На святкове застілля, а іноді і в будні дні, готуються закуски і салати. Ці страви вносять різноманітність в повсякденне меню. Одним із простих і смачних закусок є салат Ромашка — листкове блюдо з простих доступних продуктів, яке дуже ошатно виглядає, якщо його красиво оформити.
Класичний салат Ромашка
Класичний салат Ромашка ніжний на смак. Якщо в заправку додати часник, смак вийде трохи пікантним.
Для салату заздалегідь підготувати:
- яйця — 5 одиниць;
- картопля — 3 одиниці;
- марін. огірки — 5 одиниць;
- копчений окіст курячий — 1;
- твердий сир — 200 гр;
- часниковий зубок — 2 одиниці;
- кріп — 3-5 гілочок;
- майонез — 250 гр.
Яйця заздалегідь відварити круто, а картопля відварити або запекти до готовності в шкірці, після все почистити. Окіст розібрати від кісточок. Кріп помити, підсушити і дрібно нарубати.
Окремо почистити і пропустити через часникодавку зубки часнику, змішати з майонезом.
На плоске блюдо викладаємо салат послідовно:
Кожен шар змастити майонезом.
Залишилися яйця розділити на білки і жовтки. Білки нарізати соломкою, жовтки — перетерти в крихту.
З білкової соломки викласти пелюстки декількох ромашок, а серединку викласти жовтком. Посипати кропом вільні місця між ромашками.
Перед подачею охолодити салат в холодильній камері.
На замітку. Щоб яєчні жовтки не переварилися, яйця після закипання води відварюють протягом 4-5-ти хвилин. Недоварені жовтки будуть вологі всередині, а переварені набувають синюватого відтінку.
З додаванням яблук
- яблука — 1 середнє;
- свинина відварна — 200 гр;
- цибуля ріпчаста — ½ маленької цибулини;
- сир твердий. — 200 гр;
- яйце відварне;
- майонез — 150 гр;
- зелень рубана — 50-70 гр.
Принцип приготування аналогічний класичному варіанту:
Як приготувати з куркою
- куряче філе — 300 гр;
- морква — 1;
- картопля — 3;
- яйця — 5;
- цибуля — 1 невеликий;
- печериці — 250 гр;
- кріп свіжий пучок;
- трохи олії для смаження;
- сіль, перець, майонез.
Для заправки змішуємо майонез з сіллю і перцем.
Овочі (крім цибулі) — відварити до готовності, яйця — круто. Гриби помити, дрібно нарізати і обсмажити з подрібненою цибулею. Зелень промити і дрібно нарізати. Філе відварити в підсоленій воді. Яйця розділити на білок і жовток. Варені овочі натерти.
Шари салату викладаються в такому порядку:
На замітку. В якості заправки можна змішати в рівній кількості майонез і сметану, за бажанням посолити, поперчити, додати подрібненої зелені або спеції на смак.
З корейською морквою
Любителі гострих страв обов’язково оцінять варіант приготування салату Ромашки з гострою корейською морквою.
- корейська морква — 100 гр;
- свіжий. огірки — 150 гр;
- яйця — 3;
- філе куряче. — 200 гр;
- сіль і майонез.
Філе і яйця відварити до готовності.
Сіль і майонез перемішати.
Викласти шарами, кожен змащуючи соусом: морква, огірок, курка, яйця, зелень. Останній шар покривати соусом не обов’язково.
На замітку. Корейську моркву можна приготувати самому, або купити в магазині.
Салат Ромашка з чіпсами
Салат Ромашка з чіпсами — це друга варіація оформлення страви. Можна сказати, у цьому варіанті на оформлення салатику буде потрібно набагато менше часу, але виглядати він буде не менш святково, ніж попередні рецепти.
Складові салату Ромашки:
- сервелат — 200 гр;
- яйця — 4;
- картопля — 1;
- майонез — 100-120 мл;
- сіль;
- чіпси — 30 гр;
- черрі — 1-2;
- кріп — 50 гр.
Сервелат нарізати тонкою соломкою.
Яйця відварити, почистити і розібрати на білки і жовтки.
Помідори помити і розрізати навпіл.
Картоплю відварити і натерти.
Викласти шарами: терту картоплю, ковбасу, терті білки. Всі шари покривати майонезом і трохи підсолювати. В кінці викладають терті жовтки. Чіпси вставляються по колу, нагадуючи пелюстки квітки. Залишається сформувати сонечок: черрі викладаються по поверхні салату, маслини ріжуться половинками і вставляються з одного боку в якості головки жучків, майонезом малюються точки. З кропу викладаються вусики, залишки використовуються для оформлення ромашки.
Рецепт приготування з яловичиною
Салат Ромашка можна приготувати з відвареної яловичиною замість м’яса курки або ковбасних виробів. В іншому страва готується також, як і зазвичай викладається шарами, охолодити перед подачею протягом години.
На замітку. Замість яловичини можна використовувати варене яловиче або свиняче серце, нарізане тонкою соломкою.
Ромашка з грибами
Додавання маринованих грибочків особливо актуально в зимовий сезон — новорічні застілля часто складаються зі страв, в яких використовуються засолювання, приготовані в сезон.
- куряче філе — 600 гр;
- сир твердий — 150 гр;
- мариновані гриби — 200 гр;
- яйця — 3 одиниці;
- майонез — 100 гр.
Для оформлення:
- 2 яйця;
- чіпси.
Куряче філе відокремлюємо від шкіри і кістки, відварюємо в підсоленій воді з лаврушкой до готовності.
Яйця відварюємо круто.
Гриби дрібно ріжемо кубиками або тонкими пластинками.
Курку ріжемо соломкою, решту крупно тремо на тертку.
Викладаємо в такій послідовності:
Кожен шар, окрім останнього, обов’язково покриваємо майонезом. Перед подачею витримуємо в холодильній камері пару годин для кращої просочення шарів майонезним соусом.