Салат з кольрабі – 8 смачних рецептів приготування

Кольрабі – це особливий різновид капусти, яка користується величезною популярністю в багатьох країнах Європи. З цього оригінального стеблоплода можна приготувати багато смачних і корисних страв (закуски, рагу, супи, запіканки і навіть соуси), але найчастіше роблять саме салат з кольрабі. Використовуючи різні додаткові компоненти, варіантів такої закуски можна придумати багато.

Простий салат з капусти кольрабі та моркви

В їжу, як правило, використовуються стебла кольрабі, які у своїй надземної частини утворюють плід кулястої форми.

У нього ніжна і дуже соковита серцевина. За смаком вона частково нагадує собою капустяний качан, але набагато солодший і ароматні.

Для початку можна спробувати зробити найпростіший салат з кольрабі з морквою. Обидва цих овоча мають приємний солодкуватий смак і соковиту м’якоть. Для свіжого салату це дуже вдале поєднання. Приготувати таке просте блюдо можна різними способами.

Наприклад, можна взяти:

  • 0,5 кг кольрабі;
  • 50 грам свіжої моркви;
  • 50 мл соняшникової олії (без запаху);
  • 25 грам селери (зелень).

Робити такий салат зовсім не складно:

  • Спочатку овочі (моркву і кольрабі) потрібно добре промити і очистити.
  • Подрібнити їх на тертці з великими отворами.
  • Підготовлені продукти скласти в глибоку тарілку.
  • Полити її маслом і ретельно перемішати.
  • Дрібно порубати гострим ножем селера.
  • Присипати готовий салат подрібненою зеленню.

На приготування такої страви потрібно не більше чверті години. У результаті виходить соковитий і надзвичайно смачний салат з кольрабі. Сніданок з ним буде хорошим початком дня.

Готуємо з огірком

Є ще один непоганий салат з капусти кольрабі, який можна внести в свою кулінарну скарбничку.

Список інгредієнтів, необхідних для його приготування, мінімальний:

  • 4 огірка середнього розміру;
  • 300 г кольрабі;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль;
  • 120 грам сметани (або йогурту);
  • 2 гілочка кропу.

Готується таке блюдо в три прийоми:

  • Насамперед потрібно добре промити і нарізати соломкою овочі. Кольрабі попередньо слід очистити.
  • Приготувати соус. Для цього треба розтерти в блендері сметану, часник, сіль і зелень кропу.
  • З’єднати подрібнені овочі з соусом і перемішати.

Виходить дуже легкий освіжаючий салат, який ідеально підійде в якості закуски до обіду в спекотний літній день.

Дивіться також:  Салат «Столичний» з куркою – 7 рецептів

Корисна закуска з яблуками

Вчені стверджують, що кольрабі – це справжнє джерело всіляких корисних речовин. Недаремно її часто називають лимоном, вирощеним на грядці.

Взимку, коли організм людини потребує вітамінів, можна приготувати дуже смачний і корисний салат з кольрабі зі свіжими яблуками.

Для роботи знадобиться:

  • 1 невелике яблуко (кисле);
  • 1 плід кольрабі (приблизно того ж розміру);
  • 25 – 30 грам нежирного майонезу;
  • 1 чайна ложка французької гірчиці.

Технологія приготування салату:

  • Кольрабі акуратно очистити, а потім натерти великою соломкою. Тут можна скористатися спеціальною терткою для шинкування.
  • Яблуко вимити, очистити від шкірки і видалити серцевину з насінням. Залишилася після цієї процедури м’якоть нарізати соломкою.
  • Подрібнені інгредієнти скласти в миску.
  • Додати до них гірчицю, майонез і перемішати.

Буде потрібно буквально кілька хвилин, щоб на столі опинився соковитий і дуже ніжний салат з приємною ароматною заправкою. Під час їжі зернятка гірчиці злегка похрустують на зубах, що надає страві особливу пікантність.

Салат: кольрабі, сир і рис

Кольрабі ідеально поєднується практично з будь-якими продуктами. Є один цікавий салат, в якому одночасно присутні: кольрабі, сир, рис, солодкий болгарський перець, а також свіжа зелень і оригінальна змішана заправка. Блюдо виходить поживне, корисне і дуже красиве.

Рецептурний склад салату:

  • 200 г кольрабі і стільки ж відвареного рису;
  • 40 г твердого сиру;
  • 1 стручок червоного болгарського перцю;
  • 50 г соняшникової олії;
  • 1 пучок зеленого пір’яного цибулі;
  • 5 р бальзамічного оцту;
  • 25 г соєвого соусу.

Покрокова інструкція приготування салату:

  • Довгозерний рис відварити будь-яким зручним способом. Він повинен вийти розсипчастим.
  • Очищену кольрабі натерти тонкою соломкою. З цією метою можна взяти спеціальну тертці для корейської моркви.
  • Вичистити болгарський перець, видаливши серединку з насінням. М’якоть промити і нарізати маленькими кубиками.
  • Дрібно покришити цибулю.
  • Всі ці продукти зібрати в салатник і перемішати.
  • Приготувати складну заправку. Для цього в окремому посуді змішайте масло з оцтом і соєвим соусом.
  • Полити інгредієнти приготовленої заправкою і ще раз їх перемішати.
  • Після цього страва має настоятися. Для цього його треба на пару годин поставити в холодильник.
  • Після закінчення зазначеного часу готовий салат викласти, посипати тертим сиром і прикрасити будь свіжою зеленню.
Дивіться також:  Грецький Салат з бринзою: класичний рецепт і ще 6 способів приготування

Один вид такого салату вже викликає апетит. З нього може вийти цілком самостійне блюдо або оригінальний складний гарнір.

