Салат з буряка з чорносливом – джерело корисних вітамінів. А який він смачний! З гранатом, яблуком, волоським горіхом – варіантів безліч. Сьогодні ми пропонуємо кращі рецепти приготування цього нехитрого, але вкрай приємного страви.
Класичний салат
Поки світ захлинається від захвату, поїдаючи закордонні капрезе і цезарі, ми пропонуємо згадати класичні рецепти російської кухні. Салат з буряка з чорносливом, в цьому немає сумніву, повинен зайняти гідне місце в топі кращих світових закусок.
Легка копчена черносливовая нотка під пікантним соусом, поєднання солодкого і трохи пряного прекрасні самі по собі. Такий салат не вимагає екзотичних компонентів, а чорнослив, буряк, сметана (або майонез) доступи круглий рік.
Що нам треба:
- крупний коренеплід буряка або два середніх;
- жменя чорносливу;
- сіль за смаком;
- 2 ст. л. сметани;
- 2 ст. л. майонезу.
Буряк відваримо або запечемо в духовці, а потім натремо на крупній тертці. Чорнослив вымочим у воді і поріжемо шматочками або тоненькими смужками. З’єднаємо, присолим, заправимо майонезом і сметаною. Салат викладемо порційно в кулінарні кільця – така подача не поступиться кращим домівках, та й закуска здається так смачніше. Не забудьте добре охолодити страва – теплий салат значно програє за смаком холодного.
Якщо буряк не зварити, а запекти смак вийде більш насиченим.
З волоськими горіхами
Салат з буряка з чорносливом і волоським горіхом ще смачніше класичного за рахунок гіркуватою горіховою нотки. Для багатьох саме цей рецепт виступає базовим. Пропонуємо освоїти його і ми.
Що нам знадобиться:
- 2 буряків;
- жменя чорносливу;
- жменя волоських горіхів;
- сіль за смаком;
- 2 ст. л. сметани;
- 2 ст. л. майонезу.
Буряк запечемо і поріжемо кубиками, чорнослив – тоненькими смужками. а волоські горіхи подрібнити ножем. Але «в потерть» дрібнити не варто – смаку не відчуєте. Потім важливо горіхи підсушити на сухій сковорідці, щоб розкрити їх смак яскравіше. З’єднаємо компоненти і приправимо соусом. Не забудьте посолити! Подаємо в порційних креманках, прикрасивши гілочкою петрушки.
З додаванням часнику
Рецепт з часником не викличе ентузіазму у тих, хто вирішив приготувати салат на перше романтичне побачення. А всім іншим настійно рекомендуємо додати таку пряність. Тільки дотримуйтесь міру: часник не повинен забивати смак інших інгредієнтів.
У цьому варіанті ми пропонуємо замінити сметану або майонез на йогурт – так калорійність страви значно знизитися.
Підготуємо:
- 3 буряків;
- жменя чорносливу;
- 2 зубки часнику;
- сіль за смаком;
- 2 ст. л. натурального йогурту;
- 3 ст. л. майонезу.
Варену буряк тремо на крупній тертці, а чорнослив ріжемо кубиками або соломкою. Додаємо до овочево-фруктової суміші трохи часнику, а потім заправляємо все йогуртовим соусом. Подаємо салат порційно до запеченої качки або курки, приготованої на соляної подушці.
Салат з буряка, чорносливу і яблука
Салат «Фітнес» з буряком та чорносливом яблуком виступає самодостатньою стравою на обід або перекус для всіх, хто прагне схуднути. Крім того, такий салат легко назвати детокс-стравою, оскільки він володіє м’яким очищує дією, налагоджуючи роботу кишечника. Але принадність його все-таки в тому, що готуватися він елементарно.
Щоб прискорити процес приготування радимо заздалегідь зварити буряк і замочити чорнослив. Але ще більше диетичный варіант вийде з сирої буряком.
Нам потрібні:
- 3 буряків;
- жменя чорносливу;
- велике кисло-солодке яблуко;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. натурального йогурту;
Буряк відваримо і натремо на тертці або поріжемо соломкою. Перетворимо черносливы в акуратні довгі часточки. Яблуко натираємо на тертці і злегка поливаємо лимонним соком – так воно не потемніє. Змішуємо фрукти і овочі, заправимо всі йогуртом. Салат особливо гарний прохолодним, а є його можна як гарнір до печеної риби або м’яса, приготовленого у фользі.
