Якщо приготувати салат з макаронами, вирішуються відразу кілька задач — різноманітність страви (окремо салат і окремо макарони не цікаві), корисність (якісний салат нейтралізує глютенова «шкідливість» макаронів), легка їжа (вживаючи салат, вживаєш менше макаронів за один прийом), ситність (овочевий салат — це клітковина, вона довше зберігає нас ситими)!
Цілих 9 перевірених і оригінальних рецептів з макаронами представлені в нашій статті.
Салат з макаронами бантиками
Неймовірно ніжну закуску з вершковим смаком можна приготувати з макаронів бантиків. Обов’язково візьміть на замітку і спробуйте при першій оказії.
Вам знадобляться:
- макарони бантики — 350 гр;
- копчена курка або індичка — можна використовувати і відварне м’ясо, але смак втратить кілька процентних пунктів — 350 гр;
- селера — 1 шт;
- яблуко — 1 шт;
- гриби печериці — 150 гр; можна як свіжі, так і консервовані;
- сир рокфор — 50 гр;
- майонез — 3 столові ложки;
- натуральний йогурт — 7 столових ложок;
- сіль, перець — по щіпці.
Рецепт по кроках:
- Відварити бантики. Важливо не переварити їх. Оптимальний стан макаронів — майже готові. В Італії цей стан називається «аль-денте».
- Індичку нарізати, селера і яблуко.
- Нарізати гриби. Якщо взяті свіжі печериці, то обсмажити на оливковому маслі з додаванням солі і будь-яких спецій.
- Приготувати соус — змішати майонез, йогурт, сіль і перець. Натерти у нього сир рокфор.
- Перемішати всі інгредієнти і заправити.
Оформити готову страву гілочками зелені.
Готуємо з овочами
Цей рецепт оцінять і м’ясоїди, і вегетаріанці, адже незважаючи на відсутність м’яса, він смачний, поживний і ситний, а різноманітність складу робить смак яскравим і приємним! Таке блюдо можна подавати як гарячим, так і холодним.
Ще один плюс — прості речовини. Зокрема, потрібні:
- будь-які макарони — 500 гр;
- кукурудза — 100 гр;
- стручкова квасоля — 500 гр;
- твердий сир — 150 гр;
- помідори — 200 гр;
- оливкова олія — 1 столова ложка;
- часник — 2 зубчики;
- оливки або маслини — 100 гр;
- зелень — бажано петрушка — 1 пучок;
- сіль — бажано морська — 0,5 чайної ложки.
Для соусу:
- оливкова олія — 3 столові ложки;
- часник — 3 зубчики;
- лимон — 1 шт;
- базилік — 1 пучок;
- перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Етапи:
- Якщо квасоля свіжа — відварити. Можна використовувати і заморожену.
- Почистити часник.
- Макарони відварити з додаванням у воду столової ложки оливкової олії і цілих зубчиків часнику.
- Якщо взяли оливки — видалити кісточки.
- Нарізати помідори.
- Нарізати сир кубиками або натерти на крупній тертці.
- Нарізати зелень і базилік.
- Максимально вичавити лимон.
- Натерти 3 зубчики часнику.
- Приготувати соус — змішати часник, масло, лимонний сік, базилік і сіль з перцем.
- Викласти макарони в ємність, додати квасолю, кукурудзу, помідори, сир, зелень, посолити. Полити соусом.
- Подавати з зеленню.
З додаванням тунця
Рецептів салату з тунцем величезне різноманіття і різноманітність. Перевагою пропонованого варіанту є використання певних макаронів, оригінальна посипання та оформлення і, зрозуміло, відмінний смак!
Що вам знадобиться:
- макарони черепашки — 500 гр;
- горошок зелений — бажано заморожений, але можна і консервований — 2 склянки;
- тунець консервований — 150 гр;
- білий хліб — 2 шматка;
- оливкова олія — півсклянки;
- лимонний сік — 3 столові ложки;
- гірчиця — 2 столові ложки;
- часник — 1 зубчик;
- петрушка — 1 пучок;
- вустерський соус — 1 чайна ложка;
- сіль і перець.
Рецепт:
- Відварити макарони черепашки до готовності — у киплячу воду додати трохи солі, потім висипати макарони, активно заважати до повторного кипіння, зменшити вогонь і накрити кришкою, варити 5-7 хвилин.
- За допомогою блендера измельчить хліб до стану крихти.
