Різноманітні рецепти, за якими можна приготувати салат з куркою й сиром, вражають уяву. У салати використовують не тільки куряче філе, але і м’ясо з гомілки, і курячі сердечка, інші «запчастини». Курка чудово поєднується за смаком з різними продуктами, навіть з такими екзотичними, як ананас і ківі. Є рецепти складніше, покликані здивувати гостей, а є і зовсім прості – для повсякденного приготування.
Салат з вареної куркою, сиром і ананасом
Салат з ананасом і куркою і сиром можна подати на фуршет в тарталетках. У страви оригінальний смак завдяки великій кількості спецій і соковитий, кисло-солодким ананасам.
Продукти:
- картопля – 450 г;
- до 250 г курячого філе;
- консервований ананас – 110 г;
- півсклянки сметани;
- волоські горіхи – 40 г;
- 1 лимон;
- листя салату;
- масло – 45 мл;
- каррі – 12 м;
- куркума – 3 г;
- кінза – 3 гілочки;
- часник – 1 зубок;
- 1 лавровий лист;
- сир твердий – 50 г;
- 1 ч. л. солі;
- тарталетки – 1 пачка.
Приготування:
- Картоплю потрібно нарізати скибочками, заправити олією, куркумою і сіллю. Викласти на лист, застелений пергаментом і випікати в нагрітій до 180 градусів духовці близько 15 хвилин.
- Куряче філе посолити, загорнути у фольгу з лавровим листом і запікати в духовці 15 – 20 хвилин.
- Для заправки салату в чаші блендера потрібно збити часник, кінзу, сметану, сіль, каррі і сік 1 лимона. Залити отриманої заправкою нарізані консервовані ананаси, картопля і подрібнене куряче філе.
- Тарталетки слід застелити зеленими салатними листям і викласти на них заправлений салат.
Залишається тільки присипати закуску порційно натертим сиром і подрібненими волоськими горіхами.
З додаванням грибів
Салат з куркою і грибами і сиром досить простий, але виходить дуже смачним. Після святкового застілля гості точно попросять дати рецепт.
Продукти:
- курячі сердечка – чверть кіло;
- стільки ж грибів;
- 1 цибуля;
- часник – 1 зуб.;
- сіль і перець;
- до 200 г твердого сиру;
- майонез – 50 мл;
- 40 г вершкового масла.
Приготування:
- У вершковому маслі на сковороді потрібно обсмажити дрібно нарізану цибулю.
- Курячі сердечка порізати вздовж на 4 частини, додати на сковорідку до цибулі. Продовжувати приготування 10 хвилин на невеликому вогні.
- Додати до сердечком печериці, нарізані пластинками, смажити до готовності. Остудити.
- З’єднати в салатною мисці підсмажені гриби і сердечка з пропущеним через прес часником, майонезом і натертим сиром. Посолити і поперчити.
Для такої страви підійдуть будь-які доступні гриби, але якщо у вас є можливість використовувати лісові – не відмовте собі в цьому задоволенні. Аромат буде просто божественний.
Незвичайна закуска з ківі
Перед вами рецепт легкого салату з додаванням ківі, який можна готувати навіть на сніданок. У ньому містяться корисні білки і вітаміни, а майонез можна замінити натуральним йогуртом, якщо ви дотримуєтеся принципів правильного харчування.
Продукти:
- свіжий огірок – 1 шт.;
- пара ложок майонезу;
- філе куряче варене – 200 грам;
- 3 ківі;
- твердий сир – брусочок грам на 100;
- спеції і сіль.
Приготування:
- Куряче філе розібрати руками на волокна.
- Нарізати кубиками очищені ківі і огірок.
- З’єднати підготовлені компоненти, присолити і заправити майонезом.
- Посипати блюдо натертим сиром. Готово!
Салат з куркою, виноградом і сиром
Виноград напівсолодких сортів добре поєднується з маринованою цвітною капустою. Але, якщо її немає, можна використати салат з куркою і виноградом, і сиром варену цвітну капусту, злегка збризнувши її лимонним соком.
Продукти:
- капуста цвітна – 200 грам;
- грам 300 вареної курячої грудки;
- 1 перець болгарський червоний;
- напівсолодкий виноград без кісточок – 10 ягід;
- сир твердий – 100 г;
- пара ложок майонезу;
- сіль і перець.
Приготування:
- Капусту відварити до готовності в киплячій воді, розібрати на дрібні суцвіття. Можна використовувати і вже готову мариновану цвітну капусту.
- Курячу грудку і болгарський перець нарізати смужками.
