Салат мімоза з сардиной – 5 рецептів приготування

Салат «Мімоза» щиро люблять кілька поколінь росіян. Рецепт салату з сардиной у кожної господині власний, і ні один варіант не схожий один на одного, незважаючи на однакові компоненти. У цій добірці ми зібрали кращі рецепти «Мімози».

Класичний салат мімоза з сардиной

Історія салату налічує кілька десятиліть у далекі 60-ті роки стояв дефіцит чого завгодно, але тільки не рибної консерви. Винахідливі радянські господині миттю придумали спосіб облагородити консерви, обгорнувши їх ніжною шубкою з овочів і майонезного соусу. При всій незвичайності поєднання інгредієнтів, страва виходить смачним, а при деяких навичках – зовсім не важким і соковитим.

Для приготування нам знадобиться:

  • картопля – 3 бульби середніх розмірів;
  • яйця – 4 шт.;
  • морква – 1 шт. (досить крупна);
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • банку сардини у власному соку – 1 шт.;
  • пачка майонезу – 250 р.

Овочі заздалегідь варимо, охолоджуємо і чистимо. Цибулю ріжемо на кубики, ошпарюємо окропом, забираючи всю гіркоту. Банку сардини відкриваємо, зливаємо масло, розминаємо виделкою на акуратні невеликі волокна (або кубики). Підготуємо велике плоске блюдо або форму з силіконовими бортиками – сюди ми будемо викладати шари салату. Для того щоб перший шар краще ліг на тарілку, можна злегка змастити чисту тарілку майонезом. А тепер приступаємо до збирання.

Слідуємо інструкції:

  • Першим шаром картопля – її ми натираємо на крупній тертці. Змащуємо тонким шаром майонезу.
  • Другий шар – рибний: сардину акуратно розподіляємо по всій поверхні картоплі.
  • Третій шар – ріпчасту цибулю. Його повинно бути не надто багато, інакше салат вийде «ядерним», адже цибуля здатна повністю перебити смак інших інгредієнтів.
  • Знову шар змащуємо майонезом.
  • На цибулю викладаємо терті білки яєць, змащуємо їх майонезом.
  • Зверху яєць покладемо терту моркву, повторимо соус.
  • Дивіться також:  Винегрет класичний – 10 смачних рецептів приготування

    Самий верхній шар повинен складатися з тертого на дрібній тертці жовтків: пухнасті кульки нагадують квітку мімозу, яка дала назву салату.

    Салат має настоятися як мінімум кілька годин. А найкраще зробити його заздалегідь і залишити на ніч просочуватися при кімнатній температурі. Подають «Мімозу», розрізаючи, як торт: шари виходять красивими, різнокольоровими і виглядає салат не гірше дорогих делікатесних закусок.

    Маленька хитрість: якщо м’яку упаковку розрізати на куті, то вийде подобу кулінарного мішка, який використовують кондитери для кремових начинок; ми ж будемо робити тонку майонезну сітку.

    З додаванням сиру

    «Мімоза» дивно добре поєднується з твердими, гострими і пряними сирами на кшталт «Гауди»: він надає тонку пікантність, ледь вловиму пряність. У цьому випадку робимо дуже просто: беремо за основу базовий рецепт. Шар з яйцями робимо з яєць цілком, не відокремлюючи жовтки. А ось сир натираємо на дрібній тертці зверху, щоб вийшла гарна сирна шапочка.

    Не робіть шари щільними: вони повинні бути легкими, пухнастими, тоді салат буде танути; якщо вам здасться, що «Мімоза» вийшла тонкої, просто повторіть шари, і вона буде нагадувати апетитний закусочний тортик.

    Можете додати сирний шар всередині салату, натерши його поверх риби і картоплі: блюдо вийде ситніше, сирний смак заграє яскравіше. Топпінгом обов’язково повинен стати майонез – знову-таки сіточкою. Він просочить сир, і зробить блюдо чудово ніжним.

    Рецепт приготування з рисом

    Салат «Мімоза» можна приготувати без картоплі, замінивши його рисом: у деяких сім’ях люблять тільки таку варіацію. Першим ділом відварюємо половину склянки рису, 4 яйця, велику морквину або 2 середні бульби. Очищаємо овочі від шкірки, тремо на дрібній тертці, розподіляючи по окремих тарілочках.

