У чому секрет успіху будь закуски, будь то простий салат з ковбасою або складний склад з делікатесних продуктів? У створенні тонкої кулінарної інтриги, викликає бажання неодмінно спробувати блюдо і розгадати таємницю дивовижного смаку приготованої страви.
Радянський «Олів’є» з вареною ковбасою
Класичний рецепт «Олів’є» за задумом автора був призначений в якості закуски під горілку. Радянський варіант салату – це не тільки смачна їжа, але і добрий провісник майбутнього свята.
- Склад інгредієнтів:
- банка зеленого горошку;
- чорні великі оливки – 12 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- відварені круто яйця – 4 шт.;
- огірки мариновані – 3 шт.;
- майонез – 400 г;
- морквина;
- цибулина;
- ковбаса варена – 200 г;
- зелень (кріп, петрушка).
Спосіб приготування:
- Звільняємо яйця від шкаралупи і нарізаємо маленькими кубиками. У такій формі рубаємо практично всі тверді компоненти салату: очищену цибулю-ріпку, мариновані огірки, моркву і свіжу ковбасу. Оливки поділяємо навпіл.
- Не всі знають, як правильно приготувати коренеплоди для салату. Щоб отримати щільні, не перетворюються в кашу бульби, відварюємо картоплю-фрайт. Поміщаємо митий, але неочищений продукт в каструлю з холодною водою і додаємо сіль (на літр – 350 г). Не переживаємо про її надлишку – овочі «знають», скільки їм потрібно приправи.
- Відварюємо бульби до 40 хвилин під трохи зсунутим кришкою і відразу витягуємо з рідини. Очищаємо тільки в охолодженому стані і потім нарізаємо кубиками. Результат процесу побачите самі!
- Викладаємо всі підготовлені компоненти простору чашу, додаємо порізану зелень і заправляємо блюдо якісним майонезом. Намагаємося використовувати соус домашнього виготовлення.
Радянський «Олів’є» з вареною ковбасою має величезну кількість кулінарних варіацій. Інтуїція нам в допомогу!
Салат з квасолею і сухариками
Ця смачна «трійця» не завдасть жодного клопоту з приготуванням, але дозволить отримати просту, ситну, збалансовану їжу на сніданок, обід або вечерю.
Список продуктів:
- невеликий свіжий огірок;
- червона цибулина;
- майонез – 100 г;
- скибочки батона – 3 шт.;
- квасоля – 50 г;
- ковбаса варена – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- сирки плавлені – 100 г;
- зелений консервований горошок – 100 г;
- спеції, прянощі, зелень.
Порядок приготування:
- Квасоля залишаємо на ніч у воді, після чого відварюємо з невеликим додаванням солі до м’якого стану. Зливаємо рідину і охолоджуємо боби.
- Шаткуємо невеликими брусочками молодий огірок. Звільняємо варену ковбасу від плівки і нарізаємо аналогічним способом. Витягаємо цибулину з лушпиння і рубаємо півкільцями.
- Поділяємо хлібні скиби на маленькі кубики або такі ж брусочки і підсушуємо їх в духовці до приємного хрускоту.
- Викладаємо підготовлені продукти в глибоку тарілку.
Салат з квасолею та сухариками, і ковбасою практично готовий. Залишилося заправити страву якісним майонезом, посипати зеленню і з задоволенням з’їсти.
З пекінською капустою
У цьому рецепті салату головний тон задає пекинка. Не плутаємо її з китайською капустою, яка має дещо іншу форму і вимагає попередню теплову обробку.
Перелік компонентів:
- ковбаса сорту «Сервелат» – 230 г;
- яйця перепелині – 7 шт.;
- капуста пекінська – 300 г;
- майонез – 100 г;
- перець болгарський (плоди різного кольору) – 3 шт.;
- солодка червона цибулина – 1 шт.;
- маслини (без кісточок) – 10 шт.;
- сік апельсина – 20 г;
- гілочки м’яти.
Поетапне приготування:
- Плоди перцю звільняємо від насіння, моєму і шаткуємо на маленькі смужки. У такій же формі нарізаємо сервелат, маслини без кісточок, очищену цибулину і чисті листки капусти. Всі продукти розміщуємо по окремих ємностях.
- З’єднуємо в піалі сік апельсина і майонез, добре перемішуємо суміш.
- Розподіляємо інгредієнти закуски по келихах в наступному порядку: в першу чергу викладаємо капусту, потім формуємо шари перцю, ковбаси, цибулі, яєць і маслин. Кожну порцію інгредієнтів заправляємо соусом, отриманим із суміші апельсинового соку і майонезу.