З курячим філе
М’ясоїди не пробачать, якщо ми не розповімо про ситний м’ясному варіанті цього чудового салату. Філе краще відварити або обсмажити, нарізавши на стейки. Заправляти салат будемо за традицією сумішшю сметани або майонезу. Але якщо ви не боїтеся калорій, то смачно подавати таку страву і просто з гарним майонезом.
У цьому салаті буде доречний огірок – для свіжості і легкої хрусткості.
Заздалегідь підготуємо:
- 2 великі буряків;
- жменя чорносливу;
- філе курки – 200 г;
- 3 ст. л. майонезу;
- рослинна олія для смаження;
- 1 ст. л. сметани.
Буряк поріжемо соломкою і точно таку ж форму додамо вареної курки і черносливам. Змішаємо всі інгредієнти і заправити соусом. Подаємо готовий салат охолодженим у великій прозорій салатнику. Сюди для пікантності теж можна видавити трохи часнику. Але це рішення вже приймати вам.
Готуємо з квасолею
Квасоля – джерело білка, буряк – заліза, а чорнослив – рідкісних мікроелементів. То чому не поєднати їх разом? Залишилося доповнити закуску сухариками і можна сміливо пригощати гостей. Для доповнення і гармонії смаку обов’язково поріжте у страву свіжу зелень петрушки.
Нам будуть потрібні:
- 2 великі буряків;
- жменя чорносливу;
- банку квасолі у власному соку (тільки не томатному!) – 200 г;
- пачка сухариків;
- 3 ст. л. майонезу;
- пучок петрушки.
Варений буряк ріжемо кубиками і точно так само подрібнюємо чорнослив. Коли все перемішано, додамо квасолю (попередньо зливаємо сік з банки), петрушку і майонез. Сухарики кладемо перед самою подачею, і тоді вони не розкиснуть. Перемішуємо і пригощаємо гостей.
Пікантність салату додасть часник або спеція каррі – побачите, що вона тут «виглядає» незвично і дуже прикрашає закуску.
Листковий салат з морквою, сиром, буряком та чорносливом
Листкові салати прийнято вважати поживними і досить важкими. Запевняємо, це – міф, якщо готувати суто овочевий варіант, але злегка «ущільнити» його сиром Фета. Звичайно, ви можете використовувати будь-який інший сорт сиру. Але все ж спробуйте з Фетою – не пошкодуєте.
Печений буряк з Фетою – самодостатня закуска. Причому, Фету легко замінити на козячий або овечий сир.
Необхідні компоненти:
- 2 великі буряків;
- жменя чорносливу;
- пачка сиру Фета– 200 г;
- велика солодка морква;
- натуральний йогурт – 150 г;
- сіль за смаком;
- пучок петрушки для прикраси.
Трьом овочі і укладаємо шарами в такій послідовності: буряк, Фета, морква, шматочки чорносливу. Шари присмачити йогуртом (інакше закуска вийде занадто жирної) і прикрасимо зеленню. Обов’язково дайте салату настоятися протягом 2 годин. А потім ріжте, як тортик і смакуйте кожен шматочок.
Рецепт приготування з гранатом
Кислинка граната відтіняє солодкість готового салату. Особливо якщо вам пощастило знайти гранат без кісточок. На Сході гранат додають в багато салати, адже таке поєднання дуже радує. Заправити страву можна звичайним рослинним маслом без запаху. Це ще й корисно.
Що нам треба:
- 2 великі буряків;
- великий стиглий гранат;
- жменя чорносливу;
- щіпка солі;
- рослинне масло для заправки;
- пучок петрушки або кінзи для прикраси.
Готуємо так:
- Буряк натираємо на тертці і змішуємо з черносливами, попередньо подрібненими кубиками.
- Зелень дрібно наріжемо.
- Гранат звільнимо від прожилок і дістанемо хорошу порцію зерен. Пропорцій не даємо спеціально – регулюйте все за смаком. Любите кислинку – додайте більше ядерець. Можна навіть не змішувати компоненти – залиште це заняття гостям.
Виходить дуже цікава закуска, прекрасна під молоде вино і шашлик.
Незважаючи на простоту приготування, такий салат виходить нетривіальним. Для любителів експериментів пропонуємо доповнювати буряк грибами, курячою печінкою, апельсинами, кедровими горішками… Пробуйте різні смаки! Доступність, приємний смак і користь дозволяють робити бурякові салати хоч кожен день. І всякий раз розчаровані ви не залишитеся!