Салат з буряка – 17 рецептів з вареним або сирим буряком

Різноманітні салати з буряка обов’язково варто включати в свій раціон. Ці частування дуже корисні і для дорослих, і для дітей. Особливо порадує господинь бюджетність подібних закусок.

Салати з варених буряків

Найчастіше готуються саме салати з варених буряків. Овоч, який пройшов термічну обробку, виходить більш м’яким і смачним. Він зазвичай виявляється інгредієнтом святкових закусок.

Простий рецепт зі сметаною або майонезом

Інгредієнти: велика буряк, кухонна сіль за смаком, дрібку цукру, середня картоплини, 1 ч. ложка гірчиці, 3 ст. ложки сметани середньої жирності.

  • Спочатку прямо в шкірці відварюються овочі. Далі вони остуджувати, очищаються і труться на тертці з самими великими поділками.
  • Підготовлені продукти кладуть у глибоку піалу, заправляють сумішшю сметани, гірчиці, солі і цукру, після чого добре перемішуються.

Замість сметани можна використовувати порцію легкого майонезу.

Салат з вареного буряка і часником

Інгредієнти: 2 сирих буряків, 2-3 часникового зубчики, 80-90 г твердого сиру, майонез і сіль для заправки.

  • Для початку буряк миється. Очищати її попередньо не потрібно. Кожен овоч загортається в фольгу і запікається в духовій шафі до м’якості.
  • Готову буряк чиститься і треться на тертці з самими великими поділками.
  • Часник можна пропустити через прес або ж дрібненько порізати гострим ножиком.
  • Сир натирається на тертці з найбільш об’ємними поділками.
  • Підготовлені продукти кладуть у миску, солятся, поливається соусом.

Прикрашається салат з буряка з часником світлим підсушеним на сковороді кунжутом.

З додаванням моркви

Інгредієнти: середня буряк, велика морквина, свіжий часник за смаком, 7-8 ядерець волоських горіхів, 80 г бринзи, 3 ст. ложки лимонного соку і стільки ж апельсинового, сіль, суміш перчиком.

  • Морква і буряк відварюють до м’якості, після чого охолоджуються, чистяться і труться на саму крупну тертку. Можна використовувати спеціальну «корейську» нарізку, щоб закуска вийшла більш красивою і апетитними на вигляд.
  • Заправка готується з соків цитрусових і подрібненого часнику. Можна додати в неї і рубану зелень. Суміш перчится і солиться.
  • Волоські горішки подрібнюються будь-яким зручним чином.
  • Сир нарізати невеликими кубиками.

Інгредієнти з’єднуються і поливаються заправкою.

Дієтичний рецепт

Компоненти: велика буряк, 80 мл несолодкого йогурту, 60 г чорносливу без кісточок, сіль, часник за смаком, трохи волоських горішків.

  • Буряк вариться в киплячій воді до готовності, після чого чиститься і треться на крупну тертку.
  • Чорнослив промивається, заливається окропом на пару хвилин, після чого обсушивается на серветці і нарізане тонкими брусочками.
  • Горішки обсмажують на сухій сковорідці з сіллю, після чого дрібно рубаються.
  • Продукти з’єднуються в салатнику. По смаку до них додається подрібнений часник.
Дивіться також:  Як приготувати крабовий салат – 8 рецептів з паличок і крабового м’яса

Заправляється закуска підсоленим йогуртом.

З буряком і квасолею

Інгредієнти: банка білої квасолі (консерви), велика буряк, цибулина, сіль, по дрібці кардамону і коріандру.

  • Квасоля відкидається на друшляк, після чого висипається в салатницю.
  • Буряк вариться до готовності і крупно треться.
  • Тонкі цибульні кільця страхуються на будь-якому жирі з прянощами.

Залишилося з’єднати продукти і посолити їх по смаку. Олії зі сковорідки з піджаркою вистачить для заправки всій закуски.

Класичний вінегрет

Компоненти: велика буряк, луковичка, 2 середніх картопляні бульби, 2 морквини, 4 мініатюрних солоних огірочка, 5 ст. ложок консервованого гороху, кухонна сіль, олію для заправки.

