На різноманітні салати з морепродуктів варто звернути увагу всім, хто стежить за своїм меню і намагається харчуватися правильно. Такі закуски з додаванням овочів і зелені виходять поживними, але при цьому малокалорийными. Для святкового столу краще вибрати більш складні, складові варіанти, наприклад, листковий салат з ікрою або улюблений багатьма «Цезар» з додаванням креветок.
Теплий салат з морепродуктами
Інгредієнти:
- 20 г тертого Пармезану;
- 1 стручок солодкого перцю;
- по 100 г мідій, креветок, кальмарів і маленьких восьминогів;
- 150 г черрі;
- масло оливи;
- сіль;
- 1 зубок часнику;
- 1 ст. л. соку лайма/лимона;
- свіжий базилік;
- 50 г спаржі (свіжої);
- суміш перців.
Приготування:
- Креветки з кальмарами промити, обдати гарячою водою і почистити. Після цього подрібнити та приготувати на грилі. Можна використовувати гриль-сковороду з невеликою кількістю оливкової олії.
- Маленьких восьминогів і мідій бланшувати протягом 1 – 1,5 хв.
- Перець нарізати смужками і так само приготувати на грилі. Разом з ним злегка обсмажити крупно порізані томати.
- Спаржу опустити в окріп на 3 хвилини.
- Для заправки з’єднати масло, сік лайма/лимона, пасту з часнику, подрібнений базилік і Пармезан.
- Змішати всі підготовлені інгредієнти. Посолити і поперчити.
Полити закуску заправкою і подати теплий салат з морепродуктів до столу відразу ж, поки він не встиг охолонути.
З додаванням пекінської капусти
Інгредієнти:
- 100 г пекінкі;
- 2 заздалегідь зварені курячі яйця;
- 1 свіжий огірок;
- 3 ст. л. сметани середньої жирності;
- 150 г маринованого морського коктейлю;
- сіль і мелений чорний перець за бажанням.
Приготування:
- Пекинку дрібно нашаткувати, розім’яти руками і висипати в салатник.
- З морепродуктів злити маринад. При необхідності порізати їх і відправити до китайської капусти.
- Туди ж висипати слайсы свіжого огірка і крупно порізані яйця.
- Отриманий салат з додаванням пекінської капусти смачніше всього заправляти сметаною, доповненої сіллю і меленим перцем за бажанням.
Молочний продукт за смаком можна брати легкий або жирний.
Закуска з руколою
Інгредієнти:
- 30 г очищений кедрових горішків;
- 5 г діжонської гірчиці;
- 150 г руколи;
- 150 г томатів черрі;
- 250 г великих свіжих тигрових креветок;
- 1 часниковий зубок;
- 1 ст. л. бальзамічного оцту;
- половина лайма;
- 1 ч. л. бджолиного меду;
- 2 скибочки стиглого апельсина;
- 6 десертних ложок оливкової олії;
- 40 г дрібно тертого Пармезану.
Приготування:
- Рукколу відразу промити і обсушити. За бажанням, крупно порвати руками. Всипати у велику миску.
- До зелені відправити половинки чері і весь Пармезан.
- Креветки почистити за допомогою ножиць. Видалити пищеводы, панцирі, хвости і голови. М’якоть залити сумішшю олії оливи (2 ст. л.) і розім’ятого часнику. Залишити на чверть години.
- Для соусу з’єднати мед, сік лайма і апельсинових часточок, сіль, гірчицю, перець і половину від решти масла. Якщо бджолиний продукт зацукрувався, його потрібно розтопити на водяній бані.
- Обсмажити замариновані креветки на маслі і викласти їх до помідорів і зелені.
- Зверху висипати кедрові горішки і Пармезан. Доповнити салат соусом і добре перемішати.
Полити салат з руколою бальзаміком і відразу зняти пробу.
Салат з авокадо та морепродуктів
Інгредієнти:
- 2 шт. великих стиглих плодів авокадо;
- 400 г варених очищених дрібних креветок;
- 3 ст. л. соусу Тартар;
- 3 – 4 пера зеленого цибулі;
- 1 ст. л. лаймового соку;
- перець і сіль.
Приготування:
- Кожен плід авокадо розрізати на 2 рівні частини, вийняти кісточку і видалити всю м’якоть за допомогою ложки.
- Витягнуту частина плоду нарізати невеликими шматочками (за розміром приблизно рівними креветок).
- З’єднати авокадо з морепродуктів, посолити і поперчити.
- Додати в закуску Тартар, рубаний лук і сік лайма. Перемішати інгредієнти.
Викласти салат з авокадо і морепродуктів в отримані в першому кроці «човники». Прикрасити за власним смаком.
