Салати з маринованими опеньками недорогі, але дуже поживні. Впевнені, баночка опеньків є в запасі практично у всіх. Залишилося підібрати цікаве поєднання і здивувати гостей оригінальним рецептом. Розповімо добірку кращих салатів з опеньками.
Салат з маринованими опеньками і куркою
Салат з маринованими опеньками і куркою займає почесне місце серед улюблених святкових закусок всіх, хто любить гриби. Опеньки надають страві пікантності, курка – насичує, а разом створюють кулінарний витвір.
Для салату нам знадобляться:
- банку маринованих опеньків – 300 г;
- куряче філе – 300 г;
- курячі яйця – 2 шт.;
- картоплини – 3 шт. (невеликі);
- кріп – пучок невеликий;
- майонез.
Опеньки відкидаємо на друшляк і даємо маринаду стекти – він нам не знадобиться. Намагайтеся зробити все ретельніше, адже занадто вологі гриби миттєво «расквасят» інші компоненти, і закуска попливе. Картоплю і яйця відваримо, курку або відваримо, або обсмажимо на сухій сковороді.
Ми радимо обсмажувати курячу грудку – так компонент відчувається в салаті набагато яскравіше.
Тепер всі інгредієнти подрібнюємо кубиками. Занадто сильно дрібнити не варто: принадність салату саме в тому, що шматочки трапляються на зуб окремо, але перемішуючись, відчуваються всі разом. Заправляємо майонезом, а перед подачею перемішуємо. Сучасний спосіб подавати такий салат – викласти все на великому плоскому блюді, поливши тонкою сіточкою майонезного соусу. Це стильно, модно, актуально, смачно. Окрасою салату стануть цілісні, але дуже маленькі опеньки.
З шинкою
Салат з маринованими опеньками і шинкою дуже люблять чоловіки за поєднання легкої грибний остринки і ситості, яку дає шинка. А ще він готується елементарно, а компоненти, доступні будь-якій сім’ї. Можна придбати курячу недорогу шинку, можна розоритися на шматок якісної краківської – результат, незмінно, порадує всіх. Обов’язково купіть упаковку фети або бринзи: вийде дуже незвичайне поєднання, яке радує гурманів — оригіналів.
Готуємо салат так:
- Відварюємо картоплю, моркву, три курячих яйця.
- Опеньки відкидаємо на друшляк.
- Шинку нарізаємо тонкою соломкою.
- Фету – кубиками.
Укладаємо шарами, чергуючи картопля, опеньки, шинку, сир-фету, яйця. Всі шари перемазываем сіточкою майонезу, змішаного зі сметаною в пропорції 1:1 (так соус вийде ніжніше). Пересипаємо деякі шари петрушкою – зелень прекрасно відтіняє грибний смак. Як будь-листковий салат, шинковий теж повинен настоятися. Подавати в прозорому глибокому салатнику, де добре видно всі шари.
З корейською морквою
Корейська морквина й опеньки виглядають в салатниці дуже красиво. Це пікантний і гострий салат, прекрасна закуска до гарячої картоплі з куркою. Для салату з корейською морквою використовують мариновані опеньки, або готову або домашню корейську моркву. Ми пропонуємо придбати трохи готової корейської морквини, і привнести в салат нотку свіжості, якої так не вистачає взимку і навесні.
Потрібно:
- опеньки – 300 г;
- морква по-корейськи – 250 – 300 г;
- свіжий огірок – 2 шт.;
- яйця курячі – 3 шт.;
- картопля варена – 3 шт. (середні бульби);
- петрушка пучок;
- майонез – за смаком.
Корейську моркву залишаємо соломкою. Овочі ріжемо кубиками, опеньки – невеликими шматочками. Викладаємо шарами в такій послідовності: картопля, петрушка, опеньки, огірок, яйця. Всі шари змащуємо майонезній сіточкою. Останнім шаром буде корейська морквина – укладемо її красивою «шапочкою» і прикрасимо гілочкою петрушки. Салат, який назвали «Хрустким захопленням» повинен настоятися протягом декількох годин і подаватися охолодженим на великій плоскій тарілці. Це гарна закуска, особливо ефектна в розрізі.
Ситне блюдо з картоплею і грибами
Всім, хто віддає перевагу вегетаріанство і принципово не їсть м’ясних страв, можна порекомендувати ситне, пряна страва з маринованих опеньків і картоплі. Цей салат оцінять навіть «м’ясоїди» — до того воно незвичайне і смачне.
Рекомендується приготувати:
- банку маринованих опеньків – 400 г;
- картопля – 3 великих бульби;
- зелена цибуля;
- оцет 9% — 2 ст. л;
- рослинна олія духмяна – 100 мл
Відварюємо картоплю в мундирах, остуджуємо. Банку грибів відкидаємо на друшляк, даємо стекти маринаду, ріжемо гриби на шматочки. Зелений цибулю – дрібними колечками. В окремій ємності змішуємо ароматна соняшникова олія і трохи оцту. У великий салатник викладаємо шар картоплі, чергуємо з грибами. Заправляємо все олією і оцтом. Зверху рясно посипаємо зеленою цибулею. Перемішувати страву краще перед подачею. Таку закуску не соромно подати під «біленьку», запропонувати чоловікам разом з маринованим оселедцем, діжковими огірочками. Немає сумніву – праці кухаря будуть оцінені по достоїнству.
