Салат з баклажанів – 7 смачних рецептів на кожен день і на святковий стіл

Баклажани на городі починають з’являтися з середини літа, але в магазинах їх можна придбати цілий рік. Багато хто називає їх овочами, але насправді – це ягода, з якої можна готувати різноманітні страви. Найбільш корисний і оптимальний варіант — салат з баклажанів. Пропонуємо найсмачніші варіації приготування.

Тещин язик з баклажанів — смакота на кожен день

Ця варіація – класична. За лічені хвилини ви приготуєте смачну закуску, яка з легкістю прикрасить святковий стіл.

Інгредієнти:

  • петрушка – 25 г;
  • баклажани – 2 шт.;
  • рослинна олія;
  • помідор – 2 шт.;
  • сіль;
  • часник – 4 зубчики;
  • майонез – 2 ст. ложки;
  • кріп – 25 р.

Приготування:

  • Зрізати ніжку з баклажанів. Нарізати необхідно уздовж. Товщина не більш п’яти міліметрів. Присипати сіллю і відставити на півгодини.
  • Сіль змити. Взяти паперовий рушник і просушити заготовки. Влити в сковорідку олію і обсмажити з двох сторін.
  • Щоб прибрати зайвий жир, заготовки зі сковороди викладають на паперовий рушник.
  • Нашаткувати зелень. Влити майонез і додати дрібно порубані часникові зубчики.
  • Томати нарізати у вигляді часточок. Пластинки баклажанів промазати майонезній масою.
  • На край помістити шматочок помідора і згорнути в рулет.

Салат з запечених синеньких

Дуже ароматний і смачний салат виходить з запечених баклажанів.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • баклажан – 3 великих плода;
  • кінза – 4 гілочки;
  • чорний перець;
  • помідори – 3 шт.;
  • лимонний сік;
  • червоний цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія;
  • часник – 1 головка.

Приготування:

  • Прогріти духовку. Режим 200 градусів.
  • Розрізати навпіл часникову головку, скропити оливковою олією і посолити. Загорнути у фольгу, але не щільно.
  • Баклажани розрізати не треба. Гострим ножем проткнути часто з усіх боків. Викласти на деко часник і баклажани. Запікати півгодини в духовій печі.
  • Розрізати баклажани уздовж і остудити. Дістати м’якоть за допомогою ложки і крупно порізати. Присолити і збризнути лимонним соком. Додати перець.
  • Часник видавити з лушпиння і розім’яти виделкою. Перемішати з баклажанами.
  • Порубати томати. Цибулю нашаткувати. Надіслати до баклажанів. Посипати перцем і залити олією. Полити лимонним соком. Перемішати і присипати посіченою зеленню.
Дивіться також:  Салат цезар з куркою і сухариками – 6 простих рецептів в домашніх умовах

Рецепт приготування по-корейськи

У корейців прийнято продукти нарізати якомога дрібніше. Секрет смаку міститься в обсмажених види перцю: пекучого, і меленого червоного. Звичайно в процесі вони трохи втратять гостроту, але допоможуть наситити салат особливим ароматом.

Інгредієнти:

  • гострий перець – 1 стручок;
  • баклажан – 2 шт.;
  • мелений пекучий перець;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • червоний перець болгарський – 1 шт.;
  • соєвий соус – 3 ст. ложки;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • зелена цибуля – 45 р.

Приготування:

  • Нашаткувати стручок пекучого і болгарського перцю. Помістити на суху сковороду, насипати мелений перець і просмажити кілька хвилин.
  • Баклажан нарізати на шматочки і запекти в духовій печі (180 градусів).
  • Змішати перці з баклажанами. Додати нашатковану зелену цибулю і порубані часникові зубчики. Підсолодити. Видавити сік з лимона і залити соєвим соусом. Перемішати.

Теплий салат з баклажанами на святковий стіл

Рекомендуємо спробувати салат з баклажанами та помідорами, але не звичайний, а теплий. Таке блюдо подають на стіл відразу після приготування.

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 1 шт.;
  • баклажан – 3 середніх плода;
  • петрушка – 20 г;
  • томат – 4 шт.;
  • оцет – 1 ч. ложка;
  • кріп – 20 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • часник – 5 зубків.

