Цей овоч у нас в країні поки мало відомий. І незаслужено. Він володіє ніжним смаком, не містить редечных масел, має лікувальні властивості. На батьківщині японської редьки з неї готують багато різних страв. У Росії ж набули популярності салати з дайкона.
Салат з дайкона з морквою і яблуком
Готується салат просто, володіє прекрасним смаком і принесе безсумнівну користь здоров’ю, збагативши організм вітамінами.
Інгредієнти:
- по одному дайкону, морквині і яблуку;
- сметана або майонез.
Як готувати:
- Трьом всі овочі на тертці з великими отворами.
- Заправляємо сметаною або майонезом, не забуваючи посолити.
Дайкон для салату очищати необов’язково, достатньо добре промити його, використовуючи щітку.
Готуємо з додаванням редиски
Дуже смачний салат з редискою і дайконом ідеально доповнить сніданок.
Інгредієнти:
- дайкон – 1 шт.;
- редис свіжий – 1 пучок;
- цибулю зелений – 100 грам;
- сметана, сіль для заправки.
Як приготувати:
- Дайкон і редис промиваємо під водою, видаляємо бадилля, обсушуємо рушником.
- Зелену цибулю дрібно ріжемо й додаємо в салат.
- Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, і легке смачне блюдо готове!
Салат з редьки дайкон з огірком
Інгредієнти:
- дайкон – 2 середніх коренеплоду;
- огірок – 1 шт.;
- зелена цибуля – 30 грам;
- горошок зелений консервований – 0,5 банки;
- майонез або сметана для заправки.
Як приготувати салат з дайконом і огірком:
- Редьку дайкон очищаємо від шкірки, огірок і зелену цибулю ретельно миємо у воді. Даємо обсохнуть.
- Дайкон тремо на крупній тертці, огірок і цибулю шаткуємо. Все перемішуємо в салатнику.
- Заправляємо салат майонезом або сметаною.
Закуска з крабовими паличками
Ця закуска приємно здивує вас і ваших гостей багатогранністю смаку і оригінальністю.
Інгредієнти:
- крабові палички – 200 грам;
- сир твердий – 100 грам;
- дайкон – 0,5 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- майонез – 100 грам;
- кріп – 30 грам.
Як приготувати:
- Крабові палички очищаємо від целофану, приминаем трохи з країв, і распрямляем в плоский лист.
- Готуємо начинку для рулетика з крабовою палички. Для цього нам необхідно натерти на самій дрібній тертці сир, очищений дайкон і часник. Цю масу ми заправляємо майонезом і розминаємо виделкою.
- Формуємо рулетики, закладаючи в крабову паличку начинку.
- Даємо настоятися в холодильнику півгодини, щоб заготовки добре тримали форму.
- Кріп промиваємо і подрібнюємо.
- Натираємо рулетики залишилися майонезом і посипаємо кропом. Готово!
Салат з дайкона з яйцем
Дуже простий салат на швидку руку».
Інгредієнти:
- дайкон – 1 шт.;
- яйця курячі – 3 шт.;
- зелень свіжа (кріп, петрушка) – 30 грам;
- зелена цибуля – 50 грам;
- сметана, сіль і чорний мелений перець для заправки.
Як приготувати:
- Яйця відварюємо круто, чистимо, нарізаємо кубиками.
- Дайкон чистимо і ріжемо так само.
- Зелень і цибулю моєму, подрібнюємо, додаємо в салатницю до решти інгредієнтів.
- Заправляємо салат сметаною, сіллю і перцем. Приємного апетиту!
Рецепт приготування редьки по–корейськи
Оригінальний рецепт простий, але дуже смачний. У прохолодному місці цей салат здатний зберігатися досить довго, тому краще приготувати відразу велику порцію.
Інгредієнти:
- дайкон – 2 великих коренеплоду вагою по 1 кг;
- 500 г моркви;
- 4 головки часнику;
- по 150 мл олії і 9-процентного оцту;
- спеції, призначені для приготування моркви по-корейськи, – 1 столова ложка;
- по дві столові ложки цукру і солі.
Як готувати:
- Чистимо вимитий дайкон і нарізаємо тонкою соломкою або трьом на спеціальній тертці для корейської моркви.
- Посипаємо його сіллю. Даємо постояти, щоб виділився сік.
- Готуємо таким же способом морквину, але солити її не потрібно.
- Перемішуємо обидва компоненти, слив сік в окремий посуд. Його можна просто випити, оскільки він дуже корисний.
- Часник пропускаємо через прес, попередньо очистивши його. У великій мисці змішуємо всі інгредієнти, крім олії. На цьому етапі страву потрібно спробувати на сіль, так як частина її пішла з соком дайкона.
- Розподіляємо корейську суміш у великій посуді тонким шаром.
