Ще в 16 столітті у далекій Мексиці кабачки вирощували виключно заради насіння. Першими вживати в їжу їх м’якоть почали італійці. З тих пір пройшло більше двох століть і сьогодні кабачок – це популярна різновид гарбуза, яка широко використовується в кулінарії. Соковиті плоди можна смажити, тушкувати, маринувати і навіть фарширувати. Сучасні господині дуже часто готують салат з кабачків. У даній статті наведено кілька найбільш цікавих рецептів цього простого, смачного і корисного страви.
Салат з кабачків «Тещин язик»
Кабачок – це сезонний продукт, який знайти взимку в магазині практично неможливо. Щоб побалувати своїх домочадців і урізноманітнити щоденне меню в холодну пору року, деякі господині приготовані восени салати закочують в банки. Взимку такі консервації розходяться на ура. Один з найбільш популярних варіантів – це салат «Тещин язик».
Свою назву страва отримала не випадково. По-перше, кабачки для нього ріжуться тонкими, довгими смужками і дійсно нагадують собою мови. По-друге, страва виходить досить гостре, як язичок тещі (звісно, в переносному сенсі).
Для його приготування потрібно:
- 2 кілограми очищеної м’якоті кабачків;
- 4 солодких перцю;
- 200 грам цукру;
- 1 кілограм томатів;
- 20 грам солі;
- 2 головки часнику;
- 1 стручок гіркого перцю;
- 230 грам соняшникової олії;
- 10 грам оцту.
Щоб зробити цей салат, треба:
- Кабачки акуратно нарізати тоненькими смужками.
- Інші овочі (очищений часник, перець і все томати) подрібнити в блендері. Цю суміш перекласти в каструлю.
- Додати до неї сіль, масло, цукор і оцет.
- Поставити каструлю на плиту і довести її вміст до кипіння.
- Ввести в цю масу кабачки.
- Тушкувати на невеликому вогні 40 хвилин.
- Ще гаряче блюдо розкласти по стерилізованим банкам, закатати їх, а потім добре укутати і дочекатися повного охолодження.
Виходить дивовижний салат з кабачків. Таке блюдо може прикрасити не тільки повсякденний, але навіть святковий стіл.
Смачна зимова заготівля
Коли на вулиці холодно і все вкрите снігом, на столі деколи хочеться побачити хоч малу частинку літнього тепла. Це може бути варення, компот або консервовані овочі. Але краще всього заготовити на зиму салат з кабачків. Соковитий і дуже ароматний він підніме настрій, а також поповнить організм людини вітамінами і корисними мінералами.
Взяти, до прикладу, варіант, для якого буде потрібно:
- 1 кілограм молоденьких кабачків;
- 10 грам дрібної солі;
- пучок свіжої петрушки;
- 1-2 грама меленого перцю (саме чорного).
Для соусу:
- 200 мілілітрів оливкової олії;
- 35-40 грам рідкого меду;
- 60 грам столового оцту;
- 4 середні часточки часнику.
Готувати такий салат зовсім не складно:
- Кабачки добре промити. Акуратно розрізати їх навпіл спочатку вздовж, а потім поперек. Після цього кожну частину нарізати пластинками завтовшки не більше 5 міліметрів.
- Дрібно порубати зелень.
- Подрібнені кабачки скласти в глибоку миску, присипати їх сіллю, перцем, перемішати і залишити в такому положенні на півгодини.
- Очищений часник дрібно натерти.
- Інгредієнти соусу зібрати в одному посуді, перемішати і нагріти.
- Кабачки процідити.
- Залити їх приготованим соусом і перемішати.
- Розкласти салат по банках (краще брати ємністю 0,5 літрів).
- Стерилізувати не менше 30 хвилин, а потім щільно закупорити і поставити в бік для охолодження, перевернувши посуд догори дном.
Такий салатик взимку буде справжньою знахідкою. Його можна подавати як оригінальну закуску до м’яса або повноцінне самостійне блюдо.