- Завершуємо збірку страви нарізаними смужками перцю і прикрашаємо закуску гілочками м’яти.
Оригінально оформлений салат з пекінською капустою і ковбасою викликає заслужений інтерес, адже з першого погляду складно вгадати, що ж це там таке гарне, ароматне і привабливе.
Салат з копченою ковбасою і огірками
Поняття «несумісність інгредієнтів» у кулінарії не існує. Не бійтеся експериментувати з найбільш, на перший погляд, непоєднуваними продуктами.
Необхідні інгредієнти:
- сир (будь-який твердий сорт) – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- свіжі огірки – 2 шт.;
- копчена ковбаса – 200 г;
- плід болгарського перцю;
- високоякісний майонез;
- гілочки молодої зелені.
Приготування салату:
- Відварюємо круто яйця, охолоджуємо у воді, очищаємо від шкаралупи і шаткуємо на тонкі шматочки. Поділяємо сир на дві частини, натираємо дрібної і крупної стружкою.
- Плід болгарського перцю звільняємо від насіння, миємо й нарізаємо тонкими смужками або кубиками. Огірки і ковбасу поділяємо на короткі бруски.
- Збираємо підготовлені продукти, в тому числі, більш велику стружку сиру, в одній чаші, додаємо перець, сіль і нарубану зелень. Приправляємо блюдо майонезом, добре перемішуємо компоненти і прикрашаємо закуску дрібно тертим сирним складом.
Салат з копченою ковбасою і огірками «обзавівся» гострим солонувато-кислим смаком, отриманими від включення в рецепт оригінального м’ясного продукту.
З корейською морквою
Героєм наступного кулінарного сюжету стане солодкий коренеплід особливого приготування.
Список компонентів:
- зварене круто яйце;
- свіжий огірок;
- ковбаса – 150 г;
- морква по-корейськи – 150 г;
- маслини – 5 шт.;
- сир – 100 г;
- якісний майонез;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Охолоджуємо відварену в мундирі» картоплю, очищаємо і крупно натираємо.
- Поділяємо зварене круто яйце на білок і жовток, дрібно шаткуємо. Нарізаємо ковбасу у формі соломки.
- Вистилаємо глибоку тарілку харчовою плівкою, розміщуємо шар натертого білка. Наносимо на нього сітку з майонезу, зверху висипаємо подрібнений жовток. Далі викладаємо сирну стружку, а потім нашатковану кубиками огірок. Вище слід морква по-корейськи, нарізана соломкою ковбаса і, нарешті, картопляний ряд, виконує функцію основи закуски. Відправляємо посуд з їжею на годину в холодильник.
- Дістаємо настоявшееся блюдо, накриваємо його плоскою тарілкою, акуратно перевертаємо і знімаємо плівку.
Спритність рук і максимум натхнення – це все, що потрібно для приготування смачного салату з корейською морквою і ковбасою.
Готуємо з салямі і руколою
Склад продуктів:
- томати – 3 шт.;
- кілька оливок без кісточок;
- салямі – 100 г;
- рукола;
- гірчиця і мед – по 1 ч. л.;
- олія оливок, оцет бальзамічний – по 1 ст. л.;
- сіль, перець.
Готуємо салат:
- Помідори розрізаємо на великі часточки, викладаємо в салатницю і злегка солимо. Додаємо половинки оливок.
- Салямі поділяємо на тонкі кружечки, а потім на трикутники, які кладемо в чашу з томатами. Перемішуємо інгредієнти і залишаємо на час для створення єдиного смакового букета.
- З руколою чинимо дуже делікатно – розриваємо руками ніжну декоративну пряність на невеликі частини і поміщаємо їх у загальний посуд.
- Розчиняємо в оцті ложку свіжого меду, додаємо гірчицю і масло оливок, ретельно перемішуємо складу. Заправляємо салат з салямі і руколою приготованим соусом, розподіляючи його по всіх компонентів страви.
Оригінальний аромат декоративного рослини, чимось нагадує запах перцю і горіха, забезпечив салат вишукано тонкими і дуже приємними смаковими відтінками.
Грибний салат з ковбасою
Тепер знайомимося з кулінарної казкою про те, як звичайний салат з грибами та ковбасою перетворити в оригінальне святкове блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- огірки мариновані – 3 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- твердий сир – 230 г;
- ковбаса варена (без шпику) – 250 г;
- печериці консервовані – 300 г;
- маринований морква – 100 г;
- майонез (не дуже густий);
- пучок пір’я цибулі.
