Достеменно невідомо хто придумав салат «Ніжність» з куркою в часи Радянського Союзу. Однак з моменту його появи страву готують практично у всіх будинках до свята або у вихідні. Зараз можна зустріти різні варіації салату, з додаванням грибів і сухофруктів. Заправляється закуска традиційно майонезним соусом, який, якщо приготувати самостійно, буде корисним і малокалорійним.
Класичний салат «Ніжність» з куркою
У класичному варіанті страва готується з:
- курячого філе – 400 г;
- яєць – 3-5 шт.;
- цибулі, моркви – по 1 шт.;
- твердого сиру – 90 г;
- майонез – 100 г;
- солі, перцю чорного меленого – за смаком.
Куряче м’ясо промити, відварити і дрібно нарізати. Свіжий лук порізати як на зажарку, залити гарячою водою і залишити так на кілька хвилин для усунення гіркоти.
Відварені яйця натерти на тертці, не забувши 1 жовток залишити для прикраси.
Сир і моркву подрібнити за допомогою терки.
Укладаються всі продукти шарами в форму або довільно на блюдо. Спочатку м’ясна нарізка зі спеціями і майонезним соусом, після віджатий цибулька, яєчка, морква, соус, спеції і сир. Зверху салат посипається тертим жовтком. Отриманої кількості інгредієнтів вистачить на кілька маленьких порцій закуски.
З додаванням чорносливу
Поліпшити смак традиційної закуски допоможуть кілька додаткових компонентів. Салат «Ніжність» з куркою і чорносливом виходить не тільки смачним, але і привабливим.
Готується він із:
- курячого філе – 300 г;
- чорнослив – 150 г;
- яєць – 2-4 шт.;
- свіжих огірків – пару невеликих;
- волоських горіхів – 6 шт.;
- майонезного соусу;
- зелені.
М’ясо слід відварити в підсоленій воді і нарізати невеликими смужками. Після воду, що залишилася можна використовувати як бульйон для приготування інших страв. Відварені жовтки з білками і огірок нарізати маленькими брусочками. Заливається окропом потрібну кількість чорносливу, ядра подрібнюються ножем.
У підходящий посуд викладаються пошарово продукти. Спочатку м’ясо і майонезна сіточка, після подрібнений чорнослив, волоські горіхи і трохи соусу. Далі слідують яйця і огірочки. Зверху все красиво покривається майонезом у вигляді рюшів, посипається зверху жовтком. По боках викладаються зелені огірочки і трохи зелені.
Рецепт з грибами і куркою
До 8 березня або будь-якого іншого свята вишукано подати салат з грибами і куркою, який стане відмінним доповненням святкового столу.
Готується він на основі:
- печериць – 400 г;
- твердого сиру – 250 г;
- відварених білків і жовтків – по 3 штуки;
- пташиного м’яса – 500 г;
- лука;
- соусу.
Пташине м’ясо відварити, відокремити від кісток, якщо це не філе. Нарізати його невеликими шматочками. Гриби з цибулею обсмажити до рум’яності, сир з вареними яйцями натерти на тертці з дрібними отворами.
Всі продукти діляться порівну. Після на блюдо викласти шар м’ясної нарізки (частина), соус, трохи солі і спецій. Далі гриби з цибулею, соус, сир і білки. Наступні шари повторюються в такому ж порядку. Зверху салат присипається тертими жовтками, трохи настоюється і подається до столу.
З ананасами і куркою
Завдяки пошарової викладення продуктів і хорошою просочення салат з куркою та ананасом буквально тане в роті.
Для його приготування слід запастися:
- курячою грудкою – 350 г;
- цибулиною;
- яйця – 6 шт.;
- консервованими ананасами – 450 г;
- сиром – 180 г;
- сметаною і майонезом – по 0,5 ст.;
- часником – 4 зубки;
- сіллю, перцем;
- оцтом – 8 мл
Яйця і грудка відварюють окремо. Цибуля подрібнюється і маринують в оцті, ананаси нарізати кубиками, сир натирається на тертці.
На дно великої тарілки викладається м’ясо, трохи солі з перцем і соус, приготований з сметани, майонезу, і невеликої кількості часничку. Зверху викласти цибулю, яйця, сіль за смаком і соус. Далі йде сир, трохи заправки і консервовані ананаси. Перед подачею рекомендується дати салату просочитися. Салат з куркою та ананасом краще викладати в роз’ємні форми – так він вийде більш привабливим.
