Смачний салат «Обжорка» з печінкою напевно припаде до смаку навіть тим гурманам, які не люблять субпродукти. М’ясний шар у такий закуски виходить ніжним, з яскравим оригінальним смаком. Печінка робить частування не тільки смачним, але ще корисним і більш ситним.
Класичний салат «Обжорка» з курячою печінкою
За класичним рецептом в таке частування входить самий мінімум найпростіших продуктів.
Інгредієнти:
- куряча печінка – 370 – 400 г;
- морква – 1 шт.;
- огірок маринований – 2 середніх;
- горошок (консерви) – 1 повний стакан;
- соус, сіль і масло.
Приготування:
- Спочатку треба зварити печінку. Для аромату можна додати лаврушку або будь-які трави.
- Через чверть години варіння вимкнути нагрів. Остудити субпродукт прямо в бульйоні, щоб він не вийшов сухуватим. Нарізати печінку довгастими шматочками.
- Довільно подрібнити овочі. Засмажити їх на олії до рум’янцю. Цибуля при цьому можна нарізати досить крупно.
- Огірки перетворити в тонку соломку і віджати руками.
- З консервів злити розсіл.
- Всі інгредієнти остудити, змішати.
Заправити закуску соусом. Підійде звичний майонез.
З солоними огірками
Інгредієнти:
- теляча печінка – 450 – 470 г;
- солоний огірок – 3 – 4 шт.;
- цибуля – 3 головки;
- морква – 3 шт.;
- горошок (консерви) – ½ банки;
- соус, сіль, олія.
Приготування:
- Заздалегідь оброблену печінку зварити до готовності. Остудити і порізати довгими шматочками.
- З солінь зрізати шкірку, щоб готовий салат вийшов ніжніше. Крупно потерти його і віджати отриману соломку.
- Лук порубати половинками кілець. Моркву потерти. Обсмажити овочі разом на будь-якому жирі до м’якості. Можна довести їх до зарум’янювання.
- Все змішати, додати горошок без рідини.
Посолити закуску з печінкою і солоними огірками. Додати відповідний соус. Наприклад, майонезний.
Готуємо з квасолею
Інгредієнти:
- суха квасоля – 1 повний стакан;
- свіжа печінка (яловича) – 650 – 670 г;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 3 дрібних зубки;
- соняшникова олія, зелень, сіль.
Приготування:
- Субпродукт варити 35 – 45 хвилин. Остудити, порізати соломкою.
- Бобові заздалегідь замочити на всю ніч (або хоча б 5 годин) в холодній воді.
- Овочі порізати і разом з дрібними шматочками часнику засмажити до легкої рум’яності.
- Все змішати в салатниці.
Посолити частування. Заправити її маслом, що залишилися від засмажки. Прикрасити подрібненою зеленню.
Салат «Обжорка» з яловичої печінкою
Інгредієнти:
- яловича печінка – 350 – 370 г;
- цибулини – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- білий хліб – 150 г;
- часник – за смаком;
- майонез, олію, сіль.
Приготування:
- Промиту печінку без плівок зварити. Порізати смужками.
- Овочі очистити, подрібнити і засмажити.
- Хліб порізати шматочками, підсушити на сковорідці без масла.
- Все змішати. Посолити. Видавити в масу пару зубків часнику.
Заправити частування майонезом.
Листкова закуска на святковий стіл
Інгредієнти:
- варена печінка – 300 – 350 г;
- солоні огірки – 3 – 4 шт.;
- морква – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;домашній майонез на кефірі – 2/3 ст.;
- сіль, олія.
Приготування:
- Охолоджену печінку крупно потерти. Змішати з домашнім майонезом.
- Моркву з цибулею обсмажити на будь-якому олії до рум’янцю.
- Очищені від шкірки огірки довільно подрібнити.
- Половину печінки з соусом викласти на тарілку. Зверху розподілити терті соління.
- Далі розкласти половину засмажки.
- Закрити наявні шари печінкової соломкою і залишилися овочевим складом.
У процесі всі продукти промащувати присолене соусом на кефірі.
Як зробити з грибами
Інгредієнти:
- куряча печінка – 250 г;
- гливи – 130 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- свіжий огірок – 2 шт.;
- сметана і майонез – 2 десертні ложки;
- олія, сіль.
Приготування:
- Промити м’ясний продукт крижаною водою. Прибрати плівки і залишки жиру. Варити печінку в солоної рідини 8 – 9 хвилин. Остудити і порізати великими скибочками.
- Всі овочі, крім огірків, подрібнити і засмажити разом до зарум’янювання. Відправити до них дрібні шматочки грибів. Готувати засмажку ще 9 – 12 хвилин.
- Очищені огірки порізати тонкою довгою соломкою.
- Всі підготовлені продукти відправити в загальну велику миску. Деякі господині для такого рецепта беруть бочкові огірки солоні замість свіжих.
- Змішати компоненти закуски. Гарненько посолити їх по смаку. Якщо використовуються солоні овочі, потрібно постаратися не переборщити з сіллю.
- Заправити частування з курячою печінкою сумішшю з сметани і майонезу.
Відмінно доповнює такий варіант салату свіжа зелень. Наприклад, петрушка, кріп. Подрібнені спеції додаються в блюдо разом з соусом.
З печінкою і корейською морквою
Приготувати салат «Обжорка» за таким рецептом можна з будь-печінкою.
Якщо використовується свиняча або яловича, її варто заздалегідь пару годин вимочити в холодному молоці.
Інгредієнти:
- печінка (будь-яка) – 230 – 250 м;
- морква – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- консервована кукурудза – 1 повний стакан;
- олія, сіль, майонез.
Приготування:
- Субпродукт при необхідності зачистити від плівок та інших зайвих ділянок. Зварити, охолодити і порізати соломкою.
- Овочі подрібнити довільними шматочками. Найкраще моркву порізати соломкою (можна скористатися спеціальною корейської теркою), а цибулю – мініатюрними кубиками.
- Засмажити підготовлені овочі разом. Вони повинні стати м’якими і злегка рум’яними.
- З кукурудзи злити маринад, промити продукт.
- Яйце, присолити, змішати з 2 десертними ложками води, збити. Посмажити омлет. Остудити його і порізати соломкою. Для густоти можна додати до складу перед смаженням трохи борошна. Досить буде буквально 1 ч. л.
- Змішати всі підготовлені інгредієнти. В процесі посолити їх по смаку.
Для заправки можна використовувати не тільки майонез, але і будь-який інший відповідний соус.
Для обговорюваної закуски підійде будь-яка печінку. Але з курячої частування завжди виходить м’якше і ніжніше. Крім того, готується такий продукт швидше і простіше.