Під гучною назвою ховається вишукана і корисна закуска, яка підкорила серця багатьох. Відомий салат «Столичний» з куркою саме завдяки використанню м’яса птиці набуває такий знайомий і улюблений смак.
Класичний салат «Столичний» з куркою і солоними огірками
Нижче запропоновано варіант ситного страви, що з’явився в часи СРСР. Це не тільки смачна закуска, але і повноцінне самостійне блюдо для апетитного вечері.
Класичний рецепт виконується з:
- великого філе;
- 2 – 3 картопляних бульб;
- аналогічної кількості моркви
- 4 невеликих маринованих огірків;
- півбанки консервованого горошку;
- 3 шт. яєць;
- зелені;
- солі, спецій і майонезу, використовуваного в якості заправки.
Алгоритм приготування відомий, мабуть, усім:
- До готовності відварюються яйця, картоплю і моркву.
- Відварені продукти і огірки подрібнюються кубиками.
- Філе, відварене заздалегідь у воді з сіллю, шинкуется аналогічним чином.
- У високій посуді з’єднуються всі підготовлені складові салату, які солятся, приправляється, притрушиваются рубаною зеленню і змащуються соусом.
З крабовими паличками
Любителі морепродуктів, можуть поекспериментувати з складовими, доповнивши їх крабовими паличками.
Інгредієнти на невелику пачку паличок:
- половина філе;
- 4 бульби картоплі;
- 2 солоних огірка;
- стільки ж яєць;
- півбанки горошку;
- помідор;
- зелень петрушки;
- сіль, спеції і оливковий або просто легкий майонез.
Етапи створення закуски:
- Курка, картопляні бульби і яйця краще відварити заздалегідь, щоб вони до моменту приготування салату встигли охолонути.
- З усіх інгредієнтів, включаючи крабові палички, готуються невеликого розміру бруски.
- Горошок висипається в сито або друшляк, а зелень рубається.
- Всі компоненти з’єднуються в мисці, солятся, притрушиваются перцем і щедро змащуються майонезним продуктом.
Рецепт зі свіжими огірками
Легкий і швидкий у виконанні салат «Столичний» з куркою і свіжим огірком готується з доступного продуктового набору, що включає:
- філе – 300 г;
- картоплю і свіжий огірок – 2 шт.;
- морква – стільки ж;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- горошок зелений – ½ банки;
- зелень – за смаком;
- сіль, перець і майонез.
Щоб насолодитися знайомим смаком, дотримуємося такого алгоритму:
- На вогонь поміщається каструлю з підсоленою водою.
- Куряче філе занурюється у киплячу воду, відварюється до готовності і розділяється на волокна.
- Коренеплоди і яйця відварюють, а після очищення ріжуться довільними шматочками, на розсуд господині.
- Очищену цибулю подрібнюється і обдается окропом для усунення гіркого присмаку.
- Добре вимиті і просушені огірки ріжуться соломкою, зелень кришиться, а горошок відкидається на друшляк.
- Всі компоненти об’єднуються, подсаливаются, перчатся і присмачуються майонезним продуктом.
Салат з копченою куркою
Салат «Столичний», замінив на радянських столах «Олів’є» з рябчиками і чорною ікрою, набуває особливої пікантності при використанні копченого м’яса.
Для виконання рецепта необхідні:
- 300 г копченої курки;
- аналогічну кількість картоплі;
- з 1 огірку (свіжому і солоного);
- ½ Банки зеленого горошку;
- 3 яйця;
- 1 морква;
- зелень (кріп або петрушка);
- сіль, спеції і трохи майонезу для заправки.
Етапи створення:
- Копчене філе нарізати шматочками.
- Картопля, зварений у мундирі», очищається і нарізати великими кубиками.
- Таким же чином готуються відварені морква, яйця і огірки.
- Все змішується з перцем, рубаною зеленню і майонезом, а потім підсолювати і приправляється за смаком.
Готуємо з кукурудзою
Салат «Столичний» включає настільки універсальні інгредієнти, що вони з легкістю можуть поєднуватися з різноманітними добавками.
Для створення оригінальної закуски беруться:
- 1 кг підкопченої курки;
- аналогічну кількість картоплі;
- банка кукурудзи;
- ½ Кг солоних огірків;
- 10 яєць;
- зелень;
- сіль і майонез.
Щоб приготувати не класичний «Столичний», слідуйте таким алгоритмом:
- У великій каструлі відварюють картоплю і яйця, які очищаються і ріжуться кубиками.
- З огірків готуються четвертинки гуртків.
- Куряче м’ясо відділяється від кістки і ріжеться скибочками.
- Всі підготовлені інгредієнти і кукурудза змішуються з подрібненою зеленню, сіллю і майонезні продуктом.
Святкова закуска з маслинами
Щоб прикрасити святковий стіл закускою з делікатними нотками заморських плодів, необхідно підготувати:
- філе – 250 г;
- картопля – 3 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- яйця – 3 шт.;
- горошок зелений – 1 банка;
- маслини без кісточок – 1 банка;
- зелень – за смаком;
- сіль, перець і майонез.
Готується закуска за наступною схемою:
- Яйця і картоплю відварюють, після чого очищаються і нарізати брусочками. Відварна морква подрібнюється кубиками.
- Відварене філе подрібнюється шматочками, порівнянними за розміром з овочевими.
- Очищену цибулю подрібнюється, замочується в окропі 2 хвилини, а потім віджимається руками.
- З горошку і маслин зливається рідина.
- Маслини ріжуться кільцями, зелень дрібно рубається.
- Всі продукти змішують з сіллю, спеціями і майонезом в глибокій мисці. Перед подачею салат викласти в салатник.
Без додавання горошку
Оскільки присмак, який надають страві бобові, не всім до смаку, можна виконати рецепт і без них.
Для цього візьміть:
- 4 бульби картоплі;
- 2 моркви;
- 5 яєць;
- цибулину;
- 2 солоних огірків;
- 300 г філе курки;
- сіль і трохи майонезу.
Готується салат «Столичний» з куркою і солоними огірками таким чином:
- Картопляні бульби відварюються до м’якості, очищаються і нарізати кубиками.
- З морквою обходимося таким же чином.
- Відварені яйця нарізати пластинками, які діляться на чотири частини.
- Відварене філе ріжеться кубиками.
- З огірків готується стружка.
- Цибуля подрібнюється і обдается окропом.
- Всі інгредієнти змішуються, солятся і присмачуються майонезним продуктом.
Таким чином, завдяки безлічі рецептів, салат «Столичний» став універсальною закускою, яка завжди виявляється до речі – і до свята, і під час повсякденного трапези.