Салат з креветками і ананасом ніяк не можна назвати тривіальним стравою. Це поєднання сподобається любителям незвичайних, сміливих кулінарних експериментів. У добірці пропонуємо кращі рецепти і відкриємо таємницю соусу від найкращих шеф-кухарів світу.
Простий салат з креветками і ананасом
Креветка – рекордсмен за вмістом чистого білка, який дуже важливий для організму. Ананас відомий здатність спалювати жири, а разом вони створюють дивно корисний тандем, ще й дуже смачний. Солодкість фрукта, приємна морська креветочная нотка звучать в салаті гармонійно. Але головна родзинка – соус: він делікатно підкреслює страву, і не додає калорій.
Постарайтеся не заправляти салати з морепродуктами банальним майонезом; він жирний, надмірно калорійний; ідеальна основа для соусу – вершки або грецький несолодкий йогурт.
Необхідні компоненти:
- консервований у власному соку 350 г ананас;
- пачка варено-морожених креветок, можна тигрових 500 м;
- вершки 35% жирності – 100 мл;
- чайна ложка смачного якісного кетчупу;
- столова ложка коньяку;
- трохи солі.
Як будемо готувати:
Креветки кинемо в киплячу підсолену воду і відваримо 3-4 хвилини, потім охладим і очистимо.
- З ананаса зіллємо сік, поріжемо кубиками по 1 див.
- З’єднаємо креветки, ананаси.
- Приготуємо соус: вершки змішаємо з кетчупом, додамо коньяк.
- Заправимо соусом салат.
- Дамо закуски настоятися 30 хвилин в холодильнику.
- Подаємо в красивому прозорому салатнику або порційних келихах, прикрашених гілочкою зеленого базиліка або скибочкою лимона.
Салат виходить цікавим, насиченим, що не вимагає доповнень. Ідеальний супровід – келих білого вина молодого.
З додаванням курки
З креветками, ананасом і куркою виходить інший варіант, не менш цікавий для гурманів, але трохи більш ситним. Якщо не хочете порушувати його легкість, додавати калорій, рекомендуємо використовувати філе курячої грудки, а не рожеве м’ясо.
Деякі виробники приправ пропонують готові набори для салатів з морепродуктів; їх плюс – збалансований склад; але уважно читайте упаковку: глутамату натрію (підсилювача смаку) в прянощах бути присутнім не повинно.
Необхідні компоненти:
- консервований у власному соку 350 г ананас;
- пачка варено-морожених креветок 450 г;
- вершки 35% жирності – 100 мл;
- філе філе – 300 г;
- діжонська гірчиця;
- трохи солі.
Інструкція з приготування
- Курку відваримо, охладим, наріжемо невеликими квадратиками.
- З ананаса зіллємо сік, подрібнимо під розмір курячого м’яса.
- Креветки злегка відваримо і очистимо.
- З’єднаємо креветки, ананас, курку.
- Злегка збиваємо вершки, додаємо ложку м’якою гірчиці для прянощі.
- Заправляємо соусом салат.
Закуску трохи наполягаємо, подаємо на стіл. Їмо з пастою, бурим рисом або просто так, запиваючи холодним мандариновим фрешем, розведеним з мінеральною водою.
Готуємо з рисом
Версія з рисом звичніше інших. Салат виходить трохи більше щільним, але з яскравим приємним смаком. Ваше завдання – не переварити рис, залишивши його «альденте». Інакше консистенція втратить акуратність, і закуска буде нагадувати кашу.
Хороший рис для закуски – пропарений, ідеальний — сорти індика.
Що нам знадобиться:
- консервований у власному соку 350 г ананас;
- пачка варено-морожених креветок пачка 500 м;
- рис – половина склянки;
- вершки 35% жирності – 100 мл;
- філе філе – 300 г;
- діжонська гірчиця;
- трохи солі.
Як готуємо:
- Рис відварюємо у великій кількості води, промиваємо, охолоджуємо.
