Рецепти святкових та повсякденних холодних закусок у кулінарному блокноті будь-якої домогосподарки обчислюються десятками, і салат з крабового м’яса обов’язково присутній, в тому чи іншому вигляді, і на святковому столі – в обов’язковому порядку.
Причин такої популярності багато:
- морепродукти – це завжди делікатес;
- крабове м’ясо, креветки і всі інші мешканці морів – цінне джерело білка, корисних жирів і вітамінів;
- третій аргумент – простота приготування салатів.
Постараємося запропонувати цікаві варіанти рецептів з звичного набору продуктів, з новими відтінками смаку.
Рецепт крабового салату з рисом і солоними огірками
Інгредієнти:
- м’ясо крабове 250 г
- відварений рис 190 г
- огірок солоний або маринований 120 г
- кисло-солодке яблуко 180 г (нетто)
- консервований горошок зелений 90 г
- цибуля солодкий, білий 160 г
- майонез 30% 70 г
- сік, лимонний 150 мл
- перець білий, мелений 10 г
Технологія приготування:
- Промитий довгозернистий, пропарений рис відваріть до готовності в 300 мл води, злегка посоливши його на початку варіння. Промийте, дайте стекти рідини.
- Яблуко, очистивши від шкірки, наріжте тонкою соломкою. Обов’язково збризніть водою, з’єднаної в рівних частинах з соком лимона, сполученим з невеликою кількістю води, щоб м’якоть не потемніла.
- Білий цибулю теж наріжте тонкою соломкою і обробіть соком лимона для пікантності. Його можна замінити звичайним ріпчастою цибулею, але довше витримати в лимонному соці, щоб прибрати гостроту і гіркота. Також підійде шніт-цибулю або свіжий зелений.
- Солоний огірок наріжте соломкою, дайте стекти надлишків розсолу.
- Крабове м’ясо нарізайте шматочками, з’єднайте з овочами і рисом, зеленим горошком.
- У майонез додати мелений перець, ложку лимонного соку, перемішайте.
- Готовий салат перекладіть в салатницю, заправити приготованим соусом.
- При подачі прикрасити зеленню.
Рецепт крабового салату з морквою по-корейськи, в азіатському стилі
Інгредієнти:
- крабові палички 250 г
- морква по-корейськи 250 г
- варену картоплю «в мундирі» 180 г
- яйця курячі 3 шт.
- цибуля зелена (перо) 120 г
- кунжут смажений 2 ст. л.
- легкий майонез 90 г
- рубаний кріп 20 г
Технологія приготування:
- Варений очищену картоплю наріжте тонко, соломкою або натріть на спеціальній тертці.
- Очищені яйця наріжте тонкими часточками, зелений лук — великою соломкою.
- Морква по-корейськи злегка відіжміть, щоб видалити зайвий сік.
- Також нарізуйте соломкою крабові палички, зберігаючи однакові розміри і форму нарізки.
- Підготовлені інгредієнти викладайте шарами в скляну порційний посуд. Поставте салат-коктейль в холодильник на 2-3 години.
- Подаючи, оформіть часточками яєць, смаженим кунжутом і рубаним кропом.
Салат з крабовим м’ясом, кукурудзою та морепродуктів
Інгредієнти:
- креветки великі 250 г
- м’ясо крабове 300 г
- мідії без стулок 240 г
- варений рис 150 г
- огірок свіжий 250 г
- цукрова кукурудза 250 г
- майонез легкий (30%) 75 г
- лимонний сік, листова зелень – за смаком
Технологія приготування:
- Відваріть рис, мідії та креветки в підсоленій воді, окремо. Для додання аромату морепродуктів, при варінні додайте у воду кріп, розмарин, лавровий лист. Рис варіть до готовності, потім промийте і ретельно злийте воду. Морепродукти варіть протягом 5 хвилин.
- Огірки наріжте кубиками.
- Злийте заливку з кукурудзи, промийте водою, дайте добре стекти.
- Підготовлені інгредієнти перекладайте в порційний посуд шарами.
- Приготуйте заправку з нежирного майонезу і лимонного соку. За бажанням приправте гострими спеціями і пряною зеленню. Заправляйте салат перед подачею.
Салат з авокадо, з крабовим м’ясом і огірком
Інгредієнти:
- рис круглий варений-150 г
- консервовані оливки без кісточок-50 г
- авокадо 3 шт.
- сік лимона 80 мл
- олія нерафінована, рослинна 30 мл
- консервований тунець натуральний 180 г
- сіль, чорний мелений перець
- свіжий огірок 120 г
- крабові палички-150 г
- салат кучерявий (листя) 6 шт.
Технологія приготування:
- Варений розсипчастий рис, підготувавши, з’єднують з оливками, нарізаними тонкими кільцями, м’якоттю тунця і нарізаних свіжих огірків.
- У готовий салат додають заправку з олії, лимонного соку і перцю. При необхідності додають сіль. Готову масу перемішують.
- Помиті авокадо розрізають навпіл і видаляють кісточки. Половинки фарширують приготованим салатом і укладають на листя салату.
- Подають в тарілках, прикрасивши компонентами салату, свіжою зеленню, часточкою лимона.
Салат з крабовим м’ясом і помідорами
Інгредієнти:
- червоні черрі 200 г
- авокадо 200 г
- крабове мясо 350 г
- перець зелений, салатовий 220 г
- яйця перепелині варені 10 шт.
- солодкий цибуля 125 г
- листовий салат 80 г
- оливкова олія 70 мл
- майонез 75 г
- сіль, перець, цукор – за смаком
Технологія приготування:
- Наріжте часточками червоні черрі і варені перепелині яйця.
- Перець і м’ясо крабів наріжте кубиками, розміром 1х1 див.
