Різноманітні салати з капусти – бюджетні варіанти закуски, які актуально готувати в будь-який час року. Такі страви – справжня вітамінна бомба»! Їх обов’язково потрібно включати цілий рік і дитяче, і у доросле меню.
Простий салат зі свіжої капусти і овочів
Склад продуктів: половина качана білокачанної капусти, 3 помідора, великий болгарський перець, свіжа зелень, сіль, олію.
- Зелень дуже дрібно рубається. Капуста шинкуется найтоншої соломкою гострим ножем.
- Помідори ріжуться разом зі шкіркою невеликими шматками. Перець мельчится брусочками.
- Підготовлені продукти з’єднуються.
Заправляється отриманий салат зі свіжої капусти підсоленим пісним маслом.
Салат з пекінською капустою і курячою грудкою
Склад продуктів: 230 г курятини, 3 ст. л. морквини по-корейськи, 130 г китайської капусти, 2 ст. л. цукрових зерен кукурудзи, 40 г напівтвердого або твердого сиру, сіль, майонез.
- Китайська капуста шинкуется тонкою соломкою, а сир дрібно треться.
- Філе відварюється до готовності і нарізати рівними невеликими шматочками.
- У глибокій мисці з’єднуються підготовлені інгредієнти, а також морква без маринаду і кукурудзяні зерна.
Залишилося посолити салат з пекінською капустою і курячою грудкою за смаком і заправити нежирним майонезом. Замість останнього можна вибирати будь-який інший соус.
Смачна закуска з морської капусти з яйцем
Склад продуктів: півкіло морської капусти (вже маринованої), 4 великих яйця, велика сіль, суміш перців, легкий майонез.
- Промивати капусту не потрібно. Вона просто віджимається від розсолу і зсипається в підготовлену миску. Якщо соломка дуже довга, то її можна розрізати на 2-3 частини.
- Яйця відварюють до затвердіння жовтка, очищаються і рубаються приблизно однаковими кубиками.
- Продукти змішуються в одній тарілці, заправляються майонезом і присаливаются за смаком. З сіллю потрібно бути обережним, так як її вже досить багато маринованої капусти. В заправку додається суміш перців. Можна використовувати і будь-які інші спеції за смаком.
Готовий салат з морської капусти розкладається порційно і прикрашається листочками свіжої зелені.
З китайської капусти з крабовими паличками
Склад продуктів: півкіло китайської капусти, 230 г крабових паличок, 3-4 заздалегідь зварених до затверділого жовтка яйця, половина банки цукрової кукурудзи, половина пучка свіжого кропу, 3 ст. л. жирної сметани і майонезу, свіжий часник за смаком, сіль.
- Капуста дрібно шинкуется. Можна додатково розім’яти її руками.
- Крабові палички при необхідності розморожуються і дрібно нарізати. Краще всього використовувати охолоджений продукт, з ним готову страву виходить більш соковитим.
- Яйця остуджувати і кришаться дрібними кубиками.
- У мисці змішуються компоненти з попередніх трьох кроків, до них висипаються кукурудзяні зерна без маринаду і додається подрібнений кріп.
Отриманий салат з крабовими паличками заправляється особливим соусом, приготованим із суміші майонезу, сметани, солі і розчавленого часнику. Закуска не вимагає попереднього настоювання – її можна відразу подавати до столу.
Маринована капуста з журавлиною
Склад продуктів: 2 кіло капусти, 2-3 середні морквини, по великій ложці цукру-піску і солі, 40 г журавлини, половина склянки столового оцту і така ж кількість рафінованої олії, 1 л фільтрованої води.
- Качан капусти позбавляється від верхніх брудних і нерівних листя, розрізається на 2-4 частини, після чого шинкуется гострим ножем. Вийшла тонка соломка складається в глибоку ємність.
- Морквина чиститься, миється і шинкуется тонкими брусочками.
- Для приготування маринаду в окремий посуд зливається вода, додаються залишилися сипучі складові і вливається масло. Майбутній маринад доводиться до кипіння і помішується до повного розчинення солодких крупинок.
- Тільки після цього додається оцет і маринад відправляється охолоджуватися.
- Підготовлені овочі з’єднуються і до них всипається журавлина. Важливо не переборщити з кількістю ягід.
- Залишилось залити капусту з морквою маринадом і відправити під прес.
Пробувати закуску можна вже через 48 годин.
Класичний грецький салат з пекінської капустою
Склад продуктів: половина качана китайської капусти, 220 г бринзи, 4 стиглих томатів, 3-4 міцних свіжих огірка, великий солодкий болгарський перець, головка фіолетового цибулі, половина банки маслин, масло оливи, лимон, сіль, бальзамічний оцет, часник.
- Масло оливи з’єднується з соком лимона, роздавленим в ступці з часником, оцтом і сіллю. Кількість інгредієнтів для заправки потрібно регулювати за власним смаком, але найбільше в ній виявиться оливкової олії — від 5 до 6 ложок.
- Бринза нарізати середніми шматочками і поміщається в соус.
