Смачне і корисне блюдо на час дієти – салат з авокадо з креветками. Таке поєднання продуктів робить смак закуски яскравим і оригінальним, але при цьому обидва компоненти не нашкодять фігурі.
Базовий рецепт
Інгредієнти:
- 200 – 250 р дрібних креветок;
- 1 шт. авокадо;
- 1/3 ст. несолодкого йогуртового соусу;
- 4 листків салату;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Дрібні креветки відправити в киплячу воду і варити їх 2,5 – 3 хвилини.
- Готові морепродукти остудити, очистити від панцирів і кишкових вінок. Зрізати хвости і голови.
- Промити і обсушити салат. Два листи зелені викласти на велику плоску тарілку, а ставшиеся порвати руками на великі шматочки.
- Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточку і зрізати шкірку. Решту порізати шматочками середнього розміру.
- Змішати креветки, авокадо і зелень шматочками. Посолити і заправити йогуртовим соусом.
- Суміш перекласти на салатні листя.
Подати закуску до столу відразу ж
З додаванням огірків
Склад продуктів:
- 200 – 250 г сирих великих креветок;
- 1 великий плід авокадо;
- 1 довгий огірок;
- 2 часникові часточки;
- 1 лайм;
- трохи свіжого базиліка;
- сіль і рослинне масло.
Дуже важливо вибрати як можна більш стиглий плід авокадо. В іншому випадку його м’якоть буде жорсткою і прісною. Наприклад, добре підійде для салату авокадо хаас.
Приготування:
- Очистити, розім’яти широкою стороною ножа і дрібно порубати часникові часточки. Зелень базиліка дрібно порізати.
- З креветок зняти панцирі і витягнути кишкову вінка. Хвостики залишити.
- Змішати морепродукти з часником і зеленню, смажити на розігрітому маслі з усіх боків. Посолити і перекласти на тарілку.
- Огірок почистити від шкірки, видалити частину з насінням і довільно нарізати м’якоть.
- З лайма стерти цедру, вичавити сік і полити їм огіркові шматочки. Надіслати до овочеві та лаймову стружку.
- З авокадо зняти шкірку і видалити кісточку. Порізати м’якоть шматочками і полити лаймовим соком.
- Змішати всі складові. Посолити.
Закуску з креветками та авокадо і огірком заправити рослинним маслом.
Готуємо з томатами
Інгредієнти:
- 1 шт. авокадо середнього розміру;
- 1 десертна ложка лаймового соку;
- 1 десертна ложка легкого майонезу;
- 2 жмені черрі;
- 1 пучок зелені кропу;
- 200 – 250 г очищених варених креветок (дрібних);
- 1 десертна ложка нежирної сметани;
- сіль, перець;
- салатні листя для оформлення.
Приготування:
- Авокадо без шкірки і кісточки, порізати скибочками і відправити в салатник.
- куди ж пересипати подрібнений кріп і черрі, розрізані на 4 частини
- Додати варені креветки.
- Приготувати заправку з сметани, майонезу і лаймового соку.
- Посолити, поперчити салат з авокадо і креветками, помідорами.
- Заправити його соусом і перемішати.
Викласти закуску порційно в креманки, застелені салатними листям.
Салат «Боро-боро» з авокадо з креветками
Інгредієнти:
- 200 – 250 г заморожених невеликих креветок;
- 2 міцних огірка (свіжих);
- 2 шт. авокадо;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 5 десертних ложок олії оливи;
- 1 десертна ложка винного оцту;
- дрібна сіль, суміш спецій.
Приготування:
- Огірки без жорсткої шкірки і насіння, нарізати невеликими шматочками.
- Авокадо без шкірки і кісточки порубати приблизно такими ж за розміром шматочками.
- Очищені креветки обсмажити на 1 ложці оливкової олії до готовності і рум’яності. Остудити.
- Пір’ячко цибулі дрібно порубати.
- Для заправки з’єднати масло, оцет, сіль і вибрані спеції.
Змішати всі продукти для салату «Боро боро», полити їх заправкою і добре перемішати.
Корисна закуска з руколою
Інгредієнти:
- 10 шт. тигрових креветок;
- 1 шт. авокадо;
- 50 г тонких пластинок Пармезану;
- 50 г руколи;
- 100 г черрі;
- 1 жменя очищених кедрових горіхів;
- 1 ст. л. квіткового меду;
- 1 лайм;
- 1 десертна ложка класичного соєвого соусу;
- ½ Ст. л. бальзаміку;
- 1 ст. л. олії оливи;
- сіль.
Якщо під рукою не виявиться Пармезану, можете замінити його будь-яким твердим сиром з солонуватим смаком.
