Салат «Мімоза» щиро люблять кілька поколінь росіян. Рецепт салату з сардиной у кожної господині власний, і ні один варіант не схожий один на одного, незважаючи на однакові компоненти. У цій добірці ми зібрали кращі рецепти «Мімози».
Класичний салат мімоза з сардиной
Історія салату налічує кілька десятиліть у далекі 60-ті роки стояв дефіцит чого завгодно, але тільки не рибної консерви. Винахідливі радянські господині миттю придумали спосіб облагородити консерви, обгорнувши їх ніжною шубкою з овочів і майонезного соусу. При всій незвичайності поєднання інгредієнтів, страва виходить смачним, а при деяких навичках – зовсім не важким і соковитим.
Для приготування нам знадобиться:
- картопля – 3 бульби середніх розмірів;
- яйця – 4 шт.;
- морква – 1 шт. (досить крупна);
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- банку сардини у власному соку – 1 шт.;
- пачка майонезу – 250 р.
Овочі заздалегідь варимо, охолоджуємо і чистимо. Цибулю ріжемо на кубики, ошпарюємо окропом, забираючи всю гіркоту. Банку сардини відкриваємо, зливаємо масло, розминаємо виделкою на акуратні невеликі волокна (або кубики). Підготуємо велике плоске блюдо або форму з силіконовими бортиками – сюди ми будемо викладати шари салату. Для того щоб перший шар краще ліг на тарілку, можна злегка змастити чисту тарілку майонезом. А тепер приступаємо до збирання.
Слідуємо інструкції:
Самий верхній шар повинен складатися з тертого на дрібній тертці жовтків: пухнасті кульки нагадують квітку мімозу, яка дала назву салату.
Салат має настоятися як мінімум кілька годин. А найкраще зробити його заздалегідь і залишити на ніч просочуватися при кімнатній температурі. Подають «Мімозу», розрізаючи, як торт: шари виходять красивими, різнокольоровими і виглядає салат не гірше дорогих делікатесних закусок.
Маленька хитрість: якщо м’яку упаковку розрізати на куті, то вийде подобу кулінарного мішка, який використовують кондитери для кремових начинок; ми ж будемо робити тонку майонезну сітку.
З додаванням сиру
«Мімоза» дивно добре поєднується з твердими, гострими і пряними сирами на кшталт «Гауди»: він надає тонку пікантність, ледь вловиму пряність. У цьому випадку робимо дуже просто: беремо за основу базовий рецепт. Шар з яйцями робимо з яєць цілком, не відокремлюючи жовтки. А ось сир натираємо на дрібній тертці зверху, щоб вийшла гарна сирна шапочка.
Не робіть шари щільними: вони повинні бути легкими, пухнастими, тоді салат буде танути; якщо вам здасться, що «Мімоза» вийшла тонкої, просто повторіть шари, і вона буде нагадувати апетитний закусочний тортик.
Можете додати сирний шар всередині салату, натерши його поверх риби і картоплі: блюдо вийде ситніше, сирний смак заграє яскравіше. Топпінгом обов’язково повинен стати майонез – знову-таки сіточкою. Він просочить сир, і зробить блюдо чудово ніжним.
Рецепт приготування з рисом
Салат «Мімоза» можна приготувати без картоплі, замінивши його рисом: у деяких сім’ях люблять тільки таку варіацію. Першим ділом відварюємо половину склянки рису, 4 яйця, велику морквину або 2 середні бульби. Очищаємо овочі від шкірки, тремо на дрібній тертці, розподіляючи по окремих тарілочках.
Збираємо салат так:
Шари обов’язково змащувати майонезом, підсолювати. Рис – досить прісний, так що закуска потребує солі трохи більше звичайного варіанта. Рисова «Мімоза» повинна добре настоятися, а подають її порційно.
Готувати салат можна порційно, викладаючи шари кулінарні кільця; нехай це більш клопітно, зате подача виходить стильна і сучасна.
Салат мімоза з яблуками
Деякі кухарі завжди готують салат, додаючи кисло-солодке яблуко: «Мімоза» набуває цікавий присмак, додаткову соковитість і пишність. Яблуко полегшує страву, і є його хочеться ложка за ложкою.
Для приготування важливо взяти будь-кисло-солодкий сорт. Яблуко не повинно бути великим: за задумом, вона лише ледь вгадується в салаті, але не відіграє домінуючої ролі. Робимо шари, як у класичному рецепті, а зверху моркву натираємо на крупній тертці шматочок яблука без шкіри і насіння.
Деякі господині труть овочі на надто дрібній тертці, але робити цього не можна: інакше «Мімоза» перетвориться в неаппетитную кашу; краще брати тертку з середніми отворами.
Таке блюдо особливо цінують всі, хто любить поєднання фруктів з рибою або м’ясом, воліє легкі закуски, а ось любителі ситних «брутальних» салатів, скоріше виберуть варіант, де додається сир і вершкове масло одночасно.
З маслом і сиром
У радянських кулінарних книгах «Мімоза» описується як блюдо, куди обов’язково йде вершкове масло. Злегка растапливаясь в процесі просочення салату, воно надає жирність і вершковість, чудово поєднуючись з рибою.
Для приготування повторюємо шари у такій послідовності:
Якщо консерва в міру солона, а овочі відварювати в підсоленій воді, підсолювати закуску не обов’язково. Салату важливо настоятися, щоб масло і майонез рівномірно просочили шари своїми соками, змішалися один з одним. Подаємо на наступний день з білим хлібом, прикрасивши зеленню петрушки.
Для салату з вершковим маслом краще брати тверде, застигле масло: інакше воно почне танути прямо в руках.
Чим можна замінити сардину в салаті?
Сьогодні, коли дефіциту в продуктах немає, господині вирішуються на сміливі експерименти, прибираючи з салату традиційну сардину. У цьому, безумовно, є сенс: досить змінити сорт риби, як страва стає зовсім іншим на смак.
Що найкраще замінить сардину?
- горбуша;
- скумбрія;
- тунець;
- лосось;
- сайра;
- форель;
- оселедець (консервована).
Дуже смачною «Мімоза» виходить з підкопченої мойвою, скумбрією, але тут головне акуратно видалити всі дрібні і великі кісточки, а потім подрібнити на дрібні кубики. Багато боятися використовувати для «Мімози» «сухі» сорти риби начебто горбуші. Але страва виходить дуже цікавим, соковитим, якщо додати трохи більше майонезу, сиру і потерти яблучко.
Послідовність шарів у мімозі
Багато господинь запитують: в якій послідовності краще всього розміщувати шари? Інші вважають за краще починати з риби, укладаючи на неї зверху тертий картопля, цибуля, є ті, хто тре вниз варену моркву, а потім вже накладає шарами все інше.
Професійні кухарі закликають до логіки: соковита рибна консерва повинна просочити нижній шар, а краще всього риба поєднується з картоплею. Так що перший шар повинен бути картопляним, другий – рибним, третій – цибульним. Хоча ви вільні чинити так, як вам смачніше.