Салат Тбілісі по праву вважається одним з найбільш унікальних салатів кухні Грузії. Поєднання свіжості овочів, ситості свіжого яловичого м’яса і гострої родзинки перцю чилі розкривають всі головні тонкощі страв грузинської кухні. Також необхідно згадати про користь цього прекрасного поєднання. З таким поєднанням дозволяється навіть постити.
Класичний рецепт
Класичний рецепт салату Тбілісі не складний у виконанні.
Для цього потрібно:
- квасоля червона – 1 банка;
- яловичої вирізки – 300 г;
- цибуля ріпка червоний -1шт;
- солодкий перець — 2 шт;
- перець гострий — 1 шт;
- часник — 2 зубчики;
- коріандр — 1 пучок;
- петрушка – 10 г;
- волоські горіхи — 30 г;
- хмелі — сунелі, сіль, перець;
- оцет 9%;
- соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Добре змити яловичу вирізку, проварити і дати охолонути.
- Потім сполоснути квасоля, просушити і висипати у велику тарілку. Кільцями порізати почищену цибулину і покласти також в тарілку, злегка полити оцтом і залишити хвилин на 5-7.
- З солодких перців вийняти насіння, потоньше порізати їх і покласти в тарілку.
- Яловичу лопатку порізати і також покласти в тарілку.
- Горіхи волоські очистити і посмажити в олії хвилин 5, подрібнити, доповісти їх в тарілку до овочів.
- Обполоснути коріандр і петрушку, висушити, подрібнити і доповісти їх у тарілку, додавши часник.
- В отриманий салат додати залишилися компоненти до отриманої маси і ретельно все розмішати.
З червоною квасолею і яловичиною
Салат Тбілісі з червоною квасолею і яловичиною складається з схожих складових попереднього рецепта.
Для приготування потрібно:
- 2 зубчики часнику;
- 5 г хмелі-сунелі;
- яловича вирізка – 200 г;
- 1 б червоної квасолі;
- цибуля ріпка червоний – 1 шт;
- солодкий перець;
- волоських горіхів – 50 г;
- пучок коріандру;
- чорний мелений перець;
- оливкової олії — 85 мл;
- оцет винний 6% – 15 мл
Як приготувати:
- Кільця цибулі порізати навпіл. Якщо він «злий», то розділити його по половинці і сбланшировать, щоб цибулина не забивала аромат овочів.
- Попередньо з болгарського перцю витягнути насіння і нарізати тонко вздовж стручка.
- Яловиче м’ясо проварити і розрізати у вигляді квадратиків.
- Зубчики часнику тиснемо часникодушилкою або подрібнюємо ножем.
- Сполоснути квасоля і злегка просушити.
- Сполоснути і покришити коріандр.
- Горіхи волоські очистити, посмажити в олії пару хвилин до повного розкриття їх властивостей і дрібно подрібнюємо їх.
- Разом кладемо всі складові в одну тарілку приправляємо спеціями.
- Заправку отримуємо з поєднання оцту і олії оливи. Отриманим соусом заправляємо салат.
Грузинський салат з волоськими горіхами
Грузинський салат з волоськими горіхами низькокалорійний і відрізняється дещо незвичайним і оригінальним соусом-приправою.
Оригінальний салат грузинської кухні з додаванням волоських горіхів має не тільки неперевершену специфічну заправку і відрізняється низькою калорійністю.
Потрібно:
- томат — 300 г;
- огірків – 250 г;
- болгарського перцю — 150 г;
- листового салату -150 г;
- 1 червоний цибуля порей;
- волоських горіхів – 50 г;
- 2 зубчики часнику;
- винного оцту 6%-15 г;
- хмелі-сунелі – 5 м;
- кріп, петрушка.
Приготування:
- Огірки, перець нарізати подрібніше, також помідори.
- Цибулину нарізаємо кільцями.
- Приправа: роздрібнюють часник, а також горіхи до кашоподібного виду блендером, можна вручну в ступці.
- До цих компонентів додаються покришені салатні листя і приправляють, додається хмелі-сунелі. Інгредієнти перемішується.
- У страву додається винний оцет, приправляється оливковою олією. Додаємо сіль на око.
З гранатовим соусом
Салат Тбілісі з гранатовим соусом дає цікавий неперевершений смак.
