Салат олів’є для багатьох перестав бути святковим блюдом. Класичний рецепт з ковбасою настільки простий, що його часто повторюють для повсякденних вечерь, адже закуска смачна і ситна. Розкриємо секрети приготування улюбленого салату і розповімо, як змінити звичний склад так, щоб олів’є стало оригінальним.
Салат олів’є — класичний рецепт з ковбасою
Уявити святкове російське застілля без олів’є складно. Колись готували салат складно, додаючи ракові шийки і навіть паюсну ікру. Але сьогодні рецепт спростився, хоча анітрохи від цього не втратив. Як приготувати класичний олів’є? Першим ділом підготуємо продукти.
Олів’є включає в себе наступні інгредієнти:
- 300 г докторської ковбаси;
- 3 картоплини;
- 3 яйця;
- 3 бочкових солених огірки;
- 3 дрібні морквини;
- банку зеленого горошку, 300 г;
- смачний готовий майонез – за смаком;
- сіль і перець – за смаком;
- зелень для прикраси.
Звернули увагу, що ми взяли рівну кількість компонентів? У цьому головна «фішка» смачного салату. Компонентів повинно бути приблизно порівну, так вони не загубляться в салаті і будуть відчуватися в окремо, при цьому чудово поєднуючись один з одним. Переборщіть з картоплею – отримаєте прісний і «крахмалистый» «Олів’є», пошкодуєте ковбаси – і її буде не вистачати, не кажіть моркви і горошку: піде фірмова солодкість салату, яка надає неповторний присмак готовому блюду. Словом, скупитися і економити тут не можна.
Секрет смачного класичного олів’є в правильній ковбасі і нарізці; сорт для салату обов’язково вибирати тільки вищий: погана ковбаса все зіпсує; ріжуть закуску акуратними кубиками розміром з 5 мм.
Варимо овочі і охолоджуємо. Огірки дрібно ріжемо на кубики, і точно також чинимо з «Докторської» ковбасою. Додаємо інші овочі, порізані на дрібні кубики. Висипаємо горошок. У процесі приготування салат заважати не треба. Це легко зробити перед самою подачею, заправивши все соусом. Дуже важливо охолодити салат: в теплому вигляді смак «Олів’є» зовсім інший, він явно програє. Подаємо в красивій прозорою салатниці, прикрасивши салат петрушкою або гілочками кропу.
Як приготувати з яловичиною?
Зробити салат олів’є можна з яловичиною. У відомих ресторанах російської кухні шеф -кухаря ніколи не сходять до «радянського» варіанту з вареною ковбасою. В ресторанну версію «Олів’є» завжди кладуть тільки вирізку яловичини, яку попередньо варять до м’якості і як йдуть охолоджують.
У такий салат буде правильним покласти мариновані корнішони і каперси в пропорції 1:1: він вийде пікантним, що чудово гармонує з солодкістю моркви, зеленого горошку і пріснуватим картоплею. Салат можна робити без ріпчастої цибулі, але легко додати половину головки солодкого сорту або цибулі, попередньо ошпареного окропом (так піде гіркота).
Подають салат порціями у вигляді акуратних шайб: охолоджений «Олів’є» чудово тримає форму і ніколи не розвалюється.
З куркою і свіжими огірками
Салат олів’є з куркою багато воліють звичайного. В цьому безумовно є сенс: курка надає салату легкості, особливо, якщо в якості другого обов’язково компонента ми візьмемо свіжі огірки. Для розуміння пропорцій запам’ятаємо, що кількість м’яса і огірків має бути приблизно рівним.
Картопля для салату можна порізати на кубики сирих і відварити, опустивши в киплячу підсолену воду; таку техніку воліє славетний кухар Ілля Лазерсон.
Таке олів’є виходить свіжим, весняним, дуже легким, а приправляти його можна свіжим кропом, нарізаним дуже дрібно. Заправляють салат безпосередньо перед подачею: інакше огірки виділять сік і наше «Олів’є» вийде водянистим.
Зимовий салат з грибами
Зимовий салат легко приготувати з грибами: таке «Олів’є» ви навряд чи пробували, адже смак виходить цікавим і пікантним. Можна додати мариновані гриби, обсмажені на сковорідці печериці, а можна злегка присипати готове олів’є сухими грибами, подрібненими в пил: вони наповнять блюдо грибним ароматом, але ось шматочки потрапляти не будуть.
Грибний зимовий салат краще готувати з куркою або індичкою: з вареною ковбасою гриби не поєднуються, смак вийде дивним. Зате курячий, зі свіжими огірками – кращий варіант для додавання грибів.
Готуємо дуже просто:
- Овочі (картопля, морква) подрібнюємо кубиками.
- Дрібно ріжемо варені яйця.
- Варене куряче філе ріжемо шматочками.
- Додаємо свіжий огірок, нарізаний тонкою соломкою.
