Відомо безліч вдалих варіацій салатів з білокачанної капусти. Якщо вибрати свіжий овоч, закуска вийде особливо соковитою. Капусту в таких стравах можна поєднувати не тільки з зеленню та іншими овочами, але навіть з м’ясними та рибними продуктами.
Салат зі свіжої білокачанної капусти і огірків
Склад продуктів:
- капуста – півкіло;
- огірки (свіжі) – 2 шт.;
- гілки свіжого кропу – 3 — 4 шт.;
- зелена цибуля – пара пір’я;
- сіль, сметана, перець для заправки.
Приготування:
- Видалити з капусти все сильно забруднені зіпсовані листочки. Дрібно нашаткувати.
- Промити і обсушити зелень. Дуже дрібно порізати.
- Огірки нашаткувати за допомогою крупній тертці. Можна порізати їх довгою соломкою.
- Все змішати в глибокій ємності.
- З решти продуктів приготувати соус.
Полити їм вже змішаний салат зі свіжої білокачанної капусти.
З морквою і оцтом
Склад продуктів:
- капуста – 320 — 350 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля-ріпка – 1 головка;
- сіль і свіжі/сушені ягоди журавлини – за смаком;
- цукор – 2 ч. л.;
- оцет – 1 ч. л. (можна збільшити кількість);
- горіхове масло – 1 десертна ложка.
Приготування:
- Дуже тоненько нашаткувати свіжу капусту. Можна використовувати для цього спеціальну терку. Посолити і розім’яти руками.
- Додати крупно натерту очищену морквину.
- Надіслати до решти продуктів тонкі полуколечки цибулі-ріпки. Бажано використовувати головку маленького розміру.
- Окремо з’єднати масло, пісок, оцет. Дати соусу час на «відпочинок», щоб в ньому повністю розчинилися солодкі крупинки.
- Залити салат з капусти з морквою. При необхідності досолити.
Прикрасити готову закуску свіжою/сушеної журавлиною.
Готуємо з крабовими паличками
Склад продуктів:
- зерна кукурудзи (консерви) – 1 повний стакан;
- капуста – 170 — 200 г;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- крабові палички – 150 — 200 г;
- майонезний соус – 3 десертні ложки;
- дрібна сіль – за смаком.
Приготування:
- Дуже тонко нашаткувати свіжу капусту, розім’яти руками, попередньо підсолюємо. Це зробить овоч соковитіше і м’якше. Для такого рецепта за бажанням можна використовувати і «пекинку».
- Крабові палички очистити від плівки і нарізати довільними шматочками.
- Змішати підготовлені компоненти в чаші. Засипати туди ж кукурудзяні зерна без розсолу і дуже дрібно порізану зелень.
Все заправити майонезним соусом і можна знімати пробу.
Салат з куркою і білокачанної капустою
Склад продуктів:
- капуста – 300 г;
- філе курятини – 250 — 300 г;
- свіжі міцні огірки – 150 г;
- свіжий часник – 2 — 3 зубки;
- яйця – 2 шт.;
- сир – 150 г;
- соняшникова олія – 30 мл;
- класичний майонез – 30 мл;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Промити і підсушити м’ясо. Порізати середніми кубиками. Натерти сумішшю солі і перцю.
- Обсмажити курятину з розчавленим часником на розігрітій олії. Головне, не перетримати м’ясо на сковороді, інакше воно вийде сухим.
- Окремо зварити яйця. Остудити продукти і дрібно потерти. Також подрібнити сир. У поєднанні з майонезом ці дрібно терті продукти перетворяться в ніжний оригінальний соус.
- Тонко нарізати капусту і таким же чином подрібнити огірки.
Досолити салат з куркою і капустою, доповнити його перцем і майонезним соусом. Все перемішати.
З додаванням кукурудзи
Склад продуктів:
- капуста – 400 — 450 м;
- зерна кукурудзи (консерви) – 1 повний стакан;
- напівкопчена ковбаса – 200 г;
- підсолений класичний майонез – 5 десертних ложок.
Приготування:
- Щоб зробити цей простий салат, насамперед потрібно максимально тоненько нашаткувати свіжу капусту. Розім’яти її прямо руками.
- М’ясний продукт очистити від плівки. Порізати його тонкими довгими брусочками.
- Додати кукурудзу без розсолу.
Заправити компоненти підсоленим соусом, перемішати.
Рецепт з морською капустою
Склад продуктів:
- біла капуста – півкіло;
- маринована морська капуста – 1 ст.;
- ріпчаста цибуля – 100 г;
- свіжа зелень (асорті) – кілька гілочок;
- перець, сіль – за смаком;
- рафінована олія – 2 ст. л.;
- свіжовичавлений сік лимона – 2 ст. л.
