Салат з авокадо підкорить навіть найвибагливішого гурмана. Корисне і ситне страву включається до дієтичне та спортивне меню, доповнює фуршети, святкові застілля. Блюдо відрізняється ніжним смаком, легкою текстурою і приємним ароматом.
Салат з креветками та авокадо
Морепродукти – природний афродизіак, що надає салату вишуканості та пікантності.
Авокадо в поєднанні з креветками – класичне ресторанне блюдо, яке можна приготувати самостійно в домашніх умовах.
Для салату знадобляться великі тигрові креветки. Вони соковиті і ніжні, не деформуються при температурній обробці.
Авокадо вибирайте стигле, м’якоть недозревшего плода може бути гіркого або кислого.
Інгредієнти:
- креветки – 20 г;
- авокадо – 1 штука;
- томат – 1 штука;
- листовий салат – 3-4 листків;
- кінза свіжа – 10 г;
- часник – 2 зубчики;
- лимон – 1 штука;
- оливкова олія – 5 ст. л.;
- сіль і перець на розсуд господині.
Приготування:
- Опустіть креветки в киплячу підсолену воду і відваріть їх 3-4 хвилини. Морепродукти остудіть, звільніть від панцира. М’ясо збризніть соком лимона.
- Авокадо розріжте на 2 частини, вийміть кісточку. Вийміть ложкою м’якоть, не залишаючи на шкірці розривів. Розріжте м’якоть на кубики по 1,5–2 див.
- Помідор опустіть на 2-4 секунди в окріп і промийте під струменем холодної води. Відокремте м’якоть від шкірки і насіння, наріжте часточками.
- Листя салату нарвете на довільні частини. Кінзу дрібно нарубаєте.
- Часник звільніть від лушпиння, пропустіть через прес.
- Змішайте кінзу, часник з маслом і спеціями. В отриману заправку влийте 1-2 столові ложки соку лимона.
- В глибоке блюдо викладіть всі компоненти, перемішайте.
Салат можна подавати в шкірці авокадо. Це оригінально, просто і красиво. Прикрасьте страву тертим сиром, ягодами журавлини або гілочкою кропу.
Салат з авокадо і тунцем
Для приготування страви вам не знадобиться багато часу — салат буде готовий за лічені хвилини.
Для прискорення процесу готування використовуйте консервовану рибу.
Додавайте в салат перезріле авокадо з м’якою і маслянистою текстурою.
Заздалегідь підготуйте:
- консервований тунець – 220 г;
- авокадо – 1 штука;
- огірок – 1 штука;
- редис – 2 штуки;
- зелений горошок – 80 г;
- цибулі, кропу, кінзи – 20 г;
- олія оливкова – 5 ст. л.;
- гірчиця – 1 ст. л.;
- сіль з перцем на розсуд господині.
Етапи приготування:
- Вийміть м’якоть авокадо, розімніть вилкою до кашкоподібної маси.
- З огірка зчистите шкірку, нарубаєте його на тонкі брусочки довжиною 2-2,5 см.
- Тунець та горошок звільніть від рідини.
- Редис натріть на крупній тертці.
- Обполосніть зелень під струменем прохолодної води, наріжте гострим ножем.
- У миску викладіть всі інгредієнти. Додайте гірчицю, масло, сіль і перець. Все ретельно розмішайте.
За бажанням, в салат можна додати варені перепелині яйця, помідори черрі або кедрові горішки. Заправку можна доповнити 2-3 ложками білого сухого вина або шампанського.
Ситний салат з авокадо і куркою
Страва багата протеїном, а тому рекомендовано для вживання людям, які нарощують м’язову масу. Салат не потребує додаткової заправці, завдяки соковитості основних інгредієнтів.
Експериментуючи з поєднанням спецій, можна надавати страви гострий, ніжний, м’який смак.
В класичний салат додається часник і свіжий кріп.
Інгредієнти:
- куряче філе – 230 г;
- авокадо – 200 г;
- солодкий перець – 130 г;
- помідори – 2 штуки;
- твердий сир – 60 г;
- огірок – 120 г;
- часник – 1 зубчик;
- кріп – 30 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Авокадо звільніть від шкірки, м’якоть нарубайте соломкою.