- Підігріваємо олію до появи димку і обливаємо їм підготовлені овочі.
- Даємо постояти 5 хвилин під кришкою і розфасовуємо в банки для того, щоб поставити їх в холодильник.
Ситний салат з дайкона і курки
І він дійсно ситний. Але якщо його заправити йогуртом, то калорій в салаті буде зовсім небагато.
Інгредієнти:
- один не великий дайкон;
- не надто велика цибулина;
- філе курячої грудки;
- середня морквина;
- 2 – 4 яйця – залежить від бажання;
- спеції.
Для заправки беремо те, що подобається — сметана, майонез або йогурт.
Як готувати:
- Розбираємо відварене куряче філе на невеликі шматочки.
- Зварені яйця дрібно ріжемо.
- Цибулю теж кришимо і злегка обсмажуємо. Якщо цей овоч вам не до вподоби, то можна обійтися і без нього.
- Моркву і дайкон тремо на середній тертці.
- Заправляємо будь-якої вподобаної заправкою.
Вітамінний варіант з капустою
Асортимент овочів, присутніх в салаті, здатний забезпечити повним набором вітамінів.
Інгредієнти:
- половина невеликого качана капусти і дайкона;
- третя частина фенхелю;
- солодкий перець;
- по пучку кропу і зеленої цибулі;
- упаковка проростків, приблизно 100 г;
- пару ложок олії.
Крім солі потрібно ще і чайна ложечка цукру.
Як готувати:
- Щоб капуста в салаті була м’якою, потрібно накришити її дуже тонко і добре пом’яти рукою або дерев’яною товкачкою, попередньо додавши цукор.
- Трьом фенхель і дайкон.
- Перець ріжемо кружальцями, а потім ще навпіл.
- Все інше ріжемо дрібно.
- Змішуємо овочі, вливаємо олію, приправляємо сіллю і, якщо потрібно, – цукром.
М’ясний салат
Готувати його легко, а є – смачно. Такий салат цілком здатний замінити основне блюдо.
Інгредієнти:
- 0,5 кг телятини або яловичини;
- невеликий дайкон, вагою приблизно 300 м;
- цибулина;
- 100 мл рослинного масла.
Буде потрібно ще два лаврових листа, перець, сіль, а для заправки – 3 ст. ложки майонезу.
Як готувати:
- Варимо м’ясо. Солимо і кладемо лаврушку за півгодини до готовності. Якщо смак м’яса нам важливіше, ніж смак бульйону, викладати його потрібно в киплячу воду.
- Обсмажуємо нарізану півкільцями цибулю на рослинній олії. Він повинен залишитися прозорим, але з рум’яною скоринкою.
- Трьом дайкон на борщовий тертці.
- Злегка остигле готове м’ясо ріжемо соломкою, обов’язково поперек волокон. Якщо м’ясо добре розварилася можна розібрати його і просто руками.
- Змішуємо овочі з м’ясом і заправляємо, не забувши посолити і поперчити.
Найсмачніший рецепт зі стручковим перцем
Мед і соєвий соус – відмінне поєднання. А якщо вони стають інгредієнтами салату, смак у нього буде чудовий.
Інгредієнти:
- досить великий дайкон вагою близько 0,5 кг;
- стручковий горошок – 100 г;
- солодка кримська цибулина;
- по 50 г соєвого соусу, оцту, меду та олії, бажано, кунжутного.
Посипати салат будемо кунжутним насінням. Їх нам знадобиться 2 столових ложки.
Як готувати:
- Ошпарюємо окропом горошок. Заморожений – розморожуємо.
- Дайкон трьом, а цибулю шаткуємо півкільцями.
- З’єднуємо всі овочі і заливаємо їх заправкою, для неї змішуємо масло, мед і оцет.
- Просякати заправкою салат має близько години і обов’язково в холодильнику.
- Перед подачею – останній штрих: збризкуємо салат соєвим соусом і посипаємо кунжутним насінням.
Готуємо з дайкона з морквою і сиром
Як це ні дивно, таке незвичайне поєднання продуктів виявилося дуже смачним.
Інгредієнти
- один дайкон середнього розміру;
- приблизно, 150 г сиру, краще, твердого – його легше натерти;
- морквина;
- зубок часнику;
- трохи свіжого кропу.
Салат з дайкона з морквою і сиром заправляємо майонезом, кількість його кожен визначає по своєму смаку.
Як готувати:
- На дрібній тертці натираємо сир і моркву, а дайкон – на крупній.
- Змішуємо овочі, приправляємо пропущеним через прес часником і подрібненим свіжим кропом.
- Заправляємо і відразу подаємо.
Не відмовте собі в задоволенні включити дайкон в свій звичний раціон. Цей овоч соковитий, в міру гострий і чудово поєднується з іншими овочами, так і з м’ясом, і з морепродуктів.