Як приготувати з огірком?
Недорогі продукти, насичений вітамінний склад – салат з куркою і огірком допоможе доповнити меню, зробивши його більш святковим.
Готується страва з:
- м’якоті курки – 430 г;
- огірків – 3 шт.;
- курячих яєць – пару штук;
- цибулі ріпчастої – 2 невеликі головки;
- твердого сиру – 120 г;
- солі, майонезу.
М’ясо замаринувати в улюблених спеціях, обгорнути фольгою і запекти при температурі 200 градусів протягом 40 хвилин. Яйця відварити, овочі нарізати. Цибулю замаринувати у воді або оцті, сир натерти.
Викласти на блюдо подрібнене м’ясо, (частина), цибулю, посолити, заправити соусом. Після йдуть яйця, огірочки, заправка та інша м’ясна нарізка. Все це поливається майонезом, посипається сиром.
Для прикраси рівний огірочок слід очистити і нарізати тонкими пластинками. Скрутити пластини в рол і розподілити по всій поверхні салату. За бажанням можна додати гілочки петрушки і кропу.
З копченою куркою
Готується закуска з:
- копченого м’яса курки – 280 м;
- яєць – пару штук;
- свіжих печериць – 280 м;
- лука;
- яблука;
- твердого сиру – 280 м;
- чорносливу – жменя;
- огірків – 3 невеликих овоча;
- волоських горіхів подрібнених – трохи більше половини склянки;
- кропу, петрушки;
- жиру рослинного, майонезу.
Гриби нарізати і обсмажити разом з цибулею на рослинному жирі. Курка з чорносливом і яйцями подрібнюються, огірочки нарізати невеликими шматочками. Очищене яблуко і сир натерти, зелень дрібно нарізати.
Викласти шарами м’ясо, сухофрукти, піджарку, зелень, яблука з горіхами, яйця, огірок і тертий сир. Всі перемазывается соусом, за смаком можна додати трохи спецій. Прикрашається закуска товченими горіхами. Готується салат з печерицями та копченим м’ясом менше ніж за 30 хвилин. Виходить насичене, смачне блюдо, особливо якщо самостійно закоптити м’ясо і приготувати соус.
Святковий варіант з креветками
Креветки в закусці – не єдиний дорогий продукт. Його часто доповнюють авокадо, пармезаном, екзотичними фруктами, щоб блюдо вийшло вишуканим і по-справжньому святковим. Однак при бажанні цілком можна обійтися більш доступними компонентами, що ніяк не вплине на кінцевий результат, але збереже вміст гаманця.
Для приготування страви варто запастися:
- очищеними креветками – 250 г;
- крабовими паличками – 250 г;
- картоплею – пару штук;
- свіжими огірочками – 2 невеликих плода;
- курячими яйцями – пару штук;
- твердим сиром – 90 г;
- сіллю, майонезом.
Картоплю «в мундирі» відварити, очистити і подрібнити за допомогою терки. Варені яйця натерти, те ж саме виконати з крабовими паличками. Огірочки дрібно порізати або натерти, креветки приготувати згідно до інструкції. Коли морепродукти будуть готові, пропустити їх через м’ясорубку або дрібно порубати. Сирний продукт натирається на тертці з великими отворами.
Шарами викласти картоплю, трохи соусу, яєчка, крабову нарізку з майонезом. Далі креветки, огірочки, сир. Кожен шар промащується майонезом, за бажанням присаливается. Зверху прикрасити салат посипається жовтками і прикрашається креветками з зеленню.
Салат «Ніжність» з куркою і копченою скумбрією
Готується страва на основі:
- відварного пташиного м’яса – 280 м;
- філіруваною частини копченої скумбрії – 160 г;
- огірка;
- чорносливу – 130 г;
- соусу майонезного;
- яєць – 5 шт.;
- солі.
Риба і готове м’ясо дрібно нарізається, огірочок подрібнюється ножем. Заздалегідь замочений чорнослив нарізати дрібними шматочками, яйця натерти.
Викласти шарами, промазуючи кожен заправкою: частина м’яса, огірочки і залишився м’ясо. Далі йдуть чорнослив, яйця і скумбрія (залишається відкритою без соусу). Залишити закуску для просочення на 60 хвилин, після чого подати на стіл.