  • Всі овочі, крім цибулі і огірочків, варяться до м’якості. Далі вони рубаються дрібним кубиком.
  • Цим же чином подрібнюється ріпчаста цибулька і огірки (солоні).
  • Підготовлені продукти зсипаються в салатницю. До них додається горошок без розсолу.

Закуска солиться і заправляється олією.

Оселедець під шубою

Інгредієнти: солона оселедець, цибулина, морквина, 2 буряків, сіль, куряче яєчко, 3 картоплини, ½ ч. ложки лимонного соку, майонез.

  • Для початку відварюються всі овочі (крім цибулі) та яйця до готовності. Далі ці компоненти подрібнюються за допомогою великої терки. Картопля під майонезній сіткою з сіллю стане першим шаром закуски.
  • Оселедець розправляється – позбавляється від кісток і нутрощів. Залишився філе ріжеться середніми шматочками. Воно розподіляється поверх картоплі.
  • Слідом розсипаються кубики свіжого цибулі, збризнуті лимонним соком.
  • Залишилося розподілити терту моркву, яйця, буряк.

Продукти за смаком солятся і промащуються соусом. Перш ніж пробувати закуску, потрібно залишити її добре просочитися.

Салат «Віолетта»

Компоненти: 2 буряків, 5 картоплин, луковичка, стеблина селери, 130 г консервованого горошку, оливкова олія, майонез, сіль.

  • Картопля і буряк варяться до м’якості, після чого ріжуться тонкими пластинками. Ці компоненти зсипаються в глибоку чашу.
  • Зверху додається горошок без розсолу і дуже дрібно нарізана луковичка.
  • Залишилося засипати в закуску подрібнений селера.

Салат заправляється «Віолетта» сумішшю з підсоленого майонезу і невеликої кількості оливкової олії.

З чорносливом

Інгредієнти: кіло буряків, часник за смаком, 180 г волоських горішків (ядерець), 280 г чорносливу, несолодкий йогурт, сіль.

  • Відварений буряк остуджується і треться на крупній тертці.
  • Горіхи дрібно рубаються ножем.
  • Чорнослив промивається водою, ненадовго заливають киплячою водою і потім ріжеться брусочками.
  • Всі компоненти по черзі з’єднуються, посипаються сіллю. За смаком додається подрібнений часник.
Дивіться також:  Швидкі салати – 10 простих та смачних рецептів з простих продуктів

Заправляється такий салат з чорносливом несолодким йогуртом.

Салат «Генерал»

Інгредієнти: 90 г твердого сиру, 4 курячих яйця, по 2 варені буряків і моркви, 180 г відвареної яловичини, сухий часник, майонез, сіль.

  • Яйця та овочі варяться до готовності, після чого охолоджують і труться на тертці.
  • М’ясо розбирається на волокна.
  • Сир крупно треться.
  • Спочатку в ємність висипається м’ясо і промащується сумішшю майонезу з часником і сіллю.
  • Далі йде сир. Потім: яйця, морква, буряк. Ці складові також промащуються соусом.

Перед зняттям проби салат «Генерал» пару годин настоюється в прохолоді.

Салати з сирих буряків

Різні салати з сирих буряків зазвичай стають частиною дієти або стравою для здорового харчування. Такі закуски завжди смачні, але при цьому малокалорійні.

З додаванням моркви

Інгредієнти: за півкіло моркви і буряків, 1 ч. ложка столового оцту, стільки ж соку лимона і оливкового масла, сіль, пучок петрушки.

  • Сирі овочі ретельно миються, чистяться і крупно труться. Також можна подрібнювати їх за допомогою кухонного комбайна.
  • Для заправки залишилися компоненти змішуються. Зелень дрібно ріжеться.

Залишилося посолити салат з буряка та моркви і залити соусом.

Із сирого буряка і сиру

Інгредієнти: велика буряк, жменя темного родзинок без кісточок, 160 г твердого сиру, часник за смаком, майонез, дрібна сіль.