Приготування:

  • Нарізати баклажан. Для салату знадобляться кубики. Обшпарити окропом.
  • Нарізати квадратиками томати і перець. Нашаткувати дрібніші цибулю.
  • У сковороду налити олію. Помістити цибулю. Обсмажити, потім підсолодити. Перемішати. Закинути баклажани з перцем. Тушкувати до готовності.
  • Перемістити в салатницю. Додати томати, нашатковану зелень і порубаний часник. Підсолити і скропити оцтом. Розмішати і відразу подавати.

Готуємо з додаванням помідорів

Закуска на смак виходить пікантною з приємними гострими нотками.

Дивіться також:  Як засолити капусту швидко і смачно в банці, відрі або каструлі?

Інгредієнти:

  • баклажан – 3 шт.;
  • чорний перець;
  • гострий перець мелений;
  • часник – 2 зубки;
  • томат – 2 шт.;
  • сіль;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • цибуля – 1 головка.;
  • соняшникова олія;
  • цукрова есенція – 0,5 ч. ложки;
  • оцет – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Нарізати соломкою перець. Помідори – півкільцями. Для приготування вибирайте м’ясисті і щільний плоди.Нашаткувати цибулю.
  • Промиті баклажани нарізати кільцями. Товщину робіть не більш п’яти міліметрів. Підсолити і залишити на півгодини. Обмити водою. Ця процедура допоможе позбавитися від гіркоти.
  • У гарячу сковороду з олією покласти баклажани і смажити. Перекласти на серветки, щоб вбрався жир.
  • Всі підготовлені продукти з’єднати. Влити оцет. Підсолити. Додати цукор і посипати перцем. Перемішати і прикрасити нашаткованої зеленню.

У старих баклажанів товста шкірка, яку перед приготуванням краще зрізати. Щоб плоди легше було очистити, попередньо обдайте їх окропом. Але занадто перестиглі примірники зовсім не підходять для салату і псують його смак.

Закуска з сиром фета

Пряний і ароматний салат, який чудово підійде для сімейного вечері.

Інгредієнти:

  • баклажан – 160 г;
  • перець;
  • фета – 120 г;
  • сіль;
  • чебрець – 2 щіпки;
  • черрі – 160 г;
  • петрушка;
  • рукола – 55 г;
  • діжонська гірчиця – 0,5 ч. ложки;
  • листя салату – 55 г;
  • червоний цибуля – 0,3 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • оливкова олія;
  • бальзамічний оцет;
  • орегано – 2 щіпки.

Приготування:

  • Баклажан нарізати поперек. Повинні вийти тонкі пластинки.
  • Навпіл розрізати черрі.
  • Фета знадобиться кубиками.
  • Цибулю у вигляді півкілець.
  • Баклажан смажити в олії на сковороді.
  • Для заправки змішати оливкову олію з бальзамічним оцтом. Додати гірчицю і роздавлені часникові зубчики. Насипати трави. Перемішати.
  • Салат порвати руками на шматочки і змішати з руколою. Додати інші продукти, які заздалегідь підготували. Підсолити і посипати перцем. Полити заправкою і перемішати. Посипати посіченою петрушкою.
Дивіться також:  Фруктовий салат – 18 рецептів приготування для дітей і дорослих

Щоб видалити жир, після обжарювання баклажани викладайте на паперовий рушник.

Салат зі смажених баклажанів і яєць

Ситне блюдо, яке можна використовувати як перекус між основними прийомами їжі.

Інгредієнти:

  • винний оцет – 3 ст. ложки;
  • баклажан – 2 шт.;
  • сіль;
  • яйце – 2 шт. варене;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • майонез – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Баклажани нарізати соломкою. Присипати сіллю і відставити на чверть години. Промити водою і відкинути на друшляк. Промокнути рушником.
  • Розігріти рослинну олію в сковороді і обсмажити баклажани. Знадобиться три хвилини на максимальному вогні.
  • Нарізати у вигляді півкілець. Полити оцтом і промаринувати п’ять хвилин. Злити рідину, яка виділиться і просушити цибулю на паперовому рушнику.
  • Порізати кубиками яйця.
  • Перемішати баклажани, цибуля, яйця. Влити сметану і майонез. Підсолити і перемішати.

Прокрутка до верху