Салати з гарбуза по праву вважаються джерелом вітамінів. Особливо, якщо доповнити головний інгредієнт іншими корисними овочами та фруктами. Також відомі цікаві рецепти гарбузових салатів з м’ясними добавками.
Салат з гарбуза з яблуками і морквою
Інгредієнти: 2 кислуватих яблука, по 70 г свіжої м’якоті гарбуза і моркви, щіпка кориці, 20 г ядер волоських горіхів, оливкова олія, лимон, 1 ст. л. рідкого меду. Як приготувати салат з гарбуза з яблуками і морквою, описується далі.
- Овочі чистяться від шкірки і дрібно труться. Можна використовувати для цієї мети корейську тертку.
- Яблука чистяться, з них вирізається насіннєва коробка. Фрукти ріжуться дрібною соломкою, поливаються свіжовичавленим цитрусовим соком.
- В окремій мисці готується салатна заправка з масла і меду. У неї висипаються рубані горіхи, а також кориця.
- Всі продукти з’єднуються.
Готовий салат зі свіжого гарбуза заправляється медовим соусом.
Рецепт приготування з капустою і картоплею
Інгредієнти: по 90 г білокачанної капусти і картоплі, дрібна сіль, свіжа зелень, щіпка суміші кмину і подрібненого базиліка, 280 г гарбузової м’якоті, 220 г помідорів, 60 г білого цибулі, олію.
- Картопля вариться до м’якості, остуджується, ріжеться середніми шматочками.
- Гарбузова м’якоть запікається 15-17 хвилин в духовці, після чого подрібнюється кубиками.
- Капуста дрібно шинкуется, розминається руками.
- Довільно ріжуться залишилися овочі та зелень.
- Всі продукти з чотирьох кроків викладаються в прозору миску, перемішуються.
Закуска готова солиться, посипається кмином, базиліком, заправляється маслом.
Корисний салат з вареної гарбуза і селери
Інгредієнти: 270 г м’якоті гарбуза, стебло селери, по 1 ч. л. соку лимона, рідкого меду, олії оливи, жменя світлого кунжуту.
- Гарбуз відварюється до розм’якшення. Далі вона треться на крупну тертку.
- Стебло селери довільно дрібно ріжеться.
- Для соусу з’єднуються залишилися компоненти. Масло оливи можна замінити лляним, щоб зробити закуску ще корисніше. Заправка добре перемішається.
- Тертий гарбуз і селеру засипаються в салатник. Зверху продукти поливаються солодкуватою заправкою.
Залишилося перемішати складові і посипати їх кунжутом. Коли овочі просочаться соусом, частування можна пробувати.
З солоними огірками і зеленим горошком
Інгредієнти: 320 г свіжого гарбуза, 2 бочкових огірка, 2 свіжих помідора, біла цибулина, 80 г зеленого горошку, 3 ст. л. рафінованої олії, 1 ст. л. столового оцту, свіжа петрушка, дрібна сіль.
- З гарбуза вирізається м’якоть, яка подрібнюється кубиками і відварюється в підсоленій воді. Шматочки охолоджуються і викладають у салатник.
- До гарбузі відправляються дрібні кубики солоних огірочків, середні скибочки свіжих томатів.
- У майбутній салат додається нарізана зелень петрушки і тоненькі півкільця цибулі.
Заправляється сумішшю з масла, оцту, солі.
Пікантний салат з гарбузом і курячим філе
Інгредієнти: 170 г курятини, 120 г гарбузової м’якоті, середня морква, дрібна сіль за смаком, 1 шт. фіолетового цибулі, 2 щіпки меленого перцю, ½ ч. л. яблучного оцту, сіль.
- Курятина відварюється в солоному окропі до готовності. Далі м’ясо остуджується і розривається на волокна.
- Гарбузова м’якоть і очищена морквина подрібнюються за допомогою «корейської» терки. Якщо зробити соломку занадто довгою, то салат буде незручно їсти.