Готуємо по-корейськи
Східна кухня з кожним роком стає все більш популярною. Щоб долучитися до неї, можна навчитися робити оригінальний салат з кабачків по-корейськи. Рецептів цього блюда кілька.
Для самого легкого варіанту потрібно:
- 3 кг кабачків;
- по 500 грам ріпчастої цибулі і моркви;
- по 100 мл соняшникової олії і оцту 9%;
- 60 грамів кухонної солі;
- 200 грам цукру;
- 2 середні головки часнику;
- 3 столові ложки ароматних приправ (краще брати «5 спецій»).
Як правильно готувати такий салат:
- Моркву з кабачками вимити і очистити від шкірки. М’якоть цих плодів акуратно подрібнити з допомогою корейської терки.
- Цибулю нарізати півкільцями. Пасерувати його на сковороді з додаванням невеликої кількості олії.
- Очищені зубчики часнику дрібно покришити ножем.
- Овочі зібрати в одну посуд і перемішати.
- Продукти посолити, залити оцтом, і відразу додати до них спеції.
- Масло підігріти в каструлі.
- Залити їм овочі і ретельно перемішати.
- Зверху встановити вантаж і залишити під ним отриману масу на 6 годин.
- Після закінчення часу суміш перекласти в підготовлені банки. Стерилізувати їх на водяній бані 15 хвилин, а потім закатати.
Виходить незвичайно ароматний і смачний салат з кабачків. А за рахунок оригінальної нарізки на столі він виглядає чудово.
Салат зі смажених кабачків
Багато хто вважає, що для салатів треба використовувати тільки сирі або, в крайньому випадку, тушковані овочі. Таку думку в корені помилково. Щоб переконатися в цьому, потрібно спробувати приготувати салат, наприклад, зі смажених кабачків. На приготування страви потрібно не більш півгодини.
Для роботи знадобиться:
- 2 молодих цукіні;
- 3 помідори;
- 4 яйця;
- 1 зубчик часнику;
- трішки кухонної солі;
- трохи будь-якого рослинного масла;
- свіжа зелень (пір’яний цибуля і петрушка);
- перець;
- 150 грам майонезу (або сметани).
Технологія приготування салату гранично проста:
- Кабачки нарізати кружечками. Присипати їх сіллю, перемішати і відставити на 10 хвилин.
- Поставити варити яйця. Потім їх потрібно охолодити і очистити від шкаралупи.
- Масло розігріти на сковороді і обсмажити в ньому шматочки кабачків з двох сторін. Заготовки перекласти в салатник.
- Нарізати великими часточками помідори і яйця. Додати до кабачків.
- Дрібно порубати зелень і очищений часник. Пересипати їх в салатник.
- Залити продукти сметаною (або майонезом) і добре перемішати. Сіль і перець додають за смаком.
Це – чудовий варіант швидкого, смачного і дуже смачного салату. При бажанні його можна використовувати навіть в якості легкого вечері.
З помідорами
Для приготування салату до сирих кабачків найкраще підходять свіжі томати. Обидва ці продукту добре поєднуються і чудово доповнюють один одного. Причому до них навіть не обов’язково додавати які-небудь інші овочі.
Є один дуже простий рецепт, для якого треба лише мати:
- 150 грам кабачків;
- 1 зубчик часнику;
- 400 -500 грам свіжих томатів;
- сіль;
- трохи зелені;
- олія оливкова.
Готується такий салатик в три етапи:
- Вихідні продукти добре промити. З кабачків зрізати шкірку. Для салату знадобиться тільки їх м’якоть.
- Спочатку продукти потрібно подрібнити. Кабачки краще нарізати підлозі кружечками, а помідори часточками. Зелень треба просто дрібно порубати.
- Всі інгредієнти скласти в одну тарілку, трішки підсолити, заправити олією і перемішати.
Виходить легкий апетитний салат, який може стати хорошою закускою або непоганим гарніром.
