Салат Прага має ніжний смак і сподобається всім, навіть самим вибагливим гурманам.
Його можна приготувати на святкову вечерю або просто урізноманітнити щоденний раціон харчування. Перелічені нижче інгредієнти можна замінювати схожими продуктами, в залежності від смакових уподобань. Приготування не займе багато сил і часу. Салат має декілька інтерпретацій, кожен варіант по-своєму смачний.
Класичний салат Прага — смакота незвичайна
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- філейний шматок свинини (400-500 г);
- 3 варених яйця;
- стакан консервованого горошку (без води);
- велика морква, 1 шт.;
- велика цибулина, 1 шт.;
- 3 середніх маринованих огірочка;
- чорнослив без кісточки, 300 г;
- майонез для заправки.
Свинину краще брати молоду, але пісну. Шматок м’яса промивають і кладуть в каструлю з водою, варять на повільному вогні, поки м’ясо не стане м’яким. Зазвичай це займає 1-1,5 години. Поки свинина вариться, нарізають дрібними кубиками ріпчасту цибулю і пасерувати його на середньому вогні з рослинним маслом. Морква відварюють до готовності, нарізати середнім кубиком. Чорнослив добре миють під водою, сушать на рушник, а потім ріжуть на 2 або 4 частини. Варену свинину подрібнюють за допомогою ножа. Всі перераховані інгредієнти укладаються шарами. Першим укладають шар м’яса, потім промащують майонезом, солять і перчать за смаком. Після кладуть цибулю з морквою і також промащують майонезом. Так укладають кожен шар. На завершення укладають чорнослив. Салат готовий до подачі на стіл.
Готуємо з куркою і чорносливом
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- куряче філе (400-500 г);
- 3 курячих яйця;
- банку консервованого горошку;
- велика морква, 1 шт.;
- велика цибулина, 1 шт.;
- 2 солоних огірка середнього розміру;
- чорнослив без кісточки, 300 г;
- майонез для заправки.
Курку відварюють у підсоленій воді протягом 30 хвилин і нарізати середнім кубиком. Яйця і моркву відварюють і натирають на тертці. Дрібно нарубаний цибулю пасерувати в олії до золотистого відтінку. Чорнослив і огірки подрібнюють ножем до шматочків 1-2 див. Інгредієнти не змішують між собою і укладають шарами, промазуючи кожен шар майонезом. Цей компонент можна замінити сметаною.
Рада. Приготуйте домашній майонез. Всього кілька хвилин і соус готовий!
З ковбасою і сиром
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- варена ковбаса, 300 г;
- сир твердих сортів, 200 г;
- горошок зелений консервований 200 г;
- чорнослив 200 г;
- варене яйце, 3 шт.;
- головка ріпчастої цибулі;
- середня морква;
- майонез або сметана, 200 р.
Рецепт відрізняється простотою приготування і займає мало часу, так як в ньому використовується ковбаса, яку можна вибрати за бажанням. Цибулю попередньо обсмажують до готовності, а моркву варять півгодини на середньому вогні. Потім овочі змішують між собою. Інші складові нарізають середніми кубиками і викладають у велику глибоку ємність рівномірними шарами. Кожен шар промащується майонезом. Зверху посипають натертий сир.
Рецепт приготування з смаженої морквою
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- відварене куряче філе;
- морква, 2 шт.;
- цибулю, 2 головки;
- банку консервованого горошку;
- жменя чорносливу;
- 2 зварених яйця;
- 2 середніх маринованих огірка.
Моркву подрібнюють на тертці, пасерувати до готовності на рослинному маслі, додають подрібнену цибулю і смажать ще 5 хвилин. Куряче філе укладають в салатну чашку рівним шаром, промащують майонезом, зверху додають обсмажені овочі і шар майонезу. Далі викладають порізані огірки і горошок, проходяться майонезом. На завершальному етапі додають натерті на тертці яйця і чорнослив.
З шинкою і грибами
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- шинка 300-400 г;
- гриби 300 г;
- цибулю, 1шт.;
- морква, 2 шт.;
- чорнослив;
- зелений горошок, банку.
З грибів підійдуть печериці. Їх можна придбати в будь-якому вигляді: свіжими, консервованими або мороженими. Попередньо гриби обов’язково обсмажують не менше 20 хвилин, наприкінці смаження додають дрібно нарізану цибулю. Моркву варять до тих пір, поки вона не стане м’якою. Перераховані продукти ріжуть кубиками, але не змішують. У глибокий посуд викладають шинку, промащують ст. л. майонезу, потім овочі, гриби, морква, горошок, чорнослив. Після кожного інгредієнта промащують шар майонезом. До нього можна видавити зубчик часнику. Він додасть салату нотку пікантності. Завершальним шаром укладають чорнослив.
