Салат з авокадо і помідорами – це блюдо, яке добре відомо прихильників здорового харчування. Секрет його популярності полягає у величезну користь, яку несе в собі поєднання двох основних інгредієнтів. З одного боку, авокадо з його високою енергетичною цінністю і багатим хімічним складом, з іншого – томат, який нейтралізує зайві калорії, а також робить готову страву більш соковитим і смачним. Щоб переконатися в цьому, можна розглянути кілька найбільш цікавих рецептів.
Простий салат з авокадо і помідорами
Тим, хто вперше буде готувати такі страви, для початку варто спробувати зробити найпростіший салат з авокадо і помідорами.
Для його приготування знадобиться мінімальний набір продуктів:
- 3 великих томата;
- ½ Частина авокадо;
- 40 грамів лимонного соку;
- ½ Частина середньої цибулини;
- 40-50 грам оливкової олії;
- трішки солі і перцю;
- свіжа зелень.
Спосіб приготування цієї страви також не відрізняється особливою складністю:
- Першим ділом потрібно вимити авокадо і акуратно зрізати з нього шкірку. Потім слід видалити кісточку і відкласти її убік (не викидати). М’якоть нарізати невеликими брусочками (або кубиками). Щоб заготовки не потемніли, їх потрібно збризнути лимонним соком і перемішати. Деякі фахівці радять додатково покласти поруч витягнуту раніше кісточку.
- Очищений цибулю нарізати півкільцями. Щоб прибрати зайву гіркоту, їх слід на кілька хвилин залити окропом.
- Томати довільно розділити на шматочки.
- Подрібнені продукти скласти в салатник (кісточку тепер вже можна викинути).
- Присипати все перцем, посолити, полити маслом і акуратно перемішати.
- Перед подачею страву прикрасити зеленню.
Виходить оригінальне блюдо, в якому гармонійно поєднується свіжість томату, екзотичний аромат авокадо і легка гострота лука. Такий салатик добре робити вранці, щоб отримати великий заряд енергії і відчувати ситість до самого обіду.
З додаванням огірків
Вегетаріанцям, а також усім любителям свіжих овочів, обов’язково сподобається салат з авокадо і помідорами й огірками. Блюдо виходить більш легким і соковитим, залишаючись при цьому ситним і поживним.
У цьому випадку буде потрібно:
- 1 авокадо;
- 2 томата;
- 1 огірок;
- 1 цибулина (бажано червона);
- кілька листя салату.
Для заправки:
- 1 лимон;
- кухонна морська сіль;
- 5 часточок часнику;
- пучок петрушки;
- перець;
- 35 грам оливкової олії.
Методика приготування салату:
- Салатні листя промити, обсушити і довільно порвати руками на шматки.
- Томати нарізати тонкими часточками.
- Огірок покришити кружечками.
- Авокадо очистити, вийняти з нього кісточки, а м’якоть розділити на шматочки.
- Лук нашаткувати півкільцями і обдати окропом.
- Продукти зібрати в тарілку і перемішати.
- Для заливки спочатку треба петрушку дрібно порубати, залити окропом і залишити на 2-3 хвилини. Після цього воду можна злити. Додати до петрушці вичавлений з лимона сік і дрібно нарізаний часник. Залити все це олією. посолити і посипати перцем. Приготовану суміш перетерти з допомогою блендера в пюре.
- Подрібнені продукти полити приготованим соусом і перемішати.
Такий салат краще відразу подавати на стіл. Після зберігання у холодильнику він буде виглядати вже не так апетитно і привабливо.
Закуска з сиром
Чудовою закускою для святкового столу буде не зовсім звичайний салат зі свіжих авокадо з помідорами і сиром. Особливу родзинку страві додає оригінальна заправка, яка змінює смак вихідних продуктів і робить його просто незабутнім.
Для такого салату потрібно:
- 2 авокадо;
- 1 біла цибулина;
- 3-4 невеликих томата;
- 100 грам твердого сиру;
- кілька листочків базиліка;
- лимонний сік;
- 3 столові ложки тертого «Пармезану».
Для заправки:
- 15 грам бальзамічного оцту;
- трішки солі;
- 1 столова ложка діжонської гірчиці;
- 30-35 грам оливкової олії.
Щоб приготувати цю «диво-закуску», треба:
- Авокадо спочатку розділити навпіл і вийняти кісточки. Потім нарізати плід невеликими кубиками, полити лимонним соком і перемішати.
- Сир, очищений цибулю і томати теж нашаткувати кубиками.
- Подрібнені продукти скласти в миску. Додати до них базилік (попередньо дрібно покришити) і ще раз перемішати.
- Поєднавши інгредієнти по рецептурі, приготувати заправку.
- Полити нею салат, добре перемішати і дати йому приблизно 10 хвилин постояти.
- Приготовлену суміш викласти порційно на тарілки з допомогою кулінарного кільця.
- Посипати страву тертим «Пармезаном» і прикрасити листочками базиліку.
Така закуска буде ефектно виглядати на столі і стане справжнім хітом свята.
Салат з креветками та авокадо помідорами черрі
Любителям морепродуктів доведеться по душі шикарний салат з креветками, авокадо і помідорами черрі. У країнах Середземномор’я його можна замовити в будь-якому закладі.
