Салат з горбушею – це ідеальний варіант як для щоденного меню, так і для святкового столу. Це блюдо можна робити гарячим або холодним. Все буде залежати від конкретного рецепту. Для приготування салату можна використовувати відварну, копчену, консервовану і навіть солону рибу. У будь-якому з цих випадків відмінний результат гарантовано.
Салат «Мімоза» з консервованої горбушею
Одне з найпопулярніших страв, приготованих з горбуші, – це салат «Мімоза». З-за ефектного зовнішнього вигляду і приємного смаку його часто включають у святкове меню.
Для такого салату необхідно:
- 2 картоплі;
- 1 морквина;
- 1 баночка консервованої горбуші;
- 3 курячих яйця;
- 50 грам масла вершкового;
- 100 грам сиру;
- 1 невелика цибулина;
- майонез.
Щоб зробити це оригінальне блюдо, діяти потрібно поетапно:
- Картоплю і моркву відварити, очистити, а потім не поспішаючи потерти їх на тертці з великими отворами.
- Розкрити консервну банку, дістати з неї шматочки риби і розім’яти їх виделкою.
- Цибулю покришити півкільцями і обдати гарячою водою. Це зробить його менш гірким.
- 3 яйця зварити круто, а потім охолодити і очистити від шкаралупи. Білки з жовтками окремо подрібнити на тертці.
- На цій же тертці потерти сир.
- Тепер настає завершальний етап – складання салату. Для цього можна використовувати глибоку тарілку або блюдо з високим бортом.
- Спочатку ємність зсередини потрібно промазати майонезом. Після цього всі підготовлені продукти починають складати в нього шарами в наступному порядку: картопля – майонез – риба – лук – майонез – білки – майонез – зітхання – майонез – сир – майонез – жовтки.
- Ємність з салатом поставити на кілька годин у холодильник. Страва має добре просочитися.
Цей салат з горбушею легко дізнатися на столі за яскравою скоринці з тертих жовтків. А його м’який і ніжний смак нікого не залишить байдужим.
Закуска з копченою рибою
Ще з царських часів на Русі горбушу коптили, а потім готували з неї чудові закуски для святкового застілля. Багато рецепти дійшли і до нас, правда, з невеликими змінами.
Взяти, приміром, легкий дієтичний салат з копченою горбушею, для якого буде потрібно:
- 2 свіжих томата;
- 1 червона цибулина;
- 300 грам горбуші (холодного копчення);
- 2 свіжих огірка;
- 60 грам пісного майонезу;
- зелень (пір’яний цибуля, петрушка і кріп);
- трохи перцю;
- трішки кухонної солі (якщо потрібно).
Готується блюдо дуже просто:
- Рибу очистити від шкіри і видалити всі кісточки. Залишився м’ясо порізати маленькими шматочками.
- Зелень і овочі добре промити. Після цього помідори нарізати часточками. Очищену цибулю покришити півкільцями. Огірки порізати брусочками. Зелень порубати довільно.
- Інгредієнти подрібнені зібрати в одну ємність. Додати спеції, посолити (при необхідності), полити майонезом і ретельно перемішати.
Після цього суміш залишиться тільки викласти гіркою на тарілку. Поруч для прикрашання можна покласти пару гілочок кропу або петрушки. Свіжі овочі прекрасно гармонують з копченою рибкою, а в результаті з них виходить ідеальна дієтична закуска.
Готуємо з пармезаном
Якщо потрібно щільно поїсти протягом дня або швидко приготувати повноцінний обід, то кращого варіанту, ніж салат з горбушею і сиром, не знайти. Є один цікавий рецепт, який заслуговує особливої уваги.
Для нього знадобиться:
- 100 грам консервованої горбуші (у власному соку);
- 40 грам круглозерненого рису;
- 2 яйця;
- по 2 гілочки свіжого кропу і петрушки;
- 4 пір’їнки зеленої цибулі;
- пару ложок майонезу;
- 20 грам сиру «Пармезан».
На приготування такої страви йде не більше півгодини:
- Яйця відварити, акуратно очистити і порізати кубиками.
- На дрібній тертці потерти «Пармезан». Приблизно 1 столову ложку залишити для прикраси.
- Зварити в підсоленій воді рис. Тут треба стежити, щоб крупа не перетворилася у клейстер.
- Шматочки консервованої риби довільно поламати.
- Дрібно порубати зелень.
- Всі інгредієнти скласти в миску, заправити майонезом і перемішати.
Потім готову масу потрібно тільки перекласти в салатник (або порційні тарілки) і присипати тонкою стружкою «Пармезану».
З горбушею солоною
У ситуації, коли сімейний бюджет обмежений, а гості вже на порозі, непоганою ідеєю буде зробити салат з горбушею солоною рибою. Варіантів тут кілька.