Листковий салат з маринованими опеньками
Салат з опеньками і курячою грудкою може бути доповнений шматочками копченої курки, яку викладають одним шаром. «Вкраплення» копченості додасть приємну нотку, зроблять салат незвичайним. Але обов’язково згладити копчений присмак солодкістю, наприклад, вареною морквою.
Для салату підготуємо:
- пару курячих яєць;
- одну велику моркву;
- шматочок копченої курки (не обов’язково філе) – 200 г;
- варену курячу грудку – 300 г;
- три невеликі картоплини;
- твердий сир;
- мариновані опеньки – 300 р.
Картоплю, моркву, яйця потрібно відварити і нарізати кубиками. Варену курку розібрати на волокна, копчену нарізати невеликими шматочками. Твердий сир натираємо на крупній тертці, а мариновані опеньки (звичайно, без маринаду) ріжемо на кубики, в залежності від розміру грибів. Залишилося викласти все шарами в такій послідовності: картопля, опеньки, копчена курка, морква, яйця, варена курка, твердий сир.
Зрозуміло, не варто забувати змащувати шари майонезом. А шар з вареною куркою рекомендуємо присмачити парою тертих зубчики часнику – так блюдо вийде пікантніша. Салат можна назвати «Секрети господині»: будьте впевнені, у гостей розгоряться спори про інгредієнтах. Тільки подавайте просоченим і добре охолодженим.
З курячою печінкою
Не менш захоплює салат з опеньками і курячою печінкою. Секретним інгредієнтом буде плавлений сир – їм ми заправимо салат замість майонезу.
Нам потрібні:
- великий болгарський перець червоного кольору;
- баночка грибів – 300 г;
- упаковка плавленого сиру;
- тонкий лаваш;
- куряча печінка – 400 г;
- кедрові горіхи – жменька;
- сіль, перець за смаком;
- ріпчаста ялтинська цибуля – 1 шт.
Для початку підготуємо гриби, позбавивши від маринаду, нарізавши на великі шматочки (можна залишити цілком, якщо вони мініатюрних розмірів). Болгарський перець поріжемо тонкими кружальцями, цибулю – півкільцями. Печінка обсмажимо на сильному вогні до рум’яної скоринки. У салатнику з’єднаємо перець, цибуля, печінка, гриби, додамо шматочки плавленого сиру. Від теплої печінки сир почне танути і виступить замість соусу.
Салат викладаємо порційно на аркуші тонкого лаваша: закуска просочить лаваш, він стане напрочуд соковитим. Подаємо салат теплим – холодний він відразу втрачає в смаку. Прикрасити можна кедровими горішками, а поруч викласти на блюдо помідори черрі.
Салат з маринованими опеньками та квасолею
Мариновані опеньки, квасоля і ріпчаста цибуля – вже це самодостатнє поєднання, доречне на дієті або у дні Великого посту. Можна заздалегідь приготувати закуску і дати їй настоятися в холодильнику – вона тільки виграє.
Інгредієнти дуже прості:
- банку квасолі у власному соку (червона або біла не має значення) – 300 г;
- опеньки мариновані – 300 г;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- запашне масло для заправки за смаком;
- оцет 9% — 2 ст. л.
Опеньки без маринаду ріжемо на шматочки, квасоля звільняємо від розсолу. Цибулю ріжемо півкільцями і маринуємо в оцті. З’єднуємо гриби, квасоля, цибуля, заправляємо рослинною олією. Наполягаємо салат в холодильнику і подаємо порційно до будь-якого гарячого страви або як самостійну закуску.
З грибами і сухариками
Салати з сухариками користуються величезною любов’ю у гостей. Вони залишають приємний післясмак і додають присмак (якщо використовувати ароматизовані сухарі). Пропонуємо приготувати легкий і швидкий варіант, що включає всього кілька компонентів: гриби, сухарі, свіжий огірок і багато зелені.
Підготуємо:
- 300 г маринованих опеньків;
- пачку будь-яких сухарів – 200 г;
- великий огірок;
- пучок свіжої петрушки;
- майонез.
Гриби і огірок нарізаємо кубиками, повторюючи форму сухарів. Петрушку дуже дрібно подрібнюємо. Змішуємо всі компоненти, в самий останній момент додаємо сухарики і заправляємо майонезом. Все це робимо швидко, миттю продаючи на стіл: не можна допустити, щоб сухарі розкисло і втратили свою принадність. Незважаючи на уявну простоту, салат виходить приємним, легким, виступаючи відмінним доповненням до печеного м’яса або курки на святковому столі.
Є приказка, що жінка з усього вміє зробити скандал, капелюшок і салат. Закликаємо експериментувати і ми, винаходячи нові і найсміливіші кулінарні шедеври. Не бійтеся робити помилки: в кінці кінців в наступний раз завжди можна повернутися до перевіреними рецептами.