- Цибулина нарізається тонкими полуколечками. Овоч потрібно обсмажити до рум’яності на розігрітому маслі. До цибулі викладаються інші овочі, і обсмажування триває ще 2-3 хвилини.
- Вміст сковорідки перекладається в миску, заливають оцтом, солиться, перчится.
- До овочів викладається курятина.
Перед подачею до обіду салат має настоятися півгодини.
Готуємо швидко і смачно по-корейськи
Інгредієнти: 2 невеликі гарбуза, 3-5 часникових зубков, по 1 великій ложці чорного і червоного меленого перцю, рідкого меду, 2 великі ложки коріандру, соєвого соусу, світлого кунжуту і столового оцту, 1 мал. ложка солі, ріпчаста цибулина, 2 моркви, пучок петрушки.
- Гарбуз очищається від усього зайвого, а її м’якоть ріжеться соломкою. Маса солиться і залишається в прохолоді на ніч. За цей час овоч пустить сік.
- На наступний ранок гарбуз промивається холодною водою і обсушивается, після чого обсмажується невеликими порціями на сильному вогні.
- Часник подрібнюється, солиться, з’єднується з рубаною зеленню.
- Лук ріжеться полуколечками, морква – тонкими довгими смужками. Зверху овочі поливаються невеликою кількістю гарячого олії.
- Сюди ж додається часник із зеленню, мед, соєвий соус, всі спеції і кунжут.
- Всипається підготовлена гарбуз.
- Компоненти сбрызгиваются оцтом.
Салат залишається в прохолоді на всю ніч.
Сирний салат з гарбузом, куркою і часником
Інгредієнти: 320 г свіжого гарбуза, зубок часнику, 2 великі ложки жирного майонезу, 2 великих варених яйця, дрібна сіль, приправи.
- Овоч звільняємо від шкірки і насіння, натираємо на корейській або звичайною дрібній тертці.
- До гарбузі додаються терті варені яйця.
- Сюди ж додається сіль, роздавлені часник, вибрані за смаком спеції.
- Закуска заправляється майонезом або іншим відповідним соусом. Підійде до обговорюваного частування і сметана.
Готовий салат можна відразу подавати до столу.
З беконом
Інгредієнти: 70 г копченого бекону, 130 г гарбузової м’якоті, половина пучка темної рукколи, жменю ядер волоських горіхів, сіль, по ½ ч. л. олії оливи і соку лимона.
- Темна зелень ділиться на стебла, які добре промивається у воді, обсушиваются паперовими серветками і викладаються на широке плоске блюдо. Якщо такого інгредієнта під рукою не виявилося, рукколу можна замінити листовим салатом. В такому випадку його потрібно попередньо порвати на невеликі шматочки.
- Гарбуз чиститься і нарізається тонкими стрічками. Це зручно робити за допомогою овочечистки. Смужки скручуються трояндочками і хаотично викладаються на страву зеленню.
- Зверху на інгредієнти висипаються кубики копченого бекону.
- Закуска солиться і поливається сумішшю з цитрусового соку і масла оливи. У соус можна додавати будь-які ароматні трави за смаком.
Прикрашається салат теплими підсмаженими на сухій сковороді подрібненими горіхами.
Солодкий салат з сирої гарбуза з фруктами
Інгредієнти: 430 г соковитою гарбуза, 110 г світлого родзинок, 430 г свіжих слив, стакан среднежирной сметани, цукор за смаком, стакан завареного чорного чаю.
- Родзинки приблизно на годину замочується в міцному чорному чаї. Підсолоджувати напій не потрібно.
- Гарбуз очищається від усього зайвого, нарізати тонкою соломкою.
- Сливи позбавляються від кісточок і подрібнюються акуратними однаковими шматочками.
- По містку ємність викладається гарбуз і підготовлені сливи. Додається розм’якшений родзинки без рідини.
- Для заправки з’єднується сметана і цукор. Можна додати в соус корицю за смаком.
- Готовий салат із сирої гарбуза зі сливами поливається соусом зі сметани.
Частування подається порційно і прикрашається свіжої мелісою. Закуска відразу подається.