- Креветки теж трохи бланшируем (не більше 2 хвилин), чистимо від панцира;
- Грудку ріжемо досить великими шматочками (по 1 см), точно такого ж розміру ріжемо ананаси;
- З’єднуємо рис, курку, креветки, ананас.
- Змішуємо вершки, гірчицю, додаємо трохи солі.
- Заправляємо салат.
Закуску краще викладати в кулінарні кільця, щільно набиваючи їх. Така подача сучасна, незвичайна, апетитна. Не забудьте охолодити 30-40 хвилин. Салат стане більш однорідним і, зрозуміло, смачним.
Салат: креветки, ананас, сир і яйце
Інгредієнти в цілому доступні, готується швидко, а з’їдається одним з перших. Салат заправити майонезом, але тільки дуже якісним, з високою жирністю і зрозумілим складом.
Одна з останніх кулінарних тенденцій – велика нарізка інгредієнтів; кому-то вона дуже подобається, але ви вільні обирати свій стиль.
Що підготуємо:
- консервований у власному соку 350 г ананас;
- пачка варено-морожених креветок пачка 500 г (краще великого калібру);
- твердий сир – 100 г;
- майонез – 100 мл;
- 2 курячих яйця;
- пучок петрушки;
- часточку лимона;
- трохи солі.
Готувати дуже просто:
- Для початку відваримо яйця, остудимо їх у холодній воді і наріжемо кубиками.
- Креветки відваримо і очистимо від панцира.
- З ананаса зіллємо сік, поріжемо досить великими шматочками.
- Сир натремо на крупній тертці.
- Майонез змішаємо з подрібненою петрушкою, приправимо лимонним соком.
- З’єднаємо креветки, яйця, сир, ананаси, заправимо все соусом.
Соус додайте строго за смаком. Замість лимона можна використовувати лайм: він дещо інший за смаком, а його гірчинка тут дуже доречна. Салат виходить легким, ситним, зі свіжою кисло-солодкою ноткою. Відмінна закуска на святковому столі і прекрасне доповнення до недільного сімейного обіду.
Святкова закуска «Комплімент»
Останнім часом тільки дуже зайнята господиня не читала рецепт цієї страви. Салат «Комплімент» надзвичайно популярний, і затьмарює на святах традиційні «олів’є» та «оселедець під шубою». Замість пачки креветок, з якими потрібно возитися, купують баночку м’яса криля. І це цілком виправдано: смак салату просто чудовий.
Варити креветки довше 5 хвилин не можна: по-перше, вони вже заморожуються вареними, по-друге, тривале варіння робить їх «гумовими».
Що нам треба:
- консервований у власному соку 350 г ананас (або варено-морожені, пачка 500 м);
- банку м’яса криля – 150 г;
- твердий сир – 100 г;
- майонез – 100 мл;
- великий м’ясистий болгарський перець – 1 шт.;
- 3 курячих яйця;
- пучок петрушки;
- часточка лимона;
- трохи солі.
Як будемо готувати:
- Ананаси звільнимо від соку, наріжемо кубиками.
- Яйця відваримо, охладим і теж подрібнити великими кубиками.
- Сир натремо на тертці.
- Болгарський перець очистимо від насіння, наріжемо кубиками: розмір повинен бути приблизно дорівнює яєць і ананасам.
З’єднаємо компоненти, заправити майонезом, прикрасимо часточкою лимона і подрібненою петрушкою. «Комплімент» подається у красивих коктейльних келихах – так він виглядає ефектніше. Але його можна укласти на сучасний манер в кулінарні кільця.
Рецепт салату «Екзотика»
Салат «Екзотика» знаменитий незвичайною формою викладення у формі «гірки». Їх «вінчають» скибочки курки і креветки, причому, курятину краще не варити, а обсмажувати. Зміни технології змінюють смак звичного поєднання, а для пікантності можна додати трохи часнику.
Необхідні інгредієнти:
- куряче філе – 300 г;
- курячі яйця – 3 шт.;
- банку кілець ананаса;
- креветки – 7 шт. (дрібні);
- майонез – 150 г;
- гілка петрушки;
- твердий сир — 100 р.
Готуємо покроково:
- Креветки бланшируем і охолоджуємо.
- Кільця ананасів ріжемо великими шматочками.
- Куряче філе відбиваємо, а відбивні, обсмажуємо до рум’яної скоринки і ріжемо скибочками.
- Яйця ріжемо скибочками (спочатку на 2 частини, а потім половинки ділимо на шматочки).
- Збираємо салат в такій послідовності: на плоску тарілку викладемо ананаси, перемішані з яйцем, тертим сиром, приправляємо все майонезом.
- Скибочки курки викладемо гіркою.
- Гірку увенчиваем креветками.
- Поливаємо тонкою сіткою майонезу.
- Прикрашаємо гілочками петрушки. Для яскравості можна використовувати половинки помідорів сорту черрі.
Салат можна подавати трохи теплим – він від цього виграє. Їдять його виключно свіжим: варто йому постояти півдня, псується смак. Але щойно приготована «Екзотика» просто чудесна, завдяки незвичайному поєднанню.
Як приготувати з авокадо
Шанувальникам здорового харчування відомі унікальні властивості авокадо, кількість рідкісних полінасичених кислот Омега-3 у складі плодів. Поєднуючи ананас, авокадо, креветки, отримаємо повноцінний обід, який насичує і допомагає швидко скинути кілограми.
Всередині стиглого авокадо коричнева кісточка, а м’якоть буквально «сповзає» з неї, подібно вершковому маслу.
Нам потрібні:
- стиглий авокадо;
- 300 г очищених варених креветок;
- свіжий ананас – 200 г;
- суміш перців (рожевий, білий, чорний);
- оливкова олія – 30 мл
Готуємо по етапах:
- Авокадо чистимо від кісточки, виймаємо м’якоть і розминаємо виделкою, окропивши оливковою олією. Можна нарізати кубиками, якщо хочете красивою і ефектної подачі.
- Креветки з’єднуємо з ананасом, викладаємо в пюре з авокадо.
- Змішуємо, приправляємо перцем.
- Викладаємо в салатник.
Блюдо поєднується з овочами, ігристими винами. Воно подається як самостійне блюдо для вечері або обіду. Спробуйте салат і зрозумієте: худнути легко дуже смачно!
З крабовими паличками
Креветки сьогодні для багатьох сімей стали делікатесом. Необов’язково відмовлятися від смачної поєднання: спробуємо зробити економну версію салату, замінивши креветки крабовими паличками. Але тут вже не скупіться: чим якісніше буде крабове м’ясо, тим смачніше вийде закуска.
У цей салат для пікантності можна додати трохи маринованих опеньків: буквально кілька штук, порізаних на шматочки (не мельчите!)
Необхідні інгредієнти:
- пачка крабових паличок або м’яса – 350 г;
- курячі яйця – 3 шт.;
- банку ананаса;
- майонез – 150 г;
- гілка петрушки;
- твердий сир — 70 р.
Інструкція по приготуванню:
- Яйця варимо, даємо охолонути, ріжемо кубиками.
- Ананас також перетворюємо в акуратні квадратні шматочки.
- Крабові палички ріжемо великими шматочками.
З’єднуємо компоненти в салатнику, заправляємо майонезом. Перемішати салат важливо обережно: крабові палички – ніжний продукт, при агресивних діях розсипаються на волокна, а нам важливо зберегти їх цілими.
Зверху тремо сир, кладемо гілочки петрушки. Красиво, контрастно, смачно прикрашати салат чорними половинками маслин. Їмо охолодженим вприкуску з чорним хлібом.
Поєднувати креветки і ананас можна не тільки з інгредієнтами, які ми перерахували. Вони складають чудовий союз зі свіжими огірками, томатами, червоним цибулею, руколою, будь листовим салатом. Будь салат з цими інгредієнтами викличе море приємних емоцій, наситить, принесе задоволення. Готуйте з радістю, пригощайте друзів і близьких, відкривайте для себе нові горизонти смаку.