Салат російська красуня – 17 рецептів

Рецепт салату Російська красуня дивує своєю багатоликістю. Завдяки винахідливості наших господинь з’явилася величезна кількість варіантів виконання цього найсмачніше страви. Давайте трохи відкриємо завісу і зануримося в світ справжньої кулінарної творчості.

Загальні принципи приготування салату

Це блюдо скоріше можна віднести до категорії святкових. У ньому використовується досить велика кількість інгредієнтів, деякі з яких вимагають попередньої підготовки. В умовах вічного дефіциту часу мало кому захочеться без приводу втягуватися у трудомісткий процес. Тому найчастіше господині чекають особливого випадку, щоб з повною готовністю і віддачею зануритися в цю кулінарну історію.

Результат завжди виходить відмінним. Інакше бути просто не може.

Адже салат Російська красуня володіє неймовірно збалансованим гармонійним смаком.

Ніколи не порушується ця тонка грань між ситним і вже невиправдано рясним і важким. Смаки всіх компонентів знаходяться в ідеальному рівновазі.

Саме таким і повинен бути салат Російська красуня. У ньому завжди присутній якийсь ситний м’ясної інгредієнт: шинка, варена яловичина, курка або свинина. Іноді м’ясо міняють на мову або навіть ковбасу.

Підготовка м’яса – дуже важливий момент. Головне – вибрати хороший продукт. Смак жорстких, важко разжевываемых волокон перекреслить всі старання. Тому вибирайте перевірений варіант. Наприклад, курячу грудку певного виробника, яку ви вже купували, раніше готували і знаєте, що вона виходить соковитою і ніжною.

Коли ви варите м’ясо на салат, дотримуйтеся просте правило: опускайте шматок у вже киплячу воду. Моментально згорнувся на поверхні білки запечатають всередині всі соки, і тоді м’ясо вийде ніжним. Його потрібно варити заздалегідь. Перед тим, як настане час подрібнювати і з’єднувати компоненти, м’ясо повинно встигнути охолонути.

В салаті Російська красуня важка білкова основа завжди розбавляється легким овочевим інгредієнтом.

Так і вибудовується гармонійний смак. Чим простіше м’ясо, тим з більшою впевненістю можна додати до неї складний компонент і навпаки.

Приміром, прісна куряча грудка добре поєднується з маринованими або смаженими грибами, гострими огірочками або пасерованими цибулею та морквою.

Якщо в салат кладеться і без того насичена за смаком шинка або навіть копчена ковбаса, то не варто перевантажувати його. Складну м’ясну начинку краще розбавити легким свіжим огірком або помідором.

 

Існує також кілька варіантів розкладки салату. Інгредієнти можна змішувати, або викладати шарами. Але робити це потрібно не тільки красиво, але і правильно. Ті продукти, які складають основу смаку: м’ясо, гриби, мариновані огірки, нарізати побільше. Решта ж: яйця, сир, картопля, морква та інші тонше або дрібніше.

17 рецептів салату Російська красуня

Подивіться, скількома способами можна приготувати салат Російська красуня. Звідки ж з’явилося це різноманітність? Все дуже просто. Чим більше у страві компонентів – тим легше зімпровізувати. Смак у всіх різний. Щось одне не додамо або замінимо і отримаємо зовсім інше блюдо. Ось так і повелося, скільки кухарів – стільки й думок.

Салат Російська красуня – традиційний класичний рецепт

Традиційний салат готується з двох видів м’яса: відвареної курки і делікатесної шинки. Але ми пропонуємо дещо відступити від засад, зробити такими, вишукане, але більш простий у виконанні блюдо.

Замість двох видів м’яса, візьмемо одне, але таке, що відразу розставить всі акценти, а саме копчену курку. Нам знадобиться одна грудка середніх розмірів, яку звільнимо від шкіри і кісток.

Привабливість традиційного салату полягає в його подачі. Він викладається півколом, у вигляді кокошника. Постарайтеся проявити свої художні здібності, почніть відразу з нижнього шару.

М’ясо нарізаємо кубиками й викладаємо на плоске блюдо. Промазуємо тонким шаром майонезу. Намагаємося робити салат пишним. Не придавлюємо. Наносимо майонез тонкою павутинкою. Як це можна зробити? Потрібно відрізати невеликий краєчок у м’якої упаковки і видавлювати майонез через це вузький отвір.