Класичний «Цезар» з креветками
Інгредієнти:
- 6 жмень будь-якого листового салату (найкраще взяти Айсберг або Ромен);
- 2/3 склянки тертого Пармезану;
- 12 королівських креветок;
- 8 – 9 шт. черрі;
- свіжа чіабатта;
- сухий часник;
- 5 – 6 ст. л. класичної заправки для «Цезаря»;
- рослинне масло і сіль.
Приготування:
- Чіабатту нарізати на великі довгі сухарики, посипати сухим часником, сіллю і полити олією. Укласти на деко і запікати до рум’яності.
- Очищені креветки обсмажити з двох сторін на розігрітій олії і так же присипати їх сухим часником.
- Порвати листя салату і висипати на блюдо. Полити частиною заправки і присипати невеликою кількістю сиру.
- Додати скибочки томатів і остиглі креветки.
- Висипати решту Пармезан і вилити залишилася заправку.
Прикрасити закуску сухариками і відразу подати до столу.
Через брак чіабатти можна використовувати саморобні сухарики з будь-якого хліба або купити невелику пачку готових в магазині.
З морською капустою і крабовими паличками
Інгредієнти:
- 250 г маринованої морської капусти;
- 2 дрібку цукрового піску;
- 3 десертні ложки класичного соєвого соусу
- 250 г охолоджених крабових паличок;
- рослинна олія;
- ½ Ріпчастої цибулі.
Приготування:
- Цибулю порізати півкільцями, обшпарити окропом і через пару хвилин віджати. Це позбавить овоч від гіркоти.
- Змішати підготовлений цибулю з морською капустою.
- Додати в основу салату невеликі шматочки крабових паличок і всипати цукор.
- Перемішати компоненти, заправити сумішшю з соєвого соусу і рослинної олії (1 ст. л.).
Охолодити закуску і зняти пробу.
Салат коктейлю з морепродуктів
Інгредієнти:
- 250 г морського коктейлю в маслі;
- 5 заздалегідь зварених яєць;
- 1 банку консервованої кукурудзи;
- 100 г дрібно тертого твердого сиру;
- 2 свіжих огірка;
- 1 головка цибулі;
- свіжа зелень і сіль;
- класичний майонез.
Приготування:
- Кубики цибулі висипати в чашку і залити окропом. Віджати їх і перемістити в салатник.
- Половинку одного огірка овочерізкою подрібнити на тонкі довгі пластинки. Інші частини порізати кубиками. Так само порубати варені яйця.
- Морський коктейль відкинути на друшляк, позбавити його від зайвого масла. Нарізати морепродукти. Кілька залишити цілими.
- Змішати продукти, додати кукурудзу без маринаду і сир.
- Заправити закуску майонезом з сіллю.
Прикрасити салат коктейлю з морепродуктів зеленню, залишилися пластинками огірка (згорнутими) і цілими креветками або маленькими восьминогами.
Пісна закуска з кальмарами
Інгредієнти:
- 5 – 6 варених картоплин;
- 2 тушки кальмара;
- 1 банку зеленого горошку (консерви);
- 2 свіжих огірка;
- 1 цибулина;
- пісний майонез і сіль;
- 2 варені моркви.
Приготування:
- Підготовлені тушки морепродуктів опустити в окріп. Варити 3 – 4 хвилини. Остудити і порізати кубиками. Якщо кальмари випадково переваряться, не виймайте їх з води, а продовжуйте варити ще 40 хвилин. Після закінчення цього часу м’ясо знову стане м’яким.
- Так само подрібнити варені коренеплоди і сиру цибулю.
- Змішати продукти, посолити і заправити пісним майонезом.
Отриманий салат стане пісним варіантом улюбленого усіма «Олів’є».
З грушею і креветками
Інгредієнти:
- 12 – 14 шт. королівських креветок;
- 1 грейпфрут;
- 1 ч. л. меду;
- 2 стиглих солодких груші;
- 1 лайм;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- дрібна сіль;
- кріп;
- 1 ст. л. горішків кеш’ю;
- запашний мелений перець.
Приготування:
- Очищені креветки обсмажити з кожного боку на сковороді з розпеченим маслом. Досить буде готувати їх 4 – 5 хвилин.
- Помити і обсушити груші. Разом з шкіркою нарізати їх тонкими скибочками.
- Грейпфрут почистити і розділити на часточки. З кожної акуратно зняти щільну плівку.
- З лимона вичавити сік. Додати до нього мед, оливкова олія, сіль і запашний перець. Збити соус на високій швидкості блендера.
- Гіркою викласти на блюдо остиглі морепродукти. Поруч розподілити шматочки груші і грейпфрута.
Полити закуску заправкою. Прикрасити кропом і кешью.
Оригінальний салат з вугра і раків
Інгредієнти:
- 200 г м’яса варених раків;
- 250 – 350 г копченого вугра;
- 2 свіжих щільних огірка;
- 4 – 5 невеликих варених яєць;
- 1 ст. класичного майонезу;
- 3 варених картоплини;
- кріп і сіль.