Теплий салат з кабачками
Коли мова йде про салаті, то зазвичай мається на увазі, що це — холодна закуска, в якій вихідні компоненти беруться свіжими без попередньої термічної обробки. Тим не менш, в кухнях різних країн є багато досить цікавих рецептів теплих салатів. Багато з них готуються так само просто і швидко. Взяти, наприклад, салат з кабачків з горіхами і зеленню.
Для такої страви потрібно:
- 2 кабачки середнього розміру;
- 3 зубчики часнику;
- 70-90 грам ядер грецьких горіхів;
- пучок петрушки;
- дрібна сіль;
- 60 грам борошна;
- будь-які спеції.
Як слід робити такий салат:
- Кабачки не занадто дрібно покришити. Краще спочатку нарізати плоди кружечками, а потім кожен з них розділити на четвертинки.
- Ядра горіхів, очищений часник і зелень дрібненько посікти.
- Шматочки кабачків обваляти в борошні, а потім обсмажити їх в олії до рум’яної скоринки.
- Всі підготовлені продукти скласти в миску, трішки підсолити, присипати спеціями і перемішати.
В результаті вийде смачний, поживний і дуже корисний салатик з розряду страв «на швидку руку».
Закуска з свіжих молодих кабачків
Свіжі кабачки практично не мають власного, якогось унікального смаку. Але вони добре вбирають аромати знаходяться поруч з ними продуктів. Для приготування складних страв це особливо важливо. Щоб закуска вийшла ніжною і соковитою, краще брати молоді плоди. Їх м’якоть в міру пружна і добре піддається будь-якій обробці. Наприклад, ідеальним доповненням до м’яса, риби або птиці буде закуска, приготовлена з сирих кабачків з додаванням різних приправ і спецій.
Для роботи знадобиться:
- 1 молодий кабачок;
- 2 зубчики часнику;
- кілька листочків свіжого базиліка;
- кухонна сіль;
- трохи перцю (чилі і чорного);
- оливкова олія;
- лимонний сік.
Методика приготування закуски:
- Першим ділом кабачок потрібно вимити. Якщо він дійсно молодий, то шкірка у нього м’яка, а насіння всередині дуже маленькі. Такі плоди можна не чистити, а використовувати цілком.
- Часник і базилік довільно покришити.
- Використовуючи овочерізку (спеціальний ніж), нарізати кабачки тонкими слайсами.
- Додати інші компоненти по рецептурі і акуратно перемішати.
Кількість масла і спецій підбирається індивідуально. Кабачки повинні бути трохи вологим, а не плавати в ароматній жижице.
З баклажанами
Щоб якось урізноманітнити домашнє меню, до обіду в якості закуски можна зробити шикарний салат зі смажених кабачків з баклажанами.
Страва готується на азіатський манер і включає в себе наступні компоненти:
- 1 середній кабачок;
- 1 куряче яйце;
- 1 баклажан;
- 0,5 пучка кропу;
- 100 грамів готової корейської морквини;
- 30 грамів картопляного крохмалю;
- трішки солі;
- 0,5 чайної ложечки меленого сушеного імбиру;
- соняшникова олія.
Готувати цей салатик зовсім не важко. Для цього треба:
- Кабачок і баклажан вимити, а потім акуратно нарізати їх уздовж довгими брусочками.
- Баклажани окремо присипати сіллю. Дати їм постояти приблизно 10 хвилин, а потім злегка віджати.
- Приготувати кляр. Для цього яєчний білок потрібно змішати з крохмалем, імбиром і додати 3-4 ложки води.
- На глибокій сковороді розігріти олію.
- Смажити баклажани у фритюрі, попередньо умочуючи брусочки в яєчно-крохмальний кляр.
- Те ж саме проробити і з кабачками.
- Оброблені продукти скласти в глибокий посуд.
- Додати до них моркву і зелень.
- Збризнути масу соком лимона і перемішати.
Готову страву можна трішки підсолити. Але це зовсім не обов’язково. До речі, замість зазвичай солі підійде навіть соєвий соус. З ним салат буде більш ароматним.