Приготування:
- Нарубати звичайну капусту найтоншими скибочками, морську – укоротити і віджати зайвий маринад.
- Очищений лук порубати максимально тонкими полуколечками.
- Промити і порубати зелень.
- Всі зсипати в загальну посуд.
Заправити страву олією з сіллю і перцем. Вже готове частування збризнути цитрусовим соком.
Дієтичний салат з білокачанної капусти
Склад продуктів:
- свіжа капуста – 300 — 350 г;
- морква – 2 шт.;
- листя часнику – ½ пучка;
- сіль, масло оливи і спеції – за смаком.
Приготування:
- Всі овочеві інгредієнти промити і при необхідності почистити.
- Капусту нарізати максимально тонкою соломкою.
- Додати до неї моркву, оброблену спеціальною корейської теркою. Разом розім’яти компоненти руками.
- Дрібно порізати молоде листя часнику. І всипати в салат. Це необов’язковий інгредієнт, але він надає страві прекрасний аромат.
Полити одержаний дієтичний салат олією, змішаним з улюбленими спеціями і сіллю. Можна застосувати рафінована олія виноградної кісточки, володіє унікальним складом.
З консервованим тунцем
Склад продуктів:
- консерви (тунець) – 1 стандартна банку;
- цукрова кукурудза – 100 г;
- варені яйця – 2 шт.;
- капуста – 100 р;
- цибуля-ріпка – 1 шт.;
- соус-майонез – 30 — 40 г;
- сіль, ароматні трави, зелень – за смаком.
Приготування:
- Остудити сварившиеся яйця. Дуже дрібно нашаткувати їх гострим ножем.
- Цибулю-ріпку очистити від лушпиння. Нашаткувати полуколечками.
- З кукурудзи зцідити розсіл.
- Дрібно нашаткувати свіжу молоду капусту.
- Всі продукти відправити в салатник.
- Рибу з банки розім’яти виделкою. За бажанням можна перебити її блендером до однорідної консистенції. Надіслати до інших компонентів.
- Додати довільно подрібнену зелень (за бажанням).
Заправити страву соусом з додаванням ароматних трав і солі.
Як зробити з копченою куркою
Склад продуктів:
- копчене куряче м’ясо – 300 г;
- капуста – 300 — 350 г;
- свіжий салатний перець – 1 шт.;
- саморобні сухарики з часником – 2 жмені;
- сіль, майонез, ароматні трави – за смаком.
Приготування:
- Копчене м’ясо зняти з кісток. Порізати невеликими шматочками або прямо руками розділити на волокна.
- З качана капусти використовувати тільки м’яку частину листя. Тонко їх нашаткувати. Розім’яти руками.
- Змішати в загальній мисці.
- Солодкий перець очистити від усього зайвого, а решту нашаткувати соломкою.
- Все поєднати, доповнити майонезом з сіллю і травами.
Готову страву посипати часниковими грінками і відразу розкладати по порціях, поки хліб не почав розмокати.
Простий салат з білокачанної капусти з майонезом
Склад продуктів:
- капустяне листя – 150 г;
- зелений салат – 1 пучок;
- вершкові сосиски – 2 шт. (великі);
- зелень кропу – ½ пучка;
- майонезний соус – за смаком.
Приготування:
- Тонко порізати капустяне листя. Якщо овоч немолодий, то на цьому етапі його слід присолити і розім’яти руками.
- Сосиски відварити. Звільнити від плівки. Порізати соломкою довільного розміру. Чим крупніше вийдуть шматочки м’ясного продукту, тим краще він буде відчуватися в салаті.
- Промиті і підсушене листя салату крупно порвати руками.
- Змішати всі продукти.
Додати подрібнений кріп. Заправити все солоним соусом.
Вітамінний заряд із зеленим яблуком
Склад продуктів:
- свіжа капуста – 750 — 850 м;
- морква – 1 шт.;
- лимон – ½ шт;
- яблука (зелені) – 2 шт.;
- сіль, перець, олія.
Приготування:
- Щоб приготувати смачний салат з яблуками, насамперед потрібно тоненько нарізати свіжу капусту. Засипати дрібну сіль і пом’яти овоч руками, щоб він став м’якшим.
- Моркву і яблука почистити. З фруктів вирізати серединку з насінням. Решту частини плодів подрібнити за допомогою великої або середньої терки.
- З цитруса вичавити сік, змішати з рослинним маслом, перцем, сіллю.
Заправити частування вийшла ароматною сумішшю.