- Сир потерти, перемішати з куркою і овочами.
- Готовий салат заправити сіллю, перцем і майонезом.
- Зверху покласти розрізані навпіл і очищені від кісточок ягоди винограду.
З кукурудзою
Класичне поєднання курки з кукурудзою і сиром освіжає в цьому салаті пекінська капуста.
Продукти:
- капуста пекінська – до 200 грам;
- 90 г майонезу;
- спеції і зелень за смаком;
- копчена курка – 300 грам;
- 90 г сиру;
- часник – 2 зуб.;
- звичайна банку кукурудзи.
Приготування:
- Необхідно пекінську капусту нашаткувати тонкими смужками, подрібнити зелень.
- Куряче м’ясо і твердий сир потрібно нарізати кубиками.
- Майонез змішати з пропущеним через прес часником і заправити всі компоненти салату, додавши за смаком сіль і перець.
Якщо додати в такий салат трохи порізаного кубиками болгарського червоного перцю, то вийде яскрава, по-справжньому святкове блюдо.
З копченою курячою грудкою
Дуже простий салат, який можна швидко приготувати на обід, якщо несподівано нагрянули гості.
Продукти:
- гриби – 200 грам;
- одне копчене філе;
- цибулина – 1 шт.;
- 1 зубок часнику;
- майонез – пара ложок;
- 20 г вершкового масла;
- сіль і перець.
Приготування:
- Необхідно нарізати гриби з цибулею і підсмажити їх на маслі, заправивши сіллю і перцем.
- Потім потрібно подрібнити кубиками курячу грудку і звести в салатнику з обсмаженими грибами.
- Роздавлений часник змішати з майонезом і заправити майже готовий салат. Охолодити.
Салат з куркою, сиром і сухариками
Продукти:
- курка копчена – 300 грам;
- пів молодої білокачанної капусти;
- огірок свіжий – 1 шт.;
- 60 г твердого сиру;
- сухарики – 80 г;
- майонез і сіль за смаком.
Замість білокачанної капусти, яку молодий можна купити тільки навесні, підійде пекінська або навіть листя салату.
Приготування:
- Нашаткувати капусту, огірок порізати соломкою.
- Курятину і сир подрібнити тонкими брусочками.
- Посолити овочеву нарізку, з’єднати з майонезом і перемішати. Додати сир і курятину.
Готовий салат перед відправкою на стіл можна посипати сухариками. Не робіть це заздалегідь, щоб вони не розмокли.
Як зробити з гранатом
Зерна граната використовують в салаті, як цікаве доповнення. Вони, точно дорогоцінне каміння, прикрашають його, надаючи привабливість і чарівність. Багатьом просто подобається кислий, освіжаючий смак граната в салаті.
Продукти:
- зерна граната – 5 ст. л.;
- 2 варених яйця;
- горіхи волоські – 4 шт.;
- грам 300 копченої курячої гомілки;
- картопля зварена в мундирі – 3 шт.;
- до 200 грам моркви по-корейськи;
- майонез – за смаком;
- 60 г сиру.
Приготування:
- Потрібно очистити горіхи і трохи їх підсмажити на сухій сковороді.
- Яйця, м’ясо з курячої гомілки і варену картоплю нарізати кубиками.
- З’єднати корейську моркву, горіхи, курку, картоплю і яйця. Все це заправити майонезом.
Залишається тільки посипати салат тертим сиром і зернами граната.
«Наречена»
Таке незвичайне назва салат отримав за білу верхівку з плавлених сирків і яєчних білків. Чим не ажурна фата?
Продукти:
- картопля варена в мундирах – 2 шт.;
- «ванночка» сиру;
- майонез – скільки буде потрібно;
- 300 – 350 грам вареної курячої грудки;
- яйця варені – 3 шт.;
- 1 цибуля.
Приготування:
- Для початку потрібно замаринувати цибулю. Для цього його слід дрібно нарізати і залити половиною склянки гарячої води з 1 ст. л. оцту і 1 ст. л. цукру. Через 10 хвилин рідину зливаємо – лук готовий.
- Картоплю, яйця і сирки натерти на тертці. Курятину розібрати на волокна або порізати кубиками.
- Салат формувати шарами: курка–цибуля–картопля–жовтки–сирки–білки.
- Кожен шар салату покривати шаром майонезу.
Класичний «Цезар»
Ви будете здивовані, але в класичному «Цезарі» м’яса немає. Він включає в себе тільки оригінальний соус, листя салату, сир і сухарі. Рецепт з куркою – це один з варіантів приготування, популярний у гурманів.