- Пекінська капуста шинкуется середніми смужками. До неї висипаються полуколечки фіолетового лука.
- Огірки ріжуться кружечками і ще навпіл, перець – недовгими брусками, томати – акуратними шматочками.
- Складові перемішуються в салатнику. До них додаються маслини і закуска поливається заправкою.
Зверху на салат з китайської капусти викладаються шматочки сиру, який став строкатим і ароматним від маринаду.
Дієтичний рецепт з червоною капустою, морквою і яблуками
Склад компонентів: качан червоною капусти, велике кисле яблуко, ціла морквина, 60 мл рафінованої олії, 35 мл яблучного оцту, по 1 ч. л. без верху солі і цукру-піску.
- В оцті розчиняються сипучі компоненти. Після енергійного збовтування суміші вийде рідкий соус.
- Капуста тонко ріжеться, яблука без шкірки подрібнюються на тертці з самими великими отворами. Для подрібнення морквини краще всього вибрати спеціальну «корейську» тертку.
- Підготовлені подрібнені овочі/фрукти з’єднуються в одному посуді і добре перемішуються.
Залишається полити салат з червоної капусти заправкою з першого кроку і подавати як закуску до будь-якого основного блюда.
Вітамінний салат з молодої свіжої капусти з огірком
Склад продуктів: ½ качана білокачанної капусти, 2 свіжих міцних огірка, 30 г зелені кропу, 5-6 пір’їн зеленого цибулі, сіль, 1 ст. л. соку лайма чи лимона, 2 ст. л. олії, дрібка цукру.
- Свіжа капуста шинкуется найтоншої соломкою. Після додавання пари дрібок солі вона добре розминається руками. В процесі овоч має пустити сік.
- Зелень миють і дрібно ріжеться. Огірок подрібнюється напівкружечками.
- Складові з попередніх кроків добре перемішуються і злегка сахарятся.
Перед подачею закуска поливається олією і оцтом.
Морська капуста по-корейськи — покроково
Склад продуктів: 320 г морської капусти, ріпчаста цибулина, велика морквина, 60 мл соняшникової олії, 1 ч. л. кунжутної олії, 60 мл соєвого соусу, 1 ст. л. столового оцту, пари часточок свіжого часнику, сіль, суміш перців.
- Соломка морської капусти кладуть в окріп і варять у ньому 20-25 хвилин. Далі готова капуста відкидається на друшляк і ретельно промивається під струменем холодної води.
- Морква очищається від шкірки і треться на особливій тертці для корейських закусок. Цибуля чиститься і нарізається тонкими півкільцями.
- Всі овочі обсмажуються на соняшниковій олії 5-6 хвилин при частому перемішуванні.
- У сковороду додається очищений і роздавлений часник, варена морська капуста, соєвий соус і інші заявлені в рецепті інгредієнти.
- Складові добре перемішуються, накриваються кришкою і залишають на остигає плиті на 40-45 хвилин.
Готову страву відправляється на пару годин в прохолоду і тільки після цього подається до столу.
З болгарським перцем
Склад продуктів: 320 г білокачанної капусти, великий солодкий болгарський перець, пучок різноманітної зелені, кисло-солодке яблуко, щіпка цукру, соняшникова олія, кам’яна сіль.
- З капусти знімають верхні погані листочки, після чого залишилися шинкують гострим ножем. У мисці повинна виявитися дуже тонка довга соломка, яка розминається руками зі щіпкою цукру. У такому вигляді овоч залишається приблизно на 20-30 хвилин.
- Яблуко додасть частування приємну кислинку — воно використовується в салаті замість фруктового оцту. Його потрібно подрібнити за допомогою терки з середніми отворами і відправити до інших компонентів.
- Перець позбавляється від плодоніжки і насіння і нарізати невеликими брусочками. Можна використовувати і червоні, і жовті стручки або навіть по половинці від одного і другого.
- Вся зелень добре промивається, обтрушується від зайвої рідини і дрібно ріжеться.
- Залишилося змішати компоненти, посолити їх і заправити соняшниковою олією.
Якщо немає необхідності рахувати калорії, то в якості соусу для закуски можна використовувати і майонез.
Оригінальна закуска зі свіжою капустою і ковбасою
Склад компонентів: 290 г білокачанної капусти, 240 г будь-копченої ковбаси, кухонна сіль, 240 г консервованого зеленого горошку, суміш перців.
- На першому етапі потрібно зайнятися нарізкою капусти. Вона дуже тоненько шинкуется гострим ножем і відразу пересипається в глибоку миску, де змішується з сіллю і кольоровими перцями.
- Далі овочева соломка розминається руками — це зробить її більш м’якою.
- Копчена ковбаса очищається від шкірки, нарізають тонкими довгими брусочками і переміщується до капусти.
- Горошок з банки викладається на друшляк. Коли з нього стече зайва рідина, можна додавати продукт у майбутній салат.
- Майже готову страву заправляється майонезом і дуже добре перемішується. При необхідності закуска досаливается.
Прикрашається салат свіжим або сушеним кропом.