Салат з креветками можна приготувати на романтичну вечерю або для святкового столу. Кілька найбільш цікавих, простих і смачних рецептів наведені нижче.
Салат з креветками та авокадо
Салат з креветками та авокадо, мабуть, один з найпопулярніших варіантів поєднання продуктів.
З розрахунку на дві порції візьміть таку кількість продуктів:
- креветки очищені — 30-50 гр;
- авокадо — 1;
- томати черрі — 6;
- салат Романо — пучок;
- свіжа зелень — 2-3 гілочки;
- часникові зубочки — 1;
- лимонний сік — 1 стіл. л.;
- перець мелений — пара пучок;
- олів. масло — 3 стіл. л.
Першим ділом готуємо смачну домашню заправку для салату — з’єднуємо дрібно нарізану вимиту і просушену зелень, роздавлений/тертий часник, перець, сік і масло. Гарненько перемішуємо.
У підсоленій воді відварюємо креветки.
Далі у миску для салату вручну рвемо салатні листочки, викладаємо нарізані невеликими кубиками авокадо, черрі, готові креветки. Все заправляємо підготовленої заправкою і перемішуємо.
Для подачі салат можна прикрасити свіжою зеленню або тертим твердим сиром.
На замітку. Креветки завжди опускаються в киплячу воду. Як тільки вода знову закипить, засікаємо час приготування: маленьким креветкам достатньо 2-3 хвилини, середньою — 5 хвилин, великих — 8-10 хвилин.
Рецепт приготування з руколою
Цікавий і оригінальний салат з руколою і креветками:
- тигрові креветки — 10 одиниць;
- рукола — 80 гр;
- авокадо — 200 гр;
- Пармезан — 60 гр;
- томати черрі — 80 гр;
- кедрові горішки — 10 гр;
- квітковий мед — 20 гр;
- лайм — 1;
- соєвий соус — 10 гр;
- бальзамічний крем — 10 гр;
- оливкова олія — 35 мл;
- сіль, перець мовляв.
Приготування починаємо з заправки: з’єднуємо масло, свіжовичавлений лаймовий сік, мед, соус і крем. За бажанням можна подрібнити цедру лайма і також додати в заправку. Все перемішуємо і залишаємо трохи, поки буде готуватися сам салат.
Рукколу миємо й сушимо. Авокадо також моєму, знімаємо з нього шкірку і ріжемо середніми кубиками. Томати обполіскуємо і ріжемо половинками. Сир робимо на тоненькі пластинки.
На сковороді розігріваємо олію. Поки вона гріється, промиваємо креветки. Опускаємо креветки в масло, додаємо трохи солі і перцю, обсмажуємо 5-6 хвилин.
Збираємо салат: листочки рукколи викладаємо на дно салатника, поверх йдуть креветки, сир. По краях розкладаємо черрі. Всі поливаємо заправкою, посипаємо горішками. Можна подавати до столу.
Теплий салат з сочевицею і креветками
На 5 порцій знадобиться:
- сочевиця — 250 гр;
- селера — стебло;
- цибуля і морква — по 1 одиниці;
- часникові зубки — 2;
- вода — 3 скл.;
- зелень чебрецю — 25 гр;
- зелень петрушки — кілька гілочок;
- креветки великі — 16 шт.;
- олів. масло;
- оцет бальзамічний;
- діжонська гірчиця — 2 ч. л.;
- сіль і перець.
Ретельно промиваємо крупу до тих пір, поки що стікає вода не стане прозорою. Викладаємо її в каструльку і ставимо варитися. Воду не забуваємо підсолити. Після закипання води вогонь потрібно поставити на мінімум, прикрити кришкою і готувати близько півгодини.
Поки крупа вариться, підготуємо моркву з цибулею: помити, почистити, нашаткувати як на супову засмажку. Обсмажуємо в олії, додавши тертий часник і пару цілих гілочок чебрецю. Після смаження чебрець потрібно вийняти і викинути. Інші гілочки дрібно нарізаємо.
В окрему миску викладаємо промиті креветки, нарізаний чебрець, поливаємо ложечкою масла і оцтом. Залишаємо трохи промаринуватися, періодично помішуючи — знадобиться близько чверті години. Потім у сковороді розігріваємо трохи олії і викладаємо в нього креветки, разом з маринадом. Обсмажуємо хвилин п’ять-сім.
В глибокий салатник викладаємо креветки, сочевицю, нарізану петрушку. Додаємо в якості заправки залишки масла, оцет, гірчицю, трохи солі. Все перемішуємо, прикрашаємо свіжою зеленню. Можна в якості прикраси використовувати креветки.
З додаванням помело
- 300 гр креветок;
- м’якоть очищеного невеликого помело;
- морква свіжа;
- солодкий перець;
- по 2 стіл. л. соку апельсина, масла кунжуту, розтертого арахісу;
- 1 стіл. л. масла виноградних кісточок;
- чверть чайн. л. перцю чилі.
У виноградному маслі обсмажуємо креветки протягом декількох хвилин.
Морквину тремо, перець ріжемо тонкою соломкою, помело ламаємо на не дуже великі шматки, все перемішуємо. Сік, чилі і кунж. масло перемішуємо. Овочі та цитрус з’єднуємо з креветками і заправляємо соусом.
Салат «Царський» з червоною ікрою, креветками і крабовими паличками
- креветки очищені — 300 гр;
- крабові палички — 250 гр;
- кальмари — 300 гр;
- ікра — 50-70 гр;
- сир твердий — 100 гр;
- часник — 1 зубочек;
- майонез — 200 гр.