Наступним шаром салату буде тертий на крупній тертці твердий сир. Візьмемо стограмовий шматок продукту нейтрального смаку. «Російський» підійде ідеально. Не потрібно брати гострі сорти. У таких салатах вони сприймаються не дуже добре. Сир викладемо на м’ясо і знову промаж майонезом.

Третім шаром відварене яйце. Очистимо 4 штуки. Потремо на дрібній тертці. Викладемо поверх сиру і промаж.

Для верхнього шару поріжемо два великих помідора. Їх можна нарізати тонкими пластинами або невеликими кубиками. Дочекаємося, поки стече зайва волога, і викладемо помідори на салат.

Серцевину видаляти не потрібно. Салат в будь-якому випадку не отводенеет, тому як під шаром помідорів будуть перебувати терті яйця і сир. Якщо з овочів потече сік, то нижня прошарок просочиться їм.

Дивіться також:  Салат Мімоза – 8 рецептів: класичний з консервою з сайри, горбуші, сардини

Заключним моментом є оформлення салату. Розглянемо контур кокошника змійкою з майонезу. Прикрасимо часточками оливок немов дорогоцінними каменями. Ідеально, якщо в будинку знайдеться фігурний ніж, за допомогою якого можна вирізати пружинку зі свіжого огірка. Її можна укласти уздовж внутрішнього краю кокошника імітуючи гарний ободок.

Салат російська красуня з куркою

З вареним курячим філе салат виходить легким і ніжним. Щоб страва не здавалося прісним, додамо в нього маринований лук. Підготуємо його заздалегідь.

Велику ріпку поріжемо на кубики. Складемо в піалу. Обдадим окропом. Зіллємо воду.

Додамо:

  • ложечку олії;
  • чайну ложку без гірки цукру;
  • чайну ложку натурального оцту;
  • щіпку солі.

Розмішуєм як слід. Після того, як цибуля охолоне, поставимо його в холодильник мінімум на півгодини. Після ошпарювання цибуля може пустити сік, тому перед додаванням в салат його необхідно відкинути на сито або друшляк.

У якості нижнього шару покладемо відварну курку. Нам знадобляться два шматки філе. Зваримо до готовності, остудимо, і поріжемо на кубики. Деякі господині розпускають філе на волокна руками.

Поверх курки викладемо зелений горошок. Откупорим маленьку 250-грамову банку, зіллємо воду і розподілимо рівним шаром вміст поверх м’яса.

Горошок викладемо весь маринований лук. І ось тепер перший раз змастимо салат майонезом.

Прямо зверху потремо на тертці з дрібними отворами дві варені морквини. Цей шар теж наситимо майонезом.

За морквою слідують 4 варені картоплини, натерті на крупній тертці. Викладаємо їх рівним шаром, при бажанні трохи солимо. Мажемо.

На завершення нам знадобиться 150 г твердого сиру. Пропустимо його крізь тертці з дрібними отворами. І закриємо їм повністю салат. Для прикраси разрежем на рівні часточки томати. Розташуємо їх по колу. В серединку додамо гілочку зелені.

З куркою і шинкою

Буває, хочеться приготувати що-небудь смачне, але простіше. Не викладати салат шарами, а зрубати все в одну чашу, перемішати з соусом. І вже нарешті-таки насолодитися цим чудовим блюдом.

 

Є рецепт і на такий випадок – салат з куркою, шинкою і маринованими огірочками. Готується він дуже легко і не вимагає ніякої фантазії. Потрібно лише заздалегідь відварити грудку і два яйця.

А ще знадобиться:

  • 150 г шинки;
  • 2 маринованих огірка;
  • один великий свіжий помідор.

Нарізаємо всі продукти кубиками. Складаємо в миску. Заправляємо майонезом і перекладаємо в красиву салатницю.

Беремо 150 твердого сиру. Пропускаємо його через дрібну тертку і викладаємо рівним шаром на салат. Якщо в будинку знайдеться зелень, можна прикрасити страву гілочкою кропу або петрушки.

З шинкою

Спробуйте зібрати простий листковий салат з шинкою. Його недовго готувати, бо, як заздалегідь потрібно відварити тільки яйця, картоплю і моркву.