    Збираємо салат так:

  • Першим шаром кладемо рис.
  • Натираємо сир.
  • Кладемо зверху яєчні білки.
  • Додаємо рибу.
  • Посипаємо рибу цибулею.
  • Трьом моркву.
  • Прикрашаємо все тертими білками.
  • Дивіться також:  Салат з тунцем - 10 рецептів класичного салату з консервованим тунцем

    Шари обов’язково змащувати майонезом, підсолювати. Рис – досить прісний, так що закуска потребує солі трохи більше звичайного варіанта. Рисова «Мімоза» повинна добре настоятися, а подають її порційно.

    Готувати салат можна порційно, викладаючи шари кулінарні кільця; нехай це більш клопітно, зате подача виходить стильна і сучасна.

    Салат мімоза з яблуками

    Деякі кухарі завжди готують салат, додаючи кисло-солодке яблуко: «Мімоза» набуває цікавий присмак, додаткову соковитість і пишність. Яблуко полегшує страву, і є його хочеться ложка за ложкою.

     

    Для приготування важливо взяти будь-кисло-солодкий сорт. Яблуко не повинно бути великим: за задумом, вона лише ледь вгадується в салаті, але не відіграє домінуючої ролі. Робимо шари, як у класичному рецепті, а зверху моркву натираємо на крупній тертці шматочок яблука без шкіри і насіння.

    Деякі господині труть овочі на надто дрібній тертці, але робити цього не можна: інакше «Мімоза» перетвориться в неаппетитную кашу; краще брати тертку з середніми отворами.

    Таке блюдо особливо цінують всі, хто любить поєднання фруктів з рибою або м’ясом, воліє легкі закуски, а ось любителі ситних «брутальних» салатів, скоріше виберуть варіант, де додається сир і вершкове масло одночасно.

    З маслом і сиром

    У радянських кулінарних книгах «Мімоза» описується як блюдо, куди обов’язково йде вершкове масло. Злегка растапливаясь в процесі просочення салату, воно надає жирність і вершковість, чудово поєднуючись з рибою.

    Для приготування повторюємо шари у такій послідовності:

  • Трьом картоплю.
  • Додаємо рибу і цибулю.
  • Натираємо вершкове масло.
  • Додаємо шар моркви.
  • Повторюємо шар масла.
  • Натираємо яйця цілком.
  • Не забуваємо змащувати шари майонезом.
  • Якщо консерва в міру солона, а овочі відварювати в підсоленій воді, підсолювати закуску не обов’язково. Салату важливо настоятися, щоб масло і майонез рівномірно просочили шари своїми соками, змішалися один з одним. Подаємо на наступний день з білим хлібом, прикрасивши зеленню петрушки.

    Дивіться також:  Вінегрет з оселедцем – 6 смачних рецептів

    Для салату з вершковим маслом краще брати тверде, застигле масло: інакше воно почне танути прямо в руках.

    Чим можна замінити сардину в салаті?

    Сьогодні, коли дефіциту в продуктах немає, господині вирішуються на сміливі експерименти, прибираючи з салату традиційну сардину. У цьому, безумовно, є сенс: досить змінити сорт риби, як страва стає зовсім іншим на смак.

    Що найкраще замінить сардину?

    • горбуша;
    • скумбрія;
    • тунець;
    • лосось;
    • сайра;
    • форель;
    • оселедець (консервована).

    Дуже смачною «Мімоза» виходить з підкопченої мойвою, скумбрією, але тут головне акуратно видалити всі дрібні і великі кісточки, а потім подрібнити на дрібні кубики. Багато боятися використовувати для «Мімози» «сухі» сорти риби начебто горбуші. Але страва виходить дуже цікавим, соковитим, якщо додати трохи більше майонезу, сиру і потерти яблучко.

    Послідовність шарів у мімозі

    Багато господинь запитують: в якій послідовності краще всього розміщувати шари? Інші вважають за краще починати з риби, укладаючи на неї зверху тертий картопля, цибуля, є ті, хто тре вниз варену моркву, а потім вже накладає шарами все інше.

    Професійні кухарі закликають до логіки: соковита рибна консерва повинна просочити нижній шар, а краще всього риба поєднується з картоплею. Так що перший шар повинен бути картопляним, другий – рибним, третій – цибульним. Хоча ви вільні чинити так, як вам смачніше.

    Прокрутка до верху