Спочатку готуємо кальмари: обдаємо окропом, чистимо від шкірки і нутрощів, відварюються в підсоленому окропі 2-4 хвилини. Далі їх треба обдати окропом і нарізати соломкою.
Підготовлені креветки: ополіскують, відварюються в окропі 8-10 хвилин.
Тим часом палички ріжемо тонкими смужками, сир крупно трьом, часник продавлюємо пресом. Всі компоненти з’єднуємо в глибокому салатнику, додаємо ікру і заправляємо майонезом.
Цезар з креветками
Цезар з креветками — цікавий варіант всім відомого салату «Цезар» на основі морепродуктів.
Для приготування страви на дві порції необхідні наступні продукти:
- салатні листя — 1 пучок;
- сир Пармезан — 40-50 гр;
- великі креветки — 10 одиниць;
- мед травневий — 1 ст. л.;
- лимонний сік — 1,5 ч. л.;
- олів. олія — 1 ст. л. для маринаду і трохи для смаження;
- сіль — пара пучок;
- перець;
- салатні сухарики з часником — 30 гр;
- заправка для салату «Цезар».
В першу чергу моєму і маринуємо креветки в солі, перці, олії та меді. Для маринування знадобиться півгодини.
У сковороді розігріти олію і обсмажити тушки креветок з кожного боку за 3-5 хвилин. Готовність визначається по прозорості м’яса — чим воно біліше, тим краще креветка прожарена, тобто сирі і прозорі тушки повинні стати матовими.
Салат гарненько змити, підсушити, вручну нарвати на невеликі шматочки і скласти в салатник. Трохи заправити готовим соусом «Цезар» і перемішати. Зверху посипати сухарі, потім тертий сир і останніми — креветки. Все полити соусом і відразу подавати до столу.
На замітку. Щоб салатні листочки були більш хрусткими і виглядали максимально свіжо, за годину до приготування замочіть їх у холодній воді.
Салат «Морський коктейль»
- креветки — 300 гр;
- кальмари — 250 гр;
- червона ікра — 140 гр;
- яйця — 5 одиниць;
- майонез;
- кріп, петрушка, маслини — для оформлення страви.
Як і раніше, готуємо креветки, сполоснувши їх у воді і відваривши до готовності в підсоленій воді з травами.
Яйця також відварюємо до готовності — 5-6 хвилин після закипання води.
Кальмари можна використовувати консервовані або свіжі. У першому випадку з них просто зливають розсіл і ріжуть соломкою, у другому — відварюють в окропі протягом 3-4 хвилин, потім охолоджують, ріжуть соломкою.
Салатик збирається шарами: соломка з кальмарів, терті жовтки, шар майонезу, половина підготовлених креветок, терті білки, шар майонезу, рівномірний шар ікри. Навколо салату розкласти залишилися хвостики креветок, прикрасити маслинками і зеленню.
Рекомендується дати салату просочитися близько години в холодильній камері.
Картопляний салат з креветками
- картопля — 4 одиниці;
- яйця — 2 великих;
- середні або великі креветки — 300-350 гр;
- каперси — пара стіл. л.;
- пера молодої цибулі;
- оливки. масло — пара стіл. л.;
- сік лимона — третину склянки;
- легкий майонез — половина склянки;
- сіль і перець.
Картоплю і яйця відварюємо до готовності, охолоджуємо і чистимо. Креветки відварюємо до готовності і охолодити, якщо були куплені неочищені — чистимо. Каперси і цибулю дрібно ріжемо. Яйця і картоплю нарізаємо шматочками, ріжемо кубиком, меншим за розміром в два рази від очищених креветок.
Майонез, олія і сік перемішати. З’єднати всі підготовлені продукти і заправити соусом.
На замітку. Салатик буде виглядати акуратніше, якщо використати середні або маленькі. А кілька великих використовувати для прикраси.
З помідорами та болгарським перцем
З розрахунку на дві порції знадобиться наступне кількість продуктів:
- салатні листя — пучок;
- великі креветки очищені — 10 одиниць;
- томат м’ясистий середній — 1 одиниця;
- зелений солодкий перець;
- яйце — 1 одиниця;
- олія оливки. — 100 мл;
- борошно — пара стіл. л.;
- кайенский і чорний мелені перці — по щіпці;
- морська сіль — чверть чайн. л.
Оригінальну заправку для салату можна приготувати з:
- 3-х маринов. корнішонів;
- половинки черв. лука;
- половинки плоду лимона;
- пари стіл. л. домашнього або нежирного магазинного майонезу;
- чайн. ложки французької гірчиці;
- чверті чайн. л. соусу чілі;
- щіпки солі.
Покроковий процес підготовки продуктів для салату:
Приготування заправки:
Легкий салат «Ніжність» з ананасом
З розрахунку на 2 порції потрібно взяти:
- 400 гр печериць;
- 3 варених курячих яйця;
- 130 гр очищених гармат креветок;
- 130 гр консервованого ананаса;
- 80 гр пармезану;
- 200 гр майонезу;
- 50 гр пост. раф. масла.
Печериці промиємо, при необхідності чистимо. Ріжемо тонкими скибочками і обсмажуємо в олії до практично повного вирощування рідини. Креветки відварюємо в киплячій підсоленій воді. Яйце відварюємо до готовності.
Салат викладається шарами: грибочки, крупно наберіть яйце, креветки, шматочки анонсів. Всі шари покриває майонезом. Останній шар — тертий пармезан. Його не потрібно змащувати майонезом. Даємо спробувати протягом півгодини.