 

Очистимо 5 зварених у мундирі бульби. Потремо їх крізь крупну тертку прямо на плоске блюдо. Зверху прикрасимо тоненькою сіточкою з майонезу.

Дві відварені моркви подрібнити за допомогою дрібної терки і викладемо на картоплю. Знову відвідаємо майонезну павутинку.

300 г шинки поріжемо тонкими довгими брусочками. Укладемо на моркву. Шинку покриємо консервованим зеленим горошком (150 г). Поверх горошку нанесемо майонез.

Присыпем салат тертими яйцями. Цей шар знову-таки присмачити соусом. А поверх нього акуратно викладемо тертий сир. Нам знадобиться невеликий стограмовий шматок будь-якого негострого твердого сорту. За бажанням салат можна прикрасити часточками оливок або помідорів.

З куркою і грибами

Під час застілля цей салат першим змітається зі столу. Він неймовірно смачний і до того ж поживний. Ті, хто любить поєднання курячого м’яса і грибів прийдуть від нього в захват.

Для страви беруться:

  • 5 варених бульби картоплі;
  • дві відварних моркви;
  • три варених яйця;
  • курка – філе стегна, 4-5 штук;
  • печериці (300 г);
  • цибулина;
  • сир (100 г);
  • два маленьких або один великий помідор.

Відваріть м’ясо. Остудіть. Наріжте як можна дрібніше поперек волокон. Накрийте харчової плівкою, відставте в сторону.

Почистіть печериці і поріжте їх на пластини. Очистіть цибулину і подрібніть її на невеликі кубики.

Зсипте цибулю в розігріте на сковороді олію. Приправте його невеликою кількістю цукру. Обсмажте до прозорого стану і додайте нарізані гриби. Посоліть за смаком. Смажте під кришкою до готовності. Акуратно зніміть піджарку на тарілку, так щоб зайве масло, що залишилося в сковороді.

Тепер залишається натерти на крупній тертці картоплю, а на дрібній – яйця, моркву і сир.

Кожен шар будемо змащувати майонезом. Перший ярус викладемо картоплею. Потім морквою. Наступний шар – куркою. Після неї смаженими грибами. Потім викладаємо сир, яйця. І прикрашаємо салат нарізаними на кубики помідорами.

Дивіться також:  Вінегрет – класичний рецепт з горошком

Страви краще дати постояти в холодильнику. Накрийте його харчовою плівкою і приберіть. Через годину-два вона просочиться і стане ще смачніше.

З маринованими грибами

З маринованими грибами салат теж виходить дуже смачним. Він готується також на основі курячого філе. Можна брати м’ясо грудки або стегна. Стегно соковитіше, а грудка менш жирна. Хоча будь-відварне м’ясо виходить цілком дієтичним.

Візьміть 3 шматка філе грудки, або 5 штук філе стегна. Відваріть і порізати на великі кубики.

Наступним шаром повинні стати мариновані гриби. Потрібні хрусткі, наприклад, білі або, в крайньому випадку, печериці. Достатньо однієї підлогу літрової банки.

Гриби не потрібно сильно дрібнити. Вони нарізати крупно, приблизно, як та курка. Складаються поверх м’яса і посипаються маринованою цибулею.

Цибулю потрібно приготувати заздалегідь. Розрізати ріпку на кубики. Залити склянкою окропу і половиною склянки натурального оцту. Остиглу суміш поставити на годину в холодильник, а перед складанням салату відкинути на сито.

І тільки після цибулі наноситься перший шар майонезу. Його можна викладати на салат ложкою і нею ж і розрівнювати.

Черговий ярус буде складатися з відвареної картоплі. Потрібно почистити і натерти на крупній тертці 3 великі бульби. Цей шар теж змащується майонезом.

Поверх нього викладається терта морква. Беремо її в кількості 2 штук і пропускаємо через дрібну тертку. Якщо у вас є комбайн з відповідною насадкою, можете полегшити собі завдання. Шар моркви також змащується соусом.

Прикрашаємо салат тертим сиром. Знадобиться шматок масою 200-250 р. Для переконливості викладемо по колу часточки стиглих помідорів. Якщо залишилися цілі невеликі грибочки, ними можна прикрасити серединку страви. Вийде така собі полянка, по краях якої можна покласти гілочки зелені.

З чорносливом

Салат російська красуня з чорносливом готується з трьох видів м’яса. На нижній шар кладуть варену курку, потім мову і зверху шинку.