- Філе курки залийте холодною водою і варіть 25-35 хвилин. М’ясо остудіть, нарвете на волокна.
- Огірок вичистіть від шкірки, наріжте колечками.
- Томати звільніть від шкірки і насіння, наріжте соломкою.
- Перець нарубайте квадратиками.
- Часник і кріп роздушіть в ступці, додати сіль і спеції.
- Змішайте всі інгредієнти в глибокій ємності. Зверху посипте тертим сиром.
Салат можна доповнити лісовими горіхами, зеленою цибулею або фенхелем. Подавайте блюдо з чорними зерновими хлібцями і газованими безалкогольними напоями.
Закусочний варіант з крабовими паличками
Ідеальне рішення для бенкетів, вечірок і посиденьок з друзями. Оригінальний смак у поєднанні з ніжною текстурою припаде до смаку навіть досвідченому гурману.
Блюдо припустимо подавати в листковому вигляді і коктейльній варіанті.
І те й інше рішення здивує гостей яскравістю фарб, соковитістю і складною комбінацією інгредієнтів.
Власне, інгредієнти:
- авокадо – 170 штука;
- тріска солона – 80 г;
- крабові палички – 220 г;
- яйця – 2 штуки;
- редис – 1 штука;
- огірок – 1 штука;
- козячий сир – 30 г;
- сметана – 150 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Звільніть авокадо від шкірки, видаліть кісточку. М’якоть наріжте на квадратики.
- Тріску нарубаєте на брусочки довжиною 1-1,5 см.
- Яйця відваріть в окропі, очистіть від шкаралупи, наріжте соломкою.
- Редис з огірком звільніть від шкірки, натріть на крупній тертці.
- Козячий сир розтопити на паровій бані.
- Викладіть В салатницю всі інгредієнти, додайте сметану і спеції, перемішати.
Покладіть на блюдо салатні листя, гілочки кропу і петрушки. На зелень викладіть салат, зверху збризніть його лимонним соком. Прикрасьте блюдо ягодами червоної смородини, шматочками ананаса або гілочкою кінзи.
Салат з авокадо і огірком
Страва не містить м’яса та морепродуктів, а значить, ідеально підходить для вегетаріанського столу. Входять до складу салату овочі насичують організм корисними вітамінами та мікроелементами.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- огірок – 1 штука;
- помідор – 2 штуки;
- редис – 3 штуки;
- перець болгарський – 1 штука;
- перепелине яйце – 3 штуки;
- козячий сир – 70 г;
- листя салату – 20 г:
- кріп – 15 г;
- лляне масло – 35 г;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Відокремте м’якоть авокадо від кісточки і шкірки, наріжте кубиками.
- Огірок звільніть від шкірки, нарубаєте тоненькою довгою соломкою.
- Помідор помістіть на 1-2 секунди в окріп, промийте під струменем холодної води і легко відокремте шкірку. М’якоть наріжте квадратиками.
- Редиску потріть на крупній тертці.
- Перець звільнити від насіння і плодоніжки. Нарубаєте овоч на довгі брусочки.
- Яйця покладіть в холодну воду і варіть 3-4 хвилини. Остудіть, вичистити від шкаралупи, нашаткуйте соломкою.
- Зелень промийте в прохолодній воді, дрібно нарубаєте.
- Козячий сир розімніть в пастоподібну масу.
- У салатник викладіть всі інгредієнти, додайте олію, спеції, перемішайте.
Подавайте салат разом з ігристими напоями і яєчними грінками. Страву можна доповнити ягідним соусом, картопляними коржами або тушкованою капустою.
Салат з помідорами і авокадо
Свіжий овочевий салат буде чудово виглядати на святковому торжестві і сімейне застілля. Гостре блюдо припаде до смаку любителям пряної східної кухні.
Використовуйте для салату помідори з соковитою м’якоттю.
Жорсткі недозрівші томати розпадаються на грубі волокна, що порушують текстуру страви.
Інгредієнти:
- авокадо – 2 штуки;
- помідори – 4 штуки;
- пекінська капуста – 100 р;
- перець болгарський – 1 штука
- кріп, петрушка – 50 г;
- перець гострий – 1 штука;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Очистити авокадо від шкірки, поріжте м’якоть кубиками.