Щоб приготувати блюдо самостійно, потрібно:
- 0,5 кілограма креветок;
- 12 томатів черрі;
- 2 авокадо;
- трохи лимонного соку;
- 15-17 грам оливкової олії.
На приготування салату йде не більше 15 хвилин. Треба лише:
- Відварити креветки. Але для цього їх потрібно спочатку підготувати. Першим ділом у креветок треба видалити голови. Потім руками зняти хітиновий панцир, а потім акуратно за допомогою зубочистки видалити тоненький стравохід (він дає гіркоту).
- Очистити плоди авокадо, а потім нарізати м’якоть тонкими слайсами.
- Томати можна брати цілком (або розрізати навпіл). Іноді м’якоть нарізають часточками помідорів, попередньо очистивши плоди від шкірки, видаліть серцевину з насінням.
- Інгредієнти скласти в салатник.
- Полити її маслом, збризкати соком і перемішати.
У відвідувачів французьких ресторанчиків такий салат користується великим попитом.
Готуємо з руколою
Щоб зробити салат з авокадо і помідорами більш корисним, в нього можна додати трохи зеленої рукколи. Крім того, вона додасть готовому блюду оригінальний екзотичний смак та приємну гостроту.
Для такого рецепта потрібно:
- 15 помідорів черрі;
- 1 лимон;
- трохи дрібної солі;
- 1 авокадо;
- пучок салату рукола;
- 50 грам оливкової олії.
Технологія приготування салату:
- З авокадо зняти шкірку (руками або гострим ножем). Потім вирізати кісточку, а м’якоть оформити шматочками.
- Томати розрізати навпіл.
- Довільно покришити листя руколи. Тверді частини стеблинок відрізати й викинути.
- Змішати олію з соком лимона і сіллю.
- Продукти викласти на тарілку у певній послідовності: авокадо – томати – рукола.
- Заправити їх приготованим соусом.
Один вид такого салатику тарілці вже викликає апетит.
З консервованим тунцем
Щоб якось урізноманітнити щоденне меню, можна зробити легкий, свіжий і надзвичайно смачний салат з авокадо, помідорами і консервованим тунцем. Рецепт дуже простий, не вимагає особливого розмаїття продуктів.
Для роботи знадобиться:
- 1 середній помідор;
- 1 банку консервованого тунця (у маслі);
- 1 авокадо;
- 1 зубчик часнику;
- перець;
- пучок рукколи;
- кухонна сіль;
- по 5 мл соку лимона і соняшникової олії.
Як приготувати салат з цих продуктів:
- Очистити авокадо, вирізати з нього кісточки, а м’якоть розім’яти виделкою або пюрировать в блендері.
- Додати в цю масу лимонний сік, вичавлений часник, олію, перець, трішки солі. Все перемішати.
- З помідорів зняти шкірку, попередньо опустивши його на 10-15 секунд в окріп. Потім видалити серединку з насінням, а м’якоть порізати кубиками.
- Відкрити консервну банку, дістати з неї шматки риби (сік злити), розім’яти їх виделкою.
- Продукти викласти на тарілку шарами: авокадо – шматочки томату – риба.
- Прикрасити салат зеленої руколою.
Готується блюдо швидко, а виглядає дуже красиво і апетитно.
Салат «Гуакамоле» з авокадо і помідорами
«Гуакамоле» — це знаменита мексиканська холодна закуска з авокадо з додаванням різних овочів і спецій. В залежності від конкретного рецепту ця суміш часом нагадує собою густий соус.
Щоб зробити салат «Гуакамоле», необхідно взяти:
- 1 авокадо;
- 0,5 цибулини;
- 2 стиглих томатів;
- щіпку солі;
- сік ½ лимона;
- 20 грам петрушки.
Як правильно робити таку мексиканську закуску:
- З очищеного авокадо видалити кісточки, а м’якоть гарненько розім’яти.
- Цибулю покришити маленькими кубиками.
- Зелень дрібно порубати.
- Помідори очистити, вирізати у них серцевини, щільну м’якоть дрібно порізати.
- Інгредієнти зібрати в одну ємність, посолити, заправити лимонним соком і перемішати.
Мексиканці такий салат зазвичай подають з кукурудзяними чіпсами.
З крабовими паличками
Тим, хто стежить за своєю фігурою, варто спробувати зробити новий салат з авокадо і помідорами з додаванням звичайних крабових паличок.
Для такої страви потрібно:
- 1 авокадо;
- 20 грам сиру;
- 1 помідор;
- 100 грам крабових паличок;
- кухонна сіль;
- червоний перець;
- 1-2 листків салату;
- йогурт.
Готується цей легкий і смачний салатик дуже швидко:
- Крабові палички нарізати середніми шматочками.
- Авокадо очистити від шкірки і видалити кісточку. М’якоть також нарізати шматочками середньої величини.
- Подрібнити сир на тертці з великими отворами.
- Очищені від шкірки томати порізати невеликими шматочками.
- Листя салату порвати руками.
- Продукти скласти в тарілку, посолити, присипати перцем, а потім полити йогуртом і перемішати.
Салатик виходить легкий, свіжий і надзвичайно смачний. Цей рецепт треба запам’ятати тим, хто вирішив скинути вагу і привести в порядок свою фігуру.