Взимку і в період міжсезоння салат з буряка з часником має стати частим гостем обіднього столу в кожній родині. Ця закуска поповнить запас вітамінів в організмі, а пікантна добавка захистить від вірусів. Далі публікуються кращі рецепти такого салату.
Салат з буряка з часником і майонезом
Склад продуктів: 3 великі буряка, 6-7 часникових зубчиків, майонез за смаком, кам’яна сіль.
- Для початку потрібно відварити коренеплід прямо в шкірці. На це піде 40-45 хвилин.
- Готовий овоч очищається і крупно треться.
- Часник подрібнюється будь-яким зручним чином. Його можна просто дрібно нарізати, пропустити через прес або ж розім’яти в ступці.
- До складових з другого і третього кроку додається сіль, а також соус.
Готовий салат з буряка з часником і майонезом потрібно добре перемішати і відправити на холод настоюватися.
Простий рецепт з соняшниковою олією
Склад продуктів: 3 середні буряків, 60-70 г ядер волоських горіхів, 2-3 часникові часточки, морська сіль, рафінована олія, будь-яка свіжа зелень.
- Буряк відварюється до м’якості, після чого відразу опускається в крижану воду. Остиглий коренеплід чиститься і натирається на тертці з самими великими отворами. Овоч за смаком присаливается. Можна присипати сумішшю мелених перців.
- Часникові часточки чистяться, після чого їх можна подрібнювати будь-яким зручним чином. Наприклад, використовувати для цієї мети часникодавку, дрібну тертку або просто розтовкти продукт в ступці.
- Ядра волоських горіхів спочатку трохи обсмажують на сухій сковороді. Далі можна подрібнювати їх. Спосіб залежить від смаків кулінара. Якщо хочеться, щоб горішки явно відчувалися в закусці, то достатньо буде просто порубати ножем. Або ж подрібнити їх за допомогою кавомолки.
- Часник і горіхи висипаються до підготовленої буряках.
- Закуска заправляється підсоленим майонезом.
Прикрашається блюдо подрібненою зеленню.
Салат з буряка з сиром і часником
Склад продуктів: 140-160 г напівтвердого або твердого сиру, 620 г буряків, 2-4 часникові часточки, кухонна сіль, майонез.
- Коренеплід вариться або запікається в духовці до м’якості. Далі його потрібно остудити і звільнити від шкірки. Потрібно зрізати її максимально тонко. Очищена буряк крупно треться і викладається в салатник.
- В цю ж ємність додається роздавлений свіжий часник.
- Окремо на тертці крупно треться сир. Він також надсилається до іншим складовим.
- Всі інгредієнти присаливаются, заправляються майонезом або іншим відповідним соусом і добре вимішуються.
Готовий салат із буряка з сиром і часником одразу подається до столу.
З додаванням волоських горіхів
Склад продуктів: 2 великі буряка, 60-70 г чорносливу без кісточок, 2 мал. ложки бальзамічного оцту, морська сіль, 30-40 г волоських горіхів, половина апельсина, 2-3 часникові часточки, суміш перців.
- Коренеплід загортається у фольгу і поставити в духовку запікатися до готовності. Далі його потрібно очистити від шкірки і подрібнити буряк на самій дрібній тертці.
- Очищені горіхи обсмажуються пару хвилин на сухій сковороді. Це зробить більш насиченими їх смак і аромат. Далі горішки рубаються ножем.
- Чорнослив миють, запарюється окропом. Коли сухофрукт розм’якшиться, його потрібно нарізати невеликими шматочками.
- Продукти з перших трьох кроків об’єднуються. До них додається роздавлений часник.
- Для приготування оригінального соусу змішується свіжовичавлений сік половини апельсина, перець, сіль і бальзамічний оцет. Якщо сік цитрусового виявився кислим, можна додати в нього трохи цукрового піску.
Салат з буряка з горіхами заправляється приготованим соусом, перемішується і подається до столу.
