Вітамінні салати готують з доступних сезонних овочів та зелені. Такі страви ідеальні для живлення в період авітамінозу, дієтичного раціону і вегетаріанського меню. Найпопулярнішим є вітамінний салат з капусти і моркви — він готується з мінімальної кількості інгредієнтів, а виходить яскравим, ароматним, смачним і хрустким.
Салат «Вітамінний» з капусти та моркви — простий рецепт
Секрет приготування цього салату полягає в змішуванні його інгредієнтів руками. Завдяки такому прийому капуста виділить сік, і страва не вийде сухим.
Вживання двох порцій салату в день забезпечує необхідну вітамінне підживлення організму і допомагає попередити багато захворювань.
Склад:
- половина капустяного качана;
- 3 середніх моркви;
- 3 г солі;
- 80 мл рослинного масла.
Хід приготування.
- Качан звільняють від верхніх листків і тонко нарізають (зручніше скористатися спеціальним широким лезом для шинкування капусти).
- Моркву подрібнюють на крупній тертці.
- Овочі змішують в салатнику, солять і протягом 5 хвилин переминают руками, злегка віджимаючи (краще робити це в рукавичках, щоб шкіра рук не забарвилася).
- Салат поливають рослинним маслом, знову перемішують і подають на стіл.
Готуємо покроково з додаванням яблук
Урізноманітнити смак класичного «Вітамінного» салату можна додаванням кисло-солодкого яблука.
Потрібно:
- 2 яблука Антонівка або Грушівка;
- 500 г білокачанної капусти;
- 4 невеликі моркви;
- 3 г солі;
- 80 г легкого майонезу.
Процес приготування.
- Капусту очищають від товстих листів і шаткують дрібніші.
- Очищені від шкірки яблука і моркву труть на крупній тертці.
- Компоненти солять, перемішують вручну і заправляють майонезом.
- Вітамінний салат з яблуком перед подачею настоюють 30 хвилин, щоб він став соковитіше і ароматні.
З червонокачанної капусти і моркви
Червонокачанна капуста відрізняється не тільки яскравим кольором, але і величезною користю для людського організму. Наприклад, барвний пігмент, якого немає у білокачанної, зміцнює стінки судин і налагоджує діяльність серця.
Для приготування салату знадобиться:
- 500 г червоної капусти;
- 1 велика морква;
- 50 г волоських горіхів;
- 2 р солі;
- 20 г зелені петрушки;
- 100 мл оливкової олії.
Покроковий рецепт.
- Капусту ріжуть як можна дрібніше, потім солять і мнуть руками протягом 5 хвилин.
- Моркву очистити, крупно натирають.
- Жменя горіхів подрібнюють наступним чином: накривають аркушем пергаменту і розкачують качалкою.
- Зелень дрібно рубають.
- Всі компоненти з’єднують в мисці і заправляють маслом.
З редькою, морквою і капустою
Цей пікантний салат додає бадьорості організму і зовсім не відбивається на фігурі.
Знадобиться:
- 350 г капусти;
- 1 морквина;
- 2 редьки;
- 10 г цукру;
- 3 г солі;
- 50 мл оливкової олії.
Спосіб приготування.
- Капусту шаткують, солять і розминають руками.
- Додають натерту моркву і цукор.
- Редьку нарізають тонкими стрічками, з’єднують з капустою і морквою.
- Салат поливають маслом і перемішують.
З кукурудзою
Салат виходить соковитим, хрустким і трохи солодкуватим. Всі продукти в ньому ідеально поєднуються.
Необхідні компоненти:
- по 300 г червоної і білокачанної капусти;
- 400 р консервованої кукурудзи;
- 2 моркви;
- 100 г йогурту без добавок;
- 20 г гірчиці;
- 20 мл яблучного оцту;
- 15 г цукрового піску;
- 3 г солі;
- 2 г чорного меленого перцю;
- 20 г листя петрушки.
Кроки приготування.
- Капусту обох сортів нарізають тонкими смужками і мнуть вручну до виділення соку.
- Моркву натирають на середній тертці.
- Петрушку дрібно рубають ножем.
- Інгредієнти з’єднують, додають кукурудзу без рідини.
- Для заправки з’єднують гірчицю, оцет, цукор, перець, сіль і йогурт.
- Страву заправляють і перед подачею наполягають в холодильнику не менше 1,5 годин.
З цвітною капустою і морквою
Прекрасний літній салат приваблює своєю свіжістю і легким смаком.
Список продуктів:
- 1 кольорова капуста;
- 2 моркви;
- пів-лимона;
- 60 мл рослинного масла;
- 15 г зелені петрушки;
- по 2 г солі і чорного меленого перчика.
Етапи приготування.
- Суцвіття цвітної капусти відварюють у підсоленій воді 3 хвилини, а потім охолоджують.
- Моркву натирають дрібніші.
- Петрушку дрібно рубають, з’єднують з морквою, заправляють олією і соком половини лимона.
- Додають відварені суцвіття капусти і перець.
- Перед подачею салат настоюють під кришкою не менше 20 хвилин.
Салат з капусти, моркви і перцю
Завдяки яскравим різнобарвним компонентів салат виглядає дуже ефектно на святковому столі.
В одній порції цієї страви міститься денна норма необхідних людині вітамінів.
Потрібно:
- 1 качан капусти;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 жовтий перець;
- 2 моркви;
- 1 головка цибулі;
- 15 р петрушки;
- 20 г гірчиці;
- 5 г меду;
- 60 мл рослинного масла;
- 3 г солі.
Рецепт покроково.
- Перець обох кольорів, моркву і капусту шаткують соломкою.
- Дрібно нарізати зелень і цибулю.
- Інгредієнти змішують, солять і поливають заправкою з масла, меду і гірчиці.
- Перед подачею страви дають настоятися в холодильнику 1 годину.
Рецепт з додаванням оцту
Цей салат ідеально поєднується з м’ясними стравами, а також підходить для швидкого перекусу завдяки здатності добре втамовувати голод. Рецепт дозволяє приготувати закуску, як в їдальні.
Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг білокачанної капусти;
- 1 середня морква;
- 20 г цукру;
- 40 мл столового оцту;
- по 10 г зелені кропу і петрушки;
- 4 г солі.
Порядок приготування.
- Капусту ріжуть дрібною соломкою.
- Моркву труть на крупній тертці.
- Овочі розминають руками до виділення соку.
- Для маринаду з’єднують оцет, сіль і цукор і розмішують до повного розчинення крупинок.
- Овочі заливають оцтової заправкою і дають настоятися протягом півгодини, щоб блюдо придбало унікальний аромат.
Дієтологи рекомендують включати вітамінні салати 3-4 рази в тижневий раціон. Завдяки такому харчуванню організм отримає важливі елементи, а багато захворювання будуть попереджені. Страви із свіжих овочів не підлягають тривалому зберіганню, тому слід щоразу готувати нову нарізку.