Раків найкраще відварювати разом з кропом і розрізаними навпіл кисло-солодкими яблуками.
Приготування:
- Копченого вугра нарізати ромбиками або кубиками.
- Картоплю остудити, очистити і дрібно порубати. Так само подрібнити яйця і свіжі огірки.
- Змішати всі інгредієнти. Додати до них м’ясо варених раків і подрібнений кріп.
Салат посолити і заправити класичним майонезом. Замість останнього можна використовувати будь-який інший свій улюблений соус.
«Морська перлина» для свята
Інгредієнти:
- 2 тонких лаваша;
- ½ Кіло крабових паличок;
- 100 г вареного рису;
- 100 г подрібненого сиру;
- 5 варених яєць;
- 150 г зерен консервованої кукурудзи;
- пучок салатних листків;
- сіль, французькі трави, майонез.
Приготування:
- Лаваші нарізати квадратами і вкласти у формочки для кексів. Підсушити їх в духовці, щоб вони перетворилися в оригінальні глибокі тарталетки.
- Крабові палички перемолоти блендером. Додати кубики варених яєць і кукурудзу. Вмішати в салат остиглий рис.
- Заправити суміш майонезом з сіллю і французькими травами. Перемішати салат і виліпити з нього великі рівні кульки.
- У кожну остиглу тарталетку з лаваша вкласти половинку салатного листя, а зверху опустить сформований із закуски кульку.
Присипати всю конструкцію тертим сиром і відправити «кошики» охолоджуватися.
Легка закуска з овочами
Інгредієнти:
- 350 р морського коктейлю;
- 1 стручок жовтого солодкого перцю;
- 1/3 фіолетовою цибулини;
- 40 г вершкового масла;
- пучок свіжої петрушки;
- оливкова олія;
- сіль;
- 2 помідори;
- 2 ч. л. лаймового соку.
Приготування:
- На розігрітому вершковому маслі обсмажити коктейль з морепродуктів. Досить готувати його 3 – 3,5 хвилини. Якщо перетримати морський коктейль на плиті, його складові стануть жорсткими. В процесі обсмажування не потрібно накривати морепродукти кришкою.
- Цибулю нарізати довільними шматочками і обдати окропом.
- Нарізати довгими широкими смужками і інші овочі.
- Дрібно порубати петрушку.
- Змішати продукти в загальній посуді.
Заправити частування сумішшю з лаймового соку, олії та солі.
Морський салат з кальмарами і креветками
Інгредієнти:
- 2 тушки кальмарів;
- 250 р дрібних варено-морожених креветок;
- 2 завчасно зварених яйця;
- 3 картоплини;
- 150 г червоної ікри;
- класичний майонез і сіль.
Приготування:
- Зварити картоплю в шкірці до м’якості. Почистити і порізати дуже дрібними кубиками.
- Креветки на 3 хвилини залити окропом і викласти на друшляк. За бажанням, їх можна порізати.
- Яйця розділити на складові. Білки порубати кубиками, а жовтки розкришити руками.
- Кальмари без плівок зварити в солоній воді. Остиглий морепродукт порізати довгими смужками.
- Викласти закуску шарами: картоплю з майонезом і сіллю, кальмари з таким же соусом, креветки, білки з підсоленим майонезом і, нарешті, жовтки.
Залишилося тільки прикрасити закуску червоною ікрою. За бажанням, можна повторювати всі шари кілька разів.
Простий варіант з мідіями
Інгредієнти:
- 6 аркушів свіжого салату;
- 1 банку мідій в олії;
- сіль і мелений чорний перець;
- 150 г тертого напівтвердого сиру.
Приготування:
- Промити салатні листя, струсити з них зайву вологу і порубати гострим ножем в довільному порядку або просто порвати руками.
- У високій мисці з’єднати зелень з молюсками і присипати сиром.
- Змішати масло від мідій з перцем і сіллю.
Полити цією заправкою готовий салат і дати йому настоятися кілька годин. Після цього закуску можна подати до столу.
Салат «Айсберг» з креветками
Інгредієнти:
- 100 г дрібних креветок;
- 100 г слабосоленої сьомги;
- 2 варених курячих яйця;
- 50 г тертого сиру;
- 1 ст. л. класичного майонезу і сіль.
Приготування:
- У порційні піали висипати першими шарами терті яйця і змастити їх підсоленим майонезом.
- Зверху розподілити сир і порізану кубиками червону рибу.
- Зварити креветки до готовності і подрібнити. Висипати їх на сьомгу і промазати майонезом.
Прикрасити закуску свіжою зеленню.
Для салату підійдуть різні морепродукти. Можна додавати в нього креветки, кальмари, крабові палички або асорті з «морських гадів». Щоб прискорити процес приготування закуски, варто вибрати відразу мариновані або варені інгредієнти. Втім, морепродукти отже готуються швидко, тому їх можна брати і просто охолодженими.