Використовують співвідношення:

  • 1 ціла грудка;
  • 2 свинячих мови;
  • 150 г шинки.

Жменя чорносливу запарюється окропом. Промивається холодною водою і нарізати на четвертинки. Чорнослив викладають поверх м’яса і покривають шаром майонезу.

Далі, нарізають тонкою соломкою один свіжий огірок. Овоч тепличного сорту, довгий і гладкий з тонкою шкіркою підійде ідеально. Його розподіляють поверх попереднього шару і промазують.

Наступний ярус – курячі яйця. Зваримо чотири штуки, почистимо і натремо, як нам більше подобається.

Відрізаємо тонкий кружечок помідора. Згинаємо навпіл, потім ще навпіл. У нас виходить якась подоба квітки. Робимо кілька таких прикрас та оформляємо ними салат. Між квітками обов’язково потрібно покласти листочки петрушки.

Зі сметаною

Салат Російська красуня можна заправляти не тільки майонезом, але і домашнім соусом. Візьміть 250 г традиційного провансалю, можна власного приготування, і розбавте його 50 г сметани. Якщо гостроти на смак недостатньо, додайте трохи солі і перцю.

З м’ясних компонентів знадобляться 300 г відвареної яловичини і 200 г шинки. Їх потрібно нарізати на кубики. Сир (200 г) і яйця (5 штук) потерти на крупній тертці.Окремо порубати 5 маринованих огірків і 2 свіжих томата.

Начинку з яловичини, шинки, сиру та яєць окремо заправляємо сметанним соусом. Викладаємо вниз відварне м’ясо, потім огірки, шар шинки, помідори, сир і яйця. Зручніше формувати салат з допомогою кільця для випічки.

Кожен шар потрібно трохи прим’яти. Після складання страви знімемо форму, прикрасимо салат зеленню і шматочками помідорів.

З індичкою

Цим спрощеним рецептом можна користуватися набагато частіше, ніж тільки по святах. Салат виходить незмінно смачним і не вимагає особливого оформлення.

Відваріть 200 г філе грудки індички. Після того як вона охолоне, порізати на великі шматочки. Візьміть 200 г помідорів чері і кожну нарізати вздовж на 4 частини. Три середніх маринованих огірки поріжте на кубики. Натріть 150 г сир на дрібній тертці. Очистіть 2 варених яйця і подрібніть їх за допомогою великої терки.

Змішайте всі компоненти. Заправте блюдо майонезом, і отримаєте чудовий салат.

З білими грибами

Якщо є добірні білі гриби, то це просто чудово. З ними можна приготувати найсмачніший салат.

 

Очищені гриби (300 г) наріжте досить крупно. Потушкуйте їх на сковорідці до готовності.

Обсмажте в маслі терту моркву і порізану кубиками цибулину. Коли овочі і гриби будуть готові, змішати їх разом в окремому блюді.

Першим шаром викласти відварену картоплю. 4 бульби можна натерти на крупній тертці прямо на сервірувальне блюдо. Цей ярус потрібно змастити майонезом.

Дивіться також:  Салат з печінки — 32 рецепта смачного приготування в домашніх умовах

На картоплю кладуть відварна курка. Три шматка філе, вручну поділені на волокна. І знову потрібен майонез.

По м’ясу розрівнюємо піджарку з пасерованих овочів і грибів. Наносимо невеликий шар соусу.

Завершуємо салат твердим сиром. Тремо на дрібній тертці шматок масою 200 г, розрівнюємо по поверхні.

З шинкою і свининою

Підготуємо інгредієнти. Зваримо 300 г свинини, 4 яйця, 3 бульби картоплі. Яйця та овочі почистимо, натремо окремо на крупній тертці. Відварне м’ясо, шинку (200 г), три огірка і чотири помідори поріжемо кубиками.

Ще знадобиться 200 г сиру твердого сорту. Його подрібнити з допомогою великої терки.

Далі, будемо чергувати шари і кожний з них змащувати майонезом:

  • картопля;
  • шинка;
  • огірок;
  • яйце;
  • м’ясо;
  • сир;
  • помідори.

Дамо салату просочитися протягом години. Прикрасимо зеленню і подамо до столу.

Дієтичний салат Російська красуня

Смачно харчуватися можна навіть на дієті. Це низькокалорійна страва допоможе урізноманітнити раціон.