Порядок приготування:
- Відварюємо картоплю «в мундирі» до м’якого стану, використовуючи рекомендації рецепта радянського «Олів’є» з ковбасою. Знімаємо шкірку з остиглих бульб і нарізаємо їх невеликими кубиками.
- Дрібно шаткуємо огірки, злегка віджимаємо і залишаємо в ситі, щоб стекла зайва рідина. Подрібнюємо сир на середніх клітинках терки.
- Салат повсякденного призначення отримуємо простим способом: з’єднуємо всі компоненти, заправляємо соусом і прикрашаємо зеленню.
Для оформлення святкової страви трохи «почаклуємо» з смачними компонентами.
- Встановлюємо на широку тарілку роз’ємну форму, вистилаємо внутрішню частину харчовою плівкою, залишаючи великий запас з двох сторін ємності.
- На дно посуду викладаємо ніжками вгору мариновані гриби. Густо посипаємо печериці нарубаним пером лука. Слідом розміщуємо шматочки картоплі, вирівнюємо шар ложкою, злегка утрамбовуємо продукт і покриваємо сіточкою майонезу.
- Далі маємо солоні огірки, а потім і ковбасу. Знову обробляємо компоненти закуски соусом. Продовжуємо оформлення салату морквяним складом, а завершуємо сирної стружкою.
- Відправляємо страву на годину в холодильник, після чого накриваємо форму плоскою тарілкою і притримуючи кінці звисає плівки, перевертаємо посуд, звільняючи закуску з мимовільного «полону».
Кулінарне диво сталося! Апетитні капелюшки грибів опинилися на імпровізованій галявині з зеленого цибулі, немов висадженого на яскравих шарах апетитною закуски.
Салат з копченою ковбасою і кукурудзою
Якщо і існує простий спосіб отримання смачного і дуже легкого закусочного салату, то краще представленого варіанта придумати просто неможливо.
Перелік продуктів:
- свіжі невеликі огірки – 3 шт.;
- сир (тверді сорти) – 250 г;
- ковбаса копчена – 250 г;
- якісний майонез;
- банку консервованої кукурудзи;
- улюблена зелень в необмежених кількостях.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо соломкою ковбасу. Заздалегідь помиті огірки шаткуємо кубиками. З’єднуємо компоненти красивою посуді і додаємо зерна консервованої кукурудзи.
- Приправляємо блюдо перцем і сіллю, посипаємо свіжою зеленню, змішуємо продукти зі свіжим майонезом.
Якщо попередньо відварити червону або білу квасолю, приготований салат з копченою ковбасою і кукурудзою стане більш ситним і поживним.
Рецепт з мисливськими ковбасками
Особливість представленого страви полягає у використанні м’ясного інгредієнта з дивовижним копчено-пряним смаком, надає закуски неповторну вишукану пікантність.
Набір продуктів:
- різнокольорові плоди солодких перців – 3 шт.;
- огірки – 3 шт.;
- мисливські ковбаски – 200 г;
- цибулина;
- яйця, зварені круто, – 2 шт.;
- якісний майонез – 100 г;
- кукурудза консервована – 150 г;
- гірчиця французька – 30 г;
- сіль, перець, зелень.
Процес приготування:
- Овочі добре миємо. Огірки очищаємо від шкірки, а м’якоть нарізаємо маленькими кубиками. Перці звільняємо від насіння, обполіскуємо і шаткуємо в такій же формі. Цибуля ділимо на колечка, дрібно кришимо яйця.
- Поміщаємо продукти в обраний салатник, додаємо подрібнені на круглі часточки ковбаски і консервовану кукурудзу.
- З’єднуємо французьку гірчицю з майонезним соусом, сіллю і перцем і приправляємо закуску отриманою сумішшю. Добре перемішуємо склад і подаємо красивою посуді.
Рецепт з мисливськими ковбасками має великий кулінарний потенціал. Закуску можна доповнити вареними овочами, сирами, різними м’ясними компонентами, різноманітними спеціями і ароматними заправками.
Закуска «Ніжність» з капустою
Тепер спробуємо на смак ще один апетитний салат, та не простий, а самий ніжний, соковитий і ароматний.
Необхідні компоненти:
- білокачанна капуста – 400 г;
- зубки часнику – 2 шт.;
- ковбаса сиров’ялена – 200 г;
- майонез – 120 г;
- петрушка, кріп.
