Салат з капусти з морквою — 9 смачних рецептів приготування

Салат з капусти з морквою легко готувати хоч кожен день. Варіацій приготування закусок їх цих недорогих овочів стільки, що кожен знайде для себе найкращий варіант і ніколи не занудьгує. Тут ви знайдете добірку популярних рецептів та нових незвичайних варіантів приготування.

Салат «Вітамінний» зі свіжої капусти та моркви

Салат «Вітамінний» з капусти і моркви подається у садках, школах і, що дивно, з’їдається дітьми без залишку. А адже маленьких їдців часто так важко змусити їсти свіжі овочі. Приготувати закуску елементарно, головне, витримати пропорції капусти і моркви. Якщо переборщити з коренеплодом, закуска стане занадто солодким, а не доповісти — надто прісною.

Нам будуть потрібні:

  • капуста (білокачанна) — 500 г;
  • морква солодка, червона — 300 г;
  • соняшникова олія — за смаком;
  • сіль, цукор — щіпка.

Діти без залишку з’їдять «Вітамінний салат», якщо ви використовуєте для приготування солодкий сорт моркви.

Овочі дрібно шаткуємо, мнемо руками з сіллю і цукром. Коли вони виділять сік, заправити все рослинним маслом. Ось і все, наш вітамінний салат готовий. Для любителів кислинки можна додати жменьку журавлини або краплю яблучного оцту. Салат буде смачніше, якщо постоїть в холодильнику хоча б півгодини — так овочі віддадуть аромати один одному.

З буряком

Представляємо незвичайний рецепт холодного салату: приємна хрустинка, легкий присмак хрону, кисло-солодкий присмак яблучка — він не залишить байдужими гостей і виступить доповненням до пресноватому курячого супу.

Нам знадобляться:

  • велика солодка буряк — 1 шт.;
  • капуста — четвертинка вилка (або вилок пекінкі);
  • яблуко червоного сорту;
  • зубчик часнику;
  • одна морква, велика і солодка;
  • сіль, спеції;
  • щіпка цукру;
  • корінь хрону або баночка готової спеції;
  • сметана — 100 мл

Овочі, крім капусти, тремо на дрібній тертці. Можна використовувати кухонний комбайн або тертку Бернера — обирайте на свій смак. Яблуко очищаємо від шкірки, виймаємо серцевину з насінням і ріжемо тонкою соломкою. Капусту тонко шаткуємо, трохи обминаємо руками, щоб вона виділила сік (пекінська капуста ніжна і м’яти її не треба).

Змішуємо овочі і яблуко. Готуємо заправку — сметану змішуємо з хріном і присаливаем. Заправляємо салат сметано-хріновим соусом і даємо настоятися.

Закуску можна прикрасити кедровими горішками — вийде модний варіант для цінителів здорового способу життя.

Зимовий салат: капуста з морквою і оцтом

Салат «Капуста з морквою і оцтом» добре зберігається в холодильнику. Цей салатний варіант дуже виручить після роботи в будні дні, коли до гарячого дуже хочеться легкою, приємною закуски, а часу різати овочі не вистачає.

Для приготування знадобиться:

  • 2 кг білокачанної капусти;
  • 4 морквини;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • часник — 5 зубчиків;
  • 50 мл оцту 9%;
  • рослинна олія 80 мл;
  • чорний перець горошком, запашний перець, лавровий лист;
  • цукор і сіль за смаком.
Дивіться також:  Салат з куркою і помідорами – 9 дуже смачних рецептів

Якщо додати в салат буряк, нарізаний на тонкі кругляшки, гострий перчик чилі і щіпку хмелі-сунелі, вийде виключно смачний грузинський варіант капусти — яскравий і святковий.

  • Овочі нарізаємо великими шматочками (капусту — кубиками, моркву — кружальцями, цибулю — півкільцями, а часник на 3 частини кожен зубок).
  • Набиваємо овочі в трилітрову банку.
  • У каструлі готуємо розсіл: кип’ятимо півлітра води, додаємо туди спеції, сіль, цукор, оцет і рослинне масло. Спробуйте маринад на смак. При бажанні, присолите ще і додайте трохи цукру або оцту.
  • Гарячим маринадом заливаємо капусту. Даємо їй постояти в теплому місці приблизно добу, а потім прибираємо в холодильник.