Приготування:
- Рукколу промити і обсушити.
- З половинки цитруса зняти цедру дрібної теркою з м’якоті віджати сік. Змішати частини лайма з соєвим соусом, квітковим медом, маслом оливи і бальзаміком. Посолити вийшов соус.
- Очистити авокадо і нарізати великими кубиками. Черрі розрізати навпіл.
- Очищені креветки обсмажити до рум’яності і готовності.
- Викласти підготовлені продукти на листя рукколи, додати до них сирні пластинки і полити соусом.
Прикрасити готову закуску очищеними кедровими горішками.
З грейпфрутом
Інгредієнти:
- 450 г великих сирих креветок;
- 1 рожевий грейпфрут;
- 1 шт. авокадо;
- 1 цибулина (шалот);
- 3 гілочки тархуну;
- 1 ч. л. лаймового соку;
- 100 г салатної суміші;
- оливкова олія;
- 1 щіпка коричневого цукру;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Очистити креветки, залишивши хвостики у них. Обов’язково видалити темну відня у морепродуктів, надрізавши їх по спинці.
- Розігріти на чавунній сковорідці оливкову олію. На ньому обсмажити креветки до красивої рум’яної скоринки і повної готовності. Відразу посолити їх і можна за смаком додати спеції.
- Грейпфрут ретельно почистити, залишивши тільки м’якоть. Нарізати кожну часточку без плівок на 2 – 3 частини. Виділяється в процесі нарізання сік зберегти.
- Дрібно порізати цибулю і тархун. Авокадо почистити і порізати середніми шматочками. Салатні листя порвати руками.
- Змішати масло, сік грейпфрута і лайма, коричневий цукор і сіль для заправки. Охолодити вийшов соус для салату.
Всі компоненти з’єднати. Полити заправкою і перемішати.
Рецепт з кіноа
Інгредієнти:
- 200 – 250 г тигрових креветок;
- 50 г кіноа;
- 1 середній огірок;
- 1 шт. папайя;
- 1 шт. авокадо;
- кілька листочків салату і кінзи;
- сіль;
- масло оливи;
- 1 зубок часнику;
- 1 щіпка імбиру.
Приготування:
- Для соусу змішати оливкове масло з подрібненим свіжим або сухим імбиром. Додати в масу роздавлений свіжий часник. Можна за смаком збільшити кількість останнього.
- Креветки очистити. Кожну акуратно ножицями розрізати вздовж хребта. Видалити панцирі, добре промити і обсушити морепродукти.
- Кіноа покласти в невеликий сотейник. Залити холодною водою на 2 пальці вище рівня продукту, присолити і зварити до повного вбирання вологи в крупу.
- Креветки обсмажити до готовності і рум’яності на оливковій олії. В самому кінці всипати до них кіноа. Перемішати масу і відразу вимкнути вогонь.
- Очищені від шкірки огірки порізати невеликими шматочками. Так само подрібнити авокадо без шкірки і кісточки.
- З папайї зрізати шкірку, видалити насіння. М’якоть порізати кубиками.
- Змішати всі продукти. Додати до них дрібно покришену зелень.
Посолити готовий салат і доповнити заправкою з першого кроку.
Салат: кальмари, креветки, авокадо і черрі
Інгредієнти:
- 2 варених яйця;
- 200 – 250 г креветок;
- 300 г Айсберга (салат);
- 200 – 250 г кальмарів;
- 1 шт. авокадо;
- 5 – 6 шт. черрі;
- 50 г сиру;
- 1 ст. л. легкого майонезу і стільки ж олії оливи;
- сіль, свіжий часник.
Приготування:
- Охолоджені варені яйця порізати кубиками і викласти в салатник.
- Креветки очистити. З кальмара зрізати плівки, видалити хребет. Часник порізати невеликими шматочками.
- Продукти з другого кроку обсмажити разом на оливковій олії з сіллю. З сковороди повинна повністю випаруватися рідина.
- Остиглі морепродукти відправити в салатницю до яєць. Туди ж додати четвертинки черрі, шматочки авокадо без шкірки і порваний руками салат.
- Заправити закуску майонезом і досолити за смаком.
Зверху на вже готову страву можна викласти тонкі сирні пластинки Пармезану.
Щоб салат вийшов справді смачним, важливо правильно підбирати для нього продукти. Авокадо потрібно вибирати з м’якою, ніжною м’якоттю, по консистенції нагадує вершкове масло. Креветки краще купувати в неочищеному вигляді і самостійно видаляти з них панцир і все зайве. Підійдуть як великі, так і дрібні екземпляри.