  • Буряк і сир труться на тертці з самими дрібними поділками.
  • Заздалегідь замочений в окропі родзинки промивається, обсушивается серветкою і додається до іншим складовим.

Заправляється закуска підсоленим майонезом з розчавленим часником.

З яблуками

Інгредієнти: яблуко, буряк, морква, 2 ст. ложки оливкової олії, лимонна кислота на кінчику ножа.

  • Овочі і фрукти подрібнюються за допомогою терки з середніми поділками.
  • Далі до продуктів висипається лимонна кислота.

Заправляється закуска підсоленим маслом.

З капусти і сирого буряка з хріном

Інгредієнти: 380 г білокачанної капусти, велика буряк, 1 ст. ложка хрону, цибулинка, 60 мл рафінованої олії, пучок різноманітної свіжої зелені, кухонна сіль, пучок цукрового піску.

  • Капуста дуже тонко шинкуется гострим ножем, після чого добре розминається руками.
  • Буряк подрібнюється за допомогою спеціальної «корейської» терки.
  • Цибулинка нарізається найтоншими полуколечками.
  • Для заправки змішується хрін, масло, цукровий пісок, сіль. Можна за смаком додати суміш кольорових мелених перчиком.
  • Після перемішування закуски і додавання до неї отриманого соусу, страву потрібно залишити трохи настоятися.
Дивіться також:  Салат з печінки тріски – 9 рецептів приготування

Прикрашається готове частування подрібненою свіжою зеленню.

З часником і горіхами

Інгредієнти: по 2 шт. буряка і кисло-солодких яблук, по 60 г ядерець волоських горіхів і твердого сиру, 5-6 часникових зубков, сметана, ароматні трави.


  • Сир твердих сортів подрібнюється за допомогою терки з самими великими поділками.
  • Буряк подрібнюється аналогічним чином. Але, якщо хочеться зробити закуску більш ніжною на смак, можна терти її на самій дрібній тертці.
  • Часник пропускаємо через прес. Його кількість можна зменшувати або збільшувати за смаком всіх домашніх.
  • Волоські горіхи рубаються ножем.
  • Яблука без шкірки і насіннєвий коробці труться на тертку будь-якого розміру.
  • Всі складові змішуються в мисці.

Закуска заправляється сметаною, солиться і присмачується ароматними травами. Замість запропонованого варіанту можна придбати будь пікантний готовий соус або використовувати звичний майонез.

Сира буряк по-корейськи покроково

Компоненти: півкіло буряків, 2-3 ст. л. оцту столового, 110 мл рафінованої олії, ½ ч. ложки кам’яної солі, повна маленька ложка цукрового піску, сухий часник, по ½ ч. ложки червоного і чорного меленого перчиком, коріандру.

  • Буряк повинна бути пружною твердою, щоб її вдалося легко подрібнити. Овоч очищається, миється, обсушивается і подрібнюється за допомогою спеціальної «корейської» терки.
  • До буряка відразу засипаються всі сухі компоненти (в тому числі заявлені в рецепті приправи). Можна використовувати готовий набір спецій для моркви по-корейськи.
  • Далі в суміш виливається оцет.
  • Залишилося довести рафіновану олію до кипіння і додати його до інших компонентів.

Після ретельного перемішування закуска відправляється в холодильник настоятися. Вже через півгодини можна знімати з частування пробу.

Салат «Щітка» — для схуднення

Інгредієнти: по великому зеленому яблуку, червоної сирому буряку та свіжої моркви, по 1 ст. ложці нерафінованої оливкової олії і свіжовичавленого лимонного соку, морська сіль.


  • Овочі і фрукти миються, чистяться, після чого дрібно шинкують.
  • Для заправки з’єднується нерафінована оливкова олія і сік цитрусового.
  • Всі підготовлені в першому кроці інгредієнти заправляють соусом і добре перемішуються. Можна за смаком посолити їх.
  • Перед вживанням закуска повинна настоятися не менше півгодини в холодильнику.

Такий смачний і корисний салатик дозволяє очистити кишечник від шлаків. Він прискорює процес схуднення, покращує стан шкіри. Вживати цю страву під час дієти можна щодня.

Прокрутка до верху