До найбільш популярних страв можна віднести створений у минулому столітті знаменитий салат «Цезар». Класичний рецепт приготування з часом змінювався. Сьогодні відомо більше сотні нових рецептів цього салату, які нічим не гірше оригіналу.
Класичний рецепт з куркою
Будь-яка господиня може без особливої праці вдома самостійно повторити класичний рецепт салату «Цезар».
Тим більше що для цього їй знадобляться звичайні продукти:
- 20 листочків салату «Латук»;
- 200 грамів сирого філе курки;
- 2 зубки часнику;
- 250 грам батона;
- 5 томатів черрі;
- перець;
- дрібна кухонна сіль;
- 65-70 грамів оливкової олії;
- 55 грамів сиру «Пармезан»;
- трохи майонезу.
На приготування цього салату піде менше півгодини.
Необхідно:
- Зварити в трохи підсоленій воді філе, а потім порізати його рівними кубиками.
- Зрізати акуратно з батона скоринку. Вона не знадобиться. А ось м’якуш треба нарізати кубиками.
- Покришити очищений часник.
- Розігріти на сковорідці масло.
- Покласти в нього часник, а слідом додати хлібні кубики і злегка обсмажити їх до золотистого кольору.
- Розрізати помідори на половинки.
- Сир подрібнити на тертці з середніми отворами.
- Салат промити і довільно порвати руками.
- Всі підготовлені продукти (крім томатів) скласти в миску.
- Додати до них трохи солі, трохи перцю і акуратно перемішати.
- Готову страву прикрасити шматочками помідорів.
Майонез для цього салату подається окремо. Це робиться тому, що деякі його зовсім не додають, щоб не зіпсувати оригінальний смак самого блюда.
З креветками
Любителі морепродуктів можуть зробити салат «Цезар» з креветками.
Для цього варіанту знадобиться:
- 1 баночка оливок;
- 0,3 кілограма креветок (вже зварених);
- салату «Романо» (1 пучок);
- 0,2 кілограма помідорів черрі;
- 1 столова ложка гірчиці «діжонськой»;
- 1 зубчик часнику;
- 60 грам сиру «Пармезан»;
- половинка батона;
- олія оливкова;
- пакет йогурту.
Як правильно робити цей оригінальний «Цезар»:
- У тарілку налити трохи олії.
- Покласти в нього рубаний часник і відставити убік на кілька годин.
- Частина ароматного масла перелити в інший посуд. Помістити в нього відварені креветки і залишити його на 30 хвилин.
- М’якоть батона акуратно нарізати кубиками і трохи прожарити в залишках часникового масла. Далі грінки треба трохи підсушити. Для цього їх слід потримати кілька хвилин у духовці при 185 градусах.
- Сир подрібнити на тертці. Частина його (половину) змішати з йогуртом і столовою гірчицею.
- Блюдо вистелити листовим салатом. Полити їх приготованим соусом.
- Зверху покласти просочені в олії креветки, оливки і посипати все залишками сиру.
- Прикрасити все часточками томатів та остиглими грінками.
Родзинкою цього салату будуть морепродукти і оригінальний часниковий соус.
Як приготувати з сьомгою
Не зовсім звичайним, але досить смачним виходить «Цезар» з сьомгою.
Це – одна з найбільш вдалих модифікацій класичного варіанту.
Для нього необхідно:
- 6 помідорів черрі;
- 0,4 кілограма слабосоленої сьомги;
- сіль;
- 2 яйця;
- 50-60 грам оливкової олії;
- 3 скибочки батона;
- половинка лимона;
- 1 зубчик часнику;
- 55 грам «Пармезану»;
- 1 середній пучок салату (листового);
- 2 столові ложки вустерширського соусу.
Спосіб приготування оригінального рибного салату:
- Скибочки батона порізати середніми кубиками і злегка підсушити їх в духовці.
- Сир, не поспішаючи, потерти на тертці з великими або середніми отворами.
- Промиті листя салату, обсушити, а потім просто порвати руками.
- Філе риби подрібнити кубиками. Якщо сьомга жирна, то робити це треба дуже акуратно.
- Яйця зварити вкруту. Очистити і перекласти їх у чашу блендера. Додати туди ж масло, часник (видавлений через прес), сік лимона, вустерширський соус і збити їх.
- Приготовленої ароматною масою полити листя салату. Потрібно буквально кілька хвилин, щоб вони могли добре просочитися.
- На блюдо спочатку треба викласти салатні листя.
- Зверху покласти шматочки риби, розподіливши їх по периметру.
- У проміжках насипати сухарики.
- По краях покласти шматочки томатів.
- Присипати тертим сиром.
Справжні знавці цієї страви по достоїнству оцінять цей незвичайний, але дуже цікавий рецепт.
Салат «Цезар» з копченою куркою
Салат «Цезар» з куркою стане ще смачніше, якщо для його приготування взяти заздалегідь підкопчене м’ясо. Воно додасть готовому блюду аромат диму і зробить його більш пікантним.
Для роботи знадобиться:
- 2 підкопчені курячих стегенця;
- 50-55 грам сиру «Пармезан»;
- 1 середній помідор;
- 200 грам листового салату «Айсберг»;
- 4 скибочки свіжого багета.
Для соусу:
- сік половинки лимона;
- сіль;
- 1 варене яйце;
- 1 чайна ложка гірчиці;
- 15-20 грам оливкової олії;
- 1 зубчик часнику;
- перець.
