Салат з чорносливом сподобається всім, хто любить поєднання солодкого присмаку з овочами, м’ясом, птицею, грибами та іншими інгредієнтами. Такі закуски завжди виходять дуже оригінальними і незвичайними. Навіть найпростіші з них добре підійдуть для святкового столу.
Простий салат з буряка з чорносливом
Інгредієнти:
- 2 невеликі варені буряків;
- ½ Склянки очищених волоських горіхів;
- 2 – 3 часникових зубки;
- 100 – 150 г вже натертого сиру;
- 5 – 7 шт. чорносливу без кісточок;
- вегетаріанський майонез;
- сіль.
Приготування:
- Очистити остиглу буряк і пустити її на тертку.
- Слідом очищені горіхи подрібнити, просто порубавши їх гострим ножем.
- Сир порізати кубиками. Підійде і звичайний твердий/напівтвердий продукт, і бринза, сулугуні і навіть плавлені сирки.
- Пропустити часник через прес.
- Промиті і злегка розмочені в теплій воді сухофрукти порізати кубиками.
З’єднати продукти, заправити салат вегетаріанським майонезом і посолити.
З копченою куркою
Інгредієнти:
- 8 – 9 шт. в’яленого чорносливу без кісточок;
- 250 г картоплі;
- 2 копчені курячі гомілки;
- 100 г моркви;
- 2 маринованих огірка;
- 1 варене яйце;
- 1 головка цибулі;
- 2 ст. л. легкого майонезу;
- 2 ч. л. подрібнених каперсів;
- свіжа зелень і сіль за смаком;
- рослинне масло.
Приготування:
- Якщо чорнослив сухуватий, його потрібно після промивання на кілька хвилин залити гарячою водою. Потім віджати і порізати тонкими смужками.
- Коренеплоди відварити, почистити і порізати акуратними кубиками. Так само подрібнити цибулю, маринований огірок, остигле варене яйце і зняте з кісток копчене м’ясо.
- Порубати свіжу зелень.
- Цибульні кубики і обсмажити на невеликій кількості олії до рум’яності і хрусткої скориночки.
- Викласти всі інгредієнти в салатник і засипати до них, каперси.
- Заправити продукти підсоленим майонезом. Перемішати.
Салат з куркою і чорносливом повинен настоятися в прохолоді, після чого його можна відразу подати до столу.
З додаванням грибів
Інгредієнти:
- 450 г курячого філе;
- 250 г свіжих печериць;
- 70 г в’яленого чорносливу без кісточок;
- 100 г вже тертого «Російського» сиру;
- 1 головка цибулі;
- будь жир для обсмажування;
- класичний майонез, зелень і сіль.
Приготування:
- Курятину зварити в підсоленій воді до готовності, остудити і розділити на волокна.
- Гриби почистити, порізати пластинками і обсмажити разом з подрібненою цибулею на будь-якому жирі.
- Чорнослив залити крутим окропом. Коли він розмокне, порізати дрібними шматочками.
- Підготовлені продукти змішати з вже натертим сиром. Посолити.
Декорувати закуску свіжою зеленню.
«Дамський каприз» з куркою і чорносливом
Інгредієнти:
- 1 велике філе;
- 1 свіжий міцний огірок;
- ½ Ст. тертого сиру;
- 2 завчасно зварених яйця;
- 50 – 70 г чорносливу;
- сіль і класичний майонез;
- шматочок вершкового масла.
Приготування:
- Куряче філе нарізати невеликими шматочками, присолити і обсмажити на добре розігрітому вершковому маслі до появи красивою апетитною скоринки. Викласти курятину в салатник і промазати підсоленим класичним майонезом.
- Зверху висипати брусочки свіжого огірка і зробити сіточку з соусу.
- Охолоджені яйця порізати кубиками, змішати з солоним майонезом і розподілити масу поверх огіркового шару.
- Чорнослив нарізати дрібними кубиками і висипати подрібнені сухофрукти на яйця.
- Покрити все тертим сиром.
Відправити «Дамський каприз» з куркою і чорносливом в прохолоду настоюватися.
З крабовими паличками і сиром
Інгредієнти:
- 150 г соковитих крабових паличок;
- 2 відварних яйця;
- 70 г в’яленого чорносливу;
- 100 р «Російського» сиру;
- 1 солоний бочковий огірок;
- оливковий майонез;
- сіль і зелень;
- 5 маслин без кісточок.
Для салатів та інших холодних закусок краще вибирати саме в’ялений, а не копчений чорнослив, він ніжніший.
Останній краще підійде для супів і запікання. Якщо в’яленого продукту під рукою не виявилося, то копчений потрібно нарізати якомога дрібніше.
Приготування:
- Промитий чорнослив на 8 – 9 хвилин замочити в гарячій воді. Обсушити і дрібно порізати.
- Сир крупно потерти. Крабові палички порізати невеликими шматочками. Трохи залишити для прикраси вже готового страви.
- Поставити на сервірувальне блюдо кільце. Першим шаром викласти у нього крабові палички з майонезом і притиснути руками.
