Баклажани на городі починають з’являтися з середини літа, але в магазинах їх можна придбати цілий рік. Багато хто називає їх овочами, але насправді – це ягода, з якої можна готувати різноманітні страви. Найбільш корисний і оптимальний варіант — салат з баклажанів. Пропонуємо найсмачніші варіації приготування.
Тещин язик з баклажанів — смакота на кожен день
Ця варіація – класична. За лічені хвилини ви приготуєте смачну закуску, яка з легкістю прикрасить святковий стіл.
Інгредієнти:
- петрушка – 25 г;
- баклажани – 2 шт.;
- рослинна олія;
- помідор – 2 шт.;
- сіль;
- часник – 4 зубчики;
- майонез – 2 ст. ложки;
- кріп – 25 р.
Приготування:
- Зрізати ніжку з баклажанів. Нарізати необхідно уздовж. Товщина не більш п’яти міліметрів. Присипати сіллю і відставити на півгодини.
- Сіль змити. Взяти паперовий рушник і просушити заготовки. Влити в сковорідку олію і обсмажити з двох сторін.
- Щоб прибрати зайвий жир, заготовки зі сковороди викладають на паперовий рушник.
- Нашаткувати зелень. Влити майонез і додати дрібно порубані часникові зубчики.
- Томати нарізати у вигляді часточок. Пластинки баклажанів промазати майонезній масою.
- На край помістити шматочок помідора і згорнути в рулет.
Салат з запечених синеньких
Дуже ароматний і смачний салат виходить з запечених баклажанів.
Інгредієнти:
- сіль;
- баклажан – 3 великих плода;
- кінза – 4 гілочки;
- чорний перець;
- помідори – 3 шт.;
- лимонний сік;
- червоний цибуля – 1 шт.;
- оливкова олія;
- часник – 1 головка.
Приготування:
- Прогріти духовку. Режим 200 градусів.
- Розрізати навпіл часникову головку, скропити оливковою олією і посолити. Загорнути у фольгу, але не щільно.
- Баклажани розрізати не треба. Гострим ножем проткнути часто з усіх боків. Викласти на деко часник і баклажани. Запікати півгодини в духовій печі.
- Розрізати баклажани уздовж і остудити. Дістати м’якоть за допомогою ложки і крупно порізати. Присолити і збризнути лимонним соком. Додати перець.
- Часник видавити з лушпиння і розім’яти виделкою. Перемішати з баклажанами.
- Порубати томати. Цибулю нашаткувати. Надіслати до баклажанів. Посипати перцем і залити олією. Полити лимонним соком. Перемішати і присипати посіченою зеленню.
Рецепт приготування по-корейськи
У корейців прийнято продукти нарізати якомога дрібніше. Секрет смаку міститься в обсмажених види перцю: пекучого, і меленого червоного. Звичайно в процесі вони трохи втратять гостроту, але допоможуть наситити салат особливим ароматом.
Інгредієнти:
- гострий перець – 1 стручок;
- баклажан – 2 шт.;
- мелений пекучий перець;
- лимон – 0,5 шт.;
- часник – 4 зубчики;
- червоний перець болгарський – 1 шт.;
- соєвий соус – 3 ст. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка;
- зелена цибуля – 45 р.
Приготування:
- Нашаткувати стручок пекучого і болгарського перцю. Помістити на суху сковороду, насипати мелений перець і просмажити кілька хвилин.
- Баклажан нарізати на шматочки і запекти в духовій печі (180 градусів).
- Змішати перці з баклажанами. Додати нашатковану зелену цибулю і порубані часникові зубчики. Підсолодити. Видавити сік з лимона і залити соєвим соусом. Перемішати.
Теплий салат з баклажанами на святковий стіл
Рекомендуємо спробувати салат з баклажанами та помідорами, але не звичайний, а теплий. Таке блюдо подають на стіл відразу після приготування.
Інгредієнти:
- перець болгарський – 1 шт.;
- баклажан – 3 середніх плода;
- петрушка – 20 г;
- томат – 4 шт.;
- оцет – 1 ч. ложка;
- кріп – 20 г;
- цибуля – 1 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- сіль;
- перець болгарський – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. ложка;
- часник – 5 зубків.