- Цибуля маринуйте в кислому розчині, додавши за смаком цукор, сіль і перець. Використовуйте оцет винний, або сік лимона.
- Заправте блюдо майонезом і оливковою олією в рівних частинах.
- У високу салатницю викладіть листовий салат по краю, перекладіть готову страву.
Рецепт закусочного святкового салату з кукурудзою, грибами і сиром
Інгредієнти:
- цибуля 300 г
- лосось копчений (філе) 350 г
- картопля варена 300 г
- кукурудза цукрова (консерви) 200 г
- крабове м’ясо (або рибні палички) 240 г
- нежирний майонез-120 г
- соус темний, соєвий 10 г
- твердий сир 300 г
- яйця 4 шт.
- свіжий огірок 170 г
- печериці, консервовані 220 г
- лимон 1⁄2 шт.
- ікра червона 75 г
Технологія приготування:
- Картопля, мариновані гриби, яйця, огірок і м’ясо крабів наріжте дрібно, кубиками.
- Злийте заливку з банки з консервованою кукурудзою. Підготовлену кукурудзу з’єднайте з нарізаними компонентами салату.
- До майонезу додайте соєвий соус. За бажанням додайте сік лимона або оцет, гострий перець. Заправте салатну масу.
- Подрібніть цибуля зелена, полийте соком лимона.
- Філе лосося наріжте тонкими пластинками.
- Сир подрібніть за допомогою терки, і приготуйте сирні кошики. Як їх зробити, дивіться на відео нижче.
- Збирайте святкову закуску: на плоске блюдо покладіть цибулю тонким шаром, прикрасьте горошинами червоної ікри, рівномірно розподіливши по поверхні. У кожну сирну кошик покладіть пластинку з філе лосося, наповніть салатом.
- Блюдо і сирні кошики прикрасьте часточками лимона і зеленню.
Кошики, наповнені салатом можна подавати на окремих тарілках, оформивши їх відповідно.
Салат-коктейль з креветками «Дари моря»
Інгредієнти:
- кальмари варені (філе) 200 г
- броколі 300 г
- яйця-5 шт.
- великі креветки 6 шт.
- ропні сир 150 г
- палички крабові 250 г
- черрі червоні 10 шт.
- маслини дрібні, без кісточок 10 шт.
- майонез-120 г
- цибуля ріпчаста, маринований 120 г
- темний соєвий соус 2 ч. л.
- винний оцет 70 мл
- гострий перець, мелений – за смаком
- олія оливкова 40 мл
- салат, базилік червоний – для оформлення
Технологія приготування:
- Відваріть брокколі, яйця, тушки очищених кальмарів і креветки в підсоленій воді окремо, приправивши сіллю і спеціями. Охолодіть.
- Філе варених кальмарів наріжте тонкими кільцями. Покладіть в ємність, заправте сумішшю з соусу, винного оцту, оливкового масла. Витримайте 4-5 годин у холодильнику, щільно закривши ємність. Можна залишити на ніч.
- Черрі, суцвіття брокколі і варені яйця нарізуйте часточками. Маслини наріжте поперек, кільцями, сир – великими кубиками, цибулю нарізайте тонкою соломкою і маринуйте.
- Поріжте Тонкими кружечками крабові палички. Очищені креветки залиште цілими, по одній на кожну порцію.
- Листя салату і базиліка помийте, струсіть воду і порвіть великими частинами.
- Салат подається порційно, тому підберіть сервірувальний посуд і укладайте компоненти частинами, в рівних кількостях, в наступному порядку: на «зелену подушку» з листя салату і базиліка укладіть по краю часточки помідорів і яєць, по колу, потім – кружечки маслин і кубики сиру, кільця кальмарів, часточки брокколі, крабові палички. Викладайте салат гіркою, яку зверху прикрашають креветкою.
- Полийте майонезом, з’єднавши його з винним оцтом і соєвим соусом, додавши трохи гостроти.
Королівський салат з апельсином і крабовими паличками
Інгредієнти:
- цукрова кукурудза 300 г
- апельсини 200 г
- рибні палички 250 г
- цибуля (зелене перо) 200 г
- яйця-5 шт.
- огірок (свіжий або маринований) 150 г
- майонез салатний 90 г
- кріп 70 г
Технологія приготування:
- Відваріть яйця. Апельсини очистіть, звільнивши часточки від мембран. Підготуйте кукурудзу, промивши е і давши стекти рідини.
- Яйця і крабові палички нарізуйте кубиками середнього розміру. Огірки і апельсини – великими кубиками. Нарубаєте зелену цибулю і свіжі листя кропу.
- З’єднайте компоненти салату в глибокій ємності, заправте майонезом і перемішайте не раніше, ніж за 10-15 хвилин до подачі.
Принадність салатів полягає в тому, що їх можна готувати з чого завгодно і коли завгодно, керуючись своїм настроєм і смаком. Але не забувайте при цьому про головні принципи приготування і подачі.
Про майонезі та інших заправках для салатів
Головна помилка домогосподарок у приготуванні салатів – невиправдане достаток майонезу. Особливо він перебиває смак страви в листкових салатах. Ніколи не забувайте, що призначення будь-якого соусу або заправки полягає в тому, щоб підкреслити смак страви, а не втопити салат в майонезі. До того ж, коли на столі стоїть 4-5 салатів, заправлених майонезом, стає нудно, не кажучи про те, що це – не корисно!
До салату з крабового м’яса майонез підходить далеко не завжди. Рибні закуски чудово поєднуються з лимонним соком, горіховим, гірчичним або оливковою олією, легкої гостротою і пікантним смаком пряних трав і спецій.
Рада!
У використанні заправок намагайтеся дотримуватися стилю: не об’єднуйте традиційні продукти і смаки середземноморської та азіатської кухні в одній салатниці.