Салат «Олів’є» – класичний рецепт з ковбасою і 8 варіантів приготування

Ця закуска є найпопулярнішою серед російських господинь. Готується таке блюдо і до повсякденного обіду, і до святкового столу. А вже для новорічної ночі воно і зовсім стало традиційним. Далі опублікований класичний рецепт «Олів’є» і кілька цікавих його різновидів.

Салат олів’є — класичний рецепт з вареною ковбасою

Інгредієнти: півкіло якісної вареної ковбаси, 6 зварених круто яєць, 6 зварених у мундирі картоплин, 3 варених морквини, 2 свіжих міцних огірочка, головка цибулі, стандартна банка зеленого горошку (консерви), кам’яна сіль за смаком.

  • Всі зварені заздалегідь інгредієнти очищаються від шкірки і дрібно ріжуться.
  • Ріпчаста цибулька і огірки шинкують максимально дрібно. Разом з горошком, з якого зливається розсіл, овоч відправляється в миску з компонентами з першого кроку.
  • Всі складові солятся за смаком і заправляють соусом.

За бажанням можна замінювати свіжі огірочки солоними або маринованими компонентами. В такому випадку останніх береться дещо більше – 3-4 штуки.

Як приготувати з яловичиною?

Інгредієнти: 4 середніх картоплини, велика морквина, 420 г м’якоті яловичини, 3 курячих яйця, свіжий огірочок, банку зеленого горошку (консерви), половинка ріпчатої цибулі, кам’яна сіль, легкий майонез. Як приготувати такий салат з яловичиною, розповідається далі.

  • Для початку перші 4 компонента з рецепту відварюють до готовності. Можна готувати овочі та яйця разом, щоб не бруднити зайву посуд. Далі зварені продукти довільно подрібнюються. Бажано, щоб їх шматочки були одного розміру. В такому випадку готова закуска буде виглядати естетично.
  • Всі підготовлені складові висипаються у місткий салатник.
  • Окремо до готовності вариться яловичина. Краще приготувати її заздалегідь в солоній воді з лаврушкой і різними приправами. Остигле м’ясо нарізане тонкими брусочками.
  • Аналогічно яловичині подрібнюється і свіжий огірок. Можна попередньо очистити його від жорсткої шкірки.
  • Залишилося додати до сполучених компонентів дуже дрібно нарізану цибулю і горошок без розсолу.

Готове «Олів’є» з м’ясом солиться за смаком і поливається соусом.

Олів’є з куркою і свіжими огірками

Інгредієнти: велика куряча грудка, 6 середніх картоплин, 2 морквини, 6 курячих яєць, ріпчаста цибулька, повний стакан зеленого горошку (консерви), 2 великих свіжих огірка, пучок кропу, майонез, сіль.

Дивіться також:  Салат «Столичний» з куркою – 7 рецептів

  • Морква і картопля запікається в фользі до м’якості, після чого довільно нарізати. Можна використовувати для цього і мультиварку з функцією «На пару». Таким чином, в овочах зберігається максимум корисних речовин. Готові продукти дрібно ріжуться.
  • Варяться до твердості жовтка яйця. Вони подрібнюються з використанням яйцерізки або терки.
  • Шматочки курятини обсмажують на розжареній олії. Попередньо їх можна збризнути соєвим соусом і присмачити улюбленими спеціями.
  • Залишається подрібнити огірок і цибулю. Останній деякі господині маринують. Для цього кубики овоча присипаються дрібкою солі і цукру, заливаються будь-яким фруктовим оцтом і залишають на 12-15 хвилин. Далі можна додавати продукт в салат.
  • В кінці закуска присипається горошком без розсолу і подрібненим кропом.

Залишається промазати «Олів’є» з куркою майонезом і посолити.

З додаванням грибів

Інгредієнти: 280 г маринованих грибів (будь-яких), 4 зварених у мундирі картоплини, банку зеленого горошку (консерви), 2 варені морквини, 4 зварених до твердого жовтка курячих яйця, пучок зеленої цибулі, майонез, кам’яна сіль.

  • Все заздалегідь зварені інгредієнти остуджувати, очищаються і ріжуться мініатюрними кубиками.
  • Мариновані грибочки можна використовувати цілком. Але краще нарізати їх тонкими скибочками.
  • Цибулю дрібно шинкуется.
  • Вся нарізка висипається під місткий салатник. Туди ж відправляється горошок без розсолу.

Закуска заправляється соусом, при необхідності солиться і присипається рубаним зеленим луком. За смаком можна додати в неї і шматочки свіжого томату. Це зробить частування більш соковитим і «літнім».

З копченою рибою

Інгредієнти: 3 заздалегідь зварені картоплини, 4 відварених курячих яйця,170 г маринованих огірочків, половина банки зеленого горошку (консерви), ціла копчена скумбрія без голови, будь соус і сіль для заправки.