- Далі розподілити: кубики яєць, чорнослив, солоний огірок і порубаний кубиками сир. Всі верстви за смаком присипати сіллю і змащувати майонезом.
Акуратно зняти сервірувальне кільце. Прикрасити верхівку частування зеленню, половинками маслин і залишеними шматочками крабових паличок.
Готуємо з печінкою тріски
Інгредієнти:
- 1 банку печінки тріски в маслі;
- 2 картоплини;
- 3 – 4 варених яйця;
- 1 морквина;
- 2 пера зеленої цибулі;
- 8 – 9 чорнослив;
- 1 ст. класичного майонезу;
- кухонна сіль і суміш перців.
Приготування:
- Коренеплоди зварити разом. Почистити від шкірки і потерти за допомогою терки з самими великими поділками.
- Варені яйця остудити в холодній воді і розділити на складові. Окремо потерти білки і жовтки. Останні можна просто розкришити пальцями.
- Чорнослив розмочити в теплій воді і нарізати смужками. Зелену цибулю порізати подрібніше.
- З печінки тріски злити масло, а решту розім’яти виделкою.
- Викладається закуска шарами в довільному порядку. Але першими обов’язково повинні йти коренеплоди, а останнім – жовток.
Промащувати шари підсоленим майонезом з невеликою кількістю меленого перцю і масла з печінки тріски.
Салат «Ніжність» з куркою і чорносливом
Інгредієнти:
- 250 – 300 г філе курки;
- 100 г чорносливу без кісточок;
- 50 г очищених волоських горіхів;
- 3 заздалегідь відварених яйця;
- 2 свіжих міцних огірка;
- класичний майонез;
- кам’яна сіль;
- свіжа зелень для прикраси закуски.
Приготування:
- Охолоджені яйця розділити на білки і жовтки. Останні дрібно потерти. Білки порізати кубиками.
- Чорнослив промити теплою водою, обсушити і нарізати невеликими шматочками.
- М’ясо курки зварити до готовності і охолодити прямо в бульйоні.
- Волоські горіхи відправити в кавомолці або під спеціальну насадку блендера.
- Огірки очистити від шкірки і порізати кубиками. Свіжу зелень дрібно порубати. Майонез підсолити.
- Викласти продукти в наступному порядку: курятина – сухофрукти – свіжий огірок – білки – горіхи – жовтки. Продукти слід вибірково промащувати майонезним соусом.
Обов’язково перед подачею потримати салат «Ніжність» в прохолоді пару годин.
З яловичим язиком
Інгредієнти:
- 250 г відвареного яловичого мови;
- 4 завчасно зварених яйця;
- 100 г тертого твердого сиру;
- 1 кисле яблуко;
- 1 ст. подрібненого чорносливу без кісточок;
- 50 г крупно рубаних очищених волоських горіхів;
- будь соус на основі майонезу;
- сіль.
Приготування:
- Першими відправити в салатник подрібнені сухофрукти.
- Зверху висипати порізаний соломкою мову.
- Додати терті яйця і довгі брусочки очищеного від шкірки і насіння яблука.
- Останнім додати тертий сир і рубані горіхи.
Готовий салат заправити будь-яким майонезним соусом. Посолити за смаком.
Рецепт з кальмарами
Інгредієнти:
- 3 тушки кальмара;
- 1 жовтий солодкий перець;
- 150 г бринзи;
- 200 г чорносливу без кісточок;
- 5 десертних ложок натурального йогурту;
- 2 десертні ложки майонезу;
- кілька крапель соку лайма/лимона;
- сіль і перець.
Приготування:
- Для соусу змішати майонез (краще всього, домашній), сік цитрусового і натуральний несолодкий йогурт. Додати сіль і перець за смаком.
- Закип’ятити воду. Залити нею сухофрукти і сирі кальмари. Останні відразу перекласти в холодну воду і зчистити з них згорнувся шкірку.
- Потім варити морепродукти в новій підсоленій воді 3 – 4 хвилини. Дати їм охолонути, нарізати тонкими довгими брусочками. Так само подрібнити сир і солодкий перець.
- Розм’яклий чорнослив віджати від рідини і порізати кубиками.
Змішати продукти і заправити їх соусом з першого кроку.
Салат «Прага» з чорносливом
Інгредієнти:
- 450 г вареної курячої грудки;
- 10 чорнослив;
- 2 бочкових солоних огірка;
- 1 варена морквина;
- 1 головка цибулі;
- 1 варене яйце;
- ¾ Склянки зеленого горошку (консерви)
- класичний майонез.
Приготування:
- Першим шаром викласти на плоску тарілку подрібнену варену курячу грудку.
- Зверху «намалювати» майонезну сіточку.
- Далі викласти: терті огірки, кубики цибулі (ошпарені окропом і віджаті від рідини), терте варене яйце, терту моркву, зелений горошок і чорнослив.
- На шарах за вибором робити майонезну сітку. За смаком можна і досолювати їх.