Як зробити з буряком

Ще один варіант салату з кольрабі припаде до душі любителям простих рецептів овочевих страв. Зробити його не складе особливих труднощів навіть починаючому кулінару.

Для роботи знадобиться:

  • 1 великий плід кольрабі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 плавлений сирок;
  • сіль;
  • 1 відварений буряк (невеликого розміру);
  • 50 г ядер волоських горіхів;
  • перець;
  • трохи майонезу.

Готується таке блюдо поступово:

  • Спочатку треба відварити буряк. Зробити це краще заздалегідь, щоб не витрачати дорогоцінний час.
  • Кольрабі промити і акуратно зрізати з неї щільну шкірку.
  • Очистити часник.
  • Буряк, кольрабі та сирок потерти на тертці з великими отворами. Сирок попередньо краще трохи підморозити.
  • Горіхи і часник дрібно порубати гострим ножем.
  • Всі ці продукти змішати в глибокій тарілці.
  • Додати трохи перцю, солі за смаком і заправити майонезом.

Перш ніж нести салат до столу, його бажано трохи охолодити. За цей час соковиті овочі встигнуть обмінятися ароматами.

Заготівля з кольрабі на зиму

Хороша господиня завжди намагається запасати корисні овочі про запас. Адже взимку їх часом буває важко знайти. І кольрабі тут не виняток.

Подрібнені плоди солять, квасять або маринують. Але самий оптимальний варіант заготівлі з кольрабі на зиму – це салат. Причому зазвичай він буває дуже простий.

Зате взимку такий салатик буде справжньою знахідкою.

Взяти, до прикладу, варіант, для якого потрібно:

  • 2 середніх кольрабі;
  • 1 л питної води;
  • 1 велика цибулина;
  • 100 грам цукру;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 30 г кухонної солі;
  • 2 листків лавра;
  • 50 мл столового оцту.

Методика приготування ароматної закуски на зиму:

  • Плоди кольрабі очистити, а потім акуратно нарізати їх тонкими смужками.
  • Подрібнену капусту поварити 5 хвилин в окропі, а потім відкинути на друшляк. Почекати, поки стече вся волога.
  • Очищений лук нашаткувати півкільцями.
  • Перемішати його з відвареної кольрабі і укласти в заздалегідь простерилізовані банки. На дно кожної баночки обов’язково покласти перець і лавровий лист.
  • Закип’ятити в каструлі відміряну кількість води. Додати в неї сіль, цукор і перемішати. Дочекатися, поки кристали повністю розчиняться.
  • Залити вміст банок приготовленим маринадом. В кожну ємність додати по ложці оцту.
  • Банки прикрити кришками, стерилізувати на водяній бані 45 хвилин, а потім закатати.
  • Консервації щільно укутати, а після остигання зберігати в прохолодному місці (сараї, підвалі або на нижній полиці холодильника).
Дивіться також:  Салат олів’є – 5 рецептів приготування зимового новорічного салату!

Салат вийде набагато смачніше, якщо замість звичайного ріпчастої використовувати червоний або білий цибулю.

Смачний салат з кольрабі з яйцем

Для швидкого перекусу відмінно підійде салат з капусти кольрабі з відварним яйцем. Він також буде прекрасним варіантом закуски на випадок, коли в будинок несподівано нагрянули гості.

Для роботи знадобиться всього 4 компоненти:

  • 3 яйця;
  • кухонна сіль;
  • 3 маленьких кольрабі;
  • майонез.

Зробити такий салат можна буквально за 10 хвилин:

  • Насамперед потрібно поставити варити яйця.
  • За цей час очистити і подрібнити на тертці плоди кольрабі.
  • Варені яйця залити холодною водою, а потім очистити їх від шкаралупи і дрібно покришити.
  • Продукти перекласти в чисту тарілку, посолити і заправити майонезом.

Поки гості вимиють руки і сядуть за стіл, страва буде готове.

Рецепт з насінням

Щоб зробити легкий перекус максимально корисним і поживним, можна використати найпростіший варіант салату з кольрабі, в якому присутні самі звичайні продукти:

  • 1 плід кольрабі;
  • насіння соняшнику (обсмажені);
  • 2 пера зеленого цибулі.

Інгредієнти заправки:

  • сік лимона;
  • перець;
  • оливкова олія;
  • сіль.

Як правильно робити таку страву:

  • Очистити вимитий кольрабі, а потім тоненько нарізати соломкою.
  • Цибулю дрібно покришити.
  • Обидва інгредієнта перекласти в миску.
  • Додати до них насіння. Можна навіть брати ті, які продаються в магазині.
  • Змішавши лимонний сік з маслом, сіллю і перцем, зробити заправку.
  • Вилити її в миску з подрібненими продуктами і ретельно перемішати.

При бажанні у цей салат можна додати й іншу свіжу зелень (кріп або петрушку). Салат виходить простий, але дуже корисний.

Прокрутка до верху