Для самого простого з них потрібно:
- 300 грам солоної горбуші;
- 100 грам цибулі салатного;
- 3 яйця;
- 150 грам длиннозерненого рису і стільки ж маринованих огірків;
- трохи майонезу.
Робиться блюдо швидко і без особливих зусиль:
- Спочатку потрібно поставити варити рис. Попередньо його краще промити. Після такої обробки зерна не будуть злипатися під час варіння.
- Огірки нарізати невеликими кубиками.
- Те ж саме зробити і з рибою.
- Яйця відварити і також порізати кубиками.
- Дрібно покришити цибулю.
- Продукти зібрати в одну тарілку і перемішати, заправивши їх майонезом.
Це – бюджетний варіант оригінального і дуже смачного салату. При бажанні огірки можна замінити грейпфрутом. Вийде блюдо з абсолютно новим незвичайним смаком.
З відвареної рибою
Не менш смачним буде рибний салат, якщо приготувати його з відварної горбуші. Причому не обов’язково використовувати багатий набір продуктів. Досить, наприклад, взяти пару основних компонентів і приготувати для них оригінальну заправку.
Для такого варіанту потрібно:
- 0,5 кг філе горбуші;
- 2 яєчних жовтка;
- 25 грам цукру;
- 2 огірка;
- 250 мілілітрів води;
- 30 грам столового оцту;
- трішки солі;
- 50 грам оливкової олії.
Опис процесу:
- Першим ділом треба вимити, а потім нарізати соломкою огірки.
- Приготувати маринад. Для цього спочатку закип’ятити склянку води, а потім розчинити в ньому трохи солі, цукор і додати оцет.
- Залити маринадом огірки і залишити їх на пару годин. Після цього овочеву соломку треба буде процідити.
- Рибу відварити в підсоленій воді. На цій піде не більше чверті години.
- Зварити яйця і дістати з них жовтки. Білки для цього салату не знадобляться.
- Для заправки жовтки розім’яти і розтерти з маслом.
- Порізати шматочками охолоджену рибу.
- Додати до неї огіркову соломку.
- Полити все яєчно-масляною заправкою і перемішати.
Цей, здавалося б, простий салат має дуже приємний смак, який складно забути. Така страва обов’язково захочеться спробувати ще раз.
Незвичайний варіант з крекерами «Рибки»
Крекери – це популярне печиво, яке можна використовувати в якості прикраси для самих різних блюд. Наприклад, покритий ними салат з консервованої горбушею перетворюється на справжній витвір кулінарного мистецтва.
Його можна приготувати самостійно, якщо мати в наявності:
- 200 грам консервованої горбуші (1 банку);
- 3 маринованих огірка;
- 150 грам сиру;
- 3 зубчики часнику;
- 75 грам крекерів «Рибки»;
- 3 яйця;
- 50 грам майонезу.
Як слід готувати такий незвичайний салат:
- Шматочки риби дістати з банки і розім’яти їх столовою виделкою. Додати до них тертий часник, полити майонезом і ретельно перемішати.
- Відварити яйця і подрібнити їх на тертці.
- Дрібно порізати огірки (кубиками або соломкою).
- Потерти на тертці весь сир.
- Усі ці компоненти покласти в глибоку тарілку шарами: печиво – майонез – риба – огірок – майонез – яйця – майонез – сир – майонез – печиво.
На столі такий салат буде виглядати дуже незвично і обов’язково приверне до себе увагу гостей.
Салат «Норвезька» з горбушею
Любителям листкових салатів можна запропонувати ще один цікавий рецепт. Це салат з горбушею під назвою «Норвезька». Список продуктів для його приготування невеликий.
Вам знадобиться:
- 300 грам копченої горбуші;
- 2 великі картоплини;
- 1 велика цибулина;
- трохи солі;
- 1 середня морквина;
- 15 грам оцту 9%;
- майонез.
Щоб зробити цей салат, необхідно:
- Відварити моркву з картоплею. Після цього овочі потрібно очистити і покришити кубиками.
- Шматочками такої ж форми нарізати копчену рибу.
- Дрібно покришити цибулю і замаринувати його в оцті на 20-30 хвилин.
- Для складання салату знадобиться кулінарне кільце. Його необхідно поставити на плоску тарілку, а потім всередину акуратно укладати продукти в наступному порядку: картопля – майонез – цибуля – риба – майонез – морквина. При необхідності верстви в тій же послідовності можна повторити ще раз.
- Акуратно підняти кільце. Блюдо готове. Для прикраси поруч з цією конструкцією можна покласти кілька тонких скибочок риби.
Такий салат краще готувати порційно. Для святкового застілля це блюдо буде справжньою знахідкою.