- Розігріти на сковороді 1 столову ложку оливкової олії. Обсмажити хлібні крихти з додаванням чайної ложки солі — до золотистої скоринки.
- Приготувати соус ретельно перемішати гірчицю, лимонний сік, часник, вустерський соус, сіль і перець, оливкова олія.
- Тунець розділити на шматки і змішати з чвертю соусу.
- Якщо горошок свіжий, відварити.
- Змішати всі інгредієнти.
- Салат подати окремими порціями, кожну посипавши золотими хлібними крихтами.
Італійський салат з макаронами і шинкою
Дуже смачний і стильний салат можна приготувати зі звичайних продуктів, головним з яких будуть макарони — вони є в кожного на кухні.
Відомо, що італійці безмірно люблять пасту і страви з спагетті і макаронів, а італійська культура знаходить нову хвилю популярності в Росії. Тому такий рецепт стане родзинкою будь-якого столу — як повсякденного, так і урочистого.
Що потрібно:
- макарони — бажано бантики, вони виглядають красивіше;
- шинка яловича — 200 гр;
- помідор — 1 шт;
- болгарський перець — 1 шт;
- зелень;
- сіль і перець;
- оливкова олія.
Салат можна заправити майонезом або приготувати соус.
Для соусу потрібні:
- оливкова олія — 4 столові ложки;
- виноградний оцет — 2 столові ложки;
- чорний перець горошком;
- сіль.
Як готувати:
- Зварити макарони. Секрети варіння макаронів, при якому вони не злипнуться: причина злипання — клейковина, що міститься в макаронних виробах, вона активно виділяється при готовності макаронів, тому потрібно мінімізувати її кількість; варити у великій каструлі з достатньою кількістю води, щоб вироби вільно рухалися; коли вода скипить, додати сіль; після реакції висипати в каструлю макарони і інтенсивно заважати їх до повторного закипання води; накрити кришкою і зменшити вогонь на 5-7 хвилин; не потрібно доводити вироби до повного пом’якшення, вони повинні залишатися злегка пружними; як тільки макарони будуть готові, злити воду, відкинути вироби на друшляк і промити холодною води — так будуть змиті залишки клейковини; додати трохи олії.
- Нарізати овочі кубиками або соломкою.
- Розрізати шинку на невеликі шматки.
- Змішати всі інгредієнти.
- Додати майонез або соус. Дати настоятися хоча б 30 хвилин.
- Подавати з зеленню.
Покроковий рецепт з авокадо і помідорами
Дуже незвичайного смаку можна домогтися, якщо готувати макарони з таким чудовим фруктом, як авокадо. Багато не знають, як можна використовувати авокадо в кулінарії, а є його в чистому вигляді нелегко з-за його вираженого жирного смаку. Ось вам і відмінний рецепт з цим продуктом.
Що знадобиться:
- будь-які макарони — 2 склянки;
- авокадо — 1 плід;
- помідори — 6 шт;
- сир Моцарелла — 200 гр.
Для соусу:
- оливкова олія — 6 столових ложок;
- гірчиця — 1 чайна ложка;
- виноградний оцет — 2 столові ложки;
- цукор, сіль, перець — по щіпці;
- базилік сушений або свіжий — за смаком.
Приготування дуже просте:
- Макарони відварити і відкинути на друшляк.
- Приготувати соус перемішати всі інгредієнти.
- Заправити макарони.
- Дозволяти авокадо, сир і помідори кубиками і додати до макаронів.
- Додати сіль, цукор, перець і трави.
- Дати салату настоятися в холодильнику не менше півгодини.
Закуска з морепродуктами
Чудово поєднуються макарони і морепродукти — можна зробити легку і смачну закуску, яка додасть родзинки будь-якого столу.
Що потрібно приготувати:
- макарони спіральки — 400 гр;
- морепродукти — в будь-якому вигляді за смаком; зручно використовувати заморожену суміш;
- помідори — 3 шт;
- оливки або маслини — 10 шт;
- цукіні — 200 гр;
- ріпчаста цибуля — 1 шт;
- брокколі — 200 гр;
- рослинна олія — 2 столові ложки;
- гірчичний порошок — 1 чайна ложка;
- петрушка пучок;
- базилік фіолетовий — пучок;
- лимонний сік — 2 столові ложки;
- овочевий бульйон — 250 гр;
- перець, сіль — за смаком.
Як приготувати смачний салат з макаронами:
- Поставити макарони спіральки за схемою, описаною вище.