Але так як ми, безумовно, гурмани, в нашому «Цезарі» м’ясо все-таки буде.
Продукти:
- салат Ромен – 300 г;
- куряче філе – 300 г;
- 120 г сухариків;
- сир Пармезан – 30 г;
- трохи оливкової олії;
- соєвий соус – 50 мл;
- перець і сіль за смаком;
- 40 г масла вершкового;
- 1 лимон.
Якщо ви не довіряєте якості покупних сухариків, зробіть їх самостійно. Для цього потрібно 200 г тостового хліба, натертого часником, нарізати дрібними кубиками і підрум’янити в духовці.
Для заправки необхідно взяти 200 мл оливкової олії, 1 зубок часнику, 0,5 ч. л. сухої гірчиці, 1 ч. л. вустерського соусу, 2 ч. л. лимонного соку, щіпку солі і меленого чорного перцю, 2 яйця.
Приготування:
- Листя салату потрібно залити холодною водою на 15 хвилин, щоб надати їм більшої соковитості.
- Змішати оливкову олію, соєвий соус, сіль і перець з подрібненим часником. В отриманий маринад покласти сире куряче філе на півгодини. Миску з м’ясом накрити і прибрати в холодильник.
- Замариноване куряче філе витерти паперовим рушником від маринаду і підсмажити з двох боків у гарячому оливковій олії на сковороді до рум’яної скоринки так, щоб всередині м’ясо залишалося сирим.
- Загорнути філе в фольгу з вершковим маслом і запікати 20 хвилин в духовці, нагрітій до 150 градусів. Коли куряче філе охолоне, його нарізають слайсами товщиною 0,5 див.
- Готуємо соус. Часник потрібно розчавити і змастити ним миску, в якій буде приготовлена заправка для салату. Спочатку збити в цій мисці підготовлені яйця, додаючи поступово всі інші компоненти заправки. Соус вийде однорідний і густий.
- Листя салату порвати руками на шматочки, покласти в миску з соусом. Змішати, акуратно переміщаючи листя з дна нагору.
- Покласти листя салату в соусі на 3 порційні тарілки. Зверху насипати сухарики.
- Сир Пармезан за допомогою овочерізки нарізати тонкими смужками, по 4 – 5 штук на кожну порцію. Розкласти по тарілках з салатом, зверху віялом розмістити шматочки курки.
Листковий салат з куркою, сиром і яйцем
Це один з найпростіших рецептів листкового салату з куркою. Він сподобається любителям гострих страв.
Продукти:
- морква по-корейськи – 160 г;
- 4 варених яйця;
- Голландський сир – 90 г;
- грам 300 вареної курки;
- майонез.
Приготування:
- Куряче м’ясо нарізати невеликими брусочками, покласти на тарілку першим шаром і змастити майонезом.
- Зверху курки розподілити корейську моркву і цей шар теж покрити соусом.
- Потім натерти твердий сир, присипати їм салат, сформувати майонезну сіточку і притрусити її тертим яєчним білком.
- Верхнім шаром стане натертий курячий жовток.
Для прикраси добре використовувати гілочки зелені, кільця солодкого перцю, свіжий помідор або огірок.
«Дамський каприз» на святковий стіл
Вишуканий салат з чорносливом стане прикрасою святкового столу. Сформований в декілька шарів, він схожий на торт, і завжди виходить соковитим і ситним.
Продукти:
- чорнослив – 12 шт.;
- 2 огірка;
- філе куряче – грам 300 – 400;
- 2 курячих яйця (варених);
- сир твердий – брусочок грам на 100;
- майонез – скільки буде потрібно.
Приготування:
- Потрібно зварити куряче філе (близько 25 хвилин). Після охолодження нарізати кубиками.
- Замочити чорнослив в гарячій воді на 10 хвилин, потім відкинути на друшляк.
- Огірок порізати брусочками. Яйця і сир натерти у різні ємності.
- Для формування салату зручно використовувати роз’ємне кільце. Його слід встановити на блюдо і накладати продукти шарами: курка–огірки–варені яйця–половина чорносливу–тертий сир–залишився чорнослив.
- Кожен шар, окрім черносливового, змащують майонезом. Готову закуску ставлять у холодильник просочуватися на 2 години.
Рецепти салату з куркою і сиром можуть містити продукти, які, на перший погляд, здаються несумісними. Але вміло підібрані поєднання соковитих овочів або фруктів з ніжною куркою дарують нові смакові відчуття і бажання експериментувати далі.