З зеленим горошком
Склад продуктів:
- капустяне листя – 200 г;
- зелений горошок (консерви) – 1 повний стакан;
- свіжі міцні огірки – 3 шт.;
- свіжий кріп – 12 — 14 гілочок;
- зелена цибуля – 5-6 пір’я;
- підсолена сметана середньої або високої жирності.
Приготування:
- Тонко нашаткувати листя. Чим тонше, тим смачніше буде готове блюдо. Висипати в простору миску. Присипати сіллю і розім’яти руками, щоб овоча почав виділятися сік.
- Додати свіжі огірочки без шкірки, нарізані соломкою.
- Всипати до решти інгредієнтів зелений горошок без розсолу. Можна взяти також свіжий або заморожений, але його попередньо доведеться відварити в підсоленій воді до м’якості.
- Зелень промити, обсушити і нашаткувати довільно.
- Все заправити солоною сметаною. Добре перемішати.
В якості основи для заправки можна використовувати і натуральний йогурт. Головне, щоб він був несолодким і без будь-яких добавок.
Капустяний салат з перцем і горіхами
Склад продуктів:
- капуста – півкіло;
- солодкий перець двох кольорів – по ½ стручка;
- очищені ядра волоських горішків – 80 — 100 м;
- цукровий пісок – 1 мал. ложка;
- натуральний яблучний оцет – 2 десертні ложки;
- свіжий лимон – половинка;
- сіль і масло оливи.
Приготування:
- Тоненько нашаткувати молоду капусту. Зручно використовувати для цієї мети спеціальну терку.
- Залити отриману овочеву соломку соком цитруса. Рідину потрібно ретельно вичавити з половинки лимона і процідити від кісточок.
- Змішати фреш з яблучним оцтом. Це повинен бути натуральний продукт, а не звичайний столовий оцет з ароматизатором «яблуко».
- Додати в маринад пісок. Добре перемішати компоненти, щоб повністю розчинилися солодкі крупинки.
- Залити отриманим маринадом соломку капусти. Залишити овоч у такому вигляді хоча б на 10-12 хвилин.
- У цей час почистити половинки кольорових перців. Кожну нашаткувати тонкою довгою соломкою.
- Змішати перець з замаринованной капустою. Додати крупно порізані ножем горіхи. За бажанням можна також перебити їх блендером або в кавомолці.
Заправити страву підсоленим маслом. Залишити хвилин на 20 настоятися. За цей термін він стане більш ароматним.
Готуємо по-корейськи
Склад продуктів:
- свіжа капуста – 1 кілограм;
- цукор-пісок – 3 десертні ложки;
- морква – півкіло;
- соняшникова рафінована олія – 1 ст.;
- оцет без добавок (9%) – 5 десертних ложок;
- сіль – 2 малий. ложки;
- свіжий червоний перець (гострий) – ½ стручка;
- часник – 7 — 8 часточок;
- асорті спецій для закуски «корейська морквина» – 3 десертні ложки.
Приготування:
- Моркву подрібнити за допомогою «корейської» терки. Викласти її в глибоку чашу.
- Туди ж відправити дрібно нашатковану і розім’яту пальцями свіжу капусту.
- Додати всі спеції, сіль, роздавлений часник, дуже дрібно порізаний гострий перчик (обов’язково – без насіння!).
- Ретельно вимішати компоненти руками і інтенсивно розім’яти їх. Засипати пісок, влити столовий оцет. Замість нього можна використовувати винний або фруктовий компонент.
- Рослинна нагріти масло в сковороді. Обсмажити мініатюрні кубики очищеного лука.
- Залити салат гарячим вмістом сковороди.
- Все добре перемішати.
Готове частування можна відразу пробувати. Зберігати його слід в ємності зі скла в прохолоді.
Корисна закуска з буряком
Склад продуктів:
- свіжа капуста – 300 — 350 г;
- сирий буряк – 150 г;
- сік лайма/лимона — 2 малий. ложки;
- масло оливи – 2 великі ложки;
- цукор-пісок – 1 мал. ложка;
- велика сіль – за смаком.
Приготування:
- Тоненько нашаткувати капусту.
- Буряк подрібнити з використанням великої/середньої терки.
- Для оригінального соусу з’єднати фреш з цитруса, пісок, масло оливи, сіль.
- Залити їй овочі.
Все змішати і залишити в такому вигляді настоятися на 6 – 7 хвилин.
У будь-якому салаті зі звичайною капустою її можна замінити на «пекинку». У цьому випадку закуска вийде соковитіше і ніжніше, але підвищиться її вартість. В якості заправки для обговорюваних страв вдасться використовувати будь-які соуси на основі сметани/майонезу, а також різні рослинні олії.