Більшість салатів з креветок готуються дуже швидко і просто, адже морепродукти достатньо протягом пари хвилин відварити або обсмажити. А крім того, вони чудово поєднуються з овочами, сиром, рибою і навіть з фруктами.
Класичний «Цезар» з креветками
Інгредієнти:
- 12 сирих великих креветок;
- 1 ч. л. соку лимона;
- ½ Ст. л. меду;
- 1 ст. л. олії оливи;
- 40 г Пармезану;
- невеликий пучок свіжого салату;
- 2 жмені білих сухариків;
- 6 – 7 шт. черрі;
- 6 варених яєць;
- сіль і перець;
- соус для Цезаря».
Приготування:
- Розморозити і очистити креветки, присипати їх сіллю і перцем, полити соком лимона, додати мед і 1 ст. л. олії оливи. Залишити морепродукти в такому вигляді на півгодини, а потім обсмажити до рум’яності.
- Листя салату промити і обсушити. Порвати, викласти на тарілку і полити заправкою.
- Зверху розподілити креветки і сухарики, додати половинки чері та шматочки варених яєць.
- Завершити приготування салату заправкою.
Прикрасити класичний «Цезар» з креветками тертим сиром.
Рецепт приготування з авокадо
Інгредієнти:
- 2 великих авокадо;
- 320 г маленьких очищених варених креветок;
- 2 ст. л. соусу тар-тар;
- 2 ст. л. соку лимона;
- 3 пера зеленої цибулі;
- сіль і перець.
Приготування:
- З авокадо дістати кісточки і ложкою акуратно вийняти всю м’якоть. При цьому самі фруктові «човники» повинні залишитися цілими.
- М’якоть нарізати середніми шматочками і з’єднати їх з вареними креветками. Заправити суміш соусом, посолити, поперчити і перемішати.
- Начинити човники» вийшла закускою.
Прикрасити салат з креветками та авокадо можна рубаним луком.
Закуска з руколою
Інгредієнти на 300 грам креветок:
- 85 г руколи;
- 60 г Пармезану;
- 2 часникових зубки;
- 9 – 10 шт. черрі;
- 1,5 ст. л. соку лимона;
- 3 ст. л. олії оливи.
Приготування:
- Змішати 1 ст. л. олії оливи з розчавленим часником і обсмажити на ньому очищені креветки до повної готовності.
- Сир потерти. Помідори нарізати половинками.
- Змішати масло з лимонним соком.
- З’єднати всі підготовлені продукти в загальній мисці, додати до них свіжу рукколу, посолити і полити олійно-лимонної заправкою.
Відразу ж подати салат з руколою і креветками до столу.
Салат з креветок і кальмарів
Інгредієнти півкіло заморожених креветок:
- стільки ж свіжих кальмарів;
- 5 варених курячих яєць;
- кухонна сіль;
- легкий майонез.
Приготування:
- Креветки залити на кілька хвилин окропом, після чого почистити.
- Так само вчинити і з кальмарами.
- Зварити підготовлені морепродукти до готовності і дрібно потерти.
- Варені яйця крупно потерти.
- Змішати продукти разом і посолити.
Заправити салат з кальмарами і креветками легким майонезом.
Готуємо з ананасами
Інгредієнти:
- півкіло дрібних креветок;
- 4 варених яйця;
- 90 г сиру;
- 1 банку консервованих ананасів;
- класичний майонез;
- сіль;
- 1 лимон;
- 5 – 7 гілочок свіжого кропу.
Готуємо салат з креветками і ананасом:
- У велику каструлю налити воду. Коли вона закипить, додати сіль, сік половини лимона і свіжий кріп.
- Засипати в рідину креветки і після повторного закипання варити морепродукти 2 хвилини. Потім відкинути їх на друшляк, остудити, почистити і при необхідності нарізати.
- Викласти морепродукти першим шаром в салатницю і змастити класичним майонезом.
- Зверху розподілити терті яйця з соусом.
- Далі розсипати кубики консервованих ананасів і теж змастити їх легким майонезом.
Готову закуску посипати тертим сиром.
Овочевий салат з морепродуктом
Інгредієнти на 200 грам очищених креветок:
- по 150 г свіжих огірків і помідорів;
- 80 г болгарського перцю;
- 90 г бринзи;
- пучок салату «Айсберг»;
- 40 г свіжої кінзи;
- сіль;
- 3 ст. л. олії оливи й 1 ч. л. бальзамічного оцту.
Приготування:
- Креветки відварити до готовності і охолодити.
- Кінзу дуже дрібно порубати.
- Огірки, помідори і перець нарізати мініатюрними кубиками і так само подрібнити сир.
