і майонезу, сюди додається ароматний інгредієнт – гриби. Поєднання грибів з оселедцем встигли оцінити всі любителі ситних, незвичайних салатів. Представляємо добірку кращих рецептів популярної лисячій шубки.
Класичний салат Лисяча шубка з оселедцем і грибами
Лисячій шубкою салат назвали тому, що верхній шар – з тертої тушкованою (або вареної моркви) – нагадує шкірку відомого лісового жителя. Головна фішка салату – робити шари з грибів, риби, овочів нетовстий, але в міру щільними, щоб кожен гурман зміг відчути смак окремого інгредієнта.
А ще важливо не переборщити з майонезом, щоб компоненти не «попливли» в жирному соусі. Якщо все виконати правильно, салат вражає ніжністю, смаком і змітається моментально з будь-якого святкового столу.
Нам знадобиться (на 3-4 порції):
- яйця-2 шт.;
- філе оселедця – 300 г;
- печериці – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- трохи рослинного масла для обсмажування грибів;
- майонез – пачка 250 г;
- цибулина – 1 дрібна;
- сіль, перець, за смаком.
Для початку відваримо яйця і картоплю до готовності. Очистимо овочі. Рибу разделаем на філе, відокремивши всі дрібні кісточки, поріжемо дрібними кубиками. Морква почистимо, потремо на крупній тертці, а потім притушим на сковорідці на невеликій кількості рослинного масла. Гриби важливо обсмажити з цибулею так, щоб випарувалася вся зайва рідина, а вони стали не тушковані, а саме обсмажені.
Для салату ідеально підходить жирна малосолоний тихоокеанська оселедець або сорт «івасі».
Залишилося зібрати шари і укутати фірмової лисячій шубкою. На дно салатника викладаємо оселедець, змащуємо її сіточкою майонезу. Слідом трьом картопля, намагаючись не утрамбовувати, а залишити шар пухнастим і легким. Змащуємо все майонезом. На картоплю тремо яйця, і добре промазуємо їх майонезом. Слідом йде шар з грибами, цибулею, які також покривають шаром соусу. І нарешті, останній шар – морквяний. Його викладаємо і залишаємо як є, без соусу.
Лисяча шубка повинна просочитися 2-3 години, але краще залишити її на ніч у холодильник, і подавати обід.
Рецепт з куркою
Часто салат лисяча шубка з куркою готується з вареного, обсмаженої або навіть підкопченого компонента, який замінює шар з оселедцем.
Якщо ви вирішили приготувати м’ясну версію, заздалегідь підготуйте такі продукти:
- яйця – 3 шт.;
- ковбасний сир (або простий, якщо курка у вас подкопченная);
- картопля – 3 шт.;
- морква – 1 шт. (велика) або 2 середня;
- майонез — 500 мг;
- ріпчаста цибуля – 2 шт. невеликий;
- гриби – 500 р.
Відварюємо овочі, гриби обсмажуємо з цибулею, поки не випарується рідина. Обсмажуємо курку, або відварюємо, а потім дрібно ріжемо на кубики. Морквину тушкуємо на олії до прозорості. Викладаємо шари у такій послідовності – картопля-курка-гриби-яйця-ковбасний сир-морква. Всі шари рясно змащуємо майонезом, але не трамбуем – так наша шубка набагато краще просочиться. Страва має настоятися від 4 годин, після чого його подають до святкового столу.
Можна викласти салат у вигляді мордочки лисички, сформувавши очі з маслин, а кінчик хвоста – з білка яєць.
Як приготувати з м’ясом?
Будь-яке м’ясо – будь то нежирна свинина або яловичина, тільки облагородять рецепт. Зрозуміло, що в таку закуску не потрібно класти рибу. Звичайно, якщо ви не любитель екстремальних кулінарних поєднань.
Для приготування вчинимо так:
Викладаємо салат шарами. Перший шар буде картопляний, другий – грибний, третій – м’ясний. На м’ясо викладаємо яйця, тремо сир і моркву. Покриваємо всі тонкою сіточкою і даємо настоятися.
У цьому варіанті можна додати в соус трохи часнику: лисяча шубка стане набагато пікантніша.
З маслинами
Маслини – справжня прикраса столу. Вони пікантні, своєрідні і дуже смачні. Багато господині обов’язково додають в лисячу шубку маслини. Їх можна викласти або окремим шаром всередині салату (краще зробити цей шар відразу після яєць), але ще буде дуже красиво прикрасити колечками маслин верх «шубки».
Звичайно, задум салату кілька порушиться – добитися схожості зі шкіркою лисиці, зате смак виграє. Покривати маслини майонезом не потрібно.
Салат лисяча шубка можна готувати з маринованими опеньками: він стає дуже цікавим.
З морквою по-корейськи
Верхнім шаром можна зробити не звичайну приглушену морквину, а пряну і гостру – корейську: так шубка заграє іншими смаковими фарбами.
Для приготування підготуємо:
- варена в мундирі картопля;
- три яйця;
- гриби, цибулю;
- майонез;
- сир;
- оселедець слабкою солі.
Оселедець порубаємо кубиками, овочі чистимо. Почнемо викладати шари у такій послідовності: картопля, оселедець, гриби, цибуля, яйця, корейська морквина. В одному з шарів можна додати сир, причому ковбасний з підкопченим присмаком. Ті, хто стежать за вагою, вважають калорії, можуть зробити змішаний соус на основі йогурту, майонезу, сметани і одного-двох зубчиків часнику (його додають для пікантності).
Як будь-який інший листковий салат можна зробити лисячу шубку в порційних кулінарних кільцях; клопоту буде більше, але подача затьмарить своєю ефектністю всі інші закуски.
Чим можна замінити оселедець?
Салат лисяча шубка не завжди готується тільки з оселедцем. Дуже часто її замінюють консервованої або солоної (копченої) горбушею, кетою або навіть фореллю. Є господині, що воліють майструвати салат тільки зі слабосоленої скумбрією, а є ті, що готують з копченими шпротами.
Прекрасно підходять:
- тунець (консервований, копчений, солоний);
- сьомга;
- сайра;
- копчена мойва.
Всякий раз смак салату буде змінюватися, і ви маєте повне право знайти свій особистий варіант «лисячій шубки», щоб на свята балувати їм рідних.