Капуста настоїться і стане хрусткою. Маринад просочить кожен шматочок пряним ароматом і страва вийде просто чудовим!

З болгарським перцем

Легкий салатик з болгарським перцем — ідеальний гарнір для всіх тих, хто худне, дотримують пости, так і просто для любителів свіжих закусок. Часу витрачати на приготування не треба, як і особливих засобів — болгарський перець в сезон коштує недорого і завжди можна вибрати улюблений сорт.

Для салату нам знадобляться:

  • 500 г білокачанної капусти;
  • 200 г моркви;
  • великий болгарський перець червоного кольору;
  • зелень — великий пучок;
  • сіль, рослинна олія — за смаком.

Салат вийде гарним, якщо взяти два різних сорти болгарського перцю: жовтий і червоний, червоний і зелений (по половинці плоду).

Капусту і моркву шаткуємо тонкою соломкою, перчик ріжемо такими ж витонченими півкільцями. Тиснемо руками капусту та моркву, залишаємо настоятися 10 хвилин. З’єднуємо всі з перцем і подрібненою зеленню, заправляємо все рослинним маслом, приправляємо сіллю. При бажанні в салат можна додати трохи оцту. Тоді він вийде пряним і пікантним. Подають салат охолодженим і швидко з’їдають — така закуска довго не зберігається.

Салат з капусти з морквою і яблуком

Якщо ви замовите в ресторані модну закуску «Коул Слоу» (з англійської назва перекладається як «капустяний салат»), ви з великою часткою ймовірності принесуть простий і популярний у наших краях салат зі свіжої капусти та моркви з додаванням яблука. Він простий у приготуванні, але буквально заряджає вітамінної енергією.

Для салату приготуємо такі компоненти:

  • 500 г білокачанної капусти;
  • 300 г моркви;
  • 200 г кисло-солодкого яблука (червоних сортів);
  • йогурт, майонез — 30 мл;
  • сіль, перець за смаком.

Яблуко очищаємо від шкірки, видаляємо плодоніжки з насінням. Капусту, моркву, яблуко ріжемо тонкою соломкою, перемішуємо. Готуємо заправку — натуральний йогурт змішуємо з майонезом, присаливаем, додаємо дрібку меленого чорного перчика. Заправляємо салат, охолоджуємо і подаємо до столу.

Дивіться також:  Салат «Черепаха» – 10 рецептів приготування

Начебто, все елементарно. Але кухарі навчилися змінювати смак страви до невпізнання. Знаменитий шеф-кухар Джеймі Олівер завжди готує його з додаванням червоного цибулі, петрушки і обов’язково шинкує всі інгредієнти (крім цибулі) на комбайні. Соломка виходить тонкою, чому і смак салату стає насиченішим. Пікантну нотку його страві додає лимонний сік і англійська гірчиця. Також доречний у варіації «Коул Слоу» черешкова селера, але це на любителя.

Спосіб готування з майонезом

Майонез любимо усіма за характерну оцтово-гірчичну нотку і жирність, яка робить всі страви з ним поживними. Взимку, коли вітамінів не вистачає, але душа вимагає ґрунтовних закусок, можна приготувати цікавий варіант салату з капустою і майонезній заправкою.

Нам потрібні:

  • 300 г білокачанної або пекінської капусти;
  • 200 г свіжого огірка;
  • 300 г моркви;
  • великий пучок зелені.

Майонез краще брати дуже якісний, з великою жирністю. Так, на думку дієтологів, соус не буде містити шкідливого крохмалю, та й смак тільки виграє.

Овочі ріжемо соломкою, змішуємо, присипаємо свіжою зеленню і заправляємо майонезом. Даємо салату настоятися і їмо з вареною картоплею. Можна додати в блюдо крабові палички і вийде новий цікавий варіант для святкової подачі.

Салат з капусти і моркви по-корейськи

Багатьох приваблюють корейські салати — вони так і манять ароматами! Але не всі готові ризикнути і придбати закуску, приготовану в невідомих умовах і, можливо, без дотримання правил гігієни. Навіщо ризикувати здоров’ям, якщо легко приготувати закуску своїми руками?