Склад:
- М’ясо відварене – 200 г;
- 1 б червоної квасолі;
- невеликий цибуля ріпка;
- пара болгарських перців;
- мелених волоських горіхів – 40 г;
- свіжа зелень;
- 1 зубчик часнику;
- соняшникова олія – 60 мл;
- оцет — 15 мл;
- гранатовий сік — 30 мл;
- сіль приправа до смаку.
Як приготувати:
- М’ясо розрізати на квадратики і нашаткувати зелень.
- Квасоля сполоснути і злегка просушити.
- Викласти В ємність отримані інгредієнти.
- Часник подрібнити будь-яким із зручних способів.
- З перцю прибрати все насіння і нарізати уздовж стручка.
- Порізати кільцями цибулю і розрізати ще навпіл, на чверть години залити оцтом і після віджати.
- Все перемішати, додати прянощі на свій смак.
- У готовий салат додати соняшникову олію і гранатовий сік.
Салат «Тбілісі» з квасолею
Даний варіант рецепту підходить під гарнір. У нього є одна особливість: його можуть подати і в теплому вигляді.
Склад:
- червоної квасолі – 400 г;
- цибуля ріпка – 2 шт;
- соняшникова олія;
- хмелі-сунелі.
Приготування:
- Щоб зробити салат і не затягнути процес, квасоля, перш за все, необхідно заздалегідь вимочити у воді приблизно на 5-6 годин. Потім варити близько години, щоб не полопалася квасолю, посолити потрібно після того, як вона звариться.
- Квасоля промити.
- Цибуля цибулю нарізати кільцями і розрізати ще навпіл, у сковороду налити побільше олії, обсмажити цибулину. Все це викласти в салатник, полити хмелі-сунелі, на око посипати перець, потім сіль.
Готуємо з шинкою
Шинка — основна складова, замість м’яса значно спрощує і скорочує час приготування.
Склад:
- шинки -300 г;
- банка червоної квасолі;
- цибуля ріпка червоний – 1 шт;
- волоські горіхи – 60 г;
- болгарський перець – 2 шт;
- часник;
- зелень;
- соняшникова олія – 45 мл;
- лимонний сік – 15 мл;
- сіль приправа.
Приготування:
- Шинку і перець покришити у вигляді кубиків, а цибулю цибулю порізати кільцями, а колечка розрізати на 2 частини.
- У мисці перемішати квасоля з отриманою масою і приправити цибулею, додати часник і приправи. Приправити Маслом салат і скропити соком лимона.
- Зверху покласти гіркою волоські горіхи для краси.
З кукурудзою і помідорами
Салат Тбілісі з куркою, кукурудзою і томатами відрізняється легкістю, незважаючи на багато різних складових.
Склад:
- 200 г м’яса курки;
- законсервована квасоля – банку;
- законсервована кукурудза – банку;
- солодкий перець — 1 шт;
- томати — 2 шт;
- цибуля ріпка — 1 шт;
- петрушка – 1 пучок;
- часник – 2 зубчики;
- соняшникова олія-75мл;
- оцту — 45 мл;
- гірчиці — 45 мл;
- меду – 30 мл;
- приправа і сіль на смак.
Приготування:
- Курятину посипати спеціями, натираючи кожен шматочок і охолодити.
- Вийняти курку з холодильника, нарізати у вигляді квадратиків і підсмажити на сковороді.
- дрібно порізати помідори, перець соломкою, а також покришити цибулю і зелень.
- Складові з’єднати в салатник і перешкодити.
- З олії, гірчиці і оцту зробити соус.
- Часник придушити.
- Приправити Салат соусом і посипати спеціями.
Як приготувати пісний салат «Тбілісі»
Цей салат можна їсти в піст. М’ясо тут відсутня, спеції згладжують це відсутність.
Склад:
- біла або червона квасоля — 100 г;
- оливки – одна банка;
- цибуля ріпка – 2 головки;
- листовий салат — 100 г;
- часник — 3 зубчики;
- коріандр — 10 г;
- рослинна олія — 15 мл;
- універсальні спеції;
- червоний перець мелений;
- сіль.
Приготування:
- Попередньо відварити квасолю і дати охолонути.
- Оливки звільнити від кісточок і порізати кільцями.
- Листовий салат порізати і додати в масу.
- Часник придушити.
- Зелень порізати і додати в салат.
- Все це полити олією і посипати спеціями.