Процес включає в себе 4 основних етапи:
- М’якоть багета порізати дрібними кубиками і злегка обсмажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії. При бажанні можна також використовувати вже готові сухарики в пачках.
- Соус взагалі робиться дуже просто. Яйце треба очистити і разом з іншими компонентами збити в блендері.
- Сир потерти на дрібній тертці. Салат порвати руками. Томат порізати часточками, а копчене м’ясо соломкою.
- Всі ці інгредієнти скласти в глибоку тарілку, залити їх соусом і акуратно перемішати.
Такий оригінальний пікантний салат стане справжньою прикрасою для святкового застілля. Гості від нього неодмінно будуть в повному захваті.
З заправкою на основі майонезу з анчоусами
Особливої уваги заслуговує соус для салату «Цезар». На відміну від класичного варіанта, який розробив американець Цезар Кардіні, його брат Алекс запропонував додати в заливку анчоуси. З ними страва набуває абсолютно новий смак. До речі, яйце в цьому випадку не використовуються. Хоча вони присутні в соусі, так як він готується на основі майонезу. Зробити таку заливку зовсім не складно.
Знадобиться тільки:
- 150 грам будь-якого майонезу;
- сік ½ лимона;
- 1 зубчик часнику;
- 1 столова ложка анчоусів;
- 50 грам «Пармезану».
Щоб зробити такий соус, треба:
- Потерти на дрібній тертці сир.
- З’єднати його з лимонним соком і майонезом.
- Дрібно покришити анчоуси і часточку часнику.
- Додати їх в сирно-майонезну суміш і ретельно збити.
Приготовлена маса повинна бути максимально однорідної досить густою.
Готуємо з помідорами і сиром
В залежності від конкретного варіанту складу салату «Цезар» може змінюватися. Але практично в кожному рецепті обов’язково присутній сир і томати.
Наприклад, непоганий салатик можна приготувати, використовуючи наступні компоненти:
- 3 середніх помідора;
- пучок листового салату;
- 3 яйця;
- 4 столові ложки тертого сиру (твердих сортів);
- заправка.
Технологія приготування страви гранично проста:
- Яйця відварити круто, а потім остудити, очистити і порізати скибочками.
- Сир подрібнити на тертці.
- Томати порізати часточками.
- В якості заправки можна використовувати готовий соус «Цезар». Сьогодні його можна знайти в будь-якому продовольчому магазині.
- Салатні листя порвати руками. Збризнути їх лимонним соком і полити соусом.
- Зверху покласти порізані варені яйця з томатами.
- Посипати все сиром. При бажанні страву можна трохи перемішати.
Цей варіант ідеально підходить для тих, хто намагається не вживати в їжу м’ясо.
«Цезар» з беконом
Британські гурмани до складу салату «Цезар» замість м’яса курки використовують бекон.
З ним страва набуває зовсім інший смак і аромат.
У цьому випадку необхідно брати для роботи:
- 6 шматочків бекону;
- кілька листочків зеленого салату;
- 4 яйця;
- 65-70 грамів оливкової олії;
- 1 шматочок білого хліба;
- 5 столових ложок тертого «Пармезану»;
- 40 грамів лимонного соку;
- 150 грам майонезу;
- трішки вустерширського соусу.
Робиться все дуже просто:
- Для початку треба відварити яйця, очистити і порізати на четвертинки.
- Бекон акуратно запекти на грилі, а потім порізати невеликими шматочками.
- М’якушка хліба подрібнити кубиками і злегка підсушити в духовій шафі.
- Для заливки майонез з маслом, соусом і соком лимона збити за допомогою блендера.
- Листя салату довільно порвати і укласти на дно тарілки.
- Посипати їх тертим сиром.
- Зверху покласти четвертинки відварених яєць, сухарики, бекон і злегка перемішати.
- Полити все свіжої заправкою і присипати залишками сиру.
З-за високої калорійності вживати такий салат потрібно в обмежених кількостях.
З ананасами
Якщо в класичний салат «Цезар» з куркою додати консервовані ананаси, страва набуває нові оригінальні відтінки.
Для цього варіанту можна взяти:
- 0,4 кілограма філе курки;
- 3 яйця;
- 1 батон;
- листя салату;
- 100 грам «Пармезану»;
- ½ Банки консервованих ананасів.
Для заправки:
- 3 зубки часнику;
- 200 грам будь-якого майонезу;
- 35 грам оливкової олії;
- 40 грам сиропу;
- сіль;
- 60 грамів лимонного соку;
- 1 столова ложка готової гірчиці.
Робити салат треба в такому порядку:
- Філе спочатку треба відварити, а потім порізати кубиками і трохи обсмажити на сковороді з додаванням масла.
- Яйця відварити, очистити і подрібнити.
- Сир дрібненько потерти.
- Салат порвати руками.
- Ананаси порізати кубками.
- Для заправки треба дрібно порубати часник, потім додати інші компоненти і все це гарненько збити.
- Підготовлені продукти складати в глибоку тарілку шарами: курка – яйця – ананаси – салат – частина сиру.
- Зверху вилити заправку і перемішати.
- Перекласти готовий салат на блюдо, посипати його залишками сиру і сухариками.
Виходить дуже смачно. Так, і на столі така страва виглядає просто шикарно.