Порядок приготування:
- Для отримання смачної закуски вибираємо свіжу, обов’язково соковиту капусту. Шаткуємо частину качана у вигляді дрібної соломки, приправляємо невеликою кількістю солі і злегка перетираємо руками.
- Нарізаємо в’ялену ковбасу, повторюючи форму підготовленого овоча.
- Подрібнюємо очищені від лушпиння зубки часнику, додаємо листя петрушки.
- Викладаємо підготовлені інгредієнти в чашу, присмачую страва свіжим майонезом, приправляємо запашним перцем і добре все перемішуємо.
Мріємо побалувати себе самим делікатним за смаком і ароматом стравою? Неодмінно готуємо закуску «Ніжність» з капустою і ковбасою.
Сирний салат з ковбасою
Склад інгредієнтів:
- перо цибулі – ½ пучка;
- огірки (солоні або мариновані) – 2 шт.;
- сметана – 30 г;
- ковбаса варена – 100 г;
- сир плавлений – 100 г;
- перець, сіль, свіжа зелень.
Приготування салату:
- Дрібно ріжемо сир, змішуємо зі сметаною і ретельно розтираємо складу.
- Ковбасу і огірки шаткуємо кубиками, додаємо в сирну масу.
- Приправляємо продукти перцем і сіллю, посипаємо зеленню, добре все перемішуємо і подаємо у витончених сервірувальних вазах на ніжках.
Цей дуже простий рецепт закуски можна коригувати, керуючись особистими поглядами на досконалість смаку і змісту приготованого блюда.
Салат з Кириешки і ковбасою
Легка закуска з додаванням апетитних сухариків вражає дивно пікантними відтінками смаку і оригінальністю зовнішнього оформлення.
Перелік інгредієнтів:
- яйця – 3 шт.;
- мариновані корнішони – 10 шт.;
- ковбаса (варена або копчена) – 200 г;
- кукурудза консервована – 50 г;
- майонез – 30 г;
- сухарики;
- пучок пір’я цибулі, сіль, перець.
Особливості приготування:
- Охолоджуємо відварені круто яйця, очищаємо, нарізаємо у вигляді кубиків і відправляємо в зручну посуд. Сюди ж кладемо дрібно порізану ковбасу.
- Додаємо нарізані слайсами хрусткі огірки, витягнуту з маринаду кукурудзу, нарізане перо цибулі та іншу улюблену зелень.
- Приєднуємо до продуктів апетитні сухарики, солимо і перчимо страву.
- Для смачної заправки краще використовувати майонез домашнього виготовлення. Для цього поміщаємо в склянку міксера яйце, соняшникова або оливкова олія (150 мл), по ½ ч. л. солі, цукру і гірчиці. Ретельно збиваємо суміш, вливаємо ложку столового оцту і акуратно розмішуємо складу.
Заправляємо салат з «Кириешки» і ковбасою ароматним соусом і запрошуємо сім’ю на смачну дегустацію!
Простий варіант з овочами
Поживний салат з ковбасою, доповнений свіжими, маринованими або замороженими овочами, можна використовувати як гарнір або самостійного блюда.
Перелік продуктів:
- ковбаса «Докторська» – 250 м;
- зварені круто яйця – 5 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- банку горошку;
- свіжі огірки – 3 шт.;
- майонез;
- морква – 2 шт.;
- сіль, перець, зелень.
Поетапне приготування:
- Відварюємо коренеплоди, очищаємо і шаткуємо невеликими кубиками або брусочками.
- Чисті огірки подрібнюємо аналогічним способом, дрібно кришимо яйця. Викладаємо всі компоненти страви в зручну посуд. Приступаючи до нарізки ковбаси, маємо на увазі, що цей продукт не піддається тепловій обробці, тому спочатку має бути виключно свіжим та якісним.
- Поділяємо ковбасний виріб на тонкі пласти, потім нарізаємо на невеликі кубики. Відправляємо нарізку разом з маринованою горошком і нарубаною зеленню в загальну посуд.
Солимо і перчимо блюдо, поливаємо свіжим майонезом. Подаємо на стіл після годинного настоювання в холодильнику.
Яскравий салат «Веселка»
Чудові образи і явища природи завжди знаходили відображення у кулінарних шедеврах. Яскравий салат «Веселка» – того чудовий приклад.
Необхідні компоненти:
- ковбаса – 350 г;
- пачка чіпсів;
- огірки і томати – по 2 шт.;
- банку солодкої консервованої кукурудзи;
- майонез – 200 г;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Нарізану соломкою ковбасу викладаємо на широке блюдо, оформляючи у вигляді двох невеликих гірок. Робимо це таким чином, щоб «височини» опинилися навпроти один одного.