Віолетта — покроковий рецепт
Склад продуктів: півкіло буряків, 180 г плавленого сиру, 2 бочкових солоних огірка, 180 г консервованого зеленого горошку, 2-3 часникові часточки, кухонна сіль, половина пучка зеленого цибулі, соус.
- Коренеплід вариться до готовності, після чого повністю охолоджується, очищається і мельчится кубиками.
- Таким же способом подрібнюється сир. М’який продукт з ванночок не підійде.
- Кубиками рубаються і солоні огірки.
- Складові з трьох кроків змішуються. До них додається подрібнена зелень і горошок без маринаду. Горошок за смаком можна замінювати білої маринованої квасолею.
- Останнім у салат відправляється роздавлений часник.
- Закуска заправляється солоним соусом і добре перемішується.
Прикрашається частування подрібненою зеленню і відправляється настоюватися в прохолоду.
Салат з вареного буряка і сирої моркви
Склад продуктів: 2 буряків, 3-5 шт. чорносливу без кісточок, велика морква, олія оливи для заправки, 60-70 г ядер волоських горіхів, зубок часнику, сіль.
- Буряк заздалегідь вариться до готовності і повністю остуджується. Морква залишається сирою. Обидва овоча чистяться і подрібнюються тонкою стружкою.
- Можна відразу змішувати ці інгредієнти в одній мисці. До них додається і роздавлений часник.
- Ядра горіхів злегка обсмажують на сухій сковорідці і дрібно рубаються.
- Чорнослив миють, заливається на кілька хвилин окропом, після чого довільно подрібнюється.
- Горіхи і сухофрукти також відправляються в майбутній салат.
Залишається посолити закуску і заправити олією оливи. Дуже красиво виглядає частування, викладене декількома шарами з неодноразовим чергуванням вареного буряка і сирої моркви. Між овочами розподіляються горішки і чорнослив.
Класичний «Гранатовий браслет»
Склад продуктів: велике куряче філе, дрібна сіль, 2 добірних яйця, цілий гранат, морква, велика буряк, 3-4 картоплини, 40 г ядер волоських горіхів, 40 г чорносливу без кісточок, майонез.
- Спочатку в підсоленій воді відварюються коренеплоди, яйця і курятина.
- Першим шаром закуски стане остиглий крупно тертий картопля, промазанный підсоленим майонезом. Посередині тарілки, на яку викладаються продукти, встановлюється склянку. Закуска буде формуватися навколо нього.
- Другим шаром йде терта буряк з майонезом і рубаними горіхами.
- Далі розподіляється філе, порване на волокна, намащеного соусом.
- На м’ясо укладаються смужки розмоченого в окропі чорносливу.
- Наступним шаром стане крупно терта морква з підсоленим соусом.
- Останніми йдуть терті яйця з майонезом і гранатові зернята.
Перед подачею гостям закуска обов’язково повинна добре просочитися в прохолоді. Для цього буде достатньо 30-40 хвилин.
Вітамінний варіант з часником
Склад продуктів: 2 великі буряків, 120 г легкої сметани, сіль, 3-4 часникові часточки, 1,5-2 ст. ложки тертого хрону.
- При приготуванні салату господині замислюються, скільки варити буряк, щоб зберегти в ній всі корисні властивості. Досить буде 35-40 хвилин в окропі, в залежності від сорту овоча. Але ще краще запекти коренеплід в духовці.
- Далі буряки крупно треться і висипається в салатник.
- До овочу додається подрібнений хрін і роздавлений часник.
- За смаком закуска солиться і заправляється нежирної сметаною.
Поєднання продуктів з обговорюваного салату позитивно впливає на організм. Особливо корисне вживання овочів у сирому вигляді. Весняний салат з свіжих плодів із додаванням черемші, зеленої цибулі, петрушки допоможуть впоратися з авітамінозом. Регулярне вживання закуски дозволяє зміцнити імунітет.