Приготування:
- Нарізати баклажан. Для салату знадобляться кубики. Обшпарити окропом.
- Нарізати квадратиками томати і перець. Нашаткувати дрібніші цибулю.
- У сковороду налити олію. Помістити цибулю. Обсмажити, потім підсолодити. Перемішати. Закинути баклажани з перцем. Тушкувати до готовності.
- Перемістити в салатницю. Додати томати, нашатковану зелень і порубаний часник. Підсолити і скропити оцтом. Розмішати і відразу подавати.
Готуємо з додаванням помідорів
Закуска на смак виходить пікантною з приємними гострими нотками.
Інгредієнти:
- баклажан – 3 шт.;
- чорний перець;
- гострий перець мелений;
- часник – 2 зубки;
- томат – 2 шт.;
- сіль;
- болгарський перець – 2 шт.;
- цибуля – 1 головка.;
- соняшникова олія;
- цукрова есенція – 0,5 ч. ложки;
- оцет – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Нарізати соломкою перець. Помідори – півкільцями. Для приготування вибирайте м’ясисті і щільний плоди.Нашаткувати цибулю.
- Промиті баклажани нарізати кільцями. Товщину робіть не більш п’яти міліметрів. Підсолити і залишити на півгодини. Обмити водою. Ця процедура допоможе позбавитися від гіркоти.
- У гарячу сковороду з олією покласти баклажани і смажити. Перекласти на серветки, щоб вбрався жир.
- Всі підготовлені продукти з’єднати. Влити оцет. Підсолити. Додати цукор і посипати перцем. Перемішати і прикрасити нашаткованої зеленню.
У старих баклажанів товста шкірка, яку перед приготуванням краще зрізати. Щоб плоди легше було очистити, попередньо обдайте їх окропом. Але занадто перестиглі примірники зовсім не підходять для салату і псують його смак.
Закуска з сиром фета
Пряний і ароматний салат, який чудово підійде для сімейного вечері.
Інгредієнти:
- баклажан – 160 г;
- перець;
- фета – 120 г;
- сіль;
- чебрець – 2 щіпки;
- черрі – 160 г;
- петрушка;
- рукола – 55 г;
- діжонська гірчиця – 0,5 ч. ложки;
- листя салату – 55 г;
- червоний цибуля – 0,3 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- оливкова олія;
- бальзамічний оцет;
- орегано – 2 щіпки.
Приготування:
- Баклажан нарізати поперек. Повинні вийти тонкі пластинки.
- Навпіл розрізати черрі.
- Фета знадобиться кубиками.
- Цибулю у вигляді півкілець.
- Баклажан смажити в олії на сковороді.
- Для заправки змішати оливкову олію з бальзамічним оцтом. Додати гірчицю і роздавлені часникові зубчики. Насипати трави. Перемішати.
- Салат порвати руками на шматочки і змішати з руколою. Додати інші продукти, які заздалегідь підготували. Підсолити і посипати перцем. Полити заправкою і перемішати. Посипати посіченою петрушкою.
Щоб видалити жир, після обжарювання баклажани викладайте на паперовий рушник.
Салат зі смажених баклажанів і яєць
Ситне блюдо, яке можна використовувати як перекус між основними прийомами їжі.
Інгредієнти:
- винний оцет – 3 ст. ложки;
- баклажан – 2 шт.;
- сіль;
- яйце – 2 шт. варене;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- сметана – 2 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- майонез – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Баклажани нарізати соломкою. Присипати сіллю і відставити на чверть години. Промити водою і відкинути на друшляк. Промокнути рушником.
- Розігріти рослинну олію в сковороді і обсмажити баклажани. Знадобиться три хвилини на максимальному вогні.
- Нарізати у вигляді півкілець. Полити оцтом і промаринувати п’ять хвилин. Злити рідину, яка виділиться і просушити цибулю на паперовому рушнику.
- Порізати кубиками яйця.
- Перемішати баклажани, цибуля, яйця. Влити сметану і майонез. Підсолити і перемішати.