З додаванням болгарського перцю
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- варена куряча грудка;
- зелений горошок, банку;
- середня варена морква;
- середня цибулина;
- чорнослив без кісточки, 200 г;
- болгарський перець середнього розміру, 2 шт.
- 2 варених курячих яйця.
Варену курячу грудку відокремлюють від кісток і обсмажують 5 хвилин на олії. Потім пасерувати цибулю. Болгарський перець і інші складові нарізають шматочками по 1-2 див. Інгредієнти не перемішують і вносять в салатну ємність по верствам. Першим шаром укладається курка, потім моркву і цибулю, болгарський перець. Після кожного нового інгредієнта кладуть майонез. Останнім шаром йде чорнослив. Болгарський перець додасть салату овочеву соковитість і посилить нотки солодощі, які дає сухофрукт.
Рецепт салату Прага з квасолею
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- відварна курка;
- варені яйця;
- чорнослив;
- банка червоної квасолі;
- пара варених морквин;
- пара маринованих огірочків.
Квасоля промивають під водою від соку. Наведені складові нарізають на кубики середньої величини. У салатне блюдо кладуть спочатку куряче філе, потім розподіляють рівномірним шаром майонез зверху. Потім кладуть огірочки і моркву і знову змащують майонезом. Потім викладають квасоля, варені яйця і чорнослив. Останній шар змащувати майонезом не потрібно.
З яловичиною
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- філейний шматок яловичини;
- середня цибулина;
- 2 шт. вареної моркви;
- банка зеленого горошку;
- чорнослив;
- яйця варені курячі, 3 шт.;
- 3 маринованих огірка.
Підійде частина філе яловичини, без кісточки. М’ясо не повинно містити багато прожилків, інакше воно буде довго і важко жеваться. Відварюють яловичину протягом 1,5-2 годин, поки вона не стане м’якою. Яйця курячі та варену моркву натирають на крупній тертці. Огірочки і відварену яловичину нарізають приблизно однакового розміру. Салат виходить багатошаровим. Продукти укладають у певній послідовності: спочатку куряче філе, потім яйця, овочі, горошок, огірочки, чорнослив. Після кожного інгредієнта промащують майонезом, підсолюють і перчать.
З копченою ковбасою
Испльзуемые інгредієнти (на 4 персони):
- копчена ковбаса, 300 г;
- зелений горошок, 300 г;
- яйця, 3 шт.;
- солоні огірки, 2 шт.;
- жменя чорносливу;
- варена морква, 2 шт.
Перераховані складові подрібнюють ножем до кубиків середньої величини. Продукти не перемішують між собою, а ріжуть окремо. Шарами кладуть у посуд для приготування ковбасу, морква, яйця, чорнослив, огірочки, горошок. Перед тим, як покласти новий продукт, попередній рясно змащують майонезом.
З яблуками
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- відварене куряче філе, 400 г;
- яблука кисло-солодкі,2 шт.;
- морква варена, 2 шт.;
- банку горошку;
- чорнослив, 150-200 г;
- середня цибулина.
Яблука очищають від серцевинки і подрібнюють за допомогою ножа. Куряче філе, морква нарізають і укладають в салатник. Цибулину дрібно ріжуть і пасерувати на рослинній олії до готовності, а потім переносять до морквині. Зверху перший шар промащують майонезом і додають промитий під водою горошок, знову проходяться невеликою кількістю майонезу і на завершення додають порізаний чорнослив.
Салат Прага з чорносливом і волоським горіхом
Використовувані інгредієнти (на 4 персони):
- варена куряча грудка або філе;
- жменя чорносливу;
- жменя чищених волоських горіхів;
- мариновані огірки, 3 шт.;
- морква варена, 2 шт.;
- горошок консервований, 300 г;
- варені курячі яйця, 2-3 шт.
Перераховані складові дрібно ріжуть, волоські горіхи подрібнюють. Шарами викладають у салатник курку, морква, огірки, горошок, яйця, чорнослив. Кожен шар рясно змащують майонезом. Волоські горіхи завершують салат, їх також можна використовувати для його прикраси і ефектної подачі на стіл.