Рідкісне святкове застілля обходиться без салатів. Як правило, на стіл виставляють не менш двох видів цих страв. Їх роблять змішаними і листковими, прикрашають зеленню, маслинами, цитрусами або одягають і фігурно нарізаними овочами. А ще можна подати салат в тарталетках – така закуска буде виглядати красиво, святково і обов’язково сподобається гостям. Наповнити «кошики» можна будь-якими інгредієнтами, все залежить від наявних продуктів і фантазії господині.
Закусочні тарталетки з крабовим салатом
Швидко і просто можна приготувати тарталетки з крабовим салатом.
Для цього потрібні такі компоненти:
- 200 г крабового продукту;
- 2 – 3 яйця;
- свіжий огірок;
- зелена цибуля;
- кріп;
- майонезний соус;
- сіль.
Порядок роботи:
- Зварити яйця, остудити, подрібнити на тертці.
- Нарізати крабові палички, огірок, кріп і зелена цибуля.
- Змішати підготовлені компоненти, посолити і заправити майонезом.
Увага! Обсяг інгредієнтів вказана з розрахунку на 10 – 12 «кошичків».
Рецепт з курячої печінки
Субпродукти добре поєднуються з грибами, а тому можна сміливо приготувати салат з печінки в тарталетках, додавши в нього свіжі печериці або гливи.
Для роботи знадобиться:
- 300 г курячої печінки;
- 200 г грибів;
- цибулина;
- кріп;
- сметана;
- сіль і спеції.
Послідовність дій:
- Зварити курячу печінку, остудити, прокрутити в м’ясорубці, посолити і приправити спеціями.
- Очистити цибулю і гриби, дрібно нарізати і обсмажити до готовності. Потім відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Змішати підготовлені інгредієнти, додати кріп і сметану, а потім розкласти готовий салат «кошиках».
Рада. Щоб тарталетки не розмокли, наповнювати їх салатом необхідно безпосередньо перед подачею на стіл.
Смачна і ніжна закуска з тунцем
Така закуска вийде дуже калорійною і ситної.
Для салату потрібні наступні продукти:
- банку консервованого тунця;
- 2 – 3 яйця;
- ріпчаста цибуля;
- лимон;
- сіль;
- майонез;
- маслини без кісточок за кількістю тарталеток.
Порядок приготування:
- Зварити яйця, почистити і відокремити білок від жовтка. Перший порізати тонкою соломкою, другий розтерти до стану крихти.
- Розім’яти виделкою рибу і полити лимонним соком. Змішати з дрібно порізаною цибулею і додати майонез.
- На дно тарталетки укласти порізану яєчний білок, трохи підсолити, зверху помістити рибу з цибулею і присипати крихтою з жовтка.
- Прикрасити кожну тарталетку маслиною, розмістивши її в центрі салатною «гірки».
Оскільки цей салат містить малу кількість майонезу, можна наповнити тарталетки заздалегідь, приблизно за 30 – 40 хвилин до подачі на стіл.
Салат в тарталетках з креветками
Морепродукти містять велику кількість корисних речовин і володіють яскраво вираженим смаком.
Щоб зробити салат з креветками в тарталетках, знадобляться такі продукти:
- банку консервованих креветок;
- 2 яйця;
- солодка кукурудза;
- майонез.
Послідовність дій:
- Відварити яйця, очистити і дрібно порізати.
- Відцідити від маринаду креветки і кукурудзяні зерна.
- Змішати підготовлені складові і заправити майонезом.
Солити такий салат не потрібно, оскільки майонез і консервовані креветки містять сіль в достатній кількості.
З куркою і ананасами
Для приготування такого салату можна взяти відварну або копчену курятину, все залежить від уподобань господині і її гостей.
Для приготування знадобиться:
- 350 г курячого м’яса;
- яйце;
- 100 г маринованих грибів;
- 100 г консервованого ананаса;
- зелень;
- сметана;
- трохи гірчиці;
- сіль.
Послідовність роботи:
- Зварити яйце, почистити і подрібнити на тертці.
- Обробити куряче м’ясо на волокна. Порізати гриби і ананаси маленькими шматочками. Дрібно нашаткувати свіжу зелень.
- Змішати всі складові, додати сіль, сметану і трохи гірчиці.
Важливо! Сметанно-гірчичного соусу потрібно додавати зовсім небагато. В іншому випадку він змішається з виділився з ананасів соком, і салат швидко «потече».
Готуємо з червоною рибою
Використовуючи слабосолону червону рибу, можна зробити оригінальну і гарну закуску.
Для приготування знадобиться:
- 250 г червоної риби;
- 2 яйця;
- сир щільної структури;
- майонез;
- маслини без кісточок.
Порядок приготування:
- Зварити яйця, почистити і дрібно порізати. Змішати з тертим сиром.
- Заправити яєчно-сирну суміш майонезом і заповнити нею тарталетки наполовину.
- Порізати рибу тонкими скибочками. Згорнути кожен з них конусом, що нагадує бутон, і встановити на сирно-яєчну масу. Доповнити «квітка» можна ще кількома «пелюстками» з шматочків риби
- Помістити в центр кожного «квітки» маслину.