- Помідори відокремте від шкірки і насіння, нарубаєте на брусочки.
- Пекінську капусту нашаткуйте соломкою. Для додання м’якості розімніть.
- Перець звільнити від насіння, наріжте квадратиками.
- Кріп і петрушку дрібно порубаєте.
- Змішайте всі інгредієнти в глибокій мисці.
Подавайте блюдо з часниковим або сирним соусом. У салат можна додати подрібнений волоський горіх, кунжут або арахіс.
Салат з червоною рибою і авокадо
Можна придбати малосольну сьомгу або засолити рибу самостійно. Відокремте м’якоть від луски і кісток.
Натріть рибу сіллю з розрахунку 20 г солі на 100 г м’якоті. Помістіть сьомгу в холодильник на 1-2 години.
Якщо ви хочете приготувати більш солону рибу, то збільште кількість солі в 2 рази.
Інгредієнти:
- сьомга – 235 г;
- авокадо – 1 штука;
- локшина-фунчоза – 110 г;
- помідори черрі – 3 штуки;
- соєвий соус за смаком.
Приготування:
- Сьомгу наріжте гострим ножем на довгасті шматочки довжиною 2-3 див.
- Авокадо звільніть від шкірки і кісточки, м’якоть нарубайте соломкою.
- Локшину відварити в підсоленому окропі 2-3 хвилини, процідіть, остудіть.
- Помідори розріжте на половинки.
- Змішайте всі інгредієнти, додаючи соєвий соус.
Викладіть страву на широке блюдо, краю салатниці задекоріруйте чорносливом, журавлиною, лимонними часточками. Салат з сьомгою і авокадо прикрасьте гілочкою кінзи або дрібно нарубаним сиром.
Готуємо з додаванням яблук
Легкий і ситний салат сподобається дорослим і малюкам. Блюдо просто у виготовленні — впорається навіть молода господиня.
Для салату виберіть м’який трохи перезрілий плід з коричневою шкіркою.
Яблука використовуйте кисло-солодких сортів.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- яблука – 2 штуки;
- філе індички – 220 г;
- листя салату – 70 г;
- консервовані оливки без кісточок – 7 штук;
- кунжутне масло.
Приготування:
- Авокадо очистіть від шкірки, порізати квадратиками.
- Яблука звільніть від шкірки і насіння, поріжте соломкою або натріть на тертці.
- Філе індички залийте теплою водою, варіть протягом 15-20 хвилин. М’ясо охолодіть, наріжте довгастими скибочками.
- Оливки поріжте на тонкі шматочки.
- Всі інгредієнти перемішайте, заправте кунжутним маслом.
- Викладіть страву на салатні листя. Зверху прикрасьте кісточками граната або мандариновими часточками.
Салат з кальмарами і авокадо
Авокадо чудово поєднується з морепродуктами, утворюючи смачне і ситне блюдо. Варені кальмари, доповнені соком лайма, перцем, сиром, виділяють ніжний, пряний аромат.
Інгредієнти:
- кальмар – 270 г;
- авокадо – 2 штуки;
- томат – 2 штуки;
- лайм – 1 штука;
- огірок – 1 штука;
- редис – 1 штука;
- сир – 100 г;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Філе кальмара промийте під струменем прохолодної води і покладіть в окріп на 30-35 секунд. Якщо варити кальмарів довше, то його м’ясо стане жорстким і несмачним. Остудіть тушку, наріжте кубиками.
- Відокремте м’якоть авокадо від шкірки і кісточки.
- Томат звільніть від шкірки і насіння.
- З лимона вичавити сік.
- У блендер викладіть авокадо, помідори, сік лайма. Перемішайте до однорідної кашкоподібної маси.
- Огірок і редис нарубайте невеликими кубиками.
- Твердий сир наріжте соломкою.
- Всі інгредієнти перемішайте в глибокому блюді, додайте спеції.
У салат можна додати лляне масло, сметанний соус, знежирений йогурт. Подавайте блюдо з фруктовими напоями або квасом.
Салат з сиром і авокадо
Для приготування страви використовуйте кілька видів сиру.
Можна поєднувати твердий, і м’який плавлений вершковий продукт. У салат можна додати сир.