- Морепродукти відварити протягом 5 хвилин після закипання води.
- Приготувати заправку — змішати 1 ложку овочевого бульйону, лимонний сік, гірчичний порошок, масло, перець і сіль і зелень.
- Заправити морепродукти з заправкою і залишити на півгодини в холодильнику.
- Броколі розібрати на суцвіття. Цукіні порізати кубиками.
- Варити протягом 5 хвилин брокколі і цукіні в бульйоні, що залишився, потім, слив бульйон, дати їм охолонути.
- Нарізати помідори, цибулю і оливки/маслини.
- Всі інгредієнти після охолодження перемішати.
Закуску подавати на стіл, прикрасивши зеленню і лимонними часточками.
Теплий салат з макаронами
Теплий салат з чудовою заправкою — найкраще, що може зігріти в прохолодний сімейний вечір. Творчий рецепт для любителів незвичайного складу страви і ніжного багатогранного смаку.
Що вам знадобиться:
- макарони — добре виглядають «пір’я» — 300 гр;
- брокколі — 200 гр;
- цукіні — 2 шт;
- оливкова олія — 3 столові ложки;
- родзинки — 80 гр;
- кедрові горішки — 50 гр;
- лимонний сік — 1 столова ложка.
Покроковий рецепт:
- Макарони відварити і відкинути на друшляк.
- Нарізати броколі на суцвіття, а цукіні — брусочками.
- Додати нарізані овочі, кедрові горішки і родзинки до макаронів.
- Зробити соус: розігріти оливкову олію, додати сік лимона.
- Заправити салат.
Подавати в теплому стані.
З беконом, сиром і руколою
Ще один оригінальний італійський рецепт — з додаванням в блюдо руколи і сиру. Багато хто не люблять рукколу з-за специфічного запаху і смаку, однак, повірте, в цьому рецепті вона додасть салату необхідну ніжну ноту.
Що вам потрібно:
- макарони будь — 300 гр;
- сирокопчений яловичий бекон — 150 гр;
- сир пармезан — 100 гр;
- рукола свіжа — 100 гр;
- сіль і чорний перець — за смаком;
- сік лимона — 2 столових ложки;
- оливкова олія — 2 столові ложки.
Приготування:
- Зварити макарони до стану аль-денте. Відкинути на друшляк, щоб злити надлишки води. Перекласти в будь-яку ємність і змішати з невеликою кількістю оливкової олії.
- Нарізати бекон і пармезан однаковими брусочками.
- Ретельно промити рукколу і нашаткувати.
- Змішати макарони, сир і рукколу. Поставити в холодильник на півгодини.
- Приготувати соус з лимонного соку, олії та солі з перцем.
- Заправити салат і знову дати настоятися в холодильнику.
Подавати в холодному вигляді!
Середземноморський салат з макаронами
Рецепт зігріваючого, смачного салату з макаронами в грецькому стилі, який можна подавати як закуску, і як основне блюдо. Смачно і корисно.
Що знадобиться:
- макарони — візуально краще виглядають «пір’я» або «спіральки» — 0,5 пачки;
- стручкова квасоля — 200 гр;
- каперси, оливки або маслини — по своєму смаку — 1 столова ложки;
- помідори — 200 гр;
- болгарський перець — 2;
- сир Фета — 50 гр;
- часник — 4 зубчики;
- соєвий соус — 6 столових ложок;
- оливкова олія — для смаження;
- йогурт або сметана — 3 столові ложки;
- половина лимона;
- лимонна цедра;
- будь-які трави на свій розсуд.
Кроки:
- Макарони відварити і відкинути на друшляк.
- Нарізати перець і помідори приблизно однаковими шматочками.
- Нарізати сир кубиками.
- Часник дрібно порубати.
- Обсмажити перчини на оливковій олії з додаванням чверті з наявного часнику.
- Точно так само окремо обсмажити помідори.
- Квасоля обсмажити, додати в кінці часник 2 столові ложки соєвого соусу і залишити під кришкою на хвилину. Смачніше, якщо квасоля буде соковитий, не варто перетримувати її.
- Приготувати соус — віджати сік з половини лимона, додати решту 4 ложки соєвого соусу, 2 столові ложки оливкової олії, йогурт або сметану і часник.
- Готові макарони змішати з іншими інгредієнтами і заправити соусом.
Оскільки в салаті є трави, зелень додавати не потрібно, щоб не переборщити зі смаковими якостями, але можна прикрасити страву кількома свіжими гілочками.