Рада. Якщо господиня не впевнена, що зможе сформувати «квітки» з риби, можна просто подрібнити всі інгредієнти змішати і викласти в тарталетки, прикрасивши кожну порцію маслиною.
Тарталетки з салатом «Олів’є»
Традиційний і порядком набридливе салат «Олів’є» можна перетворити в оригінальну закуску, подавши його у тарталетках і трохи змінивши склад.
Для приготування знадобиться:
- шматок курячого філе;
- 2 яйця;
- солоний огірок;
- морква;
- картопля;
- невелике зелене яблуко;
- сіль;
- майонез.
Послідовність приготування:
- Зварити курятину, картоплю, яйця і моркву. Остудити інгредієнти дрібно порізати.
- Подрібнити солоний огірок, зняти шкірку з яблука і натерти на тертці м’якоть.
- Змішати всі компоненти, посолити і заправити майонезним соусом.
На замітку. При бажанні, можна додати в список інгредієнтів порізані пір’я зеленої цибулі або рубаний кріп. А для тих, хто не уявляє салат «Олів’є» без горошку, краще покласти його замість тертого яблука.
З печінкою тріски
Печінка тріски часто додають в салати і без всяких проблем можна зробити на її основі наповнювач для тарталеток.
У процесі приготування знадобляться такі продукти:
- банку печінки тріски;
- цибулина;
- половина лимона;
- 3 яйця;
- сіль;
- майонез.
Порядок дій:
- Зварити яйця, дати охолонути і подрібнити на тертці.
- Розім’яти печінка тріски виделкою, полити лимонним соком і змішати з порізаною цибулею.
- З’єднати підготовлені компоненти, посолити і заправити соусом.
Щоб зробити закуску більш ситної, припустимо додати до її складу відварну картоплю.
З копченою куркою і грибами
Ще одна ситна закуска — це тарталетки з наповнювачем з копченої курки та грибів.
Для приготування такої страви будуть потрібні:
- 200 г копченої курятини;
- 200 г маринованих грибів;
- яйце;
- картопля;
- морква;
- зелена цибуля;
- сіль;
- сметана.
Порядок дій:
- Зварити яйце, картоплю, моркву і подрібнити ножем або терткою.
- Розібрати на тонкі волокна курятину, порізати мариновані гриби і зелений лук.
- З’єднати підготовлені продукти, посолити і заправити сметаною.
На замітку. Любителі гострих страв можуть використовувати в якості соусу для салату гірчицю, змішану зі сметаною або майонезом.
Сирний салат в тарталетках
Це найпростіший рецепт салату в тарталетках на день народження або інше свято. При цьому закуска виходить дуже ситна і смачна.
Для приготування знадобиться:
- сир щільної структури;
- 2 – 3 яйця;
- кілька зубків часнику;
- зелень;
- майонез.
Порядок роботи:
- Зварити яйця, остудити і дуже дрібно нарізати.
- Подрібнити сир і часникові зубки на тертці.
- Змішати підготовлені компоненти і заправити закуску майонезом.
Перед подачею на стіл салат, покладений гіркою в тарталетки, слід прикрасити дрібно нарубаної свіжої зеленню.
Святкова закуска з кальмарами
Щоб приготувати таке святкове блюдо, знадобляться консервовані кальмари. А прикрасити тарталетки можна зернами граната.
Для приготування страви потрібно:
- банку кальмарів;
- 2 – 3 яйця;
- свіжий огірок;
- кріп;
- майонез;
- гранат.
Порядок дій:
- Зварити яйця і дрібно нарізати.
- Подрібнити кальмари, огірок і гілочки кропу.
- Змішати складові, заправити соусом і викласти в тарталетки.
- Очистити гранат від шкірки і плівок, присипати зернятками покладений гіркою салат.
Якщо немає бажання возитися з гранатом, можна декорувати закуску дрібно нарізаними оливками без кісточок.
З морквою по-корейськи
Корейська морква смачна і сама по собі, але на її основі можна зробити безліч салатів для тарталеток. Розглянемо один з варіантів.
Для приготування знадобиться:
- 200 г корейської моркви;
- мариновані гриби;
- кріп;
- зелена цибуля;
- майонез.
Порядок приготування:
- Відкинути корейську моркву на друшляк, щоб стік сік.
- Злити маринад з грибів, при необхідності подрібнити їх ножем.
- Порізати зелену цибулю і кріп.
- З’єднати підготовлені інгредієнти і заправити невеликою кількістю майонезу.
Оскільки корейська морква все одно буде виділяти сік, закладати наповнювач в тарталетки потрібно тільки перед подачею.
Кількість порцій повинно бути таким, щоб їх з’їли відразу ж. Готувати про запас таку закуску не потрібно.
Ми розглянули найбільш поширені рецепти салатів в тарталетках. Кожен з них привнесе у ваше свято смачного і витончену нотку, якої просто нізвідки взятися в великому і манірному салатнику.