Інгредієнти:
- твердий сир – 80 г;
- плавлений сир – 80 г;
- авокадо – 1 штука;
- шинка – 80 г;
- маринований огірок – 1 штука;
- часник – 2 зубчики;
- майонез – 70 р.
Приготування:
- Авокадо звільніть від шкірки і кісточки, м’якоть розрізати на великі шматочки.
- Твердий сир, огірок і шинку нарубайте соломкою.
- Часник звільніть від лушпиння, пропустіть через прес.
- Майонез і плавлений сир перемішати у блендері.
- Всі інгредієнти викладіть в глибоке блюдо, ретельно перемішайте.
Подавайте салат в порційних чашках або келихах. Страву можна поєднувати з смаженим м’ясом, тушкованою рибою, пареної ріпою.
Салат з авокадо і пекінською капустою
Корисний салат із зеленню доречно буде виглядати як на святковому столі, так і за родинним сніданком. Страву можна подавати разом з тушкованими овочами, копченим м’ясом, яйцями.
Для салату вибирайте невызревший авокадо — м’якоть повинна тримати форму, не розвалюватися і не деформуватися.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- пекінська капуста – 330 г;
- огірок – 1 штука;
- оливки – 30 г;
- листя салату – 30 г;
- кріп – 10 г;
- петрушка – 10 г;
- кінза – 10 г;
- цибуля зелена – 10 г;
- оливкова масло – 50 г;
- щіпка солі.
Приготування:
- Авокадо очистіть від шкірки, видаліть кісточку. М’якоть нарубайте соломкою.
- Пекінську капусту промийте під струменем гарячої води. Листя розімніть, наріжте довгими тонкими брусочками.
- Огірок звільніть від шкірки, поріжте кільцями або квадратиками.
- Оливки пропустіть під прес.
- Зелень дрібно нарубаєте, помістіть в ступку, пам’ятайте для виділення соку.
- Всі інгредієнти викладіть в миску, розмішайте, заправте маслом. Додайте сіль.
Подавайте Салат з гарячими грінками або пампушками. Можна доповнити страва креветками або білої відвареної рибою.
Рецепт з руколою і незвичайної заправкою
Літній салат захопить вас незвичайним яскравим смаком і ніжним ароматом. Для приготування страви використовуйте свіжі інгредієнти з нетривалим терміном зберігання.
Не ошпаривайте зелень в окропі — вона втратить половину корисних властивостей.
Інгредієнти:
- рукола – 180 г;
- авокадо – 1 штука;
- томат – 1 штука;
- редька зелена – 1 штука;
- кінза – 10 г:
- кріп – 10 г;
- яблучний оцет – 1 чайна ложка;
- слива – 2 штуки;
- кунжутна олія – 2 столові ложки;
- лляне масло – 1 столова ложка;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Рукколу промийте під струменем прохолодної води.
- Авокадо очистіть від шкірки, м’якоть натріть на крупній тертці.
- Томат звільніть від шкірки і кісточок, наріжте квадратиками.
- Редьку вичистіть, натріть на тертці.
- Зелень дрібно порубаєте гострим ножем.
- Сливи звільніть від шкірки і кісточки.
- У блендері змішайте масло, м’якоть сливи, оцет, сіль і спеції.
- Всі інгредієнти викладіть в миску. Залийте олійною заправкою для салату, перемішайте.
Прикрасьте блюдо гілочкою кінзи, ягодами обліпихи або чорниці. В заправку для салату можна додати сік лимона, м’якоть манго і перепелині яйця.
Салат з авокадо і ананасом
Соковите солодке блюдо сподобається малюкам, стане центральною стравою дитячого столу. Для приготування салату використовуйте свіжий ананас, консервовані фрукти містять менше вітамінів і поживних речовин.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- ананас – 150 г;
- банан – 1 штука;
- полуниця – 70 г;
- яблуко – 1 штука;
- груша – 1 штука;
- нежирний йогурт – 100 р.
Приготування:
- Авокадо звільніть від шкірки і насіння. М’якоть наріжте кубиками.
- Ананас нарубайте соломкою довжиною 2-2,5 см.
- Банан помийте, наріжте кружечками.
- Яблуко натріть на крупній тертці.
- Грушу порубаєте брусочками товщиною 1 див.
- Полуницю розрізати на половинки.