Відваріть 200 г курячого філе. Приготуйте 3 свіжих огірка, 2 помідори, 2 варених яйця, 100 г твердого сиру. Всі, крім молочного продукту, поріжте на шматочки. Сир подрібніть за допомогою великої терки.

Змішайте компоненти. Заправте салат сіллю, перцем і нежирним йогуртом. Подавайте до столу, прикрасивши свіжою зеленню.

З яловичим язиком

Варимо заздалегідь яловичий язик. Нарізаємо на довгі брусочки близько 150 г продукту. Точно таким же чином подрібнюємо 200 г шинки.

Кришимо в салат 2 томата і 2 варених яйця. Змішуємо всі продукти в одному блюді. Заправляємо салат майонезним соусом. Зверху прикрашаємо тертим сиром.

З баликом

Візьміть рівну кількість м’яса: 200 г балика і 200 г відвареної грудки. Заздалегідь замаринуйте цибулю. Помийте і поріжте на кубики 3 огірка і 3 помідори. Зваріть в мундирі 4 бульби картоплі. Остудіть, очистіть і натріть на тертці.


 

Нижній шар повинен бути з картоплі. Його потрібно злегка прим’яти ложкою і промазати. Салат краще складати з допомогою формувального кільця.

Наріжте балик не дуже тонкими брусочками. Укладіть другий шар. Зверху порвіть руками на волокна курку. Розподіліть маринований цибулю і тільки тепер покладіть майонез.

Окремими шарами укладаються огірки, потім майонез і потім томати. Можна залишити салат в такому вигляді. А можна знову промазати майонезом і покрити шапочкою з тертого сиру.

З копченою ковбасою

Любителям яскравих смаків сподобається цей салат. Копчена ковбаса вносить свою частку пікантності.

Відваримо картопля (4 бульби), моркву (2 середні штуки) і яйця (2-3), курячу грудку (200 г).

Порвемо м’ясо руками, укладемо на блюдо. Дрібно наріжемо свіжу цибулину, розподілимо поверх курки. Змастимо провансалем. Зверху разровняем 50 г копченої ковбаси, нарізаної на брусочки. Зробимо тонку павутинку з майонезу.

Натремо картопляні бульби, промаж соусом. Потім покрошим на тертці моркву. Знову майонез. І на закінчення яйця. Їх потрібно натерти на крупній тертці і викласти рівним шаром. Прикрашаємо салат елементами з свіжих овочів: огірків і помідорів.

З картоплею

Картоплю часто кладеться в салат Російська красуня. Але його можна подрібнювати на тертці, але і нарізати кубиками.

Для приготування цієї страви знадобиться відварна грудка, два варених картоплин, чотири яйця, банку різаних консервованих печериць, цибулю і моркву по одній штучці.

Пасеруємо овочі на розігрітій сковороді. Тремо моркву і нарізаємо довільно червоний лук. Викладаємо в гаряче масло. Смажимо до золотистого кольору з додаванням краплі солі і цукру. Відкидаємо на тарілку, застелену паперовими рушниками.

Ріжемо кубиками картоплю. Додаємо пару ложок майонезу. Перемішуємо. Формуємо салат з допомогою кулінарного кільця. Встановлюємо його на дно страви. Першим шаром викладаємо промазані соусом бульби.

На картоплю кладемо нарізану довільно курку. Робимо сітку з провансалю. Викладаємо печериці. Застеляємо їх пасерованими овочами і змащуємо майонезом.

Останній шар – терті варені яйця. Наносимо майонез. Прикрашаємо холодну страву тертим сиром і консервованою кукурудзою.

Салат Російська красуня листковий

Якщо часу зовсім обмаль, можна заготовити інгредієнти заздалегідь, а на наступний день швидко зрізати смачну поживну закуску. Вона напевно сподобається домочадцям, але будьте поблажливі. Потрудіться хоча б раз приготувати листкову Російську красуню зразок однієї із тих, про які ми розповіли раніше. Це зовсім інші смакові відчуття.

Ми представили на суд безліч рецептів популярного страви, з яких вам обов’язково що-небудь сподобається. Адже тепер ви знаєте, як приготувати салат Російська красуня і будете пригощати ним своїх улюблених і в будні, і в свята.

Прокрутка до верху