- Посипаємо все грибами (або додаємо обсмажені, або мариновані гриби).
- Солимо, перчимо за смаком.
- Заправляємо майонезом, змішаним зі сметаною в пропорції 2:1.
- Можна видавити салат зубчик часнику, а от зелений горошок в даному випадку – зайвий.
Салат їмо охолодженим, закушуючи свіжим білим багетом. До речі, такий варіант можна готувати, викладаючи всі компоненти в прозорі креманки шарами. Зверху заправляємо все майонезній сіточкою. Це буде ефектна закуска, доречний на будь-якому торжестві.
Салат олів’є з копченою рибою
Якщо ви жодного разу не пробували готувати олів’є з рибою – негайно виправляйте помилку! Це смачно, незвично, дуже оригінально і соковито. Для салату знадобиться будь-яка риба, копчена холодним способом – благородна форель, горбуша, кета, скумбрія і навіть оселедець. На ваш розсуд і достаток. Рибка повинна бути жирненькой і дуже свіжої – ось єдині вимоги до якості продукту.
При бажанні можна спробувати замінити копчену рибу на будь-яку, консервованої у власному соку; щоб не потрапити в халепу при купівлі купуйте баночки з написом «зроблено в море» та вміст консерви вас ніколи не підведе.
Можна спробувати приготувати салат з риби гарячого копчення, але тут важливо розуміти: вона може розвалитися на частини чинності м’якої структури. Далі готуємо все зовсім як у традиційному олів’є, з тією лише різницею, що додавати ми будемо рибу, а не ковбасу. Заправляємо салат майонезом, прикрашаємо петрушкою, охолоджуємо і насолоджуємося смаком!
Оригінальний варіант з креветками та авокадо
Незвичайним і смачним вийде версія «Олів’є» з авокадо і креветками (або будь-морепродуктів). Заправкою виступить не приївся «Провансаль», а соус, який ми приготуємо з горіхів кешью.
Для салату підготуємо:
- 300 г зварених креветок (очищених);
- велику морквину;
- 2 свіжих огірка;
- плід авокадо (великий і стиглий);
- 2 варені круто яйця;
- зелений горошок по смаку;
- ріпчаста цибуля – 1 шт. (краще солодкого сорту);
- 100 г кеш’ю;
- лимон – 1 шт.;
- чайну ложку оцту;
- столову ложку гірчиці;
- сіль, чорний перець за смаком;
- часник – 1 зубчик;
- 4 ст. л рослинного масла.
Приступаємо до збору салату. Варені овочі ріжемо кубиком. Додаємо порізані також авокадо і свіжі огірки. У блендері готуємо горіхову заправку: для цього горіхи, лимонний сік, олія, часник, гірчицю, сіль, перець поміщаємо в блендер і пробиваємо, щоб маса стала однорідною.
Якщо майонез здався вам густим, його легко розбавити, додавши оливкової олії. Заправляємо овочі домашньої заправкою з кешью, перемішуємо салат, а зверху викладаємо креветки. Вийде смачна, оригінальна закуска, яку краще подавати порційно, помістивши в спеціальні кулінарні кільця. Такий салат підійде всім адептам здорового способу життя і вегетаріанцям.
З копченою ковбасою
Всі, хто хоч раз пробував замінити варену ковбаску копченої, перестають робити традиційний салат. Копчена ковбаска надає пікантний присмак, але робити салат краще не з солоними, а з маринованими огірочками або замінити огірки каперсами.
Готуємо салат, дотримуючись пропорцій з класичного варіанту, але замість «Докторської» покладемо будь варено-копчену ковбасу. Тут важливо придбати добротний продукт, не «соєвого», так що перед покупкою уважно читайте склад.
З вареною ковбасою «по-радянськи»
Олів’є з вареною ковбасою може бути бюджетним, якщо придбати доступний сорт, скажімо, з курячого м’яса.
Приготувати закуску дуже просто:
- Варимо картоплю, моркву і яйця.
- Ріжемо всі на кубики.
- Додаємо пару бочкових огірків.
- Ковбаску ріжемо на дрібні шматочки.
- Засипаємо зелений горошок.
- Заправляємо будь майонезом за смаком.
Хтось любить більше заправки, хтось менше: тут рішення за вами. Можна покласти в салат трохи гірчиці, і страва стане пікантніша. А ще легко знизити калорійність страви, змішавши майонез з натуральним йогуртом або нежирної сметаною. Охолоджуємо закуску, кладемо в салатницю (або порційні блюдця), прикрашаємо зеленню петрушки або трояндочками з свіжого огірка. Подаємо до столу.
«Олів’є» цінується за бюджетну вартість складових і, звичайно, за неповторний смак. «Російський салат» — як звуть його за кордоном – ніколи не набридне, якщо не боятися додавати оригінальні інгредієнти. Пробуйте нове, відкривайте для себе інші кулінарні горизонти. Всім приємного апетиту!