- Помідори розрізаємо на тонкі скибочки і поміщаємо їх паралельно ковбасних елементів салату. Вільні місця, ще не зайняті продуктами, заповнюємо консервованою кукурудзою.
- Межі розміщених інгредієнтів виділяємо смужками майонезу. Центр нашій розкішній «композиції» прикрашаємо чіпсами.
Яскравий салат «Веселка» заслужив свою назву, адже в його оформленні задіяні всі кольори чарівного небесного «мосту».
Ситна закуска з картоплі
Список інгредієнтів:
- майонез – 20 г;
- перо цибулі – елемент прикраси;
- ковбаса варена – 100 г;
- твердий сир – 100 г;
- картопля – 2 шт.;
- солодка морква по-корейськи – 100 г;
- перець, сіль.
Метод приготування:
- Відварюємо картоплю «в мундирі», очистити остиглі бульби, дрібно натираємо і залишаємо в тарілці. Додаємо стружку подрібненого сиру і приправляємо продукти майонезом. Ретельно розмішуємо склад до отримання однорідної маси.
- Встановлюємо кулінарне кільце в середині плоского страви і поміщаємо всередину дрібно нарізану ковбасу. Навколо металевого обідка викладаємо акуратний шар із суміші картоплі і сиру.
- Обережно витягуємо кулінарний інструмент з продуктів, відправляємо страву на 2 хвилини в мікрохвильову піч.
- Дістаємо салат з печі, прикрашаємо морквою по-корейськи, обрамляючи нею картопляний шар.
Апетитна закуска придбала ефектну «зовнішність» і чудовий смак.
Святковий листковий салат з ковбасою
Необхідні продукти:
- крабові палички – 150 г;
- якісний майонез – 120 г;
- ковбаса (варена або копчена) – 150 г;
- огірки свіжі – 2 шт.;
- цукрова кукурудза в банку – 150 г;
- цибуля-ріпка;
- яйця – 3 шт.;
- пучок пір’я цибулі.
Приготування закуски:
- Шаткуємо соломкою огірки і варену ковбасу. Звільняємо крабовий продукт від упаковки, промокаємо серветками і нарізаємо маленькими кубиками. Таким же способом подрібнюємо невелику цибулину. Всі компоненти закуски розміщуємо в різний посуд.
- Формуємо святкове блюдо. Маємо на красивій плоскій тарілці шари підготовлених продуктів, просочуючи кожен ряд майонезним соусом.
- Першою викладаємо нарізку ковбаси. Вище поміщаємо огірковий складу. Далі висипаємо частина нарубаного зеленого пера і покриваємо його зерном маринованої кукурудзи, шаром крабових паличок і новим поруч накришений яєць.
- Обрамлялися наше святкове споруда половинками нарізаних кружечками огірків і прикрашаємо блюдо ніжними гілочками зелені.
Ми впоралися зі своїм завданням! Святковий листковий салат з ковбасою – вдале доповнення до інших приготованим закусок.
Салат «Венеція»
Історія романтичного походження назви простий закуски до цього часу оточена таємницею. А ось спосіб приготування салату доступний для всіх.
Необхідні компоненти:
- якісний сервелат – 200 г;
- свіжі огірки – 2 шт.;
- солодка морква, зроблена у корейському варіанті, – 200 г;
- сир твердий – 200 г;
- маринована кукурудза – банку;
- майонез (бажано, оливковий);
- перець, сіль, зелень.
Спосіб приготування:
- Поділяємо огірки і ковбасу на тонкі брусочки або шаткуємо соломкою.
- Корейську моркву робимо самостійно або купуємо в готовому вигляді. До речі, якщо є спеціальна терка і запашна приправа, приготування домашнього продукту займає лічені хвилини.
- Отже, з’єднуємо в салатниці нарізані інгредієнти, додаємо зерна маринованої кукурудзи, гостру моркву і стружку натертого сиру. Солимо і перчимо блюдо (якщо в цьому є необхідність), заправляємо оливковою майонезом і перемішуємо складу.
Смак салату «Венеція» приємно дивує своєю витонченою пікантністю і раптово виниклим бажанням спробувати ще і ще трохи…
Ми ледь доторкнулися до розкриття всіх таємниць різноманітних закусок і тепер точно знаємо, що кожен салат з ковбасою можна використовувати в якості легкої або ситної їжі, доповнюючи його різними компонентами.