Таку закуску добре подавати і в прозорій салатниці.
З консервованою кукурудзою
Інгредієнти:
- 3 варених яйця;
- 100 г в’яленого чорносливу;
- 100 – 150 г вже подрібненого сиру;
- 1 банка солодкої кукурудзи (консерви);
- 1 пучок зеленої цибулі;
- свіжий часник за смаком;
- сіль;
- класичний майонез.
Приготування:
- Сухофрукти промити і залити їх гарячою водою на чверть години. Потім при необхідності вирізати кісточки. Порубати чорнослив не занадто дрібно.
- Поки сухофрукти розмокають, подрібнити кубиками охолоджені варені яйця.
- Змішати продукти в глибокій чаші. Додати тертий сир і солодку кукурудзу без рідини. Частина зерен залишити для прикраси вже готового страви.
- Майонез змішати з размятым часником і посолити.
- Заправити цим соусом салат.
Прикрасити закуску рубаним зеленим луком і залишеними кукурудзяними зернами.
Ситна закуска з квасолею
Інгредієнти:
- 2 заздалегідь зварені буряків;
- 100 г консервованої квасолі білого кольору;
- 100 г в’яленого чорносливу;
- оливкова олія;
- сіль і перець;
- свіжий часник;
- ½ Ч. л. світлого кунжуту.
Приготування:
- Буряк очистити, нарізати великими шматочками, скропити оливковою олією і запекти в духовці до м’якості.
- Остудити готовий коренеплід, порізати акуратними маленькими кубиками.
- Змішати буряк з квасолею з банки (без рідини).
- Чорнослив промити, на пару хвилин залити окропом і порізати невеликими шматочками.
- Змішати продукти і додати до них роздавлений часник за бажанням.
Заправити салат олією, всипати сіль. Добре перемішати і прикрасити закуску кунжутом.
З чорносливом, тунцем і горошком
Інгредієнти:
- 1 банку тунця (у власному соку);
- 1 червона цибулина;
- 150 р замороженого зеленого горошку;
- 1 жменя чорносливу без кісточок;
- 1 ч. л. лимонної цедри;
- 4 ст. л. олії оливи;
- 2 ст. л. бальзамічного оцту;
- сіль.
Приготування:
- Злити рідину з тунця. Розім’яти рибу виделкою і відправити в салатницю.
- Туди ж додати тонкі півкільця червоного цибулі.
- Заморожений горошок поварити 2 хвилини в солоному окропі, а потім обдати крижаною водою. Надіслати до решти продуктів.
- Додати дрібно нарізаний чорнослив.
- Залишилися компоненти звести в окремому посуді.
- Получившимся масляним соусом заправити готовий салат і добре перемішати.
Подати його до обіду відразу ж.
Салат «Берізка» з сухофруктом
Інгредієнти:
- 150 г вареного філе курятини;
- 100 г чорносливу;
- 1 головка цибулі;
- 2 варених яйця;
- 250 г свіжих печериць;
- 2 маринованих огірка;
- соняшникова олія;
- легкий майонез;
- сіль;
- петрушка.
Приготування:
- Тонкі пластинки печериць обсмажити до зарум’янювання з дрібними кубиками цибулі на розігрітому маслі. Посолити. Цибулю в підсумку повинен стати прозорим, а з грибів випарується вся рідина.
- Викласти засмажку на плоску тарілку і «намалювати» на ній майонезну сітку.
- Куряче філе порізати кубиками, посолити, змішати з майонезом і розподілити на засмажки.
- Далі розкласти кубики промитого чорносливу і маринованих огірків з соусом.
- Варені яйця розділити на складові і потерти окремо.
- Центр салату засипати тертим жовтком, краю – білком.
Прикрасити «Берізку» зображенням дерева. «Стовбур» зробити з майонезу, покритого дрібними шматочками чорносливу. «Крону» створити із зелені петрушки.
Варіант приготування з яловичиною
Інгредієнти:
- 250 г вареної яловичини;
- 100 г чорносливу без кісточок;
- 1 варене яйце;
- 100 г твердого/напівтвердого сиру;
- 100 г очищених волоських горіхів;
- 100 г маринованих огірків;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- класичний майонез;
- сіль.
Приготування:
- Цибулину порізати невеликими шматочками, на пару хвилин залити їх окропом і злити воду. Це дозволить прибрати з овоча гіркоту.
- Остигле м’ясо розібрати на волокна.
- Мариновані огірки порізати тонкою довгою соломкою. Так само подрібнити і заздалегідь розмочений у теплій воді чорнослив.
- Яйце крупно потерти. Горіхи дрібно порубати.
- Зібрати закуску шарами: м’ясо – лук – огірки – яйця — горіхи. Кожен за смаком промазати підсоленим майонезом.
Готовий салат засипати тертим сиром і дати йому добре настоятися в прохолоді.
Серед запропонованого різноманіття закусок ви точно зможете знайти ту, що доведеться вам за смаком. Пробуйте, експериментуйте і створюйте авторські рецепти.