- Всі інгредієнти змішайте, заправте салат йогуртом.
Подавайте блюдо в яскравих кольорових тарілках. Зверху салат можна прикрасити ягодами малини, ожини або чорниці. У йогурт можна додати квітковий або гречаний мед.
Салат з авокадо і манго під лимонною заправкою
Екзотичний салат, поєднує в собі овочі і морепродукти, стане чудовою прикрасою будь-якого свята. Блюдо легко поєднується з м’ясними, рибними та овочевими закусками, пудингами і запеканками.
Для салату вибирайте стигле манго з бурою, жовтою або червоною шкіркою.
М’якоть невызревшего плода може надати страві гіркий або кислий смак.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- манго – 1 штука;
- креветки – 100 г;
- червоний цибуля – 1 штука;
- консервована морська капуста – 70 г;
- кунжут – 10 г;
- лимон – 1 штука;
- соєвий соус за смаком.
Приготування:
- Авокадо і манго очистіть від шкірки, видаліть кісточки. М’якоть наріжте соломкою.
- Креветок звільніть від панцирів, смажте на повільному вогні 5-7 хвилин.
- Цибулю очистіть від лушпиння, поріжте кільцями.
- Морську капусту відокремте від розсолу.
- Змішайте всі інгредієнти в глибокій салатниці. Зверху полийте соєвим соусом, змішаним з соком лимона.
Салат можна прикрасити оливками, маслинами, зеленню, лимонними або мандариновими часточками. Кунжут можна замінити на гарбузове насіння, волоські горіхи, подрібнений арахіс.
Пісний салат з авокадо
Овочевий салат з авокадо – ідеальне блюдо для вживання в пост. Соковите страва не вимагає додаткової заправки.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- огірок – 1 штука;
- томат – 1 штука;
- маслини – 5 штук;
- редис – 2 штуки;
- петрушка – 10 г;
- зелена цибуля – 10 г;
- болгарський перець – 1 штука;
- яблуко зелене – 1 штука;
- щіпка солі.
Приготування:
- Авокадо очистіть від шкірки, видаліть кісточку. М’якоть нарубаєте на тонкі брусочки.
- Огірок наріжте квадратиками.
- Помідор і перець звільнити від шкірки і насіння, пропустити через блендер.
- Редиску нарубайте соломкою.
- Зелень дрібно наріжте гострим ножем.
- Яблуко вичистіть від шкірки, видаліть насіння. М’якоть натріть на крупній тертці.
- Всі інгредієнти перемішайте і поставте в темне місце на 30-40 хвилин. Коли овочі виділять сік, викладіть страву в салатник з високими краями.
Прикрасьте блюдо гілочкою кінзи, часточками маринованого огірка, помідорами черрі. Салат можна доповнити чорним житнім хлібом, капустяними оладками і фруктово-ягідним смузі.
Салат з копченою куркою і авокадо
Ситний і смачний салат стане коронною стравою будь-якої господині. Ароматна страва не залишить байдужим навіть найвибагливішого гурмана.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука;
- курка копчена – 100 г;
- печериці – 100 г;
- огірок – 1 штука;
- перець болгарський – 1 штука;
- томат – 1 штука;
- зелена цибуля – 1 штука;
- олія соняшникова 20 г;
- сметана козяча – 100 г;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Авокадо звільніть від кісточки і шкірки. Поріжте м’якоть тонкими пластинками.
- Копчену курку нарвете на волокна.
- Печериці розрізати на шматочки, покладіть на змащену маслом сковороду і смажте на повільному вогні протягом 11-14 хвилин.
- Огірок порубаєте брусочками.
- Перець звільнити від насіння, наріжте довгастими скибочками.
- Помідор очистити від шкірки, в блендері доведіть до кашкоподібної маси.
- Цибулю дрібно нарубаєте тонкими пластинками.
- Всі інгредієнти викладіть в салатник, додати сметану і сіль, перемішайте.
Подавайте з пшеничними коржами, грінками або оладками. У салат можна додати яйця, редис, листя столового буряка.
Салати з авокадо полюбятся вам і вашій родині. Страви можна змінювати, включаючи в них інгредієнти на свій смак. Додаючи авокадо в салати, ви збагатите страва корисними вітамінами та мікроелементами.