  • Спочатку відварені компоненти очищаються і ріжуться середнім кубиком. Зручно використовувати для цієї мети кухонний комбайн.
  • У салатник слідом за картоплею і яйцями відправляються крупно нарізані мариновані огірочки і зелений горошок без розсолу. Щоб позбавити останній від рідини, потрібно просто відкинути його на друшляк.
  • Найбільше часу доведеться приділити копченої рибки. Спочатку скумбрія розрізається на дві частини, позбавляється від хребта, хвоста, плавців. Далі витягуються всі кістки. Шкірку на тушці можна залишити недоторканою.
  • Рибне філе крупно ріжеться і відправляється до іншим складовим.
Дивіться також:  Топінамбур – 7 рецептів приготування

Безпосередньо перед подачею до столу закуска заправляється обраним соусом. Можна використовувати звичайний або домашній майонез. Так як риба і огірочки і без того солоні, додаткова сіль може не знадобитися.

Рецепт з креветками та авокадо

Інгредієнти: півкіло креветок, 4 зварених до твердого жовтка курячих яйця, стигле м’яке авокадо, половинка великої вареної моркви, 3 варені картоплини, 2 маринованих огірочка, повний стакан зеленого горошку (консерви), майонез, сіль, свіжа зелень.

  • Насамперед необхідно зайнятися креветками. Якщо вони заморожені, то спочатку морепродукт промивається прохолодною водою до тих пір, поки лід повністю не розтане.
  • Далі креветки опускаються в киплячу солону воду на 3 хвилини. В рідину можна додати ще і лаврушку. Якщо переварити морепродукт, то м’ясо стане занадто твердим.
  • Готові креветки очищаються від панцирів і ріжуться кубиками. Частина цілих морепродуктів можна залишити для оформлення закуски.
  • Все заздалегідь зварені і охолоджені компоненти чистяться і подрібнюються кубиками. Аналогічно ріжеться авокадо і огірки.
  • Всі інгредієнти з’єднуються у великій мисці і заправляють соусом з майонезу, рубаною зелені і солі.

Прикрашається закуска залишилися цілими креветками.

Готуємо з копченою ковбасою

Інгредієнти: 170 г сервелат (ковбаса), 3 заздалегідь зварені картоплини, 5 варених морквин, 3 варених курячих яйця, стандартна банка зеленого горошку (консерви), ріпчаста цибулька, дрібна сіль, будь майонез.

  • Все заздалегідь відварені й охолоджені компоненти чистяться і подрібнюються дрібним і середнім кубиком. Можна відразу ж засипати їх у відповідний салатник. Щоб компоненти швидше і простіше чистилися, варто відразу після вилучення з окропу залити їх холодною водою на 6-7 хвилин.
  • Дуже дрібно ріжеться ріпчасту цибулю. А ось ковбаса подрібнюється аналогічно компонентів з першого кроку. Якщо шматочки основних продуктів будуть однакового розміру, це зробить закуску особливо апетитною і привабливою на вигляд.
  • Всі підготовлені компоненти змішуються з горошком без розсолу, при необхідності солятся і поливаються невеликою кількістю майонезу.
Дивіться також:  Морква по-корейськи – рецепт в домашніх умовах

Перед подачею до столу закуску потрібно добре охолодити.

Рецепт «по-радянськи»

Інгредієнти: на 4 картопляні бульби, середніх солоних огірка і заздалегідь зварені курячі яйця, півкіло якісної вареної ковбаси, 2 морквини, банку зеленого горошку (консерви), дрібна сіль, ріпчаста цибулька, жирний майонез.



  • Ковбаска ріжеться досить крупно. Тільки в такому випадку вона буде явно відчуватися в салаті.
  • Картопля разом з морквою добре миється і прямо в шкірці вариться до м’якості. Перевіряти готовність овочів зручно з використанням звичайної зубочистки. Зварені охолоджені продукти довільно подрібнюються. Їх варто різати дрібніше, ніж ковбасу.
  • Солоні огірки ріжуться тонкими брусочками або дрібним кубиком. Цибуля подрібнюється тонкими полуколечками. Яйця пропускаються через спеціальну струнну різання.
  • Залишається відкрити банку з консервованим зеленим горошком і відкинути його на друшляк.
  • Тепер всі підготовлені компоненти з’єднуються. За смаком їх потрібно присипати сіллю і заправити жирним соусом. Якщо огірочки і майонез досить солоні, то додатково підсолювати закуску не потрібно.

Добре перемішане страву одразу подається до столу.

З додаванням яблук

Інгредієнти: 270 г м’якоті телятини, варена морквина і 3 варених картопляні бульби, луковичка, 3 зварених до твердого жовтка курячих яйця, баночка консервованого горошку, середня кисло-солодке зелене яблуко, кухонна сіль за смаком та майонез.

  • Телятину варто відварити заздалегідь. Для салату вибирається пісний шматочок без жиру, плівок, зв’язок. Він готується в солоній воді з різними спеціями. Вже остигле м’ясо нарізане тонкими довгими брусочками.
  • Заздалегідь зварені інші продукти очищаються і ріжуться середніми кубиками ножем або за допомогою кухонного комбайна.
  • Цибуля рубається дуже дрібними шматочками. Можна обшпарити його окропом і залишити на пару хвилин у воді. Це зробить овоч менш хрустким і прибере з нього гіркоту.
  • Яблуко позбавляється від шкірки і насіннєвий коробки, після чого довільно ріжеться.
  • Всі інгредієнти з’єднуються в красивій салатниці, до них висипається горошок без розсолу, додається соус і сіль.

Щоб закуска добре настоялася, перед подачею вона на часок забирається в холодильник. Попередньо миска накривається харчовою плівкою.

Прокрутка до верху