Для корейського салату підготуємо:

  • півкіло капусти;
  • 400 г моркви;
  • кілька зубчиків часнику;
  • пакет спецій для корейської моркви» — 1 шт.;
  • олія — 100 мл;
  • оцет 9% — 3 ст. л;
  • цукор, сіль за смаком.

Кількість спецій і оцту регулюйте на свій розсуд. Якщо любите гостре, то додайте трохи більше прянощів.

  • Тонко ріжемо овочі. Нашаткувати капусту і моркву рекомендуємо на спеціальній тертці, щоб вийшла тонка і довга соломка. Можна скористатися овочечисткою — ніж часто підходить і для корейської моркви.
  • Готові овочі злегка мнемо руками з сіллю — так салат вийде соковитіше. Але старатися при цьому не треба, достатньо всього декількох секунд.
  • Додаємо спеції і оцет.
  • Готуємо заправку. Для цього рослинне масло розігріваємо на сковорідці, поки не з’явиться легкий димок.
  • Заливаємо овочі киплячим олією і перемішуємо ложкою.

Замість звичного олії соняшнику візьміть кунжутне — салат придбає легкий горіховий присмак.

Тепер треба поставити салат під прес і прибрати в холодильник на кілька годин — він повинен настоятися. Коли ви дістанете страву з холодильника, дуже здивуєтеся, наскільки ароматний і смачний ваш корейський варіант!

Дивіться також:  Салат ” Гранатовий браслет – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

З часником

Капуста і овочі, приправлені часником, виходять пікантними і оригінальними. Закуска, що називається, виходить «в бенкет і світ» — доречна і для повсякденних обідів, і для свят. Пропонуємо цікавий варіант з сиром Фета і свіжим огірком. Вегетаріанці такий варіант обов’язково оцінять.

Підготуємо:

  • пекінську капусту — невеликий вилок;
  • 2 морквини;
  • довгий огірок;
  • 3 зубчики часнику (можна менше);
  • невелику упаковку сиру Фета (або сербської м’якою бринзи) — 100-200 р.

Шаткуємо капусту і огірок дрібною соломкою, моркву тремо на крупній тертці (краще, якщо вийде тонка довга стружка). Фету ріжемо на кубики. В овочі видавлюємо часник, додаємо сир і все перемішуємо. Заправити салат можна краплею оливкової олії, але в принципі, Фета розійдеться і перетвориться в густий сирний соус. Часниковий смачний салат в холодному вигляді, так що перед подачею витримайте його в холодильнику.

Рецепт «Як в їдальні»

Капустяний салат в їдальнях коштує копійки, але зверніть увагу, з якою швидкістю він розбирається. Навчимо вас хитрощів приготування капустяної закуски, яку не розкажуть кухаря.

Нам знадобляться:

  • четвертинка вилка капусти;
  • солодка морква — 3 шт.;
  • цукор — щедра жменя;
  • сіль за смаком;
  • рослинне масло — 100 мл;
  • оцет — 3 ст. л.

Капуста потрібна тільки щільна, зимових сортів, наприклад, «Слава». Пухкі сорти краще залишити для гасіння або смаження.

  • Дрібно шаткуємо капусту, тремо моркву.
  • Присаливаем і добре обминаємо все руками, щоб овочі стали соковитими.
  • Додаємо цукор, рослинне масло і трохи оцту. Оцет повинен ледве вловлювати, надаючи легку кислинку салату. Якщо відчули, що переборщили з цим інгредієнтом, додайте трохи цукру або наріжте трохи більше овочів, інакше він «переб’є» їх смак.
  • Салат настоюється годину—півтора і подається до столу.

Є ще одна хитрість. В їдальнях готують великими обсягами, а це допомагає закуски ще краще настоятися, стати більш насиченим і соковитіше.

Подаємо салат до м’яса, рибі — він ідеальний як самостійний гарнір. Легко додати в нього трохи зеленого горошку, подати до вареному яйцю. Вийде смачний і корисний сніданок.

Капуста коштує недорого практично круглий рік. В наших краях, де свіжі овочі «гостюють» всього кілька літніх місяців, вона рятує від авітамінозу. Плюс до всього, капуста ідеально поєднується з м’ясними компонентами, сиром, грибами і навіть фруктами, так що її можна нескінченно, анітрохи при цьому не нудьгуючи. Придумуйте свої варіації капустяного салату і балуйте такими корисними речами близьких.

Прокрутка до верху