- З’єднати підготовлені продукти і висипати до них порваний руками салат. Перемішати.
Заправити овочевий салат з морепродуктів сумішшю з оцту, олії та солі.
З смаженими креветками
Інгредієнти на 200 грам очищених креветок:
- 1 свіжий огірок;
- десяток крабових паличок;
- 3 варених курячих яйця;
- масло оливи;
- сіль;
- класичний майонез.
Приготування:
- Очищені креветки обсмажити з усіх боків на розігрітій оливковій олії. Морепродукти повинні стати рум’яними.
- Крабові палички порізати дрібними кубиками. Так само подрібнити огірки і білки варених яєць. Жовтки розкришити руками або потерти на самій дрібній тертці.
- Укласти салат зі смаженими креветками в широкі келихи шарами в довільному порядку. Головне, щоб першими йшли крабові палички, а останнім – крихти жовток.
Шари за смаком промащувати підсоленим майонезом.
З червоною ікрою
Інгредієнти:
- півкіло великих креветок;
- 3 картоплини;
- 4 варених яйця;
- 130 г червоної ікри;
- ½ Ст. легкого майонезу;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Окремо зварити до готовності морепродукти і картоплю прямо в шкірці. Великі креветки розрубати на 2 – 3 частини, а картоплю потерти.
- Морепродукти (половину) укласти на дно салатниці першим шаром закуски. Промазати його легким майонезом, змішаним із сіллю і спеціями.
- Далі розподілити шар тертої картоплі, змащеній соусом.
- Потім висипати терті яйця. Їх так само покрити майонезом з сіллю і приправами.
- Закрити яйця залишилися креветками і густо змастити соусом.
- Покрити шар майонезу червоною ікрою.
Дати салату добре настоятися і просочитися в прохолоді, після чого подати до святкового столу.
Салат «Коктейль»
Інгредієнти на 200 грам креветок:
- 1 пучок свіжого листового салату;
- 1 шт. авокадо (дуже стиглого);
- 6 – 8 шт. черрі;
- ½ Склянки майонезу на основі перепелиних яєць;
- 2 ст. л. солодкого кетчупу;
- 2 краплі соусу Табаско (за смаком);
- ½ Лайма;
- сіль і суміш перців.
Приготування:
- Креветки почистити і опустити в киплячу воду на 1,5 хвилини. Щоб поліпшити смак морепродуктів, найкраще варити їх з лавровими листками і білим вином.
- Приготувати рожевий соус – змішати майонез, кетчуп, соус Табаско, 1 ст. л. лаймового соку, сіль і мікс кольорових перців.
- Готові креветки остудити і почистити. З авокадо витягти кісточки, а м’якоть нарізати кубиками.
- Салат промити і порвати руками.
- Всі продукти перемішати і додати до них половинки чері.
Заправити салат «Коктейль» рожевим соусом і відразу знімати пробу.
Незвичайний варіант з фунчозой
Інгредієнти:
- 120 г фунчозы;
- ½ Жовтого болгарського перцю;
- 2 ч. л. кунжутного масла;
- 10 великих варених і вже очищених креветок;
- 1 щіпка світлого кунжуту;
- ½ Солодкої соковитої моркви;
- 4 – 5 пір’їн зеленого цибулі;
- 1 часниковий зубок;
- петрушка за смаком;
- класичний соєвий соус.
Приготування:
- Суху рисову локшину замочити в холодній воді на чверть години, після чого зварити в киплячій солоній воді. На весь процес піде 3,5 – 4 хвилини. Злити воду і промити готову локшину.
- Всі овочі промити (при необхідності), почистити, нарізати тонкою соломкою і обсмажити на кунжутній олії до м’якості.
- У цій же сковороді вже варені креветки довести до рум’яності. Влити до неї невелику кількість соєвого соусу і викласти роздавлений часник. Готувати морепродукти ще пару хвилин.
- Додати до креветок локшину і прогріти продукти разом.
- Відправити вміст сковороди по тарілках.
- Додати до локшині і креветок обсмажені овочі.
Прикрасити закуску можна свіжою петрушкою або іншою соковитою зеленню.
З червоною рибою
Інгредієнти:
- півкіло неочищених великих креветок;
- чверть кіло слабосоленого лосося;
- стільки ж сиру;
- 5 варених яєць;
- 3 свіжих огірка;
- ½ Лайма;
- 2 великих моркви;
- 1 пучок свіжого кропу і цибулі;
- сіль і класичний майонез.
Приготування:
- Креветки зварити, очистити і крупно порізати. Довільними шматочками подрібнити і червону рибу.
- Яйця нарізати кубиками. Аналогічно подрібнити і варену моркву.
- Сир і огірки крупно потерти.
- Змішати продукти, посолити і всипати до них рубану зелень.
Заправити закуску сумішшю майонезу і лаймового соку.
Грецький салат з креветками
Інгредієнти на півкіло креветок:
- 2 – 3 огірка;
- 1 солодкий перець;
- 4 помідора;
- 150 г сиру Фета;
- ½ Лайма;
- 15 маслин без кісточок;
- оливкова олія;
- свіжа зелень і листовий салат;
- сіль і перець.
Приготування:
- Креветки зварити до готовності, очистити від усього зайвого і полити лаймовим соком.
- Всі овочі вимити, при необхідності почистити і нарізати довільними шматочками. Помідори не потрібно позбавляти від шкірки, досить просто порубати їх середніми кубиками.
- Зелень салату порвати руками або порізати ножем на великі шматочки.
- Сир подрібнити кубиками або просто покришити. Свіжу зелень дрібно нашаткувати.
- Першим висипати в глибоку миску салат, зверху розкласти по ньому варені креветки, помідори, огірки та перець. Висипати цілі або нарізані шматочками маслини. Додати зелень.
Посолити, поперчити салат і заправити оливковою олією.
З крабовими паличками
Інгредієнти:
- 250 г готових салатних креветок;
- стільки ж охолоджених крабових паличок;
- 3 варених яйця;
- ½ Качана пекінської капусти;
- 1 середній огірок;
- класичний майонез;
- кухонна сіль і суміш перців.
Приготування:
- Готові охолоджені креветки відразу висипати в салатник.
- Додати до них крабові палички, нарізані невеликими шматочками. Цей продукт краще брати не замороженим, а охолодженим, щоб він був соковитіше.
- Остудити і дрібно нарізати яйця. Відправити їх в салат разом з тонко нашаткованої пекінською капустою.
- Туди ж засипати соломку свіжих огірків.
Заправити салат майонезом, посолити і поперчити за смаком.
З королівських креветок
Інгредієнти:
- півкіло королівських креветок;
- 8 шт. черрі;
- 60 г напівтвердого сиру;
- 4 – 5 шматочків білого хліба;
- 4 листків салату;
- оливкова олія;
- 2 – 3 часникових зубки;
- 1 четвертинка лимона;
- сіль і мелений чорний перець;
- соус.
Приготування:
- Зварити великі креветки в невеликому ковшике з додаванням 1 ч. ложки кухонної солі.
- Очистити готові охолоджені морепродукти від панцирів, видалити голови і кишкові вінки. Кожну креветку розрізати на 2 частини.
- Обсмажити їх до рум’яності на розігрітій оливковій олії з часником. В кінці засмажки збризнути морепродукти невеликою кількістю цитрусового соку.
- На що залишився від креветок олії зарумянить акуратні невеликі хлібні кубики.
- Висипати обидва інгредієнти в салатник, додати до них половинки міні-помідорів і порвані великими шматками листя салату.
- Засипати закуску тертим сиром, посолити, поперчити і заправити обраним соусом. Можна взяти і звичайний легкий майонез або олія.
Відразу подавати салат з королівськими креветками до столу, поки сухарики не встигли розмокнути.
Теплий салат
Інгредієнти:
- 1 кг королівських креветок;
- 1 жменя черрі;
- до 100 г очищених кедрових горіхів;
- 1 пучок листового салату;
- 2 яйця;
- ½ Склянки молока;
- 1 лимон;
- сіль;
- оливкова і вершкове масло.
Приготування:
- Змішати два види масла і обсмажити на отриманій суміші очищені королівські креветки. Можна розрізати кожну на 2 частини.
- На жирі, що залишився довести до рум’яності кедрові горішки.
- Листя салату порвати і розкласти на широкому блюді. Зверху розподілити половинки чері.
- Викласти на салат з помідорами гарячі креветки з горішками.
- Яйця збити з молоком, посолити і обсмажити на сковороді яєчний млинець з двох сторін. Остудити лайт-омлет і нарізати смужками.
- Отриману гарячу соломку відправити до салату.
Заправити закуску лимонним соком, збитим з невеликою кількістю олії оливи і сіллю.
Креветки для салату виходять особливо смачними, якщо попередньо обсмажити їх до хрусткої тонкої скоринки на олії. Якщо ж закуска готується під час дієти, то морепродукти краще відварювати. Такі креветки в поєднанні з овочами відмінно вгамують голод, але при цьому не перетворяться